Witam,
Wiadomo jest, iż periodyczna aktualizacja witryny jest mile widziana przez Google. Oczywiście częstotliwość odświeżania powinna być naturalna - dopasowana do rodzaju witryny. Posiadam klienta który ma serwis typu - rozbudowana wizytówka Firmy - 6 podstron. Umieszczona tam oferta jest w sumie stała (zmiany typu 2-3 na rok). Zbudowałem dział aktualności, ale tutaj też w sumie nic się konkretnego nie dzieje (oczywiście cały czas naciskam żeby minimum raz w miesiącu coś dopisać).
Wymyśliłem blok na stronie głównej który będzie wyświetlał rotacyjnie "wybrane z oferty" i tam z includowanego pliku php będzie wybierać 3 z 15 dostępnych opisów oferty z linkami tekstowymi. Linki w sumie pozostaną te same ale chce to inaczej opisać. typu:
opcja 1
-relokacja maszyn
-serwis i naprawy
-montaż maszyn
opcja2
-serwis urządzeń
-przeprowadzka maszyn
-utrzymanie ruchu
itd....
Oczywiście mogę dorobić jakieś inne bloki typu wybrane z galerii realizacji (losowy wybór zdjęcia) albo pierwszy news będzie najmłodszy a drugi wybrany losowo z pozostałych.
Czy zastosowanie powyższego pomysłu coś "wniesie" do zmiany / aktualizacji w oczach Google boot?
Jaki jest "próg" tych zmian oczami Google ? - 2 zdania ? 10 zdań? może 10% treści?
Czy po prostu - zmiana to zmiana - wplecenie 2 innych wyrazów to już zmiana ?
Dziękuję za odpowiedzi.
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
Jesteś pewien, że to prawda a nie pijar Google?
Ładnie to wygląda i logicznie ale nie zauważyłem szczególnej korelacji między częstym aktualizowaniem treści a częstotliwością wizyt robotów. Linki, wciąż linki...
Proponuje zainstalować na dowolnym blogu
11 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
-

zwierz - Posty: 48
- Miejscowość: Poznań
Po co Ci częste odwiedziny Google Bota ? To jest istotne jak dodajesz często nowe podstrony i chcesz aby szybko wpadły w index i zgarniały nowy ruch / zauważenie nowych linków.
Jeśli zależy Ci na tym aby GB dać wskazówkę aby często zaglądał na Twoją stronę to masz przynajmniej 2 opcje:
1 ) pingowanie stron
2 ) ustawienie w narzędziach dla webmastera opcji częstego odwiedzania GB Twojej strony
Jeśli zależy Ci na tym aby GB dać wskazówkę aby często zaglądał na Twoją stronę to masz przynajmniej 2 opcje:
1 ) pingowanie stron
2 ) ustawienie w narzędziach dla webmastera opcji częstego odwiedzania GB Twojej strony
-

krystian piątek - Posty: 605
- Miejscowość: Kielce
Dopóki nie wejdzie google refresher raczej nie przywiązywałbym dużej wagi do aktualizacji strony.
Myślę, że pomysł który masz po pewnym czasie i tak zostałby zauważony przez google w całości i raczej nie zostałby potraktowany jako aktualizacja, a bardziej jako rotacyjny baner reklamujący jakiś produkt.
Jeżeli jest to strona firmowa to skupiłbym się tylko na promowaniu marki za pomocą tej strony. Można oczywiście opisać czym ta firma się zajmuje i jakie ma produkty, ale do pozycjonowania samych produktów stworzyłbym inne strony typowo promujące konkretny produkt/-y. Chyba, że Cię nie zrozumiałem i ta firma nie chce się pozycjonować na nazwy produktów (w co wątpię).
Myślę, że pomysł który masz po pewnym czasie i tak zostałby zauważony przez google w całości i raczej nie zostałby potraktowany jako aktualizacja, a bardziej jako rotacyjny baner reklamujący jakiś produkt.
Jeżeli jest to strona firmowa to skupiłbym się tylko na promowaniu marki za pomocą tej strony. Można oczywiście opisać czym ta firma się zajmuje i jakie ma produkty, ale do pozycjonowania samych produktów stworzyłbym inne strony typowo promujące konkretny produkt/-y. Chyba, że Cię nie zrozumiałem i ta firma nie chce się pozycjonować na nazwy produktów (w co wątpię).
Zawsze marzyłeś o tym, by nauczyć się grać na gitarze, ale jakoś nie wierzyłeś w to, że możesz umieć grać na gitarze. Przekonaj się, że to nieprawda - wejdź w adres podany tutaj: Nauka gry na gitarze - darmowa nauka gry na gitarze online.
-

GrzegorzZuber - Posty: 37
- Miejscowość: Jaworzno/Kraków
A jak myślicie jak szybko i jak bardzo może wpłynąć bardzo szybka aktualizacja treści na stronie? Na swoim blogu mam dziennie kilka/kilkanaście nowych komentarzy a od dwóch tygodni publikuje codziennie nowe wpisy.
Jak na na razie efektów nie ma. Nie chodzi mi odpowiedź typu wróżka.pl tylko czy testowaliście u siebie bardzo częste aktualizację i czy były efekty bo ja testuje to pierwszy raz.
Pozdrawiam
Jak na na razie efektów nie ma. Nie chodzi mi odpowiedź typu wróżka.pl tylko czy testowaliście u siebie bardzo częste aktualizację i czy były efekty bo ja testuje to pierwszy raz.
Pozdrawiam
-

Paweł Mąka - Posty: 3
Częste aktualizacje w oczach google są bardzo fajnie. Dzięki nim robot google częściej odwiedza Twoją stronę w poszukiwaniu nowej treści do indeksacji. Nie oznacza to, że za każdym razem kiedy google wejdzie i zobaczy nowy content to musi on wpaść od razu do indexu. Raz trwa to szybciej / wolniej (jak nie pomożesz).
Efektów, znaczy większego ruchu w na stronie w statach ? Jeśli o to Ci chodzi to, może warto przyjrzeć się optymalizacji Treści pod SEO na Twojej stronie. Sprawdzić czy odpowiednio używasz, Title, h1-h6, b, i innych znaczników. No i musisz trochę podlinkować, żeby google chciało wyświetlić Twoją stronę na konkretne zapytanie w top10. Sama domena jeśli nie będzie linkowana to możesz robić aktualizacje po 10 razy na dzień i nie zobaczysz różnicy w statach, bo Twoja strona przepadnie w czeluściach internetu.
Paweł Mąka napisał(a):Jak na na razie efektów nie ma. Nie chodzi mi odpowiedź typu wróżka.pl tylko czy testowaliście u siebie bardzo częste aktualizację i czy były efekty bo ja testuje to pierwszy raz.
Efektów, znaczy większego ruchu w na stronie w statach ? Jeśli o to Ci chodzi to, może warto przyjrzeć się optymalizacji Treści pod SEO na Twojej stronie. Sprawdzić czy odpowiednio używasz, Title, h1-h6, b, i innych znaczników. No i musisz trochę podlinkować, żeby google chciało wyświetlić Twoją stronę na konkretne zapytanie w top10. Sama domena jeśli nie będzie linkowana to możesz robić aktualizacje po 10 razy na dzień i nie zobaczysz różnicy w statach, bo Twoja strona przepadnie w czeluściach internetu.
-

krystian piątek napisał(a):Częste aktualizacje w oczach google są bardzo fajnie. Dzięki nim robot google częściej odwiedza Twoją stronę w poszukiwaniu nowej treści do indeksacji.
Jesteś pewien, że to prawda a nie pijar Google?
- alterneo
Jeśli masz bloga np. na wordpressie i do tego choć trochę go skonfugurowałeś to przy każdym nowym artykule strona automatycznie pinguje co teoretycznie ściąga na stronę różne boty w tym Googlebota.
Zbadaj konkurencję, backlinki programem market samurai
-

Elias - Posty: 93
alterneo napisał(a):krystian piątek napisał(a):Częste aktualizacje w oczach google są bardzo fajnie. Dzięki nim robot google częściej odwiedza Twoją stronę w poszukiwaniu nowej treści do indeksacji.
Jesteś pewien, że to prawda a nie pijar Google?Ładnie to wygląda i logicznie ale nie zauważyłem szczególnej korelacji między częstym aktualizowaniem treści a częstotliwością wizyt robotów. Linki, wciąż linki...
Proponuje zainstalować na dowolnym blogu
-

Krystian - dzięki za link - przyda się:)
T. Jeziorski | iTSOLUTIONS by SPLEEN | Projektowanie stron WWW i e-Marketing | biuro@spleen.com.pl | +48 660-685-064
-

it-spleen - Posty: 706
- Miejscowość: Tarnowskie Góry
Ma go Wordpress i nasz Piko i wiele innych, ale jakoś nie widzę specjalnych korzyści z szybkiej indeksacji. Robot pożre, beknie, ziewnie i leci dalej
Jeśli ktoś liczy na indeksacje z długiego ogona to się wizytami robotów po pingu srodze zawiedzie. Ale fakt, że wyraziłem się nieprecyzyjnie.
- alterneo
11 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
-