co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
zaczynaj zawsze od zoptymalizowania serwisu od strony technicznej: skryptu, budowy, kodu

Przypadkowo w Sieci znalazłem artykuł: http://webhosting.pl/Google.pozycja.w.w ... ania.stron

Ja zawsze staram się, aby strona się szybko ładowała, dlatego też staram się robić stronki z przejrzystym kodem, a grafiki w miarę możliwości uszczuplam.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Tutaj dużo zależy od serwera również. Jeśli masz serwer dedykowany to super. Jednak na serwerze wirtualnym, gdzie zamiast Twojego konta jest sporo innych już jest odczuwalny spadek, ewentualnie skoki szybkości.

Tworzę serwisy internetowe i systemy CMS: tworzenie stron internetowych
Mój sklepik: Torebki damskie
Awatar użytkownika
Daniel 'siewca' Nakoneczka

Jasne

Postprzez Paweł Landzberg 21 Maj 2010, o 16:19

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Pewnie, ale zawsze można coś zrobić ze swojej strony, żeby te stronki się szybciej ładowały. Jakiś czas temu miałem dodatek sprawdzający szybkość wczytywania stron, ale po aktualizacji FF przestał być kompatybilny.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Dodatki

Postprzez huber2t 27 Maj 2010, o 04:39

Zainstaluj FireBuga oraz dodatek do niej Yslow. One są kompatybilne

;)

huber2t

Ładowanie stron - pozycja w Google

Postprzez Proelpack 16 Cze 2010, o 22:04

Prawdę mówiąc to szybkość ładowania strony = optymalizacja i zawsze wpływała na pozycję w Google, ale moim zdaniem nie należy zwracać na to aż takiej uwagi, to zależy od branży i rodzaju serwisu.

Dobry katalog firm nie jest zły :)
Proelpack

A ja myślę, że ładowanie się stron jest dosyć istotne. Nie wiem jak Wy, ale nie lubię jak strona ładuje się kilka sekund, a pełno się takich zdarza. A jeśli można w łatwy sposób zwiększyć prędkość wczytywania to czemu tego nie wykorzystać ;)

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Hej!
Ja popieram stanowisko Pawła. W moim odczuciu prędkość ładowania strony ma duże znaczenie, np. podczas indeksacji, która to bezpośrednio wpływa na naszą pozycję. Wydaje mi się, że google zakłada, że na jednej witrynie pajączek ma być tyle i tyle czasu, łapiąc jak największą ilość podstron. Później ucieka i wraca po pewnym czasie analizując wpierw zmiany.
Zresztą mając do przemierzenia miliardy miliardów podstron sam napisał bym swój mechanizm, by nie marnował czasu na tych, którzy mają mój komfort gdzieś... Po x s/ms robocik uciekał by na następną witrynę :)

Pozdrawiam
lapti

ps
hamer napisał(a):to zależy od branży i rodzaju serwisu.
Chcesz powiedzieć, że jeśli ktoś jest archeologiem, to może czekać całe wieki na stronę, a jak jest biegaczem na setkę, to lepiej, żeby strona ładowała się poniżej rekordu w jego dyscyplinie?

Simple guy from IT department
ʇuǝɯʇɹɐdǝp ʇı ɯoɹɟ ʎnƃ ǝldɯıs

[size=150]pomogłem Ci -> pajacyk.pl i wszystko jasne[/size]
Awatar użytkownika
lapti

Szybkość ładownia stron w Google

Postprzez Proelpack 18 Cze 2010, o 10:10

Panowie jak pisałem o branży to myślałem nad tym, że jeżeli ktoś ma sklep internetowy gdzie ma napchane mnóstwo rzeczy i strona wczytuje się wieki... to przy tym co mówicie, w tej samej branży strona firmowa jakiejś firmy napisana w html'u, gdzie jest jest oferta i kontakt, lekka strona mega szybko się wczytuje, to nie ma szans na rywalizację w tym sklepem który się wczytuje pół dnia.
Wiadomo że G rozpoznaje z jakimi stronami ma do czynienia i tutaj nie można polegać na tym że sklep się ładuje 2 godziny to nie ma szans na konkurowanie ze stronami html'u. Konkurowałem z takimi stronami i dałem rade 8-)
Wczytywanie strony ma znaczenie dla G, ale nie aż takie jak myślicie. Ja kiedyś komuś optymalizowałem stronę i koleś miał jakieś schizy, strona ładowała mu się powiedzmy 4 sekundy (nie pamiętam ile dokładnie) po optymalizacji powiedzmy że 2 s. on chciał żeby mu się ładowała jeszcze szybciej. :tokoniec: Więc usunął jakieś menu dodatkowe które było na stronie i to też mu nie wystarczyło. Później został z gołą stroną i stwierdził że tak będzie najlepiej i będzie pierwszy w G :lol: :wall:
Należy zoptymalizować stronkę, nie zwracać później uwagi i łapać schizów gdy G nam mówi że nasza strona wolno się ładuje.

Dobry katalog firm nie jest zły :)
Proelpack

Jasne bez przesady

Postprzez Paweł Landzberg 18 Cze 2010, o 10:20

No to jest oczywiste, że należy w pierwszej kolejności zadbać o funkcjonalność i samo działanie. Ale jeśli można zastosować pewne uszczuplenia nie pogarszając jakości strony to czemu by tego nie zrobić. Ze swojej strony polecam dodatek do dodatku w lisku :D Czyli Page Speed w Firebug'u. Analizuje stronki pod względem szybkości i proponuje możliwe rozwiązania.

Oczywiście to nie chodzi też o samą prędkość wczytywania się dla Google, ale także dla człowieka.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

bez niczego

Postprzez Mateusz A. 23 Cze 2010, o 06:57

Albo poprostu wyświetlać botowi Google wersję light serwisu...
Bez styli, bez grafiki, bez niczego! :D

Mateusz A.

Miejscowość: Wrocław

Następna

Wróć do Optymalizacja "techniczna"