Tytuły postów są nagłówkami h3. Mają zatem spore znaczenie pozycjonerskie. Jeśli w kółko mają tytuły "Re: tytuł wątku", to w oczach Google... sami wiecie. Natomiast unikalne, indywidualne tytuły zwiększą siłę całych podstron - wynikowo także siłę linków wychodzących z naszych stopek i postów.
Traktujmy forum jako nasze wspólne dobro. Im bardziej będziemy o nie dbać, tym lepiej dla nas samych.
Nadawanie tytułów postom (zamiast zostawiania domyślnego tytułu z "re") nie jest uciążliwe. Po prostu trzeba o tym pamiętać i przyzwyczaić się. Ja osobiście staram się zawsze dawać indywidualne tytuły postom.
Jakie dawać tytuły? To już od Was zależy. Moje propozycje:
- Tytuł pod SEO
Jeśli dyskutujemy na jakiś temat, od strony pozycjonerskiej optymalnym rozwiązaniem jest stosowanie słów kluczowych w tytułach właśnie. Dlatego zalecam właśnie takie podejście. Oto przykład.
Tytuł wątku: "Dodatki pozycjonerskie do Firefoxa"
Tytuł posta: "Kolejna wtyczka SEO do FF", "Opinia na temat wtyczek do liska", "Pozycjonowanie z Firefoxem" itp.
- Tytuł zgodny z treścią pisanego posta
Oczywiście ten wariant nie wyklucza równoczesnego zastosowania pierwszego! Zresztą takie rozwiązanie jest doskonałe: używać w tytułach słów kluczowych i równocześnie w taki sposób, by tytuł mówił jasno i rzeczowo, o czym jest nasz post.
- Tytuł unikalny, ale dowolny
Często mamy ochotę napisać coś subiektywnego, z jajem, cokolwiek. Nie ma sprawy! Możemy dać dowolny tytuł. Dla przytoczonego wyżej przykładu wątku, post mógłby mieć tytuł: "A ja olewam sprawę", "Ciekawe rozwiązanie" czy "A może Opera?" itp. O wiele lepszy będzie taki tytuł (nawet pisany "z czapy") - jednak unikalny - od tytułu generowanego automatycznie ("Re: Dodatki pozycjonerskie do Firefoxa")
Sam jestem ciekaw, jaki skutek przyniesie mój apel, hehe
Pamiętajcie, że moja prośba to... prośba. Postaram się nie czepiać, jeśli będzie nagminnie ignorowana.

bo najlepiej to bym dawał tytuł po napisaniu posta, jak już wiem o czym napisałem, a wtedy bardzo łatwo zapomnieć.

A to niezbyt estetycznie wygląda na forum , nie mówiąc już o innych aspektach.