Witam,
Posiadam konkretne zapytanie, mianowicie dużo mówi się o właściwym tytule strony, i że odpowiednia optymalizacja tego tytułu ma wpływ na pozycjonowanie, mówi się także że każda podstrona powinna mieć tytuł odpowiedni do treści, np. jeśli jest to oferta to gdzieś w tytule powinna być oferta to samo z kontaktem itd. Dzięki innym tytułom podstron możemy bardziej zoptymalizować nasz serwis i uczynić go bardziej atrakcyjnym (konkretnym) nie tylko dla odwiedzającego ale przede wszystkim dla robotów typu G. Co zrobić jeśli mój serwis jest oparty na stronie index w którym zawiera się cały "szablon" typu grafika "top" menu główne, menu stopki jakieś newsy, które są wciągane za pomocą "include". W podstronach tak naprawdę zaczynam wszystko od znacznika <body> nie opisuje już drugi raz <head> bo podstrona przejmuje cechy strony nadrzędnej (głównej - index.php). Mam tam na "siłę" wstawiać <title> ? I tak się nie wyświetli ;/ Jak to będą widzieć roboty? Poproszę o wskazówki - Pozdrawiam
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
Owszem ma wpływ, lecz nie jest to wyznacznik pierwszoplanowy.
Dokładnie tak, przy szerokim pozycjonowaniu to podstawa.
Nie musi
W ofercie można zawrzeć słowo na które się pozycjonujesz lub Twoi konkurenci się pozycjonują. Najważniejsze to zrobić rekonesans i wyłowić perełki (słowa kluczowe), które kierując na stronę ofertową pozwolą wykonać jak największą konwersję.
Jak ręcznie strona zrobiona to czeka cię sporo pracy, trzeba moduł pisać do przypisywania title. Tutaj można się wzorować na popularnych dodatkach, choćby do CMS Wordpress, nieco inaczej będzie to wyglądać w kodzie dedykowanym pod WP, niż dla surowej witryny ale mając wzór i trochę wiedzy z php dasz radę
Pozdrawiam.
Zależy od tego jak duży serwis masz. Jeżeli stron nie jest za wiele to ładuj tytuł w zmienną, analogicznie jeżeli chodzi o meta tagi. Tak czy tak wszystko obsługuję php po stronie serwera zanim jeszcze strona zostanie wyświetlona użytkownikowi lub googlebotowi.
Pozdrawiam
Dwa title na stronie? Stary, w zyciu...
W szablonie naglowka robisz cos takiego:
<title><?=!empty($tytul)?$tytul:'Domyślny tytul'?></title>
Potem na kazdej podstronie przed include dajesz:
$title='tytul strony';
Robiac kolejne podstrony na szybkiego kopiujesz:
$title='';
include(...);
Jak nie uzupelnisz title w pozywszych dwoch linijkach (zostawisz ='') to Ci sie pokaze domyslny naglowek.
Racja, jak mogłem zapomnieć
Cześć Elementh,
Z tego co Zwierz napisał wcześniej wynika, że prawdopodobnie ma taki szablon w pliku index.php (przynajmniej ja tak wywnioskowałem:
W takim przypadku dodawanie tagu <title> wewnątrz includa nie ma sensu, bo ten tag wyląduje w <body> a nie w <head>. Czasami warto potestować różne rzeczy.
Tomku przeważnie to ja się uczę od Ciebie, ale jeśli pozwolisz, to się z Tobą nie zgodzę
Można rozwiązać ten problem opierając się o wspomniany pliczek, tylko to rozwiązanie jest dobre w przypadku małych serwisów
Nie chciało by mi się przepisywać ogromnego serwisu...
A kawałek kodu, który był by za to odpowiedzialny mógł by wyglądać tak:
W treści pliku-szablonu wystarczy umieścić/includować powyższy kod, oraz dodać <title><?php echo $t; ?></title>
Działanie można zobaczyć tutaj:
.htaccess:
A w szablonie jedynie <title><?php echo $t; ?></title>
Przykłady:
Pozdrawiam
R.
ps
oczywiście reguły w pliku .htaccess muszą być poprzedzone:

// Edit: zmieniłem ?d= na ?t= w kodzie przykładu drugiego, by miał sens.
14 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
-

zwierz - Posty: 48
- Miejscowość: Poznań
Powiem Ci, że poruszyłeś ciekawy temat. Mnie też to zaczeło zastanawiać 
Wydaje mi się, że jak wstawisz tam te tajtle to gugiel i tak jak wynajdzie, wiec powinno byc ok, ale tak na prawde to nigdy tego nie testowałem wiec ciezko jest mi cos tutaj poradzic, ale chetnie poslucham kogos kto zna taki przypadaek i sobie z tym poradzil.
Wydaje mi się, że jak wstawisz tam te tajtle to gugiel i tak jak wynajdzie, wiec powinno byc ok, ale tak na prawde to nigdy tego nie testowałem wiec ciezko jest mi cos tutaj poradzic, ale chetnie poslucham kogos kto zna taki przypadaek i sobie z tym poradzil.
-

elementh - Posty: 106
o właściwym tytule strony, i że odpowiednia optymalizacja tego tytułu ma wpływ na pozycjonowanie
Owszem ma wpływ, lecz nie jest to wyznacznik pierwszoplanowy.
mówi się także że każda podstrona powinna mieć tytuł odpowiedni do treści
Dokładnie tak, przy szerokim pozycjonowaniu to podstawa.
jeśli jest to oferta to gdzieś w tytule powinna być oferta to samo z kontaktem
Nie musi
Jak to będą widzieć roboty? Poproszę o wskazówki - Pozdrawiam
Jak ręcznie strona zrobiona to czeka cię sporo pracy, trzeba moduł pisać do przypisywania title. Tutaj można się wzorować na popularnych dodatkach, choćby do CMS Wordpress, nieco inaczej będzie to wyglądać w kodzie dedykowanym pod WP, niż dla surowej witryny ale mając wzór i trochę wiedzy z php dasz radę
-

Mariusz 'rokko' Kołacz - Posty: 148
- Miejscowość: Myszków
Dziękuję za odpowiedź, podpytam zatem jeszcze dalej. Jak będzie lepiej?
1. Tytuł daje jako kolejną zmienną w index.php którą przy ładowaniu include dodatkowo jest pobierana i wyświetlana jako tytuł?
2. Czy zrobić bazę na MySQL i jak jest w przypadku cms pobierać ją przy wczytywaniu danej podstrony z bazy?
3. Czy określić na sztywno tytuły w pliku httacess (jeszcze nie doczytałem czy się da, ale htt.. może dużo więc pewnie i to)
drążąc temat co z innymi meta tagami do podstron includowalnych? <meta "Robots" "googlebot" "Revisit-after" itd?
Wystarczy że są w indexie? czy także powinno się je ładować przy include?
1. Tytuł daje jako kolejną zmienną w index.php którą przy ładowaniu include dodatkowo jest pobierana i wyświetlana jako tytuł?
2. Czy zrobić bazę na MySQL i jak jest w przypadku cms pobierać ją przy wczytywaniu danej podstrony z bazy?
3. Czy określić na sztywno tytuły w pliku httacess (jeszcze nie doczytałem czy się da, ale htt.. może dużo więc pewnie i to)
drążąc temat co z innymi meta tagami do podstron includowalnych? <meta "Robots" "googlebot" "Revisit-after" itd?
Wystarczy że są w indexie? czy także powinno się je ładować przy include?
-

zwierz - Posty: 48
Jak będzie lepiej?
Zależy od tego jak duży serwis masz. Jeżeli stron nie jest za wiele to ładuj tytuł w zmienną, analogicznie jeżeli chodzi o meta tagi. Tak czy tak wszystko obsługuję php po stronie serwera zanim jeszcze strona zostanie wyświetlona użytkownikowi lub googlebotowi.
Pozdrawiam
-

JakubCzekaj - Posty: 27
- Miejscowość: Kraków
Wydaje mi się, że jak wstawisz tam te tajtle to gugiel i tak jak wynajdzie, wiec powinno byc ok
Dwa title na stronie? Stary, w zyciu...
Jak będzie lepiej?
W szablonie naglowka robisz cos takiego:
Potem na kazdej podstronie przed include dajesz:
$title='tytul strony';
Robiac kolejne podstrony na szybkiego kopiujesz:
$title='';
include(...);
Jak nie uzupelnisz title w pozywszych dwoch linijkach (zostawisz ='') to Ci sie pokaze domyslny naglowek.
Darmowa analiza strony internetowej
-

Krzysztof Trynkiewicz - Posty: 461
Racja, jak mogłem zapomnieć
Freelancer Wrocław - profesjonalne internetowe portfolio, gdzie znajduje się wykaz projektów oraz oferta od mojej skromnej osoby 
-

elementh - Posty: 106
Cześć Zwierzu,
Koledzy już trochę Ciebie naprowadzili, choć ja mam swoje 3 grosze jeszcze:
Przerób sobie szablon index.php tak, że wszystkie przypisania zmiennych (np. $page_title, $description, itd.) oraz include'y są przed wyświetlaniem strony, tzn przed wysłaniem nagłówków lub treści HTML do przeglądarki.
Nie, jeśli masz mały serwis i nieskomplikowany szablon. Lepiej wtedy skorzystać z rozwiązania w pkt. 1. Jak masz bardzo dużo treści, to czasami warto skorzystać z MySQL, choć nie jest to konieczne. Warto jednak stosować jedno źródło danych - wybrane. Nie kombinować, że title i meta tagi są z szablonu (PHP), a treść strony z MySQL. Tzn. technicznie można, ale będzie bałagan w którym łatwo się pogubić.
W .htaccess nie określisz tytułów (pod)stron, ponieważ są one zapisane w treści serwowanego dokumentu. W .htaccess można modyfikować adres zasobów (URI), sposób dostępu do zasobów, zmienne serwera (np. niektóre nagłówki HTTP) lub działanie serwera stron www.
Koledzy już trochę Ciebie naprowadzili, choć ja mam swoje 3 grosze jeszcze:
zwierz napisał(a):Jak będzie lepiej?
Przerób sobie szablon index.php tak, że wszystkie przypisania zmiennych (np. $page_title, $description, itd.) oraz include'y są przed wyświetlaniem strony, tzn przed wysłaniem nagłówków lub treści HTML do przeglądarki.
zwierz napisał(a):2. Czy zrobić bazę na MySQL i jak jest w przypadku cms pobierać ją przy wczytywaniu danej podstrony z bazy?
Nie, jeśli masz mały serwis i nieskomplikowany szablon. Lepiej wtedy skorzystać z rozwiązania w pkt. 1. Jak masz bardzo dużo treści, to czasami warto skorzystać z MySQL, choć nie jest to konieczne. Warto jednak stosować jedno źródło danych - wybrane. Nie kombinować, że title i meta tagi są z szablonu (PHP), a treść strony z MySQL. Tzn. technicznie można, ale będzie bałagan w którym łatwo się pogubić.
zwierz napisał(a):3. Czy określić na sztywno tytuły w pliku httacess (jeszcze nie doczytałem czy się da, ale htt.. może dużo więc pewnie i to) drążąc temat co z innymi meta tagami do podstron includowalnych?
W .htaccess nie określisz tytułów (pod)stron, ponieważ są one zapisane w treści serwowanego dokumentu. W .htaccess można modyfikować adres zasobów (URI), sposób dostępu do zasobów, zmienne serwera (np. niektóre nagłówki HTTP) lub działanie serwera stron www.
Believe the Unbelievable
Tworzenie i modernizacja stron WWW
Tworzenie i modernizacja stron WWW
-

Tomasz Fabiszak - Posty: 443
elementh napisał(a):Powiem Ci, że poruszyłeś ciekawy temat. Mnie też to zaczeło zastanawiać
Cześć Elementh,
Z tego co Zwierz napisał wcześniej wynika, że prawdopodobnie ma taki szablon w pliku index.php (przynajmniej ja tak wywnioskowałem:
- Kod: Zaznacz wszystko
<html>
<head>
</head>
<body>
<?php include 'podstrona.php'; ?>
</body>
</html>
W takim przypadku dodawanie tagu <title> wewnątrz includa nie ma sensu, bo ten tag wyląduje w <body> a nie w <head>. Czasami warto potestować różne rzeczy.
Believe the Unbelievable
Optymalizacja stron WWW
Optymalizacja stron WWW
-

Tomasz Fabiszak - Posty: 443
Tomasz Fabiszak napisał(a):W .htaccess nie określisz tytułów (pod)stron, ponieważ są one zapisane w treści serwowanego dokumentu. W .htaccess można modyfikować adres zasobów (URI), sposób dostępu do zasobów, zmienne serwera (np. niektóre nagłówki HTTP) lub działanie serwera stron www.
Tomku przeważnie to ja się uczę od Ciebie, ale jeśli pozwolisz, to się z Tobą nie zgodzę
Można rozwiązać ten problem opierając się o wspomniany pliczek, tylko to rozwiązanie jest dobre w przypadku małych serwisów
RewriteRule ^(fajna_strona).(html)$ ele1.php?c=1 [NC,L]
RewriteRule ^(inna_strona).(html)$ ele1.php?c=2 [NC,L]
RewriteRule ^(gorsza_strona).(html)$ ele1.php?c=3 [NC,L]
RewriteRule ^(lepsza_strona).(html)$ ele1.php?c=4 [NC,L]
RewriteRule ^(to).(html)$ ele1.php?c=5 [NC,L]
A kawałek kodu, który był by za to odpowiedzialny mógł by wyglądać tak:
<?php
switch($c)
{
case 1:
$t = 'tytuł 1';
break;
case 2:
$t = 'tytuł 2';
break;
case 3:
$t = 'tytuł 3';
break;
case 4:
$t = 'tytuł 4';
break;
default:
$t = 'tytuł 5';
break;
}
?>
W treści pliku-szablonu wystarczy umieścić/includować powyższy kod, oraz dodać <title><?php echo $t; ?></title>
Działanie można zobaczyć tutaj:
http://lapti.pl/ele/fajna_strona.html
http://lapti.pl/ele/inna_strona.html
http://lapti.pl/ele/gorsza_strona.html
http://lapti.pl/ele/lepsza_strona.html
http://lapti.pl/ele/to.html
.htaccess:
RewriteRule ^(tytul_drugi).(html)$ ele2.php?t=ZŻÓŁĆ [NC,L]
RewriteRule ^(tytul_drugi_inaczej).(html)$ ele2.php?t=EKHM\%20dwa [NC,L]
A w szablonie jedynie <title><?php echo $t; ?></title>
Przykłady:
http://lapti.pl/ele/tytul_drugi_inaczej.html
http://lapti.pl/ele/tytul_drugi.html
Pozdrawiam
R.
ps
oczywiście reguły w pliku .htaccess muszą być poprzedzone:
Options +FollowSymLinks
RewriteEngine on
// Edit: zmieniłem ?d= na ?t= w kodzie przykładu drugiego, by miał sens.
Simple guy from IT department
ʇuǝɯʇɹɐdǝp ʇı ɯoɹɟ ʎnƃ ǝldɯıs

lapti - Posty: 611
14 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Wróć do Optymalizacja "techniczna"
-