Myślałem o tym już kiedyś, ale teraz dojrzałem do napisania tego wątku. Chodzi o nasze stopki.
Każdy z nas promuje, co tam chce. Oczywiście nie wolno dawać linków do stron np. erotycznych, ale nie przypominam sobie takowego (jak ktoś coś takiego kojarzy - proszę o sygnał na priv). I każdy z nas robi, co chce w stopce. Tak było do tej pory.
Nasze forum jest wyjątkowe pod wieloma względami - to pewne. Jedną z wyjątkowości są linki follow - wszystkie linki w postach, a także w stopkach mają follow, czyli przekazują siłę pozycjonerską. Uważam to za właściwe rozwiązanie. Niesie ono co prawda pewne zagrożenie związane ze stronami, do których te linki kierują, ale w sumie wychodzi nam to na dobre.
Spójrzmy teraz na forum od strony SEO.
Jest przykładowy wątek, który ma kilka podstron. Na każdej podstronie jest 10 postów. Każdy post zawiera statystycznie (nie liczyłem, piszę na oko) 1 link. Do tego kilka linków w stopce. Więc statystyczna strona z widokiem jakiegoś wątku ma kilkanaście linków wychodzących. Super! Hmm, czy na pewno? No właśnie: stopki.
Załóżmy, że każdy piszący w jakimś wątku ma 3 linki w stopce. Zatem same stopki to 30 linków wychodzących! Dodając te kilkanaście we wpisach, daje to, powiedzmy, ponad 40 linków na zewnątrz. Skutek? Nędzna siła pozycjonerska każdego z linków. Lekarstwo? Ograniczenie ilości linków w stopkach.
Przemyślałem to dobrze i uważam, że 1 link byłby przesadą. Większość z nas ma więcej niż 1 serwis, zatem mielibyśmy dylematy: "co promować w stopce?". Natomiast przy 2 linkach jest optymalnie:
- znacząco ograniczymy ilość linków wychodzących - automatycznie siła linków ze stopek i z treści (!) wzrośnie
- każdy z nas będzie mógł promować 2 adresy - np. sklep i bloga - więc nikt nie powinien narzekać.
Apeluję zatem do Was wszystkich, moi Drodzy: zrewidujcie swoje stopki i zostawcie maksymalnie 2 linki wychodzące.
Oczywiście za olanie mojej prośby nie będzie żadnych banów
Jak jestem w temacie stopek, dodam jeszcze jedno.
Jak większość z Was wie, przy pozycjonowaniu duże znaczenie ma tekst otaczający link. Zatem błędem jest dawanie w stopce "gołego" linku. Najlepiej otoczyć go tekstem tematycznie związanym ze stroną docelową, do której prowadzi link. Dodam, że taki link z pewnością będzie chętniej klikany.
Sam nie zawsze się do tego stosuję (np. teraz mam link na obrazku), więc moja strata. Warto jednak korzystać ze stopek, aby z jednej strony wzmagać ruch na swoich serwisach, jak i korzystać pozycjonersko.
Mam nadzieję, że ta zmiana nikogo nie zmartwi i spotka się z Waszym zrozumieniem.
Jeśli macie jakieś uwagi lub sugestie - piszcie w tym wątku.
krzywy - admin

moim linkom