Elżbieta Kalinowska napisał(a):Mateusz - wieeeelkie gratulacje![]()
![]()
![]()
Dzięki.
Elżbieta Kalinowska napisał(a):te 10 mcy to średnio ile czasu dziennie przy kompie?
Może powiem, ile spędzałem czasu na pracy i uczeniu się, bo jeszcze gram czasem w jakieś gry on-line ze znajomymi, rozmawiam na gg itp. Przez pierwszy miesiąc spędzałem około 3-4 godzin dziennie. Trzeba było stworzyć pierwszy produkt, ustawić testy, napisać ofertę itd. W kolejnych miesiącach to już zszedłem do 1-2 godzin i tak zostało. Jedynie jak przeprowadzam jakieś akcje, to 2-3 godziny/dziennie przeznaczam na pracę. Mówię tu konkretnie o pracy, a nie siedzeniu na forach.
Elżbieta Kalinowska napisał(a):co wg. Ciebie z tego co robiłeś aby rozwijać tę działalność jest najważniejsze - które 20% z twoich aktywności dało 80% sukcesu?
Skupienie się na tworzeniu SLO.
Jeśli stworzysz SLO (a jest to bardzo proste), to masz już maszynkę do robienia pieniędzy.
O co w tym chodzi? Chodzi o to, aby zarobić więcej niż się wyda. Proste?
Ruch kupujesz: 10gr za klik. (100 kliknięć * 0,1zł = 10zł)
Piszesz ofertę: skuteczność 1%. (100 kliknięć * 1% = 1 sprzedaż)
Ebook sprzedajesz za 20zł, (ze sprzedaży na Ekademii zostanie 11zł): (1 * 11zł = 11zł)
11zł - 10zł = 1zł
Włożysz 10zł, wyciągniesz 11zł. Jesteś 1zł do przodu. Włożysz 1000zł, wyciągniesz 1100zł. Jesteś 100zł do przodu. Z samym SLO już można ładnie działać, ale to do czego zachęcam, to testowanie i zwiększanie skuteczności.
Jeżeli każdy z czynników zwiększysz o 100% (to już jest wyższa szkoła jazdy, ale w dalszym ciągu możliwe i do zrobienia):
- ilość kliknięć zwiększysz o 100% (czyli obniżysz koszt kliknięcia z 10gr do 5gr),
- zwiększysz skuteczność oferty z 1% do 2% (dodasz bonusy, przetestujesz nagłówki),
- zwiększysz średnią wartość jednego zamówienia o 100% (podniesiesz cenę produktu, dodasz OTO, dodasz produkty komplementarne od partnerów),
To zobaczmy, co się dzieje:
Ruch kupujesz: 5gr za klik. (200 kliknięć * 0,05zł = 10zł)
Piszesz ofertę: skuteczność 2%. (200 kliknięć * 2% = 4 sprzedaż)
Pakiet ebooków sprzedajesz za 40zł, (ze sprzedaży na Ekademii zostanie 22zł): (4 * 22zł = 88zł)
88zł - 10zł = 78zł
Tu już zaczynamy ładnie zarabiać.
Zauważ, że w tym całym systemie: nie ma bloga, nie ma pozycjonowania, nie ma pisania artykułów do przedruku, nie ma udzielania się na forach, nie ma tych wszystkich czasochłonnych czynności. Jest tylko ruch, produkt i oferta. Ofertę piszesz raz (potem tylko testujesz), produkt tworzysz raz, a za ruch płacisz.
Dobrze jest kierować ruch na squeeze page i dopiero po zapisaniu się proponować produkty. W dłuższym okresie czasu zarobisz prawdopodobnie więcej pieniędzy. (Maile do kolejki autorespondera też piszesz tylko raz.
Edit: Oczywiście pisanie bloga i pozycjonowanie nie jest złe i dużo ludzi tak działa, ale jest to bardzo czasochłonne.
Czytam właśnie blog Krzysztofa Lisa: Zarabianie na blogu i w ostatnim wpisie podaje on swoje zarobki z blogowania za ostatni miesiąc: http://zarabianie-na-blogu.pl/zarobki-na-blogu-24/
Jeśli komuś nie chce się zaglądać na stronę, to zarobił on w ostatnim miesiącu prawie 2000zł.
Można by powiedzieć fajna kasa, tyle że bloguje on już od 4 lat, blogów ma 17, a miesięcznie pisze 50 wpisów (średnio 3 wpisy miesięcznie na bloga).
Jak widać, zarabianie na blogu jest możliwe, ale jest to bardzo czasochłonne. Ja osobiście podziwiam Krzysztofa za wytrwałość w prowadzeniu blogów. Mi by się tak nie chciało.