Rok założenia: 2008Kontakt
opisujemy, podajemy nasze sukces w e-biznesie, przez małe lub duże "S"
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Re: bizneswnecie.pl - serwis o e-biznesie

Postprzez Paweł Landzberg
napisane: 20 Sty 2009, o 16:02

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Mi się wydaję, że z tymi kategoriami byłoby dobre rozwiązanie. Oczywiście nie będzie tak, że masa artykułów będzie w dużej liczbie kategorii, tylko jakieś sporadyczne przypadki, konkretnie pasujące.

Ma to jeszcze taką zaletę, że będę mógł przebudowywać dowolnie serwis, a artykuły nie będą zmieniać adresu URL - będą na stałe zaindeksowane w wyszukiwarkach z jednym adresem.

Co do komentarzy recenzji to fajny ten panel, nawet mam już gotowe skrypty potrzebne do tych funkcji ;)
Ale na razie nie będę aż tak rozbudowywał tego. Moim głównym celem jest uruchomić to wszystko już, żeby wisiało w Sieci. A ulepszenia zawsze można dodać :) Bo to troche sporo czasu i bawienia się dla mnie jest.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Zatem świetnie.
Masz 100% racji z tymi linkami. Najlepiej będzie, jeśli raz zaindeksowana strona pod danym adresem już zawsze tam będzie. Oczywiście po zmianie adresu strony można zrobić przekierowanie, ale po co robić sobie dodatkową robotę. Tym bardziej, że bywają przypadki, że Google na takie przeniesione stronki już nieco gorzej patrzy. Więc po co ryzykować?

Jak już jesteśmy przy przenoszeniu adresu, to może podam jak się to robi w pliku .htaccess.
Jeśli przeniesienie ma tymczasowy charakter, należy dodać w .htaccess wpis:
Redirect 302 /jakiskatalog/costam/jakas-stara-nazwa.html http://www.twoja-domena.pl/jakiskatalog ... nazwa.html
Jeśli natomiast przeniesienie ma mieć permanentny charakter (czyli na zawsze!), należy dodać w .htaccess podobny do powyższego wpis z tym, że zamiast 302 - należy dać 301.

Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

napisane: 11 Mar 2009, o 19:11

Długo to trwało (zdecydowanie za długo), ale pozmieniałem i dorobiłem parę rzeczy. Może nie wygląda najlepiej, ale idealnie nigdy nie będzie :P

Oto jak serwis teraz wygląda: http://bizneswnecie.pl/

Ogólnie przechodzę do kolejnej fazy :D

Jeśli macie jakieś uwagi, to chętnie wysłucham.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Pawle L., qrde, jestem pod wrażeniem! Odwaliłeś kawał zaje*****j roboty. Gratulacje!
Serwis jest przemyślany, merytorycznie bardzo dobry, ma fajną strukturę i jest niezwykle czytelny.

Mam jednak trochę uwag. Jak zwykle, hehe. Zatem oto one:

1. Zmień może kolor linków, znaczy ten zielony. Nijak, moim zdaniem, nie pasuje. Daj może po prostu niebieski ("blue" i tyle). Zobacz na przeróbkę poniżej. Nie lepiej?
bizneswnecie-kolorki.jpg
bizneswnecie-kolorki.jpg (66.09 KiB) Obejrzany 681 razy

A linki w stopce na biało i tyle.

2. Dodaj koniecznie RSS! Ludzie będą chcieli śledzić, co nowego porabiasz w takim fajnym serwisie ;)

3. Daj linkom pod artykułami "więcej >>" atrybut "nofollow". Masz link z super anchorem w tytule artykułu - po co ten drugi, "więcej"? Osłabia tylko siłę linkowania.

4. Detal: w stopce dopisz swoje imię i nazwisko. Niech będzie na każdej podstronie. Niech się ludzie oswajają z poczochranym Landzbergiem, hehe.

5. Wymyśl na szybko jakiś raport, żeby dawać go za zapis na newsletter. Nie wiem nawet co. Cokolwiek. Powiedzmy: "10 najczęstszych błędów początkujących e-biznesów". Poradnik napiszesz w 2 godzinki - znam Twoją wiedzę :D

6. Zmień... nagłówek. Wiem, wiem: namęczyłeś się. Doceniam to. Ale ten nagłówek nie jest dobry. Ma oczywiście przekaz myślowy (ta krzyżówka). Ale nie przyciąga. Wymyśl lepiej coś innego. Pogrzeb trochę np. w http://pl.fotolia.com/. Znajdziesz coś na 100%. Może jakaś ładna kobietka? Jakaś fajna graficzka z detalami? Jak nic nie wymyślisz, doradzimy Ci. A jeśli uważasz, że grafika jest nie do zmiany - to będzie Twoja decyzja oczywiście. Masz do niej pełne prawo.

7. Detal: daj na głównej stronie inne swoje zdjęcie. Nie, nie - nie wyglądasz źle, hehe. Tylko lepsze są zdjęcia całej sylwetki. Może na jakimś fotelu z podpartą brodą. Albo inaczej - w plenerze. Lub kucasz i się lekko uśmiechasz. Cokolwiek. Teraz masz zdjęcie legitymacyjne. I do tego masz taką minę, jakby e-biznes był torturą! Bez jaj, dawaj na luz :mrgreen:

Tyle na teraz.

Jeszcze raz to napiszę: super serwis!

Awatar użytkownika
Administrator

Re: bizneswnecie.pl - serwis na poziomie!

napisane: 12 Mar 2009, o 01:36

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):1. Zmień może kolor linków, znaczy ten zielony. Nijak, moim zdaniem, nie pasuje. Daj może po prostu niebieski ("blue" i tyle). [...]
A linki w stopce na biało i tyle.

Te linki mnie cały czas denerwują. Chciałem, żeby wszystkie linki były jednakowe, ale jeśli były dobrze widoczne na stronie, to słabo w stopce i na odwrót. Myślałem też żeby dać białe w stopce. Chyba jednak oddziele te kolory i będzie spokój.

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):2. Dodaj koniecznie RSS! Ludzie będą chcieli śledzić, co nowego porabiasz w takim fajnym serwisie ;)

W swoim czasie, jeszcze nie wiem jak to diabelstwo wdrożyć :D

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):3. Daj linkom pod artykułami "więcej >>" atrybut "nofollow". Masz link z super anchorem w tytule artykułu - po co ten drugi, "więcej"? Osłabia tylko siłę linkowania.

Racja, dam nofollow.

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):4. Detal: w stopce dopisz swoje imię i nazwisko. Niech będzie na każdej podstronie. Niech się ludzie oswajają z poczochranym Landzbergiem, hehe.

Miałem dylemat co zostawić :D W końcu jakoś przestałem o tym myśleć i tak zostało :P Ok zmienię.

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):5. Wymyśl na szybko jakiś raport, żeby dawać go za zapis na newsletter. Nie wiem nawet co. Cokolwiek. Powiedzmy: "10 najczęstszych błędów początkujących e-biznesów". Poradnik napiszesz w 2 godzinki - znam Twoją wiedzę :D

Co nagle to po diable :P Na razie się nie zastanawiałem nad jakimiś gratisami wzamian za zapisanie się. Później coś wymyślę, coś dobrego jakościowo. Nie chcę dawać ludziom coś co jest "pisane na kolanie".

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):6. Zmień... nagłówek. Wiem, wiem: namęczyłeś się. Doceniam to. Ale ten nagłówek nie jest dobry. Ma oczywiście przekaz myślowy (ta krzyżówka). Ale nie przyciąga. Wymyśl lepiej coś innego. Pogrzeb trochę np. w http://pl.fotolia.com/. Znajdziesz coś na 100%. Może jakaś ładna kobietka? Jakaś fajna graficzka z detalami? Jak nic nie wymyślisz, doradzimy Ci. A jeśli uważasz, że grafika jest nie do zmiany - to będzie Twoja decyzja oczywiście. Masz do niej pełne prawo.

Nagłówek taki sobie mam. Niezbyt mi się podoba, ale nie chciało mi się już z nim walczyć. W sumie nie wiem jaki obrazek miałbym tam walnąć. Ludzie biznesu? Dosyć obcykane grafiki i popularne na witrynach są.

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):7. Detal: daj na głównej stronie inne swoje zdjęcie. Nie, nie - nie wyglądasz źle, hehe. Tylko lepsze są zdjęcia całej sylwetki. Może na jakimś fotelu z podpartą brodą. Albo inaczej - w plenerze. Lub kucasz i się lekko uśmiechasz. Cokolwiek. Teraz masz zdjęcie legitymacyjne. I do tego masz taką minę, jakby e-biznes był torturą! Bez jaj, dawaj na luz :mrgreen:

Ależ to jest moje najśliczniejsze zdjęcie :mrgreen: A tak na serio to mam bardzo mało zdjęć, na którym jestem sam, no i jeszcze mniej, na których wyglądam normalnie :P Jestem dość niefotogeniczny (chyba :P)

To zdjęcie jest tymczasowe. Niedługo się opalę i sobie zrobię sesję zdjęciową :D

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

czekamy na...

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka
napisane: 13 Mar 2009, o 00:55

Zatem czekamy na Twoją opaleniznę i zmiany w serwisie.

A grafika na górze? Hmm. Trzeba coś wymyślić. Nie muszą być biznesmeni. Może nawet nie powinni. Może coś z lekkim jajem? Nieco dwuznacznie? Ja mam trochę inny styl od Ciebie, więc jestem bardzo subiektywny. Może Panie coś doradzą ze swoją intuicją i zmysłem estetycznym??? :mrgreen:

Awatar użytkownika
Administrator

Postprzez jib
napisane: 27 Mar 2009, o 21:19

jak widzę nie masz wyszukanych tematów, myślę że powinieneś się skupić w przyszłości na tym co nadchodzi czyli jest albo będzie na czasie, warto by na bieżąco się czymś takim interesować bo jak nie zaczniesz a postanowisz ruszyć to będziesz zmuszony cały serwis przerobić, zapamiętaj moje słowa, rozumiem że pisanie cię rozwija i na tym się skup a póki co jest dobrze może z minusem za brak jak wspomniałem innowacyjności.

Jeśli chodzi o newsletter to w tym momencie wygląda dość zachęcająco, poważnie na pewno będziesz chciał dodać jakiś licznik subskrybentów :p

i co jeszcze czytałem o ochronie swojego adresu mail, hm zauważyłem i tu i także w innych miejscach że brakuje Ci konkretów, tzn. jak piszesz że można zakodować adres do postaci encji to podaj przynajmniej przykład lub link, ja na przykład używam narzędzia z tej stronki http://www.mypagerank.pl/narzedzia,kodowanie_email, tak poza tym stronka pozytywna.

Awatar użytkownika
jib

Miejscowość: uk

napisane: 28 Mar 2009, o 11:38

Dzięki za opinię :)

Fakt może nie ma żadnych rewelacji pod względem treści, ale dopiero się rozwijam, poza tym codziennie ktoś nowy pojawia się w Internecie co nie wie o tym podstawowych rzeczach. Jednak mam zamiar coś wprowadzić innego, przyciągającego pod względem treści ;) ale jeszcze nie przyszedł na to czas.

No może mam gdzieniegdzie dosyć ogóły, ale da się to poprawić ;)

Co do newslettera też mam plany na przyszłość :) Ale nie wszystko od razu ;)

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Poprzednia

Wróć do Pochwal się!