Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na forum: nowe działy, funkcjonalności, zmiany, komunikaty, propozycje
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

[Sugestia] Tytuły na forum

Postprzez DeWu
napisane: 26 Lut 2009, o 12:06

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam,

Mam takie pytanie i zarazem sugestię do właściciela(li) forum. Dlaczego tak skonstruowane są tytuły na forum? Mówię o działach i poszczególnych wpisach (tag <title>). Zdecydowanie lepiej byłoby dla działów i poszczególnych wątków jako <title> ustawić ich tytuł z ewentualnym dodaniem na końcu zwrotu forum e-biznesu. Dla działu
Kod: Zaznacz wszystko
{Tytuł działu} - forum e-biznesu

i dla wątku
Kod: Zaznacz wszystko
{Tytuł wątku} - forum e-biznesu

Po pierwsze wygłądałoby to lepiej w wynikach wyszukiwania (teraz jest tak) i po drugie z pewnością zwiększyłoby liczbę wejść z wyszukiwarek. Sugeruję rozważyć moją sugestię.

Pozdrawiam,
Dariusz Wroński

Awatar użytkownika
DeWu

Miejscowość: Chełm

Tytuły na forum do zmiany

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka
napisane: 28 Lut 2009, o 01:56

To nie żadna sugestia, to obowiązkowa zmiana. Dziękuję za zwrócenie uwagi.
Oczywiście trzeba zmienić w ten lub podobny sposób tytuły, ale nie tylko: opisy również!

I tu mam pytanie: jak zrobić z opisami?

W tej chwili wszystkie strony forum mają ten sam opis, co jest pod względem widoczności w wyszukiwarkach niedopuszczalne. Wiem o tym doskonale. Jednak pewne zmiany muszą czekać w kolejce na swą kolej. Niestety. Zresztą forum i tak rozwija się w takim tempie, że czasami nie nadążam z jego administracją :D

Więc jak zrobić z tymi opisami (tag description)?

Można by dać np. pierwsze 2 zdania z danego wątku / posta. Tylko wiele osób pisze z błędami, na szybko i takie wpisy byłyby nie najlepsze, że się tak delikatnie wyrażę. Nie zmusimy wszystkich, żeby pięknie pisali i dodatkowo nasycali fajnie słowami kluczowymi swoje wpisy, hehe.

Drugie wyjście to masakra: samemu pisać opisy (czyli robota po nocach dla admina...). Chyba raczej zapomnijmy o tym. Chcę pożyć jeszcze trochę :lol:

Co zatem zrobić? Jak generować opisy / description stron forum? Ktoś ma pomysł?

Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Tytuły na forum do zmiany

Postprzez DeWu
napisane: 2 Mar 2009, o 09:06

Pawle,

jak zapewne wiesz, Google tworzy snippet nie tylko na podstawie meta tagu description. Często wykorzystywany jest fragment tekstu na stronie. Dzieje się tak nawet wtedy, kiedy ustalone są unikalne opisy w sekcji nagłówkowej. Oczywiście można się bawić, czy nawet generować je jakimś skryptem na podstawie contentu, ale..

IMHO w tym wypadku warto przypomnieć sobie zasadę Pareto. Według mnie zabawa z description ma to większego sensu. Owszem, warto zredagować je dla wszystkich działów, ale dla poszczególnych wątków ja bym ten znacznik w ogóle pominął.

Skup się na tytułach podstron, jako ten element jest szczególnie istotny.

Pozdrawiam,
Dariusz Wroński

Awatar użytkownika
DeWu

Miejscowość: Chełm

Wróć do Nowości / Aktualności na forum