co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
zaczynaj zawsze od zoptymalizowania serwisu od strony technicznej: skryptu, budowy, kodu

Cześć, ostatnio bardzo sie rozpisałem na forum :D

Chciałbym aby ktoś kto sie "zna" zerkną na strone firmową http://www.szambo.go3.pl i coś nieco mi o niej powiedział, głównie chodzi o to czy można ją jeszcze dobrze wypozycjonować (bo akurat tym się teraz zajmuje).
Chyba głównie trzeba byłby popatrzeć na "źródło strony". Akurat na tym się najsłabiej znam (ale w przyszłości się poznam :) ). Chociaż dzisiaj właśnie zmieniłem w żródle "title" i "description" na bardziej odpowiednie.
Moim zdaniem ten kod strony jest bardzo chaotyczny, nieuporządkowany itd. Na stronach konkurencji jest większy porządek w źródle ale to pewnie dlatego że nasza stronka powstała aż w 2004r a ich niedawno.

Strony konkurencji:
salexpol.pl
szamba.net
(trzeba dodać www :lol: )

Zależy mi bardzo na pozycji naszej strony m.in. dlatego :cry:
Sprzedają nawet o 1000zł taniej swoje wyroby! (chodzi o salexpol)
http://forum.muratordom.pl/ostrzegam-pr ... t58582.htm - jest tego dość sporo w sieci, jak kiedyś mi się chciało to szukałem

Masażysta wykonujący MASAŻ RADOM może ci pomóc (wstawiłem jakiś tekst aby link był bardziej wiarygodny :) )
Awatar użytkownika
Karol Ż

Aha i zapomniałem jeszcze dodać. Pytam się o to dlatego że myślę o nowej stronie firmy, zrobionej naprawdę profesjonalnie pod względem klientów i pozycjonowania. Ale szefostwo firmy (to rodzinna firma) nie zgadza się na wprowadzenie wielu innowacji m.in. filmików z montaży szamb, dokładnych zdjęć wyrobów, sposobu produkcji i tak dalej. Szef tłumaczy że konkurencja zaraz ściągnie pomysły i będzie wpajać klientom że robi tak samo a nawet lepiej, co oczywiście byłoby nieprawdą (patrzcie link na forum murator). Sprzedają swoje wyroby o wiele taniej, mają tańszy transport ale niektórzy mega oszczędzają na materiale i robą byle jak. My jesteśmy drożsi i musimy się czymś wyróżniać.
Kiedyś już cała konkurencja (jest jej dużo) zapieprzyła nam ze strony wszystkie grafiki i umieściła je na swoich stronach (można się przed tym jakoś chronić?). Ale z drugiej strony jeżeli nie zbuduje nowej strony na swoich pomysłach to ta nowa strona będzie w dużej mierze nowym wydaniem starego serwisu.

Masażysta wykonujący MASAŻ RADOM może ci pomóc (wstawiłem jakiś tekst aby link był bardziej wiarygodny :) )
Awatar użytkownika
Karol Ż

Strasznie nie lubię oceniać innych stron, ale sam się prosiłeś. Jeżeli chodzi o kod, to jest bardzo fajne narzędzie, sprawdzające stronę pod względem poprawności i standardów. Możesz je sprawdzić tutaj.
Na początek zmienił bym końcówkę deklaracji typu dokumentu z Transitional//EN na Transitional//PL, bo przecież stronę masz po polskiemu...
Kolejnym krokiem jest wywalenie całego tego cssu do osobnego pliku, gdzie jego miejsce. Tak samo zrobił bym z jsem.
Od strony grafiki, to za bardzo się nie znam (nie jestem plastycznie uzdolniony, a najbardziej podobają mi się strony z czarnym tłem i zieloną czcionką/albo całkiem szare/ bez grafiki), ale wywalił bym ten top we flashu. Nie daje Ci on żadnej siły, a dodatkowo wkurza mnie ta muzyczka, co się włącza przy każdym przeładowaniu strony :/
No i jeszcze zmienił bym tą mapkę, na mapy google - niosą za sobą większe możliwości :)

Jeżeli chodzi o zabezpieczenie swojej strony przed kradzieżą danych (zdjęć i filmików), to na szybkiego przychodzi mi kilka pomysłów:
- podpisać grafiki i nałożyć na nie znaki wodne
- w filmikach dodać intro/outro, oraz adres strony w dolnym rogu (albo nazwy firmy)
- wszystkie filmiki ładować na YT i jako login zrobić sobie adres własnej strony i wszędzie gdzie się da (na YT) wspominać, że to jest Wasza produkcja. YT ma możliwość umieszczania filmików wraz z własnym odtwarzaczem na stronce www ("podziel się"), więc bardzo łatwo to zamieścić...

Pozdrawiam
lapti

Simple guy from IT department
ʇuǝɯʇɹɐdǝp ʇı ɯoɹɟ ʎnƃ ǝldɯıs

[size=150]pomogłem Ci -> pajacyk.pl i wszystko jasne[/size]
Awatar użytkownika
lapti

Właśnie chciałem zmienić to EN na PL za pomocą CoreEditor i gdy zapisywałem zmiany w index.html program się zawiesił i cały kod strony wyparował. CO TO ZA PROGRAM?! Zły jestem strasznie. Już napisałem do hostingu mojej strony zapytanie czy nie posiadają kopi plików bo jak nie posiadają to nie wiem co zrobię. Przygodę z pozycjonowanie i ogólnie ze stronami www zacząłem niedawno i nie jestem żadnym specjalistą ale na pewno wiem że "ja" nic nie zrobiłem źle.
Może problem tkwi w tym że program był ściągnięty z internetu. Dwa dni temu ściągnąłem, jest to mój pierwszy program do stron www z jakim mam do czynienia. Nie zamierzałem od razu kupować jakiegoś, no bo po co, skoro narazie i tak się ucze i nie wiem jaki program jest dobry i który będzie mi odpowiadał
Do autora programu też napisałem i opisałem problem.

Awatar użytkownika
Karol Ż

Karol Ż napisał(a):Już napisałem do hostingu mojej strony zapytanie czy nie posiadają kopi plików bo jak nie posiadają to nie wiem co zrobię
No to jak to tak, nie zrobiłeś sobie kopii? Od zawsze wiadomo, że kopia jest najlepszym przyjacielem człowieka!!!!
Nigdy nie używaj programów, które modyfikują strony na serwerze! Zawsze pobieraj strony na dysk i tam je poprawiaj. Pozwoli to uniknąć takich sytuacji.

Jeżeli chodzi o kod Twojej strony, to jest do odzyskania. Postawisz "soka" (bo % nie pijam) i będziemy kwita...
http://www.szambo.go3.pl/kontakt.html <- tu masz szablon swojej strony :P
A tu masz to co miałeś napisane w indexie...
Zresztą masz tam też indeks, wystarczy go oczyścić i po kłopocie :) [tylko tam masz kopię na maj 2007!]

Pozdrawiam
lapti

Simple guy from IT department
ʇuǝɯʇɹɐdǝp ʇı ɯoɹɟ ʎnƃ ǝldɯıs

[size=150]pomogłem Ci -> pajacyk.pl i wszystko jasne[/size]
Awatar użytkownika
lapti

Nie zmieniajcie //EN na //PL w Doctype!!

Do określenia języka dokumentu służą atrybuty xml:lang (dla XHTML) lub lang (dla HTML). Źródło W3C

Tutaj macie fajny wykaz dopuszczalnych znaczników doctype.

Sporo się naszukałem linka potwierdzającego to, co teraz napiszę (co dziwne nie znalazłem o tym informacji na stronach W3C):
Informacja //EN w !DOCTYPE oznacza, że po angielsku została napisana definicja typu dokumentu (DTD), a nie sama strona!! Dlatego w DOCTYPE zawsze musi być //EN.

http://www.webmasterworld.com/forum21/9752.htm napisał(a):the language as specified in the doctype is not the document language, just the language of the DTD. As the W3C HTML and xhtml DTDs are all written in English, then the "EN" part always stays the same.

To specify the language of the document, you can use the lang attribute on the html element, or send it as an HTTP header.

<!doctype html PUBLIC "-//W3C//DTD xhtml 1.0 Strict//EN"
"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
<html xml:lang="pl" lang="pl">
<head> ...etc.

Karolu,
Być może dlatego zawiesił się Tobie program do edycji kodu. Po prostu "zgłupiał", a jego autor nie przewidział takiej sytuacji - podanie błędnego doctype - co spowodowało zawieszenie.

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

Ok już po kłopocie:) uff.
Skontaktowałem się z autorem programu (to Polak) i powiedział mi że CoreEditor sam robi kopie zapasowe plików zanim wprowadzi zmiany (he he ale fajnie).
Mam teraz nauczkę że trzeba robić kopie zapasowe.
Spróbuje wprowadzać zmiany na dysku swojego komputera a potem dopiero przerzucać na FTP (jeszcze nie wiem jak ale pewnie do tego dojdę).

Dzięki lapti bardzo za pomoc gdyby nie kopia zapasowa w coreeditor, musiałbym skorzystać z twojego sposobu

Awatar użytkownika
Karol Ż

Więc wróćmy do tego co zmienić na mojej stronce. Widze chłopaki że zawodowo się tym zajmujecie, wiec może któryś z was mógłby mi pomóc, oczywiście nie za darmo :)

Awatar użytkownika
Karol Ż

Lapti z tym Doctype!! //PL to mnie zaszachowałeś, zwłaszcza, że sam na swojej stronie masz //EN. Pewnie Ci się coś pomyliło ;) Dobrze, że Tomek sprostował to :)

Jeśli chodzi o optymalizację kodu to zmieniłbym strukturę, aby była oparta na divach. Bo na razie duża jej część jest oparta o tabele, a to często przeszkadza wyszukiwarkom - kod jest bardziej zagmatwany.

I jeszcze atrybut alt obrazków... czekaj właśnie się zorientowałem co to są za obrazki. A więc od początku w dużej mierze wygląd strony masz zrobiony wstawiając obrazki na stronę. Tak nie może być one powinny znaleźć się w stylach CSS jako tła. No i dodatkowo każdy element wyglądu strony ma alt="Szambo, Szamba betonowe - Eko-Trans" co nie jest prawdą. Przecież róg strony nie prezentuje szamba, prawda?

To tak na początek. Faktycznie jak strona jest od 2004 roku to najwyższy czas zaktualizować ją do współczesnych wymogów.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Czekam na propozycje:)

Awatar użytkownika
Karol Ż

Następna

Wróć do Optymalizacja "techniczna"