W googlowskich narzędziach dla webmasterów jest pozycja "Słowa kluczowe". Zastanawiam się na jakiej zasadzie są one zbierane, jak tworzyć frazę z wypisanych słów.
Na tej stronie mam kilka słów, które są wysoko 70-80% "znaczenie"...
Jak obliczyć frazę składającą się z dwóch słów powiedzmy 80% i 60%. Średnia arytmetyczna? Chyba nie, bo po wpisaniu tego zbitku słów w wyszukiwarkę otrzymuję 175k wyników - a ja jestem po za 100 (seograf). Po za pierwszą setką z teoretycznym 40% znaczeniem.
Kolejna kwestia, to na jakiej zasadzie google wyznacza znaczenie tak zebranych słów?
Sprawdzałem wystąpienia na stronie. Przykłady
- firma - nagłówek każdej strony, pisany dużymi literami, powiększona czcionka znacznikiem <p> = 100%
[tutaj dodam, że słowo to występuję w treści, oraz często w metatagach]
- budowlane - j.w. = 28% [po za metatagami]
- wykopy - dwa wystąpienia na dwóch stronach (w tym na głównej) w treści = 85%
- wynajem (jedna część frazy, na którą chciałem zoptymalizować stronę) - występuje:
* 4 x nagłówek x 5 stron = 20
* 12 razy na samej stronie głównej (w jednej formie gramatycznej oblana różnymi słowami, tworzącymi sensowną całość), w tym w nagłówku (ogólnie zakładam, że poniżej 30 w całym serwisie)
* słowo zamknięte jest w nagłówku strony w znacznik h1 z 1-2 słowami tworzącymi pożądane przeze mnie frazy
= 14% znaczenia...
[wg. seografu mam 6,7% gęstości na samej stronie głównej]
No i zasadnicza kwestia: na jakiej zasadzie google zbiera z witryny słowa i uznaje je za kluczowe?
Nie chce mi się liczyć wszystkich słów, których użyłem, do zbudowania tej strony, ale wydaje mi się, że będzie ich więcej niż 70 wyłapanych przez google...
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi...
Pozdrawiam
lapti
link do serwisu, o którym mowa: Wynajem koparki, lub w stopce