Witam,
prowadzę sklep internetowy z biżuterią srebrną - www.colia.com.pl
sklep jest całości wykonany przeze mnie (tzn. poza skryptem KQS na którym jest oparty)
chciałbym aby moim potencjalni i obecni klienci zapisywali się do listy emailowej dzięki której mogę
utrzymywać z nimi kontakt i informować ich o nowościach lub specjalnych promocjach w moim sklepie
w chwili obecnej mam coś takiego :
INFORMACJE O NOWOŚCIACH
Chcesz otrzymywać informacje o nowościach w naszym sklepie?
Wpisz swój adres e-mail!
jak napisać dobry tekst zachęcający do zapisania się na taką listę ?
w tej chwili formularz znajduje się w menu po lewej dość nisko na stronie
czy lepiej zrobic np drop in boxa i tam umieścić taki formularz ?
co o tym myślicie ?
10 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Witam
Na Twoim miejscu dałbym coś "za darmo".
Nie koniecznie darmową biżuterie, ale jakiś rabat może?
Jak będziesz miał na liście klienta i sprzedaż mu coś dobrego
to klient z pewnością będzie zadowolony.
A zadowolony klient łatwo zastosować cross selling.
Objaśnienia.
Sprzedajesz produkt za 100zł na który masz marże 50%.
Dając subskrybentom 10% rabatu masz 40 zł zysku i subskrybenta na liście.
Za to polecając mu produkt poprzez mailing masz szanse zarobić kolejne 40zł i kolejne ...
Bez listy to o wiele trudniejsze więc może warto dać rabat po zapisaniu się na listę?
Napisz nad formularzem?
Zapisz się na listę i kupuj 10% taniej!
Pozdrowienia
Na Twoim miejscu dałbym coś "za darmo".
Nie koniecznie darmową biżuterie, ale jakiś rabat może?
Jak będziesz miał na liście klienta i sprzedaż mu coś dobrego
to klient z pewnością będzie zadowolony.
A zadowolony klient łatwo zastosować cross selling.
Objaśnienia.
Sprzedajesz produkt za 100zł na który masz marże 50%.
Dając subskrybentom 10% rabatu masz 40 zł zysku i subskrybenta na liście.
Za to polecając mu produkt poprzez mailing masz szanse zarobić kolejne 40zł i kolejne ...
Bez listy to o wiele trudniejsze więc może warto dać rabat po zapisaniu się na listę?
Napisz nad formularzem?
Zapisz się na listę i kupuj 10% taniej!
Pozdrowienia
-

Girap - Posty: 17
-

qbeczek - Posty: 9
No tylko Nie sugeruj się wielkością rabatu jaki zaproponowałem.
Ty wiesz najlepiej ile masz na tym zysku i ile możesz zaproponować rabatu.
No i napisz to wyraźnie tak, żeby rzucało się klientom w oczy.
Ty wiesz najlepiej ile masz na tym zysku i ile możesz zaproponować rabatu.
No i napisz to wyraźnie tak, żeby rzucało się klientom w oczy.
-

Girap - Posty: 17
zastanawiam się jeszcze czy używać zewnętrznego softu do listy email czy funkcji sklepu ?
w zasadzie potrzebuję tylko funkcję zapisu/wypisu double opt-in (sklep ma taka funkcję) i wysyłkę emaili
czy jest coś jeszcze potrzebne ?
w zasadzie potrzebuję tylko funkcję zapisu/wypisu double opt-in (sklep ma taka funkcję) i wysyłkę emaili
czy jest coś jeszcze potrzebne ?
zapraszam - sklep z biżuterią srebrną
-

Qbeczku (fajnie to brzmi, hehe),
Po pierwsze, ten Twój formularz nie rzuca się w oczy. Wyróżnij go jakoś.
Po drugie, daj w okienku formularza wyraźne oznaczenie, że należy podać adres e-mail. Zastanów się także, czy nie warto prosić także o imię. Dzięki temu będziesz mógł personalizować maile (zwracać się po imieniu; zapewne system sklepowy tego nie potrafi).
Po trzecie, wbudowany w KQS system mailingowy powinien wystarczyć Ci do najbardziej podstawowego informowania o Twojej ofercie, promocjach, konkursach itp. Rozważ jednak bardzie zaawansowane podejście do tematu. Możesz zdecydować się na zewnętrzny system, np. ImpleBOTa. Lub jeszcze lepiej postawić na obecnie najbardziej rozbudowany system do e-mail marketingu. Po co? Dzięki temu ostatniemu systemowi będziesz mógł m.in. tworzyć scenariusze kolejek mailowych. Co to oznacza? Gość zapisuje się do Ciebie na listę i dostaje pierwszego maila. Jeśli:
- nic nie zrobi - dostaje za kilka dni maila ze ścieżki nr 1
- kliknie w link, ale nic nie kupi - na drugi dzień dostaje maila ze ścieżki nr 2 z pytaniem, co powstrzymało go od zakupu, w czym możesz mu pomóc itd.
- kliknie w link i kupi coś - dostaje maila ze ścieżki nr 3, z podziękowaniem za zakup, inną ofertą (cross selling).
To tylko przykład. Możliwości masz nieograniczone.
W przypadku sklepu internetowego takie podejście do tematu e-mail marketingu i obsługi klienta może nawet kilkukrotnie zwiększyć Twoje dochody.
Kurde, mój post zabrzmiał jak reklama, hehe. Co tu dużo pisać: polecony przeze mnie system po prostu nie ma konkurencji.
Po pierwsze, ten Twój formularz nie rzuca się w oczy. Wyróżnij go jakoś.
Po drugie, daj w okienku formularza wyraźne oznaczenie, że należy podać adres e-mail. Zastanów się także, czy nie warto prosić także o imię. Dzięki temu będziesz mógł personalizować maile (zwracać się po imieniu; zapewne system sklepowy tego nie potrafi).
Po trzecie, wbudowany w KQS system mailingowy powinien wystarczyć Ci do najbardziej podstawowego informowania o Twojej ofercie, promocjach, konkursach itp. Rozważ jednak bardzie zaawansowane podejście do tematu. Możesz zdecydować się na zewnętrzny system, np. ImpleBOTa. Lub jeszcze lepiej postawić na obecnie najbardziej rozbudowany system do e-mail marketingu. Po co? Dzięki temu ostatniemu systemowi będziesz mógł m.in. tworzyć scenariusze kolejek mailowych. Co to oznacza? Gość zapisuje się do Ciebie na listę i dostaje pierwszego maila. Jeśli:
- nic nie zrobi - dostaje za kilka dni maila ze ścieżki nr 1
- kliknie w link, ale nic nie kupi - na drugi dzień dostaje maila ze ścieżki nr 2 z pytaniem, co powstrzymało go od zakupu, w czym możesz mu pomóc itd.
- kliknie w link i kupi coś - dostaje maila ze ścieżki nr 3, z podziękowaniem za zakup, inną ofertą (cross selling).
To tylko przykład. Możliwości masz nieograniczone.
W przypadku sklepu internetowego takie podejście do tematu e-mail marketingu i obsługi klienta może nawet kilkukrotnie zwiększyć Twoje dochody.
Kurde, mój post zabrzmiał jak reklama, hehe. Co tu dużo pisać: polecony przeze mnie system po prostu nie ma konkurencji.
-

Paweł 'krzywy' Krzyworączka - Administrator
- Miejscowość: Kraków
dziękuję za odpowiedź Pawle 
mimo że prowadzę sklep od 1,5 roku to dopiero od niedawna zainteresowałem się email marketingiem
(zaintrygował mnie występ Piotra Majewskiego na ShopCampie)
możliwość tworzenia "scenariuszy" jest bardzo ciekawe - swoją drogą darmowy prestashop ma taki moduł w którym jest to wprowadzone w bardzo początkowej postaci ale bardzo mi się to podoba i chciałbym aby autor KQSa też to u siebie wprowadził
ale to tak na marginesie
mimo że prowadzę sklep od 1,5 roku to dopiero od niedawna zainteresowałem się email marketingiem
(zaintrygował mnie występ Piotra Majewskiego na ShopCampie)
możliwość tworzenia "scenariuszy" jest bardzo ciekawe - swoją drogą darmowy prestashop ma taki moduł w którym jest to wprowadzone w bardzo początkowej postaci ale bardzo mi się to podoba i chciałbym aby autor KQSa też to u siebie wprowadził
ale to tak na marginesie
zapraszam - sklep z biżuterią srebrną
-

chciałbym aby autor KQSa też to u siebie wprowadził ale to tak na marginesie
Z tym może być problem. Autor KQS ma straszną obsługę klienta i kontakt (może w Twoim przypadku jest inaczej, ale ja i co najmniej 3 osoby które znam nigdy nie dostały żadnej odpowiedzi od KQS). Samemu też nic nie zrobisz ponieważ zakodowali kod sklepu.
-

Daniel 'siewca' Nakoneczka - Posty: 839
Ja jak raz kupowalem ebooka spotkalem sie z czyms takim:
Po zaplaceniu pokazala sie strona gdzie oferrowali mi zapis na newsletter i obiecywali ze wysla do mnie wiadomosc jesli zrobia "update" w swoim ebooku. Ty mozesz cos podobnego zastosowac. Kiedy klient juz zaplaci, zaproponuj mu zapis na newletter i ewentualnie jakis rabat. Mozesz tez dopisac ze taka okazja sie nie powtorzy. W takiej sytucji klient jest juz zaangazowany w zakupy, zaplacil juz i teraz moze sie zapisac na newsletter co go nie kosztuje, a nawet moze zyskac poprzez otrzymanie rabatu. To cos w stylu cross sellingu.
Po zaplaceniu pokazala sie strona gdzie oferrowali mi zapis na newsletter i obiecywali ze wysla do mnie wiadomosc jesli zrobia "update" w swoim ebooku. Ty mozesz cos podobnego zastosowac. Kiedy klient juz zaplaci, zaproponuj mu zapis na newletter i ewentualnie jakis rabat. Mozesz tez dopisac ze taka okazja sie nie powtorzy. W takiej sytucji klient jest juz zaangazowany w zakupy, zaplacil juz i teraz moze sie zapisac na newsletter co go nie kosztuje, a nawet moze zyskac poprzez otrzymanie rabatu. To cos w stylu cross sellingu.
- Janek
Witam,
doskonałym pomysłem jest krótki poradnik wideo.
Masz już spore doświadczenie, więc zastanów się: 10 najczęściej zadawanych pytań przez klientów. O co klienci pytają? Czego się obawiają? Jak możesz pomóc im uniknąć błędu...
A potem 10 pytań, które klient powinien zadać - i tutaj masz możliwość opowiedzenia o swoim produkcie, czym wyróżnia się od konkurencji etc. To patent Mike Koenigsa, ale działa świetnie.
No i najważniejsze krótkie filmy można znakomicie i łatwo pozycjonować. Google uwielbia filmy i często pcha je na 1. stronę w krótkim czasie.
Zrobiłem coś takiego dla znajomego. Naturalnie budżet czasowo-finansowy mieliśmy bardzo ograniczony, ale i tak wyszło to chyba nie najgorzej:
http://serwis-agd-swietochlowice.pl
Gdybyś potrzebował wsparcia w tym, to napisz do mnie.
Pozdrawiam
Michał Witkowski
doskonałym pomysłem jest krótki poradnik wideo.
Masz już spore doświadczenie, więc zastanów się: 10 najczęściej zadawanych pytań przez klientów. O co klienci pytają? Czego się obawiają? Jak możesz pomóc im uniknąć błędu...
A potem 10 pytań, które klient powinien zadać - i tutaj masz możliwość opowiedzenia o swoim produkcie, czym wyróżnia się od konkurencji etc. To patent Mike Koenigsa, ale działa świetnie.
No i najważniejsze krótkie filmy można znakomicie i łatwo pozycjonować. Google uwielbia filmy i często pcha je na 1. stronę w krótkim czasie.
Zrobiłem coś takiego dla znajomego. Naturalnie budżet czasowo-finansowy mieliśmy bardzo ograniczony, ale i tak wyszło to chyba nie najgorzej:
http://serwis-agd-swietochlowice.pl
Gdybyś potrzebował wsparcia w tym, to napisz do mnie.
Pozdrawiam
Michał Witkowski
http://MichalWitkowski.com
Strategie internetowego marketingu
Strategie internetowego marketingu
-

Michał W. - Posty: 15
- Miejscowość: Górny Śląsk
10 posty(ów)
• Strona 1 z 1
-