Rok założenia: 2008Kontakt
zaczynaj zawsze od zoptymalizowania serwisu od strony technicznej: skryptu, budowy, kodu
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

korekta

Postprzez Krzysztof Trynkiewicz
napisane: 16 Wrz 2011, o 21:42

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Druga metoda: (...) A w szablonie jedynie <title><?php echo $t; ?></title>

chyba miales na mysli <?php echo htmlentities(strip_tags($_GET['d'])); ?>

Bezpłatna analiza strony internetowej - zobacz!| Masz wolny system? Zastosuj optymalizację Windowsa XP
Awatar użytkownika
Krzysztof Trynkiewicz

moja wina - nieścisłość

Postprzez Tomasz Fabiszak
napisane: 16 Wrz 2011, o 21:59

lapti napisał(a): Tomasz Fabiszak napisał(a):W .htaccess nie określisz tytułów (pod)stron, ponieważ są one zapisane w treści serwowanego dokumentu. W .htaccess można modyfikować adres zasobów (URI), sposób dostępu do zasobów, zmienne serwera (np. niektóre nagłówki HTTP) lub działanie serwera stron www.

Tomku przeważnie to ja się uczę od Ciebie, ale jeśli pozwolisz, to się z Tobą nie zgodzę :)

Hej Lapti,
Wszyscy tu uczymy się od siebie. Mi chodziło o to, że wyłącznie w .htaccess się tego nie zrobi. Czujny jesteś. Rzeczywiście zaproponowane przez Ciebie przykłady są możliwe do realizacji. Ja jednak nie lubię tak kombinować, kiedy nie muszę. Trzeba wtedy pamiętać i o .htacess i o piku szkieletu (index.php) i plikach includowanych.

Stosowanie drugiej metody (zaproponowanej przez Ciebie) odradzam, bo można sobie kuku zrobić. Ktoś, kto stosuje taką metodę sam prosi się o kłopoty (bez stosowanie walidacji danych). Chodzi mi o możliwość wstrzyknięcia treści przez postronne osoby, np. utworzy link, by Google zaindeksował:

Kod: Zaznacz wszystko
<a href="ele2.php?t=Kiepski%20lekarz">Kiepski lekarz w ...</a>

Internauci w SERPach mogą zobaczyć taki tytuł (gdy Google zaindeksuje ten link, a serwer nie odpowie błędem 4xx).

Na szczęście coraz częściej serwery hostingowe mają wyłączoną opcję register_globals (bez której 2. przykład nie zadziała). Trzeba ZAWSZE walidować dane z POST i GET.

EDIT: Krzysztof był szybszy i bardziej zwięzły jak należy czytać dane i filtrować je.

Believe the Unbelievable
Tworzenie i modernizacja stron WWW
Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

spokojnie, to tylko awaria

Postprzez lapti
napisane: 17 Wrz 2011, o 09:40

Panowie spokojnie - dając komuś gumowy młotek i plastikowe gwoździe, nie mamy pewności, że nie zrobi sobie krzywdy.

Ja nie podałem gotowca, tylko metody. To jak ktoś z nich skorzysta, jest już jego indywidualną sprawą :)

Przeważnie walidiuje wszystkie dane w pętli foreach przez odpowiednie funkcje, które sobie stworzyłem.
Od taki przykładzik:
foreach ($_GET as $key => $value)
{
$$key = funkcja($value, parametr);
}
W zależności od parametru mogę robić różne cuda ze zmiennymi - wywalić polskie znaki, zabezpieczyć się przed wstrzyknięciem, czy przepisać zmienne string od tyłu - to tutaj nie ma znaczenia, bo nie piszemy tutaj jak się bronić, a jedynie jak rozwiązać problem braku unikalnych tytułów.
Fakt mam włączone globalki i czasami idę na łatwiznę pisząc kod, ale robię to tylko w projektach, z których sam korzystam :)

Tomasz Fabiszak napisał(a):Ja jednak nie lubię tak kombinować, kiedy nie muszę.
Tomku wierze Ci, bo gdyby nie fakt eksperymentu tutaj, to nawet nie wpadł bym na taki 'wyluzowany' pomysł :)
Tomasz Fabiszak napisał(a):// Edit: zmieniłem ?d= na ?t= w kodzie przykładu drugiego, by miał sens.
och Ty zielona paskudo... jak mogłeś... dzięki :) Fakt rypłem się

Pozdrawiam
R. ;)

Simple guy from IT department
ʇuǝɯʇɹɐdǝp ʇı ɯoɹɟ ʎnƃ ǝldɯıs
lapti

<title> w includach - Podziękowania

Postprzez zwierz
napisane: 19 Wrz 2011, o 09:57

Dziękuję za przekazaną wiedzę i konkretne przykłady.
Oparłem się (ze względu na to że to mały serwis - 10 podstron) na skrypcie php i 2 zmiennych.
Pierwsza zmienna "wypluwa" odpowiedni <head> wraz z tytułami podstron i odpowiednimi meta tagami, a druga ładuje kod html z <body>.
Dziękuję także za .httacess bo mam jeden serwis oparty właśnie o rozpisane każdej podstrony z przepisaniem adresu php do html i mogę dopisać odpowiednie RewriteRule.
Tematu nie zamykam - przekaże wyniki po optymalizacji kodu witryny.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
zwierz

Miejscowość: Poznań

Poprzednia

Wróć do Optymalizacja "techniczna"