co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
zaczynaj zawsze od zoptymalizowania serwisu od strony technicznej: skryptu, budowy, kodu

Bardzo proszę o pomoc, bo aktualnie w goglach istnieją dwie domeny mojego syfa - silenceforum.pl i http://www.silenceforum.pl , więc muszę się z tym jak najszybciej uporać, ale do rzeczy.

Przed instalacją modyfikacji miałem w pliku .htaccess regułkę dotyczącą przekierowania adresu z "bez www" na "z www" utworzoną za pomocą kreatora w cPanelu. Zainstalowałem modyfikację, wszystko było ok - działało poprawnie przekierowanie i mod też.
Ostatnio chciałem zmienić przekierowanie na odwrotne, czyli "z www" na "bez www". Usunąłem ręcznie dotychczasową regułkę z pliku .htaccess, a następnie utworzyłem nową w cPanelu. Przekierowanie zadziałało, ale posypało się parę rzeczy na forum:
- po wysłaniu posta od razu następuje przeniesienie na stronę główną, a nie do napisanej wiadomości
- po wysłaniu wiadomości za pomocą szybkiej odpowiedzi zostaję przenoszony do edycji posta zamiast jego zapisania

Aktualnie nie mam ustawionego żadnego przekierowania stworzonego przeze mnie (tylko to, które jest dodane za pomocą modyfikacji), bo cokolwiek dopiszę do pliku .htaccess (ręcznie lub przez cPanel), to efekt jest taki sam.

Co i jak mam zrobić, żeby którekolwiek przekierowanie 301 (zależałoby mi bardziej na tym, żeby to było z "z www" na "bez www") poprawnie działało razem z tą modyfikacją i nie posypało się nic w działaniu forum?

edit:

Pierwsza myśl, która mi przyszła do głowy, to usunięcie modyfikacji, utworzenie jeszcze raz przekierowań za pomocą cPanelu i ponowna instalacja, ale strasznie dużo z tym roboty. Może nie będzie trzeba tego robić. Pomóżcie :glupek2: :knajpa:

edit2:
Podaję jeszcze zawartość pliku .htaccess, która została stworzona za pomocą modyfikacji SEO Ultimate SEO URL

Kod: Zaznacz wszystko
# Lines That should already be in your .htacess
<Files "config.php">
   Order Allow,Deny
   Deny from All
</Files>
<Files "common.php">
   Order Allow,Deny
   Deny from All
</Files>

# You may need to un-comment the following lines
# Options +FollowSymlinks
# To make sure that rewritten dir or file (/|.html) will not load dir.php in case it exist
# Options -MultiViews
# REMEBER YOU ONLY NEED TO STARD MOD REWRITE ONCE
RewriteEngine On
# REWRITE BASE
RewriteBase /
# HERE IS A GOOD PLACE TO FORCE CANONICAL DOMAIN
# RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.silenceforum\.pl$ [NC]
# RewriteRule ^(.*)$ http://www.silenceforum.pl/$1 [QSA,L,R=301]

# DO NOT GO FURTHER IF THE REQUESTED FILE / DIR DOES EXISTS
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -d
RewriteRule . - [L]
#####################################################
# PHPBB SEO REWRITE RULES ALL MODES
# AUTHOR : dcz www.phpbb-seo.com
# STARTED : 01/2006
#################################
# FORUMS PAGES
###############
# FORUM INDEX REWRITERULE WOULD STAND HERE IF USED. "forum" REQUIRES TO BE SET AS FORUM INDEX
# RewriteRule ^forum\.html$ /index.php [QSA,L,NC]
# FORUM ALL MODES
RewriteRule ^(forum|[a-z0-9_-]*-f)([0-9]+)(-([0-9]+))?\.html$ /viewforum.php?f=$2&start=$4 [QSA,L,NC]
# TOPIC WITH VIRTUAL FOLDER ALL MODES
RewriteRule ^(forum|[a-z0-9_-]*-f)([0-9]+)/(topic|[a-z0-9_-]*-t)([0-9]+)(-([0-9]+))?\.html$ /viewtopic.php?f=$2&t=$4&start=$6 [QSA,L,NC]
# GLOBAL ANNOUNCES WITH VIRTUAL FOLDER ALL MODES
RewriteRule ^announces/(topic|[a-z0-9_-]*-t)([0-9]+)(-([0-9]+))?\.html$ /viewtopic.php?t=$2&start=$4 [QSA,L,NC]
# TOPIC WITHOUT FORUM ID & DELIM ALL MODES
RewriteRule ^([a-z0-9_-]*)/?(topic|[a-z0-9_-]*-t)([0-9]+)(-([0-9]+))?\.html$ /viewtopic.php?forum_uri=$1&t=$3&start=$5 [QSA,L,NC]
# PHPBB FILES ALL MODES
RewriteRule ^resources/[a-z0-9_-]+/(thumb/)?([0-9]+)$ /download/file.php?id=$2&t=$1 [QSA,L,NC]
# PROFILES THROUGH USERNAME
RewriteRule ^member/([^/]+)/?$ /memberlist.php?mode=viewprofile&un=$1 [QSA,L,NC]
# USER MESSAGES THROUGH USERNAME
RewriteRule ^member/([^/]+)/(topics|posts)/?(page([0-9]+)\.html)?$ /search.php?author=$1&sr=$2&start=$4 [QSA,L,NC]
# GROUPS ALL MODES
RewriteRule ^(group|[a-z0-9_-]*-g)([0-9]+)(-([0-9]+))?\.html$ /memberlist.php?mode=group&g=$2&start=$4 [QSA,L,NC]
# POST
RewriteRule ^post([0-9]+)\.html$ /viewtopic.php?p=$1 [QSA,L,NC]
# ACTIVE TOPICS
RewriteRule ^active-topics(-([0-9]+))?\.html$ /search.php?search_id=active_topics&start=$2&sr=topics [QSA,L,NC]
# UNANSWERED TOPICS
RewriteRule ^unanswered(-([0-9]+))?\.html$ /search.php?search_id=unanswered&start=$2&sr=topics [QSA,L,NC]
# NEW POSTS
RewriteRule ^newposts(-([0-9]+))?\.html$ /search.php?search_id=newposts&start=$2&sr=topics [QSA,L,NC]
# THE TEAM
RewriteRule ^the-team\.html$ /memberlist.php?mode=leaders [QSA,L,NC]
# HERE IS A GOOD PLACE TO ADD OTHER PHPBB RELATED REWRITERULES

# GYM Sitemaps & RSS
# Global channels
RewriteRule ^rss(/(news)+)?(/(digest)+)?(/(short|long)+)?/?$ /gymrss.php?channels&$2&$4&$6 [QSA,L,NC]
# HTML Global news & maps
RewriteRule ^(news|maps)/?(page([0-9]+)\.html)?$ /map.php?$1&start=$3 [QSA,L,NC]
# END GYM Sitemaps & RSS

# FORUM WITHOUT ID & DELIM ALL MODES (SAME DELIM)
# THESE FOUR LINES MUST BE LOCATED AT THE END OF YOUR HTACCESS TO WORK PROPERLY
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteRule ^([a-z0-9_-]+)(-([0-9]+))\.html$ /viewforum.php?forum_uri=$1&start=$3 [QSA,L,NC]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteRule ^([a-z0-9_-]+)\.html$ /viewforum.php?forum_uri=$1 [QSA,L,NC]
# FIX RELATIVE PATHS : FILES
RewriteRule ^.+/(style\.php|ucp\.php|mcp\.php|faq\.php|download/file.php)$ /$1 [QSA,L,NC,R=301]
# FIX RELATIVE PATHS : IMAGES
RewriteRule ^.+/(styles/.*|images/.*)/$ /$1 [QSA,L,NC,R=301]
# END PHPBB PAGES

# GYM Sitemaps & RSS
# HTML Module additional modes
RewriteRule ^(news|maps)/([a-z0-9_-]+)(/([a-z0-9_-]+))?/?(page([0-9]+)\.html)?$ /map.php?$2=$4&$1&start=$6 [QSA,L,NC]
# Main feeds & channels
RewriteRule ^rss(/(news)+)?(/(digest)+)?(/(short|long)+)?(/([a-z0-9_-]+))?/([a-z0-9_]+)\.xml(\.gz)?$ /gymrss.php?$9=$8&$2&$4&$6&gzip=$10 [QSA,L,NC]
# Module feeds
RewriteRule ^[a-z0-9_-]*-[a-z]{1,2}([0-9]+)(/(news)+)?(/(digest)+)?(/(short|long)+)?/([a-z0-9_]+)\.xml(\.gz)?$ /gymrss.php?$8=$1&$3&$5&$7&gzip=$9 [QSA,L,NC]
# Module feeds without ids
RewriteRule ^([a-z0-9_-]+)(/(news)+)?(/(digest)+)?(/(short|long)+)?/([a-z0-9_]+)\.xml(\.gz)?$ /gymrss.php?nametoid=$1&$3&$5&$7&modulename=$8&gzip=$9 [QSA,L,NC]
# Google SitemapIndex
RewriteRule ^sitemapindex\.xml(\.gz)?$ /sitemap.php?gzip=$1 [QSA,L,NC]
# Module cat sitemaps
RewriteRule ^[a-z0-9_-]+-([a-z]{1,2})([0-9]+)\.xml(\.gz)?$ /sitemap.php?module_sep=$1&module_sub=$2&gzip=$3 [QSA,L,NC]
# Module sitemaps
RewriteRule ^([a-z0-9_]+)-([a-z0-9_-]+)\.xml(\.gz)?$ /sitemap.php?$1=$2&gzip=$3 [QSA,L,NC]
# END GYM Sitemaps & RSS

Moje aukcje! - daj zarobić człowiekowi :)
Awatar użytkownika
Kamil 'seven' Lubelski

Miejscowość: Łódź

Naprawdę nikt nie jest w stanie mi pomóc? :tokoniec:

Awatar użytkownika
Kamil 'seven' Lubelski

a przekierowanie Ci działa bo przechodzi "z www" na "bez www"

a widzę ze to przekierowanie masz skomentowane w pliku .htaccess czyli nie jest aktywne, a dziala pewnie z ustawień forum lub serwera

# RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.silenceforum\.pl$ [NC]
# RewriteRule ^(.*)$ http://www.silenceforum.pl/$1 [QSA,L,R=301]

spróbuj takich ustawień

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^silenceforum.pl$ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.silenceforum.pl/$1 [QSA,L,R=301]

znalazłem pewną stronkę
http://sf.jogger.pl/2007/05/02/mod-rewr ... zykladach/

masz jakieś przekierowanie na serwerze ustawione?? jeśli tak to spróbuj wyłączyć i zrób to w nocy jak mało osób będzie na forum, ja tak tu na forum robię w nocy

a zanim zaczniesz cokolwiek zmieniać zrób sobie kopie bezpieczeństwa tak żebyś na szybko mógł przywrócić ustawienia które działają

Umiejętności: zdolny i chętny, z doświadczeniem w łączeniu wody z ogniem i wykonywaniu niewykonalnego.

Obecnie pracuje na: UBUNTU 10.04 Lucid Lynx

Kontakt:
GG: 4816374
Awatar użytkownika
ugregusa

Miejscowość: Jelenia Góra

ugregusa napisał(a):a przekierowanie Ci działa bo przechodzi "z www" na "bez www"

Teraz działa, bo z dwa dni temu usunąłem z .htaccess wszystko związane z modem i utworzyłem dokładnie takie regułki jak chciałem, czyli:

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.silenceforum.pl$

RewriteRule ^/?$ "http\:\/\/silenceforum\.pl" [R=301,L]

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.silenceforum.pl$

RewriteRule ^index\.php$ "http\:\/\/silenceforum\.pl" [R=301,L]

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^silenceforum.pl$

RewriteRule ^index\.php$ "http\:\/\/silenceforum\.pl" [R=301,L]

ugregusa napisał(a):a widzę ze to przekierowanie masz skomentowane w pliku .htaccess czyli nie jest aktywne, a dziala pewnie z ustawień forum lub serwera

Nie rozumiem :P Nie jest aktywne, bo jest w .htaccess? To gdzie ma być jak nie tam?
Wszystkie regułki tworzyłem za pomocą cPanela.
ugregusa napisał(a):masz jakieś przekierowanie na serwerze ustawione?? jeśli tak to spróbuj wyłączyć i zrób to w nocy jak mało osób będzie na forum, ja tak tu na forum robię w nocy

Nie, mam tylko w pliku .htaccess.

Awatar użytkownika
Kamil 'seven' Lubelski

postaraj sie o usuniecie plikow z rozszezeniem php z forum,

zamiast
index.php

ustaw takjie cos w linku
./

wtedy będzie kierować do strony głowej forum

kliknij na link http://silenceforum.pl/ucp.php?mode=register i zobacz co masz w title strony

zarejestrowalem, sie napisalem nowy post i działa

teraz powiedz co to za mod ktory Ci walki robi bo bez tego to nie mam jak rozeznac sie w temacie

to przekierowanie ktore jest " z www" na "bez www" to takie jakie chcesz miec na stałe juz?

podajac zawartość .htaccess w pierwszym poscie miales taki wpis:

[color=#FF0000]# [/color]RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.silenceforum\.pl$ [NC]
[color=#FF0000]#[/color] RewriteRule ^(.*)$ http://www.silenceforum.pl/$1 [QSA,L,R=301]

a # oznacza komentarz i komenda nie była wykonywana

Umiejętności: zdolny i chętny, z doświadczeniem w łączeniu wody z ogniem i wykonywaniu niewykonalnego.

Obecnie pracuje na: UBUNTU 10.04 Lucid Lynx

Kontakt:
GG: 4816374
Awatar użytkownika
ugregusa

Miejscowość: Jelenia Góra

Wróć do Optymalizacja "techniczna"