co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
jak pisać skuteczny newsletter, czym jest e-zin, jak często wysyłać, jak nie spamować

Szablony E-Mail "wizytówka firmy"

Postprzez Karol Ż 30 Sty 2010, o 13:41

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam

Mam pytanie odnośnie szablonów email. Czasami zdarza mi się odebrać maila (od jakiejś firmy) z inna niz standardową szatą graficzna.
Najczęściej jest ro ramka, w środku jest treść wiadomości. A ta ramka składa się m.in. z loga firmy, z jakiś tam małych grafik i informacji.
Już minimum dwie godziny siedzę w internecie i próbuje się dowiedzieć jak coś takiego zrobić. Zresztą to byłoby dla mnie duże ułatwienie.
Miałbym przygotowane 2-3 szablony email z podstawowymi informacjami dla klienta i przed wysłaniem uzupełniałbym tylko brakujące treści.

Nie wiem czy dobrze opisałem to o co mi chodzi, ale na pewno widzieliście taki szablon, nie raz.

Masażysta wykonujący MASAŻ RADOM może ci pomóc (wstawiłem jakiś tekst aby link był bardziej wiarygodny :) )
Awatar użytkownika
Karol Ż

Piszesz maila przy pomocy htmla. W ten sposób możesz sobie sformatować wiadomości i utworzyć szablony.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Dokładnie - po prostu mail nie jest zwykłym tekstem a HTMLem z jakimś tam formatowaniem "zwykłym" albo CSSowym.

Bartek Medoń - WebMaster, programista WWW. Popraw sobie humor oglądając najlepsze polskie kabarety
Awatar użytkownika
bartekmedon

Ok, dzięki chłopaki, tylko że jest problem. Sam sobie tego nie zrobie. Liczyłem że może wiecie gdzie w sieci coś takiego można znaleźć. Tekstowy szablon już sobie zrobiłem w tunderbirdzie, już nie musze po sto razy pisać tego samego :) ale przydałby się jeszcze mi szablon graficzny. Przyciągałby bardziej klienta i dodawał firmie profesjonalności.

Masażysta wykonujący MASAŻ RADOM może ci pomóc (wstawiłem jakiś tekst aby link był bardziej wiarygodny :) )
Awatar użytkownika
Karol Ż

Karolu, może będziesz zaskoczony, ale szablon graficzny też możesz sam zrobić w Thunderbirdzie.

Wybierz polecenie menu: Narzędzia -> Konfiguracja kont..
W drzewie opcji Twojego konta pocztowego kliknij na gałęzi Tworzenie.
W prawej części zaznacz checkbox "Twórz wiadomości w formacie HTML".
Zatwierdź przyciskiem OK.
edycja-w-html.jpg
edycja-w-html.jpg (38.92 KiB) Obejrzany 3560 razy

Od tej pory każda nowa wiadomość będzie mogła być formatowana przez Ciebie dzięki opcjom z paska narzędziowego:
thunderbird-pasek-edycji-html.jpg
thunderbird-pasek-edycji-html.jpg (10.76 KiB) Obejrzany 3561 razy

- kolory tła oraz czcionki
- wielkość i krój czcionki
- możesz wstawiać obrazki, odsyłacze itp.
Prawie jak w edytorze tekstu, prawie jak strona WWW ;)

Ważna uwaga: Jeśli wstawiasz obrazki, to albo musisz je dołączyć do wiadomości (standardowa opcja Thunderbird), albo muszą to być obrazki umieszczone na Twoim serwerze WWW i podajesz URL-e. Inaczej odbiorca (adresat) Twoich maili nie zobaczy obrazków.

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

Wróć do Newsletter / E-zin

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość