co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
zaczynaj zawsze od zoptymalizowania serwisu od strony technicznej: skryptu, budowy, kodu

Witam,

Mam taki problem, a mianowicie chciałbym przekierować foldery z ukośnikiem na bez ukośnika.

Przykład:

Ze strony: mojastrona.pl/folder/ na mojastrona.pl/folder (domyślnie w folderze jest jakiś plik index)

LUB

Ewentualnie chciałbym się pozbyć rozszerzenia z pliku na samą nazwę pliku bez ukośnika.

Przykład:

Ze strony: mojastrona.pl/jakis-plik.htm na mojastrona.pl/jakis-plik

Wie ktoś jak można to zrobić w .htaccessie? Lub ewentualnie w php?

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Ze strony: mojastrona.pl/jakis-plik.htm na mojastrona.pl/jakis-plik

W .htaccess'ie :
Kod: Zaznacz wszystko
Options +FollowSymLinks
RewriteEngine On
RewriteRule ^jakis-plik$ jakis-plik.htm [L]

Ale to trochę lamerskie bo dla 1 pliku, żeby to zrobić "ogólnie" żeby działało dla każdego pliku to :

Options +FollowSymLinks
RewriteEngine On
RewriteRule ^(.+)$ $1.htm [L]

to spowoduje że adres typu : domena.pl/cos będzie oznaczać domena.pl/cos.htm :)

Zamiast zestawu (.+) można użyć ([a-zA-Z0-9_-]+) co wprowadzi pewne ograniczenie znaków wpisywanych w adres

Bartek Medoń - WebMaster, programista WWW. Popraw sobie humor oglądając najlepsze polskie kabarety
Awatar użytkownika
bartekmedon

Przy takiej formule wyskakuje mi błąd serwera 500.

Ogólnie doszedłem do takiego czegoś:
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule ^(.*)$ $1.htm [L]

Wtedy działa, ale strona również jest dostępna z końcówką .htm. I nie wiem jak zrobić, żeby automatycznie przekierowało z .htm na bez końcówki.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

To można by zrobić na takiej zasadzie jak robi się przekierowanie z "bez www" na "z www" albo żeby php sprawdzało końcówkę i w kiedy jest to ".htm" przerzucało na to samo bez tej końcówki. Potem napiszę jakby to w php wyglądało, teraz niestety muszę się ewakuować z kompa :)

Bartek Medoń - WebMaster, programista WWW. Popraw sobie humor oglądając najlepsze polskie kabarety
Awatar użytkownika
bartekmedon

No właśnie, Bartek, napisz koniecznie. Mnie też to bardzo ciekawi.

Swoją drogą, wrócę do pierwszego pytania Pawła: czy da się zrobić, żeby nie wyświetlał się ukośnik / po katalogu, w którym jest plik np. index.htm?

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Kurde skleroza :D

Co do PHP i przerzucenia z domena.pl/cos.htm na domena.pl/cos to :
<?php
$adres_teraz = $_SERVER[REQUEST_URI];
$koncowka = substr($adres_teraz,strlen($adres_teraz)-4,4);
if ($koncowka == ".htm")
{
  $poprawny_url = substr($adres_teraz,0,strlen($adres_teraz)-4);
  header("Location: $poprawny_url");
}
?>

Napisane bardzo łopatologicznie żeby było wiadome o co chodzi. Co do kolejnego pytania to zaraz wracam :)

EDIT :
Hmm kurcze z tym ukośnikiem to jest większa sprawa niż myślałem - da się to zrobić analogicznie jak przedstawiłem wyżej, ale niestety nic to nie daje bo nawet jeśli PHP wykryje, że mamy adres domena.pl/costam/ i przekieruje nas na domena.pl/costam to i tak przeglądarka "dorzuca" nam ten ukośnik. Pomyśle jeszcze nad tym, bo mnie to zaciekawiło :)

Awatar użytkownika
bartekmedon

Wróć do Optymalizacja "techniczna"