Rok założenia: 2008Kontakt
zaczynaj zawsze od zoptymalizowania serwisu od strony technicznej: skryptu, budowy, kodu
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Czy to jest przekierowanie i przeszkadza w SEO?

Postprzez Jarek87
napisane: 21 Lis 2010, o 23:13

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Po wpisaniu adresu mojej witryny czyli www.tylko-kibice.pl wyświetla się adres http://tylko-kibice.pl/home.php

Czy jest to jakieś przekierowanie ustawione przez mój CMS? Czy szkodzi to pozycjonowanie domeny tylko-kibice.pl?

Awatar użytkownika
Jarek87

Miejscowość: Warszawa

Kibice ok

Postprzez Gumisio
napisane: 4 Gru 2010, o 15:19

Nie jest to dobre by przekierowanie było na końcówkę home.php - wydaje mi się że to przeszkadza w pozycjonowaniu. Pozycjonujesz dany katalog (stronę) a nie pojedyńczy plik wykonawczy (w tym wypadku home.php).
Nie wiem na jakim serwerze masz tą stronę ale wydaje mi się że twój problem tkwi we właściwym ustawieniu dnsów. Najlepiej (jeśli to jest płatny serwer, na którym znajduje się twoja strona a wydaje mi się że tak bo żadne reklamy nie wyskakują) to poproś administratora by ci pomógł w konfiguracji dns'ów.

Domyślam się, że słowo "kibice" wynikło z wyników przedostatniej konferencji nt pozycjonowania gdzie któryś z uczestników zabił klina Krzywemu bo na słowo kibice była duża konkurencja a nie było jego w wyszukiwarkach :) To chyba stąd ta nazwa strony :)
Oby ci się udało :)

Awatar użytkownika
Gumisio

htaccess

Postprzez lapti
napisane: 4 Gru 2010, o 20:51

Kurczę, jakoś nie widziałem Twojego pytania wcześniej.
Nie wydaje mi się by to była wina DNSów, wręcz jestem przekonany, że to nie tędy droga. Ja bym prosił o wklejenie tutaj zawartości pliku .htaccess :)

Uprzedzając (nie wiem czy słusznie) wyjaśnię:
DirectoryIndex <- to właśnie ta opcja wskazuje na home.php
Dodatkowo masz zrobione przekierowanie domeny z "z www" na "bez www" - co w niczym nie przeszkadza, a wręcz pomaga (nie ma znaczenia w którą stronę jest przekierowanie - no może dla czytelności adresu).

Jeżeli masz jeszcze jakieś wątpliwości to odsyłam do moich wypocin: generator htaccess, oraz do odpowiednich działów pomocy: http://htaccess.lapti.pl/pomoc/

Pozdrawiam
R. ;)

Awatar użytkownika
lapti

dns

Postprzez Jarek87
napisane: 6 Gru 2010, o 16:31

Gumisio napisał(a):Nie jest to dobre by przekierowanie było na końcówkę home.php - wydaje mi się że to przeszkadza w pozycjonowaniu. Pozycjonujesz dany katalog (stronę) a nie pojedyńczy plik wykonawczy (w tym wypadku home.php).
Nie wiem na jakim serwerze masz tą stronę ale wydaje mi się że twój problem tkwi we właściwym ustawieniu dnsów. Najlepiej (jeśli to jest płatny serwer, na którym znajduje się twoja strona a wydaje mi się że tak bo żadne reklamy nie wyskakują) to poproś administratora by ci pomógł w konfiguracji dns'ów.

Domyślam się, że słowo "kibice" wynikło z wyników przedostatniej konferencji nt pozycjonowania gdzie któryś z uczestników zabił klina Krzywemu bo na słowo kibice była duża konkurencja a nie było jego w wyszukiwarkach :) To chyba stąd ta nazwa strony :)
Oby ci się udało :)

No to byłem ja, ale klina żadnego nie zabiłem ;) Chodziło o to, że w keyword toolu konkurencja na to słowo była full, a nie było na nie żadnej reklamy w adwords wbrew temu co mówił Krzywy o tym właśnie pasku. Ale pewnie to był jakiś błąd (utrzymujący się bardzo długo zresztą), bo w nowej wersji Keyword toola nie ma już tego paska zapełnionego :)

Co się zaś tyczy DNSów to dzięki, że ktoś w końcu odpowiedział na mojego posta :) Obecnie przesiadam się na inny serwer (DIE HOME.pl!! :punch: ) i aktualizuję CMSa do nowej wersji. Jak to wszystko będzie działać to zapytam w help desku i zdam Wam relację czy się udało :)

Awatar użytkownika
Jarek87

Miejscowość: Warszawa

Wróć do Optymalizacja "techniczna"