co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
najważniejszy etap pozycjonowania: treść, która sama pozycjonuje serwis w Google

Słowa kluczowe w witrynie...

Postprzez lapti 4 Sty 2010, o 00:45

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam!
W googlowskich narzędziach dla webmasterów jest pozycja "Słowa kluczowe". Zastanawiam się na jakiej zasadzie są one zbierane, jak tworzyć frazę z wypisanych słów.

Na tej stronie mam kilka słów, które są wysoko 70-80% "znaczenie"...
Jak obliczyć frazę składającą się z dwóch słów powiedzmy 80% i 60%. Średnia arytmetyczna? Chyba nie, bo po wpisaniu tego zbitku słów w wyszukiwarkę otrzymuję 175k wyników - a ja jestem po za 100 (seograf). Po za pierwszą setką z teoretycznym 40% znaczeniem.

Kolejna kwestia, to na jakiej zasadzie google wyznacza znaczenie tak zebranych słów?
Sprawdzałem wystąpienia na stronie. Przykłady
- firma - nagłówek każdej strony, pisany dużymi literami, powiększona czcionka znacznikiem <p> = 100%
[tutaj dodam, że słowo to występuję w treści, oraz często w metatagach]
- budowlane - j.w. = 28% [po za metatagami]
- wykopy - dwa wystąpienia na dwóch stronach (w tym na głównej) w treści = 85%
- wynajem (jedna część frazy, na którą chciałem zoptymalizować stronę) - występuje:
* 4 x nagłówek x 5 stron = 20
* 12 razy na samej stronie głównej (w jednej formie gramatycznej oblana różnymi słowami, tworzącymi sensowną całość), w tym w nagłówku (ogólnie zakładam, że poniżej 30 w całym serwisie)
* słowo zamknięte jest w nagłówku strony w znacznik h1 z 1-2 słowami tworzącymi pożądane przeze mnie frazy
= 14% znaczenia...
[wg. seografu mam 6,7% gęstości na samej stronie głównej]

No i zasadnicza kwestia: na jakiej zasadzie google zbiera z witryny słowa i uznaje je za kluczowe?
Nie chce mi się liczyć wszystkich słów, których użyłem, do zbudowania tej strony, ale wydaje mi się, że będzie ich więcej niż 70 wyłapanych przez google...

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi...

Pozdrawiam
lapti

link do serwisu, o którym mowa: Wynajem koparki, lub w stopce :)

Simple guy from IT department
ʇuǝɯʇɹɐdǝp ʇı ɯoɹɟ ʎnƃ ǝldɯıs

[size=150]pomogłem Ci -> pajacyk.pl i wszystko jasne[/size]
Awatar użytkownika
lapti

Hmm używam od dawna tych narzędzi, ale powiem Ci, że nie zastanawiałem się nad tym o co pytasz. Bardziej interesują mnie tam "Zapytania najczęściej powodujące wyszukanie (wyświetlenie, kliknięcia) aczkolwiek opcja słów kluczowych na pewno nie jest bez znaczenia.

Samo Google jak na pewno znalazłeś piszę mniej więcej tyle --> http://www.google.com/support/webmaster ... 5255&hl=pl .

Nie mniej kwestia ciekawa poszperam w necie, bo myślę, że ktoś już coś o tym napisał !

Bartek Medoń - WebMaster, programista WWW. Popraw sobie humor oglądając najlepsze polskie kabarety
Awatar użytkownika
bartekmedon

Re: Słowa kluczowe w witrynie...

Postprzez lapti 4 Sty 2010, o 14:47

Dzięki Bartku za odpowiedź. Z informacjami zawartymi w tym linku już się znałem. Poświęciłem też trchę czasu, na szperanie po forum google... Niestety na większość pytań nie ma tam jednoznacznej odpowiedzi, bo zasłaniają się swoją polityką i dbałością o rzetelność wyników wyszukań...
Tak samo jest z linkami, zapleczem itp. - brak jednoznacznych zasad postępowania...

pozdrawiam
lapti

Simple guy from IT department
ʇuǝɯʇɹɐdǝp ʇı ɯoɹɟ ʎnƃ ǝldɯıs

[size=150]pomogłem Ci -> pajacyk.pl i wszystko jasne[/size]
Awatar użytkownika
lapti

słowa kluczowe

Postprzez jaro65 8 Lip 2010, o 13:05

Mój kumpel kiedyś pracował w firmie odnośnie pozycjonowania i mam trochę od niego informacji; słowa kluczowe to do 15% zawartości tekstu, w różnych odmianach jak np. słowo: lokaty, lokata, lokat, lokatach, lokatę, dodatkowo słowo lokaty może powtórzyć więcej razy niż odmiana tego słowa, a i dobrze to słowo wyróżnić np. w znacznikach strong

oprocentowanie, symulacja - lokaty bankowe
szukasz pracy? pomoce, materiały - CV wzór
Awatar użytkownika
jaro65

słowa kluczowe

Postprzez jarilitmanen 6 Maj 2011, o 07:45

to prawda ale nie wolno też przesadzać z tymi słowami i ich odmianą ponieważ algorytm google może zinterpretować to jako tekst pod pozycjonowanie

jarilitmanen

frazy kluczowe

Postprzez Mariusz 'rokko' Kołacz 15 Maj 2011, o 23:46

Zastanawiam się na jakiej zasadzie są one zbierane

Są to słowa kluczowe, po których dokonano przejścia na Twoją witrynę. W GWeb zliczane są same przejścia z wyszukiwarki. Czyli dajmy na to, user wpisuje w wyszukiwarce frazę "wynajem koparek", znajduje w SERPie Twoją stronę i klika w odsyłacz, następuje przejście na stronę docelową.

Średnia arytmetyczna?

Każde słowo ma inną wagę (znaczenie), słowa wyboldowane, słowa w nagłówkach czy altach mają różne znaczenie dlatego żadnej średniej tutaj nie wyciągamy. Są narzędzia do analizy gęstości i wagi słów kluczowych, które obliczają na podstawie własnych algorytmów znaczenie poszczególnych fraz.

na jakiej zasadzie google zbiera z witryny słowa i uznaje je za kluczowe?

Tym zagadnieniem akurat nie interesowałem się, lecz jak będę miał chwilkę czasu zobaczę jak to wygląda.

Awatar użytkownika
Mariusz 'rokko' Kołacz

Miejscowość: Myszków

Wróć do Optymalizacja treści