Witam,
od niedawna prowadze sklep internetowy: http://www.niedopalek.pl
Zgodnie z radami tu zawartymi zamierzam zaczac tworzyć blog ekspercki. Ale tymczasem rzucono mi kłody pod nogi. Sklep pochodzi z uslugi Busines Shop w Home.pl.
Sam sklep funkcjonalności bloga nie ma. Ale home.pl oferuje taka usluge w KreatorzeWWW. Napisałem do home.pl maila z pytaniem co moge zrobic aby uzyskac blog w domenie http://www.niedopalek.pl/nazwa_bloga. Najlepiej aby blog byl dostepny bezposrednio w sklepie ale jesli bedzie tak jak podalem wczesniej to najwyzej dam link z anchorem: "Wejdz do bloga" i bedzie dobrze. No i Panowie odpisali mi, ze moge sam sobie zainstalowac na serwerze aplikacje i zrobic cos ala http://nazwa_bloga.niedopalek.pl
Pomijajac to ze nie bardzo wiem jak taka aplikacje mam zainstalowac, to czy blog pod takim adresem bedzie premiowal moj sklep w google? Moze jest jakas sztuczka, workaround, ktory pozwoli mi ulepszyc w taki sposob moja strone?
Pozdrawiam
zlotawy
http://www.niedopalek.pl
10 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Bardzo dobrze Ci podpowiedzieli. Najpierw musisz założyć subdomenę np. blog.niedopalek.pl. A następnie zainstalować jakiś CMS np. Wordpress. Nie jest to nadzwyczaj trudne.
-

Daniel 'siewca' Nakoneczka - Posty: 839
Daniel 'siewca' Nakoneczka napisał(a):Bardzo dobrze Ci podpowiedzieli. Najpierw musisz założyć subdomenę np. blog.niedopalek.pl. A następnie zainstalować jakiś CMS np. Wordpress. Nie jest to nadzwyczaj trudne.
Aha, a czy z punktu widzenia pozycjonowania nie jest to gorsza sytuacja niż www.niedopalek.pl/blog?
Dzieki
zlotawy
- niedopalek
Taka opcja ma swoje zalety. Po stworzeniu bloga możesz podlinkować z niego swój sklep, będzie miało to korzystny wpływ na pozycję. W sklepie możesz również napisać krótkie zaproszenie na bloga.
Jeśli Twój system sklepowy posiada możliwość tworzenia dowolnych stron informacyjnych to możesz też wstawić menu w osobnym bloku sklepu i zrobić tak jakby bloga w sklepie. Więcej unikalnej treści pomoże jak najbardziej.
Jeśli Twój system sklepowy posiada możliwość tworzenia dowolnych stron informacyjnych to możesz też wstawić menu w osobnym bloku sklepu i zrobić tak jakby bloga w sklepie. Więcej unikalnej treści pomoże jak najbardziej.
-

Daniel 'siewca' Nakoneczka - Posty: 839
Daniel 'siewca' Nakoneczka napisał(a):Taka opcja ma swoje zalety. Po stworzeniu bloga możesz podlinkować z niego swój sklep, będzie miało to korzystny wpływ na pozycję. W sklepie możesz również napisać krótkie zaproszenie na bloga.
dzieki za pomoc
zlotawy
- niedopalek
Tak, ale to są dwie oddzielne strony. Powiązane ze sobą, ale oddzielne. W sklepie ludzie chcą kupować, a na blogu czytać, poszerzać swoją wiedzę na dany temat i szukać nowości. Jeżeli to by był blog tylko o nowościach ze sklepu, to ja bym dał po slashu (to jest slash - "/"). Jeżeli taki typowy ekspercki, to ja bym dał w subdomenie albo zupełnie innej domenie.
Ja bym zostawił sklep tylko do kierowania ruchu z bloga na dany produkt, składania zamówienia i opłacania go. Chyba, że masz go bardzo dobrze wypozycjonowanego i masz wejścia i zamówienia z wyszukań z google. Wtedy możesz się zastanowić czy nie robić po slashu, ale...
W każdym bądź razie, takie łączenie różnych stron, może i podniesie ilość wyszukań z google, ale robi się śmietnik. To tak, jakbyś wstawił prysznic do sypialni, bo zaraz po przebudzeniu lubisz brać prysznic. Łazienka może być przy sypialni, ale nie W sypialni.
Serwisy rozbudowane - okey. Ale mające tylko jedno zadanie: dostarczenie informacji, albo zakup produktu.
Ja bym zostawił sklep tylko do kierowania ruchu z bloga na dany produkt, składania zamówienia i opłacania go. Chyba, że masz go bardzo dobrze wypozycjonowanego i masz wejścia i zamówienia z wyszukań z google. Wtedy możesz się zastanowić czy nie robić po slashu, ale...
W każdym bądź razie, takie łączenie różnych stron, może i podniesie ilość wyszukań z google, ale robi się śmietnik. To tak, jakbyś wstawił prysznic do sypialni, bo zaraz po przebudzeniu lubisz brać prysznic. Łazienka może być przy sypialni, ale nie W sypialni.
Serwisy rozbudowane - okey. Ale mające tylko jedno zadanie: dostarczenie informacji, albo zakup produktu.
- MateuszKowalski
Niedopałku,
Zdecydowanie subdomena w większości przypadków będzie lepsza.
O pozycjonowanie się nie bój. Subdomeny - szczególnie powiązane tematycznie z domeną główną! - wzmacniają domenę. Nie wspomnę o lepszym wyglądzie takiego adresu.
Subdomenę nawet lepiej pozycjonować osobno. Co mam na myśli? Np. serwis o ebiznesie - ebiznesy.pl - pozycjonujesz osobno, a forum e-biznesowe na subdomenie - forum.ebiznesy.pl - osobno
(ja akurat niewiele pozycjonuję te 2 serwisy, bo czasu mi na to teraz szkoda, ale trochę coś działam czasami).
Ja pójdę nawet o krok dalej. Napiszę w skrócie, co mam na myśli.
ebiznesy.pl w tej chwili jest niewielkim serwisem o ebiznesie.
Niebawem przerobię ten serwis na bloga na WordPressie. Cel? Najbardziej wartościowy blog o ebiznesie w Polsce
I dopiero zacznie się rozwój ebiznesy.pl...
Ale wracając do subdomen.
Na blogu, jak to na blogu, będą działy, a w nich kategorie i poszczególne wpisy / artykuły. Czyli klasycznie. Ale działy będą... na subdomenach właśnie.
Czyli dział związany z pozycjonowaniem nie będzie miał adresu: ebiznesy.pl/pozycjonowanie tylko pozycjonowanie.ebiznesy.pl.
Wcześniej miałem zamiar potworzyć kilka blogów tematycznych (o domenach, pozycjonowaniu, usablity i może ze 2 inne), ale stwierdziłem, że skonsolidowanie subdomen wokół ebiznesy.pl to lepszy pomysł. Efekt? Poszczególne działy będą w pewnym sensie osobnymi blogami (przynajmniej z adresu, typu usability.ebiznesy.pl), będzie można je osobno pozycjonować, zostawiać gdzieś w Sieci link itp. Efekt e-marketingowy super. A całość - około e-biznesowa - będzie doskonale wzmacniała ebiznesy.pl.
Polecam takie rozwiązanie. Ma same zalety. Oszczędza do tego czas.
Zdecydowanie subdomena w większości przypadków będzie lepsza.
O pozycjonowanie się nie bój. Subdomeny - szczególnie powiązane tematycznie z domeną główną! - wzmacniają domenę. Nie wspomnę o lepszym wyglądzie takiego adresu.
Subdomenę nawet lepiej pozycjonować osobno. Co mam na myśli? Np. serwis o ebiznesie - ebiznesy.pl - pozycjonujesz osobno, a forum e-biznesowe na subdomenie - forum.ebiznesy.pl - osobno
Ja pójdę nawet o krok dalej. Napiszę w skrócie, co mam na myśli.
ebiznesy.pl w tej chwili jest niewielkim serwisem o ebiznesie.
Niebawem przerobię ten serwis na bloga na WordPressie. Cel? Najbardziej wartościowy blog o ebiznesie w Polsce
Ale wracając do subdomen.
Na blogu, jak to na blogu, będą działy, a w nich kategorie i poszczególne wpisy / artykuły. Czyli klasycznie. Ale działy będą... na subdomenach właśnie.
Czyli dział związany z pozycjonowaniem nie będzie miał adresu: ebiznesy.pl/pozycjonowanie tylko pozycjonowanie.ebiznesy.pl.
Wcześniej miałem zamiar potworzyć kilka blogów tematycznych (o domenach, pozycjonowaniu, usablity i może ze 2 inne), ale stwierdziłem, że skonsolidowanie subdomen wokół ebiznesy.pl to lepszy pomysł. Efekt? Poszczególne działy będą w pewnym sensie osobnymi blogami (przynajmniej z adresu, typu usability.ebiznesy.pl), będzie można je osobno pozycjonować, zostawiać gdzieś w Sieci link itp. Efekt e-marketingowy super. A całość - około e-biznesowa - będzie doskonale wzmacniała ebiznesy.pl.
Polecam takie rozwiązanie. Ma same zalety. Oszczędza do tego czas.
-

Paweł 'krzywy' Krzyworączka - Administrator
- Miejscowość: Kraków
Według mnie też będzie lepsza subdomena.
Blog to jakaś spora część strony i zamieszcza się na niej inne informacje niż w sklepie. Dlatego powinna być oddzielona w subdomenie. Bardziej przejrzyście to wygląda jak dla mnie.
Co do pozycjonowania to gdybyś miał blog po ukośniku, to właściwie też można linkować do niego. Sam też pozycjonuje podstrony (z pozycjonowaniem w sumie to nie ma za dużo wspólnego, bo sporadycznie robię coś w tym kierunku
).
Ale jednak wyodrębniony blog w domenie lepiej wygląda, no i masz oddzielny adres dla bloga.
Blog to jakaś spora część strony i zamieszcza się na niej inne informacje niż w sklepie. Dlatego powinna być oddzielona w subdomenie. Bardziej przejrzyście to wygląda jak dla mnie.
Co do pozycjonowania to gdybyś miał blog po ukośniku, to właściwie też można linkować do niego. Sam też pozycjonuje podstrony (z pozycjonowaniem w sumie to nie ma za dużo wspólnego, bo sporadycznie robię coś w tym kierunku
Ale jednak wyodrębniony blog w domenie lepiej wygląda, no i masz oddzielny adres dla bloga.
-

Paweł Landzberg - Posty: 2386
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
A ja z innej beczki skoro kolega wspomniał o blogu ...
Czy zamiast bloga może być facebook ?
Drugie pytanie - jeśli blog to jaką stronę do blogów polecacie ?
Czy zamiast bloga może być facebook ?
Drugie pytanie - jeśli blog to jaką stronę do blogów polecacie ?
http://www.nostalgia.pl - portal twojego dzieciństwa
-

Gumisio - Posty: 24
Nie wiem zbytnio co masz na myśli. Blog i facebook to 2 zupełnie inne rzeczy. Na blogu dzielisz się informacjami itp. na facebooku w sumie też możesz, możesz zrobić stronę fanowską. Najlepiej to chyba wykorzystać i bloga i facebooka.
Odnośnie drugiego pytania to nie wiem o co chodzi. Jeżeli chodzi Ci o darmowe platformy blogowe w Sieci to niczego nie polecę, bo niczego nie używam.
Odnośnie drugiego pytania to nie wiem o co chodzi. Jeżeli chodzi Ci o darmowe platformy blogowe w Sieci to niczego nie polecę, bo niczego nie używam.
-

Paweł Landzberg - Posty: 2386
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
10 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Wróć do Optymalizacja "techniczna"
-