Witam,
Nazywam się Łukasz i mam do was pytanie odnośnie strony internetowej której jestem współautorem.
Strona oferuje nietypową formę reklamy za odpowiednią kwotę.
Jednym ze sposobów promocji strony mogłoby być wysłanie oferty handlowej do firm.
Jak się dowiedziałem jest to dość trudny temat, ponieważ łatwo można zostać posądzonym o spam.
Szukając dalej ustaliłem, że teoretycznie można to w Polsce zrobić legalnie, wysyłając uprzednio zapytanie o wysłanie takiej oferty.
Zapytanie nie może zawierać oczywiście żadnych linków, opisu oferty i ewentualnych korzyści dla kupującego.
Problem polega na tym, że chciałbym również pisać zapytania do firm z innych krajów.
Jak taką promocję przeprowadzić prawidłowo (zgodnie z prawem), żeby nikt nie miał większych zastrzeżeń?
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
6 posty(ów)
• Strona 1 z 1
W innych krajach, naprawdę nie wiem.. U nas należy wysłać zapytanie o możliwość przesłania oferty, możesz oczywiście przemycić link w stopce dzięki czemu nawet jeśli ktoś się nie zgodzi, na stronę może trafić. Musisz oczywiście zaznaczyć, że posiadasz adres e-mail z ogólnodostępnych w Internecie źródeł.
-

Artur Smolicki - Posty: 211
Dzięki za odpowiedź. Z tymi zagranicznymi firmami też popróbuję. Sam nie raz dostawałem e-maile z ofertą, bez wcześniejszego pytania o zgodę, jakoś nawet mi to nie przeszkadzało. Mam więc nadzieję, że nikt nie zarzuci mi, że wysłanie samego zapytania na ogólnodostępny adres e-mail to spam.
- zendalor
Zapytanie nie jest spamem, o ile je odpowiednio sformułujesz. Natomiast wysyłania oferty do firm bez uprzedniego zapytania bym nie ryzykował. Może nie przesadzajmy z odpowiedzialnością karną, ale psuje to napewno wizerunek firmy i zniechęca do oferty, której przecież nie chcieliśmy.
-

Artur Smolicki - Posty: 211
No tak, bo taka wiadomość w pierwszej kolejności traktowana jest jako spam, mimo że spamem nie jest. To grząski grunt. Wysyłanie ofert zostawmy na potem. 
- Mako-Design
Osobom zainteresowanym Pytaniami o zgodę na przesłanie oferty może pomóc artykuł, który kiedyś poczyniłem na swoim blogu.
Jak wysłać pytanie o zgodę na przesłanie oferty handlowej (wzór)
Zamieściłem w nim sporo wskazówek, jak należy formułować wiadomość tego typu, omawiam często popełniane błędy, oraz pokazuję konkretny wzór, jak takie zapytanie mogłoby wyglądać. Zapraszam do lektury.
Jak wysłać pytanie o zgodę na przesłanie oferty handlowej (wzór)
Zamieściłem w nim sporo wskazówek, jak należy formułować wiadomość tego typu, omawiam często popełniane błędy, oraz pokazuję konkretny wzór, jak takie zapytanie mogłoby wyglądać. Zapraszam do lektury.
Sekrety Listy Mailingowej <-- Darmowe porady nt. E-mail Marketingu
-

Robert Wiliński - Posty: 47
- Miejscowość: Włocławek
6 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość