co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
co nowego na forum: nowe działy, funkcjonalności, zmiany, komunikaty, propozycje

Moi Drodzy,

Zakładam niniejszym wątek prac nad Regulaminem forum.ebiznesy.pl. Miał powstać dawno temu, ale zawsze czasu brakuje. Czasu nie wydłużymy (ehh, ta fizyka newtonowska, hehe), ale Regulamin musi powstać. I powstanie wspólnymi siłami.

Nie mam zamiaru samodzielnie pisać Regulaminu forum. Napiszemy go wspólnie. Forum to nasze wspólne dobro, zatem każdy może mieć wpływ na zasady, jakie u nas obowiązują i będą obowiązywać.

Prace nad Regulaminem forum widzę w ten sposób:

1. Każdy może rzucać dowolne propozycje. Jest to coś w rodzaju burzy mózgów - zatem kreatywność uruchomta (niezły wyraz, jam jest już kreatywny, hehehehehe).
    2. Prace nad Regulaminem potrwają tyle, ile trzeba. Nie dłużej i nie krócej :mrgreen:
    3. Piszcie zarówno luźne propozycje, jak i gotowe punkty, zdania, zwroty.

Po utworzeniu Regulaminu, każda osoba rejestrująca się na forum będzie musiała go zaakceptować. My, jako że już tu jesteśmy, też w zasadzie go zaakceptować musimy ;)

Przerobimy nieco proces rejestracji - być może będzie trzeba przewijać Regulamin i oznaczać bloki jako przeczytane, zobaczymy. I tak miałem wymyślić coś na spamerów (roboty i/lub patafiany z zagranicy). Takie ręczne potwierdzanie Regulaminu w kilku miejscach być może ich wyeliminuje.

Mam tylko prośbę: nie wklejajmy całych regulaminów np. z innych for. Bo sami sobie duplikacje treści zrobimy. A i wątek olbrzymi i nieczytelny powstanie. Niech Regulamin forum będzie w miarę krótki, konkretny, jednoznaczny i czytelny. I niech będzie NASZ.

Zatem - do dzieła Forumowiczki i Forumeni!

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

No to może ja.
1. Zakaz umieszczania prywatnych wiadomości, e-maili w postach bez zgody autora.
2. Zakaz przeklinania (chodź i tak tu tego nie robimy z tego co zauważyłem).
Ewentualnie załóżmy osobny temat w którym każdy może się spokojnie wybluchać :lol: :twisted: <żart>

A skoro ustalamy jakieś reguły, których będziemy się trzymać to jesteśmy zmuszeni do ustalenia kar za łamania tych reguł. Tak mi się wydaje. Brutalne, ale raczej nie obejdzie się bez tego.

Tworzę serwisy internetowe i systemy CMS: tworzenie stron internetowych
Mój sklepik: Torebki damskie
Awatar użytkownika
Daniel 'siewca' Nakoneczka

Dawajta!

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka 7 Lip 2009, o 11:46

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Dzięki, Danielu, za otwarcie dyskusji.

Twoje propozycje? Jestem ZA :D

Dodam kolejne punkty (na roboczo):

1. Zakaz wklejania obszernych bloków tekstu skopiowanych z innych serwisów WWW. Za obszerny blok uważa się ciąg więcej niż 1000 znaków. Taka praktyka może doprowadzić do potraktowania forum.ebiznesy.pl przez wyszukiwarki jako miejsca, gdzie występuje tzw. Duplikacja Treści (ang. Duplicate Content), co może skutkować nałożeniem kary na forum.
    2. Kategoryczny zakaz zakładania 2 lub więcej wątków z tym samym tytułem i/lub treścią. Jednokrotne naruszenie tej zasady skutkuje upomnieniem ze strony administratora lub moderatora forum. Powtarzanie tej praktyki może doprowadzić do całkowitego usunięcia użytkownika z forum.ebiznesy.pl

Jeśli ktoś ma jakieś uwagi to czyichś propozycji (np. moich) - walta śmiało.

Awatar użytkownika
Administrator

Pawle - propozycja jest po prostu zajebista.

Ja napiszę coś od siebie:
"Weźta i coś napiszta ludziska, byle by to miało cokolwiek wspólnego z tematem". Nie - nie róbcie tego. Żartowałem :D

Na poważnie, to uruchamiam swą kreatywność, wciskam PLAY na swoim czole i ... nic mi na myśl nie przychodzi, poza jednym. Ooo - są już gotowe propozycje ;)

Zakaz umieszczania prywatnych wiadomości, e-maili w postach bez zgody autora.

Tak - taki zapisek koniecznie powinien znaleźć się w regulaminie, tylko nie wiem czy jest sens powielać netykietę (czytał to ktoś kiedyś?)?

2. Zakaz przeklinania (chodź i tak tu tego nie robimy z tego co zauważyłem).

Warto się w tym miejscu zastanowić co to jest przeklinanie. Bo dzieci w szkole się uczę w gimnazjum znaczenia takich słów jak huj, kurwa, cwel a my nie możemy ich używać na forum? Ja dla przykładu napisałem na początku, że ta propozycja jest zajebista - czy to jest przekleństwo? Szczerze w to wątpię. To zwrot którego użyłem w celu podkreślenia czegoś.

Myślę, że zapisek powinien brzmieć tak, że nie można używać słów wulgarnych bez żadnego celu lub w celu obrażenia kogokolwiek (na przykład Ty cwelu) a ponadto nie można takich słów używać więcej niż 3 razy na post. Będzie większe pomieszanie słownictwa i większe wymieszanie charakterów. Nie wiem czy do tego dążymy?

A skoro ustalamy jakieś reguły, których będziemy się trzymać to jesteśmy zmuszeni do ustalenia kar za łamania tych reguł. Tak mi się wydaje. Brutalne, ale raczej nie obejdzie się bez tego.

Jak będą kary to ja chcę jakieś nagrody :D

Hmmm....

Mam wątpliwości co do punkta 2 w Twojej wypowiedzi Pawle. Nie usuwajmy użytkowników - usuwajmy ich zduplikowane tematy. Do kosza je. To samo z duplikatami.

Krzysztof 'Junior' Trybulski

Krzyśku,
(...)czy jest sens powielać netykietę (...)?

Tak, jest sens. Jeśli nie mielibyśmy powielać innych norm, ustaleń, regulaminów i zasad - nasz Regulamin byłby niemal zbędny.

(...)dzieci w szkole się uczę w gimnazjum znaczenia takich słów xxx (admin: wykasowałem) a my nie możemy ich używać na forum?

Tak, nie możemy. I nie używaj więcej takiego słownictwa. Nikt na tym forum do tej pory nie przeklinał i tak zostanie.

(...)ponadto nie można takich słów używać więcej niż 3 razy na post.(...)

Nie można ich wcale używać.

Jak będą kary to ja chcę jakieś nagrody :D

Nagrody są. Na razie na rocznice forum.

Nie usuwajmy użytkowników - usuwajmy ich zduplikowane tematy. Do kosza je. To samo z duplikatami.

Na tym polegają pewne zasady, normy. Nikt od razu nie zostanie wyrzucony. Ale z drugiej strony: jeśli ktoś nie będzie przestrzegał elementarnych zasad na forum (czyli Regulaminu) i będzie to recydywa - zostanie usunięty z forum.

Dodam jeszcze jedno.
Nie wspomniałem o tym na początku wątku, bo uważałem to za zbędne. Teraz widzę, że jest inaczej.
Otóż pewne punkty Regulaminu będą tam na 100%. Np. sprawa tego przeklinania. I nie ma sensu robienie ankiety, czy większość osób na forum wolałoby forum z wulgaryzmami czy bez nich. Pewne decyzje zostaną podjęte przeze mnie. Nie muszę chyba dodawać, że zawsze będą to decyzje dobre dla naszego forum.

Awatar użytkownika
Administrator

Mieliśmy zrobić burzę mózgów, więc powiedziałem, co uważam :D
Jednak nie widziałem jeszcze żadnego forum z tego typu słownictwem i bardzo dobrze.

Wypadałoby zmienić tytuł forum na "Dzieciom które uczą się wulgaryzmów, wstęp wzbroniony". Chociaż to w sumie nie jest konieczne, bo dzieciaki biznesów w sieci raczej nie robią. Są w większości zajęte innymi rzeczami :D

No chyba, że to takie dzieciaki jak ja i w wieku 12 lat czytają książki typu Einstain powraca 8-)

EDIT: Pawle, może powiedziałbyś nam jakie punkty regulaminu po prostu być muszą i bez których się nie obejdzie? Oczywiście poza tym o wulgaryzmach :D

Krzysztof 'Junior' Trybulski

Kary i decyzje

Postprzez Elżbieta Kalinowska 8 Lip 2009, o 08:51

W kwestii kar - tu nie ma co dywagować, bo sprawa jest jasna, a nieprzestrzeganie zasad ma logiczną konsekwencję.
Nie można uczestniczyć w życiu forum i nie przestrzegać jego zasad - bo to jest jedno i to samo.
Forum tworzą ludzie wypowiadający się w taki a nie inny sposób.
Nie da się oddzielić aktywnego uczestniczenia w forum, od formy w jakiej ta aktywność się przejawia.
Może być tak, że ktoś nie wyczuje sprawy i wyjdzie poza przyjęte ramy, lub emocje go poza nie wyrzucą - to moment, w którym powinien usłyszeć, o tym, że zasady przekracza. Dlatego warto aby były nazwane i spisane, żeby każdy mógł sobie sprawdzić i ocenić czy rzeczywiście jest już poza granicami forum.
Jeśli jednak już wie, gdzie są granice (bo został w tej konkretnej sytuacji poinformowany i mógł sobie poczytać) i dalej je przekracza, to sygnał, że wcale tu nie chce być.
Że chce się wypowiadać inaczej niż na tym forum przyjęto, więc jak chce inaczej to niech szuka innego forum lub założy swoje. Tu nie chodzi ani o obrażanie się, ani o jakieś emocje, tylko o decyzję osoby, czy chce być TU czy GDZIE INDZIEJ.
Nie można pisać na tym forum, używając zasad z innego forum. :ugeek:

Jeśli chodzi o zasady to ustala je twórca forum, bo on wie jakie miejsce chce stworzyć. On je zrobił, rozkręcił (co nie jest łatwe) i poświęca swój czas aby je rozwijać, więc on decyduje o kształcie.

akie punkty regulaminu po prostu być muszą i bez których się nie obejdzie?

rozumiem, to tak:
Paweł ma taką ideę aby inni uczestnicy podali swoje sugestie, jakie zasady by im się podobały i to jest ukłon w naszym kierunku - sensowny ukłon jeśli się robi coś dla ludzi i chce aby oni czuli się dobrze w tym miejscu.

To oznacza, że pewnie część naszych propozycji będzie uwzględniona, część uwzględniona w części lub zmodyfikowana, a część będzie odrzucona. A decyzje o tym będzie podejmować ostatecznie Admin

Masz problem?
Dowiedz się jak ruszyć z miejsca i znaleźć wyjście
Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Miejscowość: Warszawa

moje propozycje:

Piszemy posty z myślą o odbiorcach więc dbamy o:
czytelność tekstu
Np. używamy w większości postu standardowej czcionki w jednym kolorze, piszemy we właściwych działach i wątkach. Tematy nowych wątków mają sygnalizować przekazywaną treść (więc nie mogą się składać np. ze znaków interpunkcyjnych), piszemy starając się unikać literówek

przekazywanie konkretnych zrozumiałych informacji
Np. posty zawierają konkretne informacje - czyli odpadają posty puste, złożone ze znaków interpunkcyjnych, zawierające pustą przestrzeń i znaki interpunkcyjne w ilości nieproporcjonalnej do treści
informacje w postach powinny być zrozumiałe, pisane ogólnie zrozumiałym językiem bez wulgaryzmów, żargonu, slangu.

(tu uwaga do dzieci i słów na CH..K..Z...D... itp - powiedzenie, ze one się tego uczą w szkole jest manipulacją, sugerującą, że taki język jest w szkole przyjęty - to oczywiście nieprawda i jeśli będziemy używać języka, jakiego dzieci się rzeczywiście uczą w szkole na polskim, będzie dobrze, Admin "będzie zadowolony")

utrzymywanie się w temacie wątku
tematem czy przedmiotem dyskusji nie powinny być zdolności, wątpliwości, wiedza, cechy i stany "ducha" - drugiej osoby, jak ktoś chce pisać o sobie to jest ok, pod warunkiem, że utrzymuje się w temacie wątku.

artykuły linkujemy
nie wrzucajmy długich artykułów, tylko linki do nich.

Byłoby dobrze gdybyśmy przy temacie regulaminu nie dali się zwariować - większość zasad jakie w nim będą cały czas obowiązują na forum w postaci niepisanych norm i w większości przypadków są one czytelne, chodzi tylko o to, aby mieć je spisane np. dla nowych użytkowników czy jakieś szczególne sytuacje. Więc pisany regulamin nie wiele zmieni w życiu tego forum.

Masz problem?
Dowiedz się jak ruszyć z miejsca i znaleźć wyjście
Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Miejscowość: Warszawa

Moje kilka początkowych punktów:

1. Pisząc staraj się trzymać tematu wątku. Nie masz nic w temacie do powiedzenia? Nie pisz. Jeśli chcesz znacznie odbiec od tematu wątku, być może lepiej otworzyć nowy wątek.

2. Zanim rozpoczniesz nowy wątek przeszukaj forum czy taki temat już nie istnieje. Skorzystaj z funkcji "szukaj". (nie ma co, sam już z tego też tu korzystam ;))

3. Nie spamuj:
:arrow: zakaz pisania postów wyłącznie reklamowych (chyba, że jest do tego przeznaczone takie miejsce na forum),
:arrow: zakaz powielania swoich tematów,
:arrow: zakaz pisania nie na temat (wspomniałem w pkt 1),
:arrow: zakaz wysyłania masowych wiadomości na priv.

4. Jeśli zauważysz, że ktoś łamie postanowienia regulaminu, niezwłocznie zgłoś ten fakt do zarządzających forum. Będziemy Ci za to bardzo wdzięczni :)

Na początek tyle. Myślę, że jak powstanie regulamin, to wtedy można się zastanowić np. nad tabelą kar, za łamanie punktów.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Re: Regulamin forum - dyskusja

Postprzez bzyku 2 Wrz 2009, o 17:21

nawet jeśli ktoś napisze wątek na forum o którym była już mowa (mógł go przeoczyć na przykład), to zamiast pisać teksty typu: "było już omawiane" czy "poszukaj, a znajdziesz" niech ta osoba która wie coś o tym wątku (gdzie był napisany, kiedy) niech poszuka go i w odpowiedzi poda link do tego wątku.
Osoba ta przeczyta ten wątek z linka i w razie potrzeby dopisze coś do istniejącego już tematu.
Taki zdublowany temat będzie można skasować gdy osoba pytające znajdzie odpowiedź w podanym linku, by nie robić zamieszania na forum i bałaganu.

Posty nie wnoszące nic do tematu będą kasowane, by nie robić śmietnika, pisząc na forum trzeba wypowiadać się na temat, by inne osoby mogły pogłębiać swoją wiedzę, sami kiedyś na pewno szukaliśmy informacji po forach i widzieliśmy takie nic nie wnoszące posty które nas denerwowały.

to takie moje małe spostrzeżenia, sam szukam wszelakich informacji po forach i opisałem tutaj to co mnie irytuje w innych forach.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
bzyku

Miejscowość: dębno

Następna

Wróć do Nowości / Aktualności na forum