Może masz rację Krzywy. Tutaj nie ma lepszych ani gorszych wszyscy się uczymy i zapewne zawsze będziemy. Faktycznie, oceny mogły by naruszyć klimacik na forum.
-

Daniel 'siewca' Nakoneczka - Posty: 839
Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):Dzięki za propozycje![]()
Z tymi ocenami to sam nie wiem. Generalnie dla mnie takie oceny, czy jak to nazwiemy, powodują, że jedni są lepsi a drudzy nieco gorsi. I co wtedy? Zrobimy wyścig szczurów, kto więcej postów napisze i dostanie jakieś gwiazdki za pomoc? A jak ktoś mu nie da tej gwiazdki, to co? Czy nie będzie miał pretensji o to? Czy taka forma wyróżniania forumowiczów za jakieś czyny nie spowoduje, że na forum będą lepsi i gorsi?
Zwiększy to na pewno konkurencyjność wypowiedzi, co powinno mieć pozytywny wpływ na ich jakość. Oczywiście już teraz jest ona na wysokim poziomie, ale zawsze może być jeszcze lepiej.
Siewca napisał (uwaga - wyrwane z kontekstu):
Tutaj nie ma lepszych ani gorszych wszyscy się uczymy i zapewne zawsze będziemy.
Tak - to prawda, co nie zmienia faktu, że forum się rozwija a życie polega właśnie na wzajemnej nauce, akceptacji i zabawie.
Byłem i nadal jestem ZA wprowadzeniem tego systemu plusów "pomógł". Warto byłoby jednak do tego dodać opcję, że po kliknięciu na "pomógł" można wpisać powód przydzielenia plusika w taki sposób, aby inni użytkownicy mogli się z tym zapoznać.
To forum skupia wokół siebie przede wszystkim ludzi dojrzałych i tym bardziej wprowadzić ten system.
Dlaczego?
Ponieważ jeśli ktoś wykaże się brakiem odpowiedzialności, to zapewne otrzyma od pozostałych użytkowników pouczenie, które może być i powinno być traktowane jako pouczenie i wartościową lekcję.
- Krzysztof 'Junior' Trybulski
Coś co dla jednego jest pomocne, dla drugiego jest bezwartościowe, bo np. dotyczy kwestii dla niego oczywistych.
Na ogół ludzie potrafią sami ocenić co dla nich jest pomocne i nie potrzebują do tego systemu punktacji.
CO z tego, że ktoś pomógł 10x - to wcale nie znaczy, że będzie pomocny w tym momencie dla danej osoby.
Jeśli ktoś uczestniczy w forum i tak ma już wyrobione zdanie o innych użytkownikach. Ci co weszli tylko na chwilę, być może będą się sugerować ocenami i pominą wypowiedzi nieoceniane, co nie oznacza, że dobrze na tym wyjdą.
Ocenianie może zmniejszyć ilość osób wypowiadających się na forum, dla niektórych jest to trudne ujawniać swoje opinie wiedząc, że jest to czytane oceniającym okiem.
Zadawanie pytań, dla rozwoju forum jest równie ważne, co dawanie pomocnych odpowiedzi - daje okazję zaistnienia niektórym tematom. Dlatego hasło tego forum "nie ma głupich pytań" jest sensowne - zachęca do zadawania pytań i tworzy bezpieczną, akceptującą atmosferę.
Wracając do kwestii oceniania wypowiedzi - nie można ocenić pytania. Osoby, mniej zorientowane, mające mniej do powiedzenia, a więcej do zapytania, spadną niżej w hierarchii forum, jeśli wprowadzi się system oceniania i wyróżniania użytkowników.
A system oceniania zazwyczaj psuje zarówno naukę jak i zabawę, a akceptację warunkuje zwiększając lęk
Teraz sobie wyobraź jedną wypowiedź i 10 plusików i 10 opinii za co plusiki. Więcej jest czytania o wypowiedzi niż samej wypowiedzi.
Za chwilę zamiast o e-biznesie będziemy rozmawiać o uzytkownikach, ich kompetencjach, zasadności ocen itp...
Jest taka zasada:
"Jeśli coś dobrze działa, nie naprawiaj tego"
Pozdrawiam
Na ogół ludzie potrafią sami ocenić co dla nich jest pomocne i nie potrzebują do tego systemu punktacji.
CO z tego, że ktoś pomógł 10x - to wcale nie znaczy, że będzie pomocny w tym momencie dla danej osoby.
Jeśli ktoś uczestniczy w forum i tak ma już wyrobione zdanie o innych użytkownikach. Ci co weszli tylko na chwilę, być może będą się sugerować ocenami i pominą wypowiedzi nieoceniane, co nie oznacza, że dobrze na tym wyjdą.
Ocenianie może zmniejszyć ilość osób wypowiadających się na forum, dla niektórych jest to trudne ujawniać swoje opinie wiedząc, że jest to czytane oceniającym okiem.
Zadawanie pytań, dla rozwoju forum jest równie ważne, co dawanie pomocnych odpowiedzi - daje okazję zaistnienia niektórym tematom. Dlatego hasło tego forum "nie ma głupich pytań" jest sensowne - zachęca do zadawania pytań i tworzy bezpieczną, akceptującą atmosferę.
Wracając do kwestii oceniania wypowiedzi - nie można ocenić pytania. Osoby, mniej zorientowane, mające mniej do powiedzenia, a więcej do zapytania, spadną niżej w hierarchii forum, jeśli wprowadzi się system oceniania i wyróżniania użytkowników.
Tak - to prawda, co nie zmienia faktu, że forum się rozwija a życie polega właśnie na wzajemnej nauce, akceptacji i zabawie.
A system oceniania zazwyczaj psuje zarówno naukę jak i zabawę, a akceptację warunkuje zwiększając lęk
Byłem i nadal jestem ZA wprowadzeniem tego systemu plusów "pomógł". Warto byłoby jednak do tego dodać opcję, że po kliknięciu na "pomógł" można wpisać powód przydzielenia plusika w taki sposób, aby inni użytkownicy mogli się z tym zapoznać.
Teraz sobie wyobraź jedną wypowiedź i 10 plusików i 10 opinii za co plusiki. Więcej jest czytania o wypowiedzi niż samej wypowiedzi.
Za chwilę zamiast o e-biznesie będziemy rozmawiać o uzytkownikach, ich kompetencjach, zasadności ocen itp...
Oczywiście już teraz jest ona na wysokim poziomie, ale zawsze może być jeszcze lepiej.
Jest taka zasada:
Pozdrawiam
Masz problem?
Dowiedz się jak ruszyć z miejsca i znaleźć wyjście
-

Elżbieta Kalinowska - Posty: 591
- Miejscowość: Warszawa
Elżbieta Kalinowska napisał(a):Ocenianie może zmniejszyć ilość osób wypowiadających się na forum, dla niektórych jest to trudne ujawniać swoje opinie wiedząc, że jest to czytane oceniającym okiem.
Jeżeli jest to dla nich trudne, to przecież nie muszą się wypowiadać. Myślę, że nie chodzi nam o ilość wypowiedzi ale o ich jakość. Dla mnie osobiście taki system plusów byłby motywujący. Wiedziałbym, że jeśli coś piszę, to jest to czytane, dostrzegane i oceniane. Lubię przyjmować również konstruktywną krytykę, więc byłbym także wdzięczny, gdyby na forum wprowadzić jednocześnie system minusów. Popadł? Co zrobił nie tak, co Ci się nie spodobało i dlaczego? Krytyka i opinia od odpowiednich ludzi na odpowiednich miejscach naprawdę jest czymś bardzo pożytecznym.
Tylko jedno zdanie: podświadomym pragnieniem każdego człowieka jest potrzeba poczucia bycia ważnym. Jak to ma się do tematu? To proste. Plusy będą motywować do udzielania kolejnych wypowiedzi a minusy do zastanowienia się nad nimi.
Przecież nie musisz czytać informacji o wypowiedzi. One są dostępne w innym miejscu, niż w temacie forum.
Już to robimy - taka jest nasza ludzka natura
Jest faktem, że naprawienia od ulepszania się różni. I to znacznie
- Krzysztof 'Junior' Trybulski
Muszę w tym miejscu zająć dość stanowcze miejsce. Nie lubię tego robić na forum.ebiznesy.pl, ale czasem tak trzeba. Taka rola Waszego kochanego admineczka....
Te słowa uważam za święte.
To forum zostało stworzone dla rozwoju. Nie dla oceniania, nie dla rywalizacji - dla wsparcia.
Uważam, że Ela doskonale opisała zagadnienie. Jak zwykle zresztą. Dziękuję moja psycholożko
Wiecie dlaczego to forum jest takie a nie inne? Powodem oczywiście jesteśmy my wszyscy i każdy z nas z osobna. Ale to uogólnienie pewne.
Nie ma co ukrywać, że moja skromna osoba założyła to forum. Abstrahując od tego, że stworzenie forum.ebiznesy.pl było i jest jedną z moich strategicznych podstaw ebiznesu, forum to powstało z głębokiej chęci niesienia pomocy innym. Myślę, że każdy z Was to wyczuł. I - mam nadzieję - wyczuwa nadal. Na forum nie ma zarozumialstwa, chamstwa, pustej krytyki itp. Wszyscy wszystkim pomagają. I to jest istota tego forum. Nic nie może jej zaburzyć. Pókim adminem - nie pozwolę na to.
Coś Wam powiem. Będzie to pewne uogólnienie znowu, ale cóż.
Ludzie generalnie przyjaźnią się z takimi rasami psów, które odzwierciedlają ich własny charakter. Dresiarze mają bulteriery, rodwailery itp. agresywne rasy. Bo sami są agresywni.
Ludzie powolni, często otyli mają np. jakieś bassety - też przy kości, ślamazarne, fajne maślaki
Ludzie dynamiczni mają charty.
Ludzie delikatni mają jakieś miniaturki.
Ludzie łagodni, spokojni, opanowani i pozytywnie nastawieni do świata mają goldeny, labradory i inne gady.
Do czego zmierzam? Ja mam setera irlandzkiego o imieniu Fred
Zachęcam do zapoznania się z opinią Wikipedii na temat seterów - Zachowanie i charakter
Te słowa uważam za święte.
To forum zostało stworzone dla rozwoju. Nie dla oceniania, nie dla rywalizacji - dla wsparcia.
Uważam, że Ela doskonale opisała zagadnienie. Jak zwykle zresztą. Dziękuję moja psycholożko
Wiecie dlaczego to forum jest takie a nie inne? Powodem oczywiście jesteśmy my wszyscy i każdy z nas z osobna. Ale to uogólnienie pewne.
Nie ma co ukrywać, że moja skromna osoba założyła to forum. Abstrahując od tego, że stworzenie forum.ebiznesy.pl było i jest jedną z moich strategicznych podstaw ebiznesu, forum to powstało z głębokiej chęci niesienia pomocy innym. Myślę, że każdy z Was to wyczuł. I - mam nadzieję - wyczuwa nadal. Na forum nie ma zarozumialstwa, chamstwa, pustej krytyki itp. Wszyscy wszystkim pomagają. I to jest istota tego forum. Nic nie może jej zaburzyć. Pókim adminem - nie pozwolę na to.
Coś Wam powiem. Będzie to pewne uogólnienie znowu, ale cóż.
Ludzie generalnie przyjaźnią się z takimi rasami psów, które odzwierciedlają ich własny charakter. Dresiarze mają bulteriery, rodwailery itp. agresywne rasy. Bo sami są agresywni.
Ludzie powolni, często otyli mają np. jakieś bassety - też przy kości, ślamazarne, fajne maślaki
Ludzie dynamiczni mają charty.
Ludzie delikatni mają jakieś miniaturki.
Ludzie łagodni, spokojni, opanowani i pozytywnie nastawieni do świata mają goldeny, labradory i inne gady.
Do czego zmierzam? Ja mam setera irlandzkiego o imieniu Fred
Zachęcam do zapoznania się z opinią Wikipedii na temat seterów - Zachowanie i charakter
-

Paweł 'krzywy' Krzyworączka - Administrator
- Miejscowość: Kraków
-

Kamil 'seven' Lubelski - Posty: 681
- Miejscowość: Łódź
To jest Koziołek Matołek mojego Aniołka (czyt. córci, Ani).
Byliśmy ostatnio w Pacanowie na święcie tego matołka i jak zwykle mnie naciągnęła, hehehhe
Byliśmy ostatnio w Pacanowie na święcie tego matołka i jak zwykle mnie naciągnęła, hehehhe
-

Paweł 'krzywy' Krzyworączka - Administrator
- Miejscowość: Kraków
A teraz Ty go nosisz
(tego Matołka)
Rodzice czasem bardziej się przywiązują do zabawek niż dzieci
Rodzice czasem bardziej się przywiązują do zabawek niż dzieci
Masz problem?
-

Elżbieta Kalinowska - Posty: 591
- Miejscowość: Warszawa
Wydaje mi się czy na forum nareszcie pojawiły się przyjazne linki ? 
Moje aukcje! - daj zarobić człowiekowi 
-

Kamil 'seven' Lubelski - Posty: 681
- Miejscowość: Łódź
po części się pojawiły lecz nie wszędzie działają tak jak powinny
seven wspominałeś, że przydało by się przekierowanie automatyczne po napisaniu wątku/posta
pomimo, że zajmuje się cms i ich edycja ale nie jestem w stanie być na bieżąco ze wszystkim, powiedz mi czy w oryginale phpbb3 bez modyfikacji forum automatycznie kieruje do strony głównej czy do posta napisanego??
a tak na marginesie to już powinno przekierowywać po napisaniu posta/wątku ale gdyby nie miało to miejsce będę dźwięczny za info
seven wspominałeś, że przydało by się przekierowanie automatyczne po napisaniu wątku/posta
pomimo, że zajmuje się cms i ich edycja ale nie jestem w stanie być na bieżąco ze wszystkim, powiedz mi czy w oryginale phpbb3 bez modyfikacji forum automatycznie kieruje do strony głównej czy do posta napisanego??
a tak na marginesie to już powinno przekierowywać po napisaniu posta/wątku ale gdyby nie miało to miejsce będę dźwięczny za info
Umiejętności: zdolny i chętny, z doświadczeniem w łączeniu wody z ogniem i wykonywaniu niewykonalnego.
Obecnie pracuje na: UBUNTU 10.04 Lucid Lynx
Kontakt:
GG: 4816374
Obecnie pracuje na: UBUNTU 10.04 Lucid Lynx
Kontakt:
GG: 4816374
-

ugregusa - Posty: 106
- Miejscowość: Jelenia Góra
Wróć do Nowości / Aktualności na forum
-