Rok założenia: 2008Kontakt
opisujemy, podajemy nasze sukces w e-biznesie, przez małe lub duże "S"
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Grzebałem się, grzebałem, robiłem 1000 innych rzeczy, ale w końcu... ukończyłem nowe ebiznesy.pl.
Zapraszam Was serdecznie na mój subiektywny blog ebiznesowy.
Do tej pory (na starym serwisie) nie pisałem regularnie i zbyt często. Planuję to zmienić. Pisanie na blogu opartym o WordPressa to czysta przyjemność - tym bardziej brak wpisów może wynikać tylko z mojego lenistwa. A nie chcę być uważany za lenia, więc będę często pisał :sun:

Jeśli macie jakieś uwagi, coś Wam się podoba lub nie - piszcie, proszę, w tym wątku o tym.

Jeszcze kilka spraw poruszę.

Jeśli ktoś z Was czuje się na siłach, aby napisać artykuł na ebiznesy.pl, zapraszam do kontaktu na priv. Chętnie zamieszczę czyjś wpis, oczywiście z podaniem autora i linka / linków do jego serwisów.

Wszystkie linki na blogu (chyba wszystkie, poza linkiem podpiętym pod nick komentującego) mam follow, więc warto również zostawić komentarz przy jakimś wpisie (z podaniem swojej strony WWW w stopce, podpisie) - jeśli oczywiście ktoś ma coś do powiedzenia. Bo pisać dla pisania - szkoda czasu.

W stopce bloga zamieściłem widget z Facebooka. Jak chcesz, możesz zostać moim fanem :thankyou:
Oczywiście możesz śledzić bloga ebiznesowego przez kanał RSS. Zamieściłem także linki do moich darmowych kursów (okładki w prawej kolumnie, a także podstrony w górnym menu) - być może tematyka któregoś z nich Cię interesuje i zechcesz z nich skorzystać.

Kiedyś myślałem o kilku blogach tematycznych. Ale prowadzenie kilku blogów wymaga masy czasu. Dlatego postanowiłem skupić się (jeśli chodzi o pisanie i przekazywanie wiedzy, informacji) na 3 własnych serwisach:
- blogu ebiznesowym - właśnie ebiznesy.pl
- wideo - blogu ebiznesowym - niebawem uruchamiam go
- naszym wspólnym forum - czyli oczywiście forum.ebiznesy.pl

Zatem do przeczytania i - niebawem - zobaczenia!

Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

A u mnie jak zwykle coś nie działa :P

Postprzez lapti
napisane: 7 Lut 2010, o 23:21

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Cześć Pawle!
U mnie jak zwykle coś nie działa :P
Sprawdziłem i w dwóch z trzech przeglądarek jest tak samo. Jedynie IE (o zgrozo) wyświetla wszystko prawidłowo podnosząc do góry ikonki po prawej (które w ff i operze są na równo z menu). Pewnie pod windą wszystko będzie działać, ale nie mam jak sprawdzić...

Pozdrawiam
lapti :)

ps - jak to tylko u mnie, to nie ma się czym (jak zwykle) przejmować :)

Załączniki
Zrzut ekranu-5.png
Zrzut ekranu-5.png (162.48 KiB) Obejrzany 479 razy
Awatar użytkownika
lapti

zrzut z ie

Postprzez lapti
napisane: 7 Lut 2010, o 23:23

Wiadomość ma za mało znaków

Załączniki
Zrzut ekranu-6.png
zrzut z ie (pod ubuntu)
Zrzut ekranu-6.png (34.72 KiB) Obejrzany 479 razy
Awatar użytkownika
lapti

U mnie jest wszystko ok (XP SP3, Firefox 3.6). Poza tym, to bardzo fajna templatka, a blog ląduje w RSS oczywiście :D

Awatar użytkownika
Kamil 'seven' Lubelski

Miejscowość: Łódź

Niezły design :D

Postprzez Paweł Landzberg
napisane: 8 Lut 2010, o 12:06

Lapti powiem Ci, że pod IE też u Ciebie nie wygląda tak, jak powinno ;) Ten cały górny pasek (menu, ikony i search) powinien być w jednej linii.

Jeśli chodzi o sam blog to kawał dobrej roboty :brawo:

Zauważyłem tylko, że button w komentarzach "odpowiedz" jest ucięte to słowo.

Ps. Odnośniki w nazwach komentujących nie są nofollow ;)

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Ikonki na blogu ebiznesy.pl

Postprzez Kamil 'seven' Lubelski
napisane: 8 Lut 2010, o 20:10

To w końcu jak mają wyglądać te ikonki? Bo u mnie jest tak samo zarówno w lisku 3.6 jak i w IE8 :P

Paweł Landzberg napisał(a):Ps. Odnośniki w nazwach komentujących nie są nofollow ;)

Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale gdzieś na krzywych stronach wyczytałem słowa Pawła, że linki autorów w komentarzach będą follow ;)

Awatar użytkownika
Kamil 'seven' Lubelski

Miejscowość: Łódź

"Follow the leader"

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka
napisane: 8 Lut 2010, o 22:13

Kamil 'seven' Lubelski napisał(a):Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale gdzieś na krzywych stronach wyczytałem słowa Pawła, że linki autorów w komentarzach będą follow

Miałem zrobić linki w komentarzach z follow. Ale postanowiłem dać również podlinkowany podpis autora komentarza jako follow. Więc w tej chwili wszystkie linki na ebiznesy.pl przekazują siłę pozycjonującą. Zobaczymy, co na to Wielkie Oko. Jeśli mnie nie ukarze za sporą ilość linków do serwisów niezwiązanych tematycznie z moim blogiem, to tak zostawię na zawsze.

Awatar użytkownika
Administrator

U mnie poprawnie wygląda w lisku i operze. Niestety "poczciwy" IE wariuje na wszelkich możliwych poziomach :P

W IE8 nie ma w stopce widgetu facebooka i napisy są przesunięte w stopce do lewej. W IE7 nie ma też facebooka oraz nie ma wyszukiwarki w topie. A IE6 to lepiej nie mówić :P

Poprawnie wyglądający top:

Załączniki
ebiznesy.png
Ebiznesy.pl top
ebiznesy.png (27.71 KiB) Obejrzany 443 razy
Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Re: Blog o e-biznesie - nowa odsłona ebiznesy.pl

Postprzez MateuszKowalski
napisane: 9 Lut 2010, o 13:25

Podoba mi się szata graficzna. :)

A tak to kilka moich uwag:

1). Brakuje mi subskrypcji dla osób niekorzystających z RSS'a. :)
2). Zawija mi się "Kontakt" do drugiej linijki (widać to też w pierwszym screenie od Lapti).
3). Jak dla mnie, czcionka jest trochę za duża. Ciężko się to czyta - długie linijki. Trzeba wzrok daleko przenosić.
3). Osobiście nie podoba mi się ta konwencja (a raczej złamanie konwencji) kolejności wyświetlania komentarzy, czyli dawanie najnowszych komentarzy na samą górę (chyba od Piotra to zaczerpnąłeś ;) ). Niewygodnie się czyta takie komentarze. Jak ktoś je chce poczytać, tu musi lecieć od końca i czytać w górę (dany komentarz czyta od góry do dołu, linijka po linijce, ale już kolejny komentarz jest powyżej poprzedniego i musi przewijać w górę).

MateuszKowalski

Blog będzie udoskonalany

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka
napisane: 14 Lut 2010, o 15:13

Dzięki Wam, Panowie, za opinie i uwagi.
Z tym wyświetlaniem pod IE to... jak znajdę czas, to się pobawię. A jak nie - to oleję. Powód? Raczej powody:
1) W IE 8 wygląda ok. A struktura odwiedzin na ebiznesy.pl (jeśli chodzi o przeglądarki) wygląda tak:
przegladarki-ebiznesy-pl.jpg
przegladarki-ebiznesy-pl.jpg (29.62 KiB) Obejrzany 406 razy

Więc wypada olać IE 6 całkowicie, a pod IE 7... ewentualnie dopracować
2) Do Chroma jest coraz więcej dodatków. Będzie zdobywał dynamicznie rynek. Z każdym miesiącem sytuacja będzie się zmieniała: IE i FF będą traciły na rzecz Google Chrome.

Mateuszu,
MateuszKowalski napisał(a):1). Brakuje mi subskrypcji dla osób niekorzystających z RSS'a. :)
Oczywiście będzie subskrybcja mailowa. Prawdopodobnie będzie to zapis na newsletter ebiznesy.pl i krzywy.pl (czyli nie tylko informacje o wpisach na blogu, ale też inne informacje). Powoli tworzę też nowy poradnik, który będzie bonusem za zapis.
MateuszKowalski napisał(a):2). Zawija mi się "Kontakt" do drugiej linijki (widać to też w pierwszym screenie od Lapti).
Jak wyżej - jak znajdę czas, to dopracuję szablon po wspaniałego Internet Explofakenrera.
MateuszKowalski napisał(a):3). Jak dla mnie, czcionka jest trochę za duża. Ciężko się to czyta - długie linijki. Trzeba wzrok daleko przenosić.
Czcionka celowo jest taka dość spora. Większości to odpowiada. Choć rozważam zmniejszenie rozmiaru czcionki o 1, max 2 oczka.
MateuszKowalski napisał(a):3). Osobiście nie podoba mi się ta konwencja (a raczej złamanie konwencji) kolejności wyświetlania komentarzy, czyli dawanie najnowszych komentarzy na samą górę (chyba od Piotra to zaczerpnąłeś ;) ). Niewygodnie się czyta takie komentarze. Jak ktoś je chce poczytać, tu musi lecieć od końca i czytać w górę (dany komentarz czyta od góry do dołu, linijka po linijce, ale już kolejny komentarz jest powyżej poprzedniego i musi przewijać w górę).
Nie uważam tego za łamanie konwencji. Tak jest wygodniej i bardziej przejrzyście.
Ustawiłem maksymalną liczbę komentarzy do wyświetlania na 1 stronę na 30. Jeśli jest więcej, WordPress automatycznie tworzy podstronę z komentarzami. Jeśli komentarze byłyby ułożone w podany przez Ciebie sposób, ostatni (najnowszy) byłby niewidoczny pod wpisem. Zatem umieszczanie najnowszych komentarzy u góry ma sens i jest - moim zdaniem - lepszym rozwiązaniem.
Nawet nie wiedziałem, że Piotr Majewski tak zrobił z komentarzami. Zresztą świat jest nieco większy, niż ekademia i Piotr ;-)

Awatar użytkownika
Administrator

Następna

Wróć do Pochwal się!