co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
zaczynaj zawsze od zoptymalizowania serwisu od strony technicznej: skryptu, budowy, kodu

Chcę ustawić w Narzędziach dla webmastera Google preferowaną domenę (do tej pory było z www, a teraz wszędzie ma być bez). Gdy zaznaczam wybraną wersję i klikam na Zapisz, to pojawia się mi się info:

W ramach procesu ustawiania preferowanej domeny należy zweryfikować własność domeny http://www.intre.pl/. Zweryfikuj domenę http://www.intre.pl/.

Wykonuję weryfikację strony (pomijam fakt, że już wcześniej była wykonana bez problemów), wszystko ok. Ponownie zmieniam domenę preferowaną i niestety nadal pokazuje się ten tekst :(

Jeżeli ma to jakieś znaczenie, to napiszę, że zrobiłem wcześniej przekierowanie 301 z innej domeny. Wszystko działa bez problemu.

Why, o co chodzi?

edit:

Dodałem do narzędzi także stronę z www (czyli teraz są o obydwie wersje). Dopiero teraz preferowana domena mogła być normalnie ustawiona. Może tak zostać? Wydaje mi się, że nawet musi, bo jak usunąłem jedną z nich, to problem pojawił się na nowo.

Jeżeli teraz będę dokonywał jakichś zmian, to rozumiem, że na tej preferowanej domenie, którą ustawiłem?

Moje aukcje! - daj zarobić człowiekowi :)
Awatar użytkownika
Kamil 'seven' Lubelski

Miejscowość: Łódź

Też chciałem kiedyś to zrobić poprzez narzędzia Google, ale zrezygnowałem z powodu komunikatu, który podałeś. Bez sensu jak dla mnie. Trzeba mieć na koncie zweryfikowane 2 domeny - z www i bez, a to jest jedna i ta sama przecież. Dlatego wolę zrobić przekierowanie w .htaccess niż bawić się w te weryfikacje.

Jeśli jakieś zmiany będziesz robił to jasne, że na preferowanej.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

W .htaccess mam już od dawna, podstawa ;)
Rozumiem, że jeżeli będę miał też ustawione w narzędziach, to nic się nie stanie?

Awatar użytkownika
Kamil 'seven' Lubelski

Dwie metody na raz są ok

Postprzez Paweł Landzberg 13 Lut 2010, o 11:47

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Nie powinno się nic stać. Chyba, że kiedyś rozmyślisz się i zrobisz przekierowanie w .htaccess na wersję "z www" a w narzędziach Google zapomnisz zmienić. To wtedy może być chyba jakiś konflikt.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Nie, na taką zmianą już na pewno się nie zdecyduje, więc spoko ;)

Awatar użytkownika
Kamil 'seven' Lubelski

Wróć do Optymalizacja "techniczna"