Rok założenia: 2008Kontakt
opisujemy, podajemy nasze sukces w e-biznesie, przez małe lub duże "S"
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

bizneswnecie.pl - serwis o e-biznesie

Postprzez Paweł Landzberg
napisane: 13 Sty 2009, o 17:15

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Przedstawiam Wam owoc mojej ok trzymiesięcznej pracy:
bizneswnecie(kropka)pl/indexx.htm (przepraszam za taką formę adresu, ale nie chcę jeszcze, żeby Google go zaindeksowało ze względu na przebudowy w strukturze serwisu)

Serwis jest ciągle niedopracowany i dlatego chciałbym poznać Wasze opinie na jego temat (sam nigdy do ładu nie dojdę :P). Napiszcie co się Wam podoba, co nie, co Was drażni, czego brakuje, co powinno się znaleźć itp. Piszcie wszystkie uwagi.

Nie będę na razie pisał do czego mam sam wątpliwości, bo nie chce nic sugerować.

Z góry dzięki

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Re: bizneswnecie.pl - serwis o e-biznesie

Postprzez Marcin Godlewski
napisane: 14 Sty 2009, o 00:07

:D Gratuluję :) Robisz na wordpressie ?

1. Czcionka fajna - czytelna
2. Dużo informacji - popraw bardziej nawigację niech bedzie bardziej czytelna
3. brakuje mi RSS
4. Zmienił bym title i opis podstron - niech zawierają nazwe całego serwisu
5. Strona wydaje mi się jakby mała hmm

Ogólnie dopracował bym grafikę - ten niebieski jest bardzo rażący , linki niebiesko/pomarańczowe niezbyt się komponują. To bym zmienił na 1 miejscu ;)

Awatar użytkownika
Marcin Godlewski

Miejscowość: Kraków

napisane: 14 Sty 2009, o 13:47

Dzięki za rady. Ja to właściwie robie w Dreamweaverze. Także nie stosuje żadnego CMS-a.

Co do RSS to pewnie będzie, tylko, że jak na razie niewiele sie znam na RSS i nie potrafiłbym go wdrożyć.

Stronę wykonuje samodzielnie, dlatego może graficznie wyglądać nieciekawie :P a artystą żadnym nie jestem :P (wiedziałem, że ten pomarańczowy nie będzie dobry :P)

Co do niebieskiego chodzi Ci o logo i stopkę, że są za ostre?

I co masz na myśli pisząc, że strona jest mała?

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

napisane: 14 Sty 2009, o 15:10

No to dla dobra przyszłości jeśli masz ochotę to wrzuć sobie CMSa - będzie szybciej i prościej :) No chyba że lubisz się bawić i masz czas :)

Widzę że już zmieniłeś - spróbuj po lewej stronie też dać białe odnośniki może z podkreśleniem?

Niebieski chyba mi się gryzł z pomarańczowym - teraz wyglada lepiej :)

za mała - spróbowałbym ją rozszerzyć trochę - albo dać większe oddalenie tekstu od boków - będzie bardziej przejrzyste :) Przynajmniej tak mi się wydaje :)

Awatar użytkownika
Marcin Godlewski

napisane: 14 Sty 2009, o 16:11

Co do CMS-a to myślałem już nad nim :P Tylko mam pytanie: czy w cmsie mam pełną swobodę ingerowania w kod strony? I czy mam wpływ na wygląd adresów URL?

Pytam bo ubzdurałem sobie, że moje strony mają być wolne od błędów w kodzie i css. Na moich stronach nie ma błędów, robię je wg standardów.

Nad kolorem odnośników muszę się jeszcze zastanowić, bo chcę, żeby wszystkie odnośniki w całym serwisie wyglądały tak samo - żeby odwiedzający nie był zdezorientowany.

Szerokość mam małą, żeby strona była wyświetlana mniej więcej w całej szerokości również u osób, które używają niższej rozdzielczości monitora, bo zdaje sobie sprawę, że przewijanie drugiego suwaka na dole może być denerwujące.
W sumie chyba faktycznie odstępy tekstu od marginesów są zbyt małe.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

napisane: 14 Sty 2009, o 20:56

w CMSie oczywiście - zawsze są konkretne skórki do wyboru i można sobie grzebać :) W końcu to też php i html i css itp.

Pytanie jak dużo osób używa jeszcze rozdzielczości typu 800x600 ? Raczej mało teraz normalna rozdzielczość to 1024x768 albo więszką.

Oczywiście to Twoja strona i rób tak jak uważasz :) - i tak przyjdzie kiedyś sądny dzień kiedy zmienisz wygląd ;p ja już kilka razy zmieniałem :)

Awatar użytkownika
Marcin Godlewski

napisane: 16 Sty 2009, o 19:34

Pewnie inne moje strony zacznę robic w oparciu o jakiegoś CMS-a, ale ten zrobię normalnie.

Co do rozdzielczości to ja mam np. 1024x768, ale do tego mam widoczny panel zakładek, co też zajmuje trochę okna. Także jak mam to włączone to przynajmniej u mnie jest na styk.

Hehe, ja zawsze odbiegam od stereotypów i nie robię tak jak inni :P

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

W końcu i ja dorzucę 3 grosze :D

Oczywiście Pawle będę miał masę propozycji dla Ciebie, ale zacznę bardzo spokojnie, hehe.
I nie wszystko na raz.

Generalnie masz super pomysł na serwis. Niby dość już oklepany temat (i mówi to właściciel tego forum i serwisu ebiznesy.pl ...), ale masz bardzo świeże podejście. Jak zwykle jestem pod wrażeniem Twojej twórczości.

Widać, że masz przemyślaną konstrukcję serwisu. Świetna robota pod tym względem.
Fajnie zrobione działy i w ogóle to górne menu.
Domena świetna! Uniknąłeś sprytnie słowa ebiznes czy e-biznes, hehe. Gratuluję.

A teraz początkowe uwagi moje:

1. Wyróżnij jakoś zapis na newsletter.
    Lepsze formatowanie, wyróżnienie korzyści, jakaś graficzka, cokolwiek. Teraz ten formularz nie zachęca jakoś specjalnie. Jest, powiedzmy, neutralny.
    2. Koniecznie zmień kolor czcionki napisów w stopce. U mnie nic prawie nie widać. Dopiero po zaznaczeniu linki są białe.
    3. Zamiast napisu "więcej >>" daj zwrot ze słowem / frazą kluczową. Oczywiście chodzi o SEO 8-)
    4. Rozszerz szablon. 800 x 600 pixeli już bardzo mało osób używa. A z pewnością skrajnie mało osób interesujących się tematyką Twojego serwisu (czyli Twoja grupa docelowa). Dostosuj go do rozdziałki 1024 x 768 px.

Na początek tyle ;)

PS. Polecam wszystkim serwis http://www.gemius.pl/ (ładnie przerobili stronkę ostatnio), no i oczywiście ich serwisik http://www.ranking.pl/index.php?page=Ra ... stat=23|OW

Załączniki
statystyki-rozdzielczosci.jpg
statystyki-rozdzielczosci.jpg (82.18 KiB) Obejrzany 498 razy
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Re: bizneswnecie.pl - krzywy zaczyna ;-]

napisane: 20 Sty 2009, o 00:34

krzywy-admin napisał(a):Generalnie masz super pomysł na serwis. Niby dość już oklepany temat (i mówi to właściciel tego forum i serwisu ebiznesy.pl ...), ale masz bardzo świeże podejście. Jak zwykle jestem pod wrażeniem Twojej twórczości.

Może i oklepany, ale wolę na początek pisać o czymś co lubię, czym się interesuję. Samo pisanie też mnie rozwija.

krzywy-admin napisał(a):Domena świetna! Uniknąłeś sprytnie słowa ebiznes czy e-biznes, hehe. Gratuluję.

Hehe, to nie ma nic ze sprytem wspólnego :P Wszystko z e-biznes i ebiznes jest zajęte :D Trzeba było wymyśleć coś alternatywnego :)

krzywy-admin napisał(a):Wyróżnij jakoś zapis na newsletter.
Lepsze formatowanie, wyróżnienie korzyści, jakaś graficzka, cokolwiek. Teraz ten formularz nie zachęca jakoś specjalnie. Jest, powiedzmy, neutralny.

Ok to się da zrobić, tylko muszę coś wymysleć. Ogólnie stwierdziłem, że nie podoba mi się całe te menu po lewej (pewnie dlatego, że to moja autorska grafika :lol: )

krzywy-admin napisał(a):Koniecznie zmień kolor czcionki napisów w stopce. U mnie nic prawie nie widać. Dopiero po zaznaczeniu linki są białe.

Wiem, wiem :) Kolory linków są na razie prowizoryczne. Chcę, żeby wszystkie linki były tego samego koloru, ale znów coś zauważyłem :P linki, które w treści i bocznym panelu są dobrze widoczne, w stopce są słabo widoczne i na odwrót. Trzeba coś znów wymyśleć ;)

krzywy-admin napisał(a):Zamiast napisu "więcej >>" daj zwrot ze słowem / frazą kluczową. Oczywiście chodzi o SEO 8-)

Wydaje mi się, że nienaturalnie by to wyglądało. 2 linki blisko siebie kierujące do tego samego artykułu/recenzji ze słowami kluczowymi. Myślę, że jeden wystarczy (tytuł). Link "więcej" ma takie zadanie, że odbiorca czytając krótki fragment artykułu, jeśli jest zainteresowany, to od razu trafia na link "więcej", który klika automatycznie, bo wie, że tam jest kontynuacja tego, co go interesuje. Nie wiem czy dobrze przekazałem, co mam na myśli ;)

krzywy-admin napisał(a):4. Rozszerz szablon. 800 x 600 pixeli już bardzo mało osób używa. A z pewnością skrajnie mało osób interesujących się tematyką Twojego serwisu (czyli Twoja grupa docelowa). Dostosuj go do rozdziałki 1024 x 768 px.

No to ten..... statystyki mnie przekonują ;) W takim razie poszerzę stronę. Nie zaglądałem długo na ranking.pl, a to widać mój błąd ;)

Dzięki Wam za rady. Na razie nie dam rady jednak nic poprawić, albo będzie to szło powoli. Chcę trochę recenzji jeszcze napisać bo je zaniedbałem. A po za tym sesja :P Fakt, że mam 3 przedmioty na krzyż, ale walczę o stypendium ;) Po sesji ostro się biorę do roboty i już w mgnieniu oka będzie to wszystko uruchomione :D

Mam do Was jeszcze kilka pytań, bo się waham.

Czy nie lepiej zrobić tak, że artykuły, które pasują do więcej niż jednej kategorii, były dostępne z tych kilku kategorii? W sensie np. artykuł "Prawo w programach partnerskich" pasowałby do kategorii "programy partnerskie" oraz "prawo i podatki" (ta druga kategoria powstanie dopiero ;)) Chciałbym, żeby się tan temat znalazł w 2 kategoriach, żeby w razie czego użytkownik trafił na niego, jeśli go szukałby w którymś z tych kategorii.
Niestety wiąże się to z wrzuceniem artykułów do jednego worka, żeby nie dublować treści i w takim wypadku musiałbym zrezygnować z podświetlania aktualnych działów, kategorii (i w sumie nie wiem czy dałbym radę wymyśleć coś z wyświetlaniem liczby artykułów przy kategoriach). Chyba, że bym coś wymyślił, żeby ta funkcjonalność też została, ale na razie z pewnością nie, bo się na php zbyt nie znam :P

Jeszcze jedno pytanko: czy zrobić recenzje w takiej formie jak są artykuły? Tzn. data publikacji, autor, wersja do druku i możliwość komentowania (i zastanawiam się czy miałby to być komentarz do recenzji czy ocena książki)?

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Jeśli chodzi o kategorie, to musisz sam podjąć decyzję. Moim zdaniem, lepiej jak jest wszystko w jednym miejscu (nie w kilku kategoriach). Ale to moje zdanie i mogą być nawet od niego czasem wyjątki (czyli że ja sam nie zawsze trzymam się tej reguły - ale namieszałem, hehe). Ty sam najlepiej wiesz, co u Ciebie będzie lepsze. Tak sądzę.

Jeśli chodzi o komentowanie recenzji, to jak najbardziej! Zrobiłem nawet dla Ciebie pewną propozycję wyglądu tego panelu :D

helion.pl ma to super zrobione. Bardzo czytelnie. Dołączam jpg z przerobionym właśnie z Helionu panelem "recenzyjnym".

Zalety? Bardzo proszę:
1. Duża przejrzystość
2. Oddzielenie oceny od komentowania
3. "Czytaj fragment książki" - czyli kawałek pdf'a pobranego z Helionu z Twoimi linkami partnerskimi ;)
4. "Poinformuj znajomego..." może nieco zwiększyć ilość osób odwiedzających Twój serwis. Zawsze coś.
5. Wyróżnienie "Skomentuj tę recenzję!" lub np. "Dodaj swój komentarz!" etc. zwróci na to uwagę i pewnie sporo osób coś dopisze.

Co myślisz / myślicie?

Załączniki
propozycje-oceny-ksiazek.jpg
propozycje-oceny-ksiazek.jpg (20.77 KiB) Obejrzany 489 razy
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Następna

Wróć do Pochwal się!