Rok założenia: 2008Kontakt
zaczynaj zawsze od zoptymalizowania serwisu od strony technicznej: skryptu, budowy, kodu
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Optymalizacja i pozycjonowanie bloggera

Postprzez Grzegorz Gajcy
napisane: 5 Wrz 2011, o 16:15

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Cześć!

Wpadłem na pomysł, by zająć się nie tylko moim blogiem, ale zacząć też robić zaplecze. A skoro zaplecze, to postanowiłem wykorzystać je do promowania produktów, które bardzo dobrze znam i mogę za nie ręczyć w programach partnerskich - bo uważam, że tylko taka promocja ma sens. Utworzyłem więc bloga na bloggerze, by nie płacić za domenę. Zainspirowany książką Tomka Urbana pomyślałem, że kilka takich blogów (on robi ministrony akurat, ale ja nie chcę się bawić w tworzenie ich od zera) pozwoli po pewnym czasie wzmocnić pozycje mojego głównego bloga, jak również dorobić trochę przy pozycjonowaniu na długi ogon.

Poddałem mojego nowego bloga analizie, którą niedawno znalazłem tutaj na forum i wyszło mi, że nie mam czegoś takiego jak znacznik h2, meta description i tym podobne :) Chciałem to zmienić, ale nie wiem jak - o ile do WP mam odpowiednie wtyczki, o tym w bloggerze (blogspot) nie widzę, gdzie miałbym to wrzucić. :shit: Ktoś coś na ten temat wie?

Moje drugie pytanie dotyczy tego, czy to prawda, że platformy typu blogger, blox.pl i podobne są wyżej pozycjonowane w wynikach wyszukiwania - przeczytałem gdzieś taki mit, ale nie znalazłem dowodów na jego prawdziwość. Co o tym myślicie?
Byłbym wdzięczny za pomoc

Blogów o rozwoju osobistym jest zbyt wiele i wszystkie są ogólnikowe. Dla efektów trzeba zagłębić się o wiele dalej...
http://programowanierozwoju.pl/
Awatar użytkownika
Grzegorz Gajcy

Miejscowość: Oświęcim

Odpowiedź

Postprzez JakubCzekaj
napisane: 6 Wrz 2011, o 22:32

Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć tak:

1. Jeżeli chodzi o problemy ze znacznikami (albo raczej ich brakiem) i brakiem możliwości dorzucenia wtyczek - szablon w bloggerze jest edytowalny, można go samemu tworzyć/zmieniać chociaż nie do woli. Jeżeli nie czujesz się zbyt dobrze w tym całym kodowaniu napisz mi wiadomość - dogadamy się na gg lub mailowo i mogę Ci pomóc zrobić niezbędne poprawki. (oczywiście darmowo żeby nie było co do tego wątpliwości).

2. Czy to mit czy nie mit - mam od kilku lat bloga na należącym do WP bloog-u i zawsze treści były tam mega szybko indeksowane, nawet mimo braku wielkiej liczby linków przychodzących. Niestety nie śledzę pozycji bloga na bieżąco (bo go zaniedbałem) ale raczej bym potwierdził mit o tym, że delikatny plusik dla tego typu serwisów jest.

Pozdrawiam !

Awatar użytkownika
JakubCzekaj

Miejscowość: Kraków

thanks

Postprzez Grzegorz Gajcy
napisane: 7 Wrz 2011, o 16:16

Dzięki za odpowiedź!

Miło, że zaoferowałeś pomoc :) Dam znać na priv.

Tak poza tematem :spam: - czy ktoś z tutaj obecnych bawi się w programy partnerskie robiąc takie ministrony lub blogi? Jak wam idzie?

Blogów o rozwoju osobistym jest zbyt wiele i wszystkie są ogólnikowe. Dla efektów trzeba zagłębić się o wiele dalej...
http://programowanierozwoju.pl/
Awatar użytkownika
Grzegorz Gajcy

Miejscowość: Oświęcim

odpowiedzi

Postprzez Krzysztof Trynkiewicz
napisane: 16 Wrz 2011, o 12:50

Moje drugie pytanie dotyczy tego, czy to prawda, że platformy typu blogger, blox.pl i podobne są wyżej pozycjonowane w wynikach wyszukiwania - przeczytałem gdzieś taki mit, ale nie znalazłem dowodów na jego prawdziwość. Co o tym myślicie?

W pewnym sensie. Masz strone na ich domenie, wiec to troche daje. Ograniczenia tych systemow sa jednak tak ogromne, ze nie warto z nimi wspolpracowac, jesli tworzy sie konkretna tresc. Na strony zapleczowe od biedy obleca, ale jest ryzyko, ze admini je usuna po pewnym czasie.

Awatar użytkownika
Krzysztof Trynkiewicz

To jaki system blog zatem?

Postprzez zwierz
napisane: 26 Wrz 2011, o 11:39

Witam,
Jeśli zatem
Ograniczenia tych systemow sa jednak tak ogromne, ze nie warto z nimi wspolpracowac, jesli tworzy sie konkretna tresc. Na strony zapleczowe od biedy obleca, ale jest ryzyko, ze admini je usuna po pewnym czasie.

To jakie systemy "bloogowe" polecasz (polecacie) ?

Awatar użytkownika
zwierz

Miejscowość: Poznań

Polecane systemy blogowe

Postprzez Krzysztof Trynkiewicz
napisane: 26 Wrz 2011, o 12:01

Zalezy w jakim celu i czy hostowane przez kogos, czy na Twoim serwerze.

Hostowane: jogger.pl, blogger.com, wordpress.com. blox.pl (tylko ze wzgledu na mozliwosc trafienia wpisu na glowna wyborczej, co daje spory ruch).

Do instalacji na wlasnym serwerze: wordpress.org

Dopiero zaczynasz? Przeczytaj, co to jest domena i jak ją wybrać | Praktyczne porady na temat czyszczenia autostartu
Awatar użytkownika
Krzysztof Trynkiewicz

blog

Postprzez nico
napisane: 22 Paź 2011, o 00:46

Tak, blogi typu blox.pl są na takiej zasadzie pozycjonowane. Ogólnie lepiej opłaca Ci się założyć własny niezależny blog.

nico

Cos tam jest

Postprzez Drako23
napisane: 13 Gru 2011, o 22:57

Jakiś czas temu szukałem sposobu na to żeby zoptymalizować bloggera , ale uznałem że szkoda czasu przerzuciłem się na WordPress tu jest znacznie łatwiej wygodniej i więcej nowości .

http://blogknowhow.blogspot.com/2009/05/blogger-blogspot-seo-tips-and-tricks.html

Katalogu bloggera :

http://blogsearch.google.com/ping?hl=pl

Poradnik bloggera :

http://komputipsy.blogspot.com/

To się daje w kodzie HTML zaraz po znaczniku meta sprawia że roboty wracają co trzy dni :

<meta name="revisit-after" content="3 days" />

Drako23

stawianie str. na blogerze

Postprzez Eryk
napisane: 29 Kwi 2012, o 20:44

Ja działam od jakiegoś czasu w programach partnerskich, ale jak na razie zostawiałem linki w stopkach na forach internetowych i serwisach społecznościowych, jednak nie ma zbyt wiele ruchu z tych żródeł. Trzeba by mieć tysiące napisanych postów przynajmniej na kilku forach internetowych, aby klikalność w linki partnerskie była na przyzwoitym poziomie, a na to trzeba sporo czasu.

Postanowiłem robić blogi właśnie na blogspot pod konkretne programy partnerskie. Na razie mam 2 blogi, jeden o [serwisie aukcyjnym, a drugi o programach partnerskich. Na razie są to świeżutkie blogi i muszę je dopracować, dlatego jeszcze nie przynoszą żadnych korzyści. Trzeci blog stawiam o pod program partnerski Favore.pl i na razie przyłożę się do wypozycjonowania tych blogów, a jak zaczną zarabiać będę stawiał kolejne. Zdecydowałem się na blogspot, ponieważ chcę dość dużo tych blogów postawić pod różne pp, a na blogerze jest szybko i za darmo.

Awatar użytkownika
Eryk

Miejscowość: Ruda Sl.

Wróć do Optymalizacja "techniczna"