Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na forum: nowe działy, funkcjonalności, zmiany, komunikaty, propozycje
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Przed chwilą dosłownie wprowadziłem pewną drobną funkcjonalność na forum. A mianowicie przycisk ułatwiający osadzanie w postach filmików z YouTube. Myślę, że jest to funkcja na czasie i często będziemy z niej korzystali. Dziękuję Bartkowi Medoniowi za pomoc w szukaniu rozwiązania :)

Jak dodać film z YouTube do posta? Bardzo prosto:

1. Klikasz przycisk "youtube" po prawej stronie (obok "Kolor tekstu")
    2. Pomiędzy wstawiony kod BB wstawiasz fragment kodu filmiku oznaczony niżej:

<object width="640" height="505"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/reOrwHkIKm8&hl=pl_PL&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/reOrwHkIKm8&hl=pl_PL&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="505"></embed></object>

lub po prostu końcówkę adresu URL wybranego filmiku: (...)ttp://www.youtube.com/watch?v=reOrwHkIKm8

I tyle! Chyba prościej się już nie da ;)

PS. Oczywiście kod wstawiania filmiku dałem przykładowy. Na serwisie YouTube obok każdego filmiku znajduje się okienko z kodem do wstawienia na stronę WWW oraz adres URL.

Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Taka funkcjonalność na pewno się przyda. Już sam jej nawet użyłeś :D Gratki pomysłu ;)

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Przyda się, przyda. Zawsze to przyjemniej i użyteczniej oglądnąć coś od razu na będąc w danym temacie na forum niż przechodzić na "Jutuba" :D I Paweł daj spokój nie ma za co dziękować.

Awatar użytkownika
bartekmedon

Re: Nowy przycisk dla osadzania filmów z YouTube

Postprzez lapti
napisane: 3 Gru 2009, o 08:53

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Powiem tak szczerze, że często wyłączam wtyczkę flasha w swojej przeglądarce. I tak jak wszedłem w temat, o Dzieciach Krzywego, to zastanawiałem się przez dłuższą chwile, o co chodzi... Dobrze, że po paru minutach zauważyłem ten temat... Czyli: czy dało by się zrobić coś, co by wyświetlało link (albo coś) w przypadku, gdy przeglądarka nie obsługuje flasha?

Pozdrawiam
lapti

Awatar użytkownika
lapti

lapti napisał(a):czy dało by się zrobić coś, co by wyświetlało link (albo coś) w przypadku, gdy przeglądarka nie obsługuje flasha?

Lapti,
Wystarczy kliknąć w dowolnym miejscu na filmiku z YouTube prawym przyciskiem myszy i z menu kontekstowego wybrać "Watch on YouTube". Klikasz i w nowym oknie / karcie masz YT z tym filmikiem ;)

Dlatego chyba nie ma sensu umieszczanie dodatkowego linka tekstowego pod filmikiem, nie?

Awatar użytkownika
Administrator

Postprzez lapti
napisane: 9 Gru 2009, o 22:49

Paweł 'krzywy' Krzyworączka napisał(a):
lapti napisał(a):czy dało by się zrobić coś, co by wyświetlało link (albo coś) w przypadku, gdy przeglądarka nie obsługuje flasha?

Lapti,
Wystarczy kliknąć w dowolnym miejscu na filmiku z YouTube prawym przyciskiem myszy i z menu kontekstowego wybrać "Watch on YouTube". Klikasz i w nowym oknie / karcie masz YT z tym filmikiem ;)

Dlatego chyba nie ma sensu umieszczanie dodatkowego linka tekstowego pod filmikiem, nie?
Pawle, całkowicie mnie nie zrozumiałeś - przeważnie mam wyłączonego flasha, bo mnie denerwują reklamy. A gdy tak jest to na forum nie widzę niczego, co jest związane z YT (żadnej wzmianki, że w poście jest link do filmiku), nawet nie widzę okienka odtwarzania.

Image

Pozdrawiam
lapti

Awatar użytkownika
lapti

Lapti,
Przepraszam Cię, nie skumałem czaczy. Nie wiedziałem, że nic nie widzisz, bo nie używam tej wtyczki do blokowania flasha, co Ty. Sorry :oops:
Myślałem, że widzisz chociaż ramkę, czarne tło - sam nie wiem.
W takiej sytuacji jedynym wyjściem byłby osobny link tekstowy do filmu (nad lub pod okienkiem z filmem z YT). Tylko teraz mam pytanie: ilu osób z forum dotyczy ten sam problem? Bo jeśli jest to problem kilku osób, to raczej damy z tym spokój (po co zwiększać ilość linków - globalnie wszyscy stracimy na sile naszych linków). Lecz jeśli np. co trzecia osoba na forum nie widzi filmików z YouTube, to wtedy chyba raczej trzeba dać link tekstowy także.

Zatem kto mam ten problem, poza Laptim?

Awatar użytkownika
Administrator

Postprzez lapti
napisane: 9 Gru 2009, o 23:29

Pawle, problem może dotyczyć tylko mnie i nie ma co się nad tym zastanawiać. Usprawnieniem może być jedynie info - "tu jest zawartość flash" bez linków, spamu i tyle :)

Ale nie zawracaj sobie głowy, jeśli nikt nie będzie więcej postulował o jakąś zmianę :)

ps to nie jest program - ja ręcznie wyłączam wtyczkę w firefoxie odpowiedzialną za flasha :)

Awatar użytkownika
lapti

Wróć do Nowości / Aktualności na forum