co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
jak pisać skuteczny newsletter, czym jest e-zin, jak często wysyłać, jak nie spamować

Witam,

prowadzę sklep internetowy z biżuterią srebrną - www.colia.com.pl
sklep jest całości wykonany przeze mnie (tzn. poza skryptem KQS na którym jest oparty)

chciałbym aby moim potencjalni i obecni klienci zapisywali się do listy emailowej dzięki której mogę
utrzymywać z nimi kontakt i informować ich o nowościach lub specjalnych promocjach w moim sklepie

w chwili obecnej mam coś takiego :

INFORMACJE O NOWOŚCIACH
Chcesz otrzymywać informacje o nowościach w naszym sklepie?
Wpisz swój adres e-mail!

jak napisać dobry tekst zachęcający do zapisania się na taką listę ?
w tej chwili formularz znajduje się w menu po lewej dość nisko na stronie
czy lepiej zrobic np drop in boxa i tam umieścić taki formularz ?

co o tym myślicie ?

Awatar użytkownika
qbeczek

Witam
Na Twoim miejscu dałbym coś "za darmo".
Nie koniecznie darmową biżuterie, ale jakiś rabat może?

Jak będziesz miał na liście klienta i sprzedaż mu coś dobrego
to klient z pewnością będzie zadowolony.

A zadowolony klient łatwo zastosować cross selling.

Objaśnienia.
Sprzedajesz produkt za 100zł na który masz marże 50%.
Dając subskrybentom 10% rabatu masz 40 zł zysku i subskrybenta na liście.
Za to polecając mu produkt poprzez mailing masz szanse zarobić kolejne 40zł i kolejne ...

Bez listy to o wiele trudniejsze więc może warto dać rabat po zapisaniu się na listę?

Napisz nad formularzem?
Zapisz się na listę i kupuj 10% taniej!

Pozdrowienia

Awatar użytkownika
Girap

dziękuję za podpowiedź - wypróbuje ten sposób :)

Awatar użytkownika
qbeczek

No tylko Nie sugeruj się wielkością rabatu jaki zaproponowałem.
Ty wiesz najlepiej ile masz na tym zysku i ile możesz zaproponować rabatu.

No i napisz to wyraźnie tak, żeby rzucało się klientom w oczy.

Awatar użytkownika
Girap

zastanawiam się jeszcze czy używać zewnętrznego softu do listy email czy funkcji sklepu ?
w zasadzie potrzebuję tylko funkcję zapisu/wypisu double opt-in (sklep ma taka funkcję) i wysyłkę emaili
czy jest coś jeszcze potrzebne ?

Awatar użytkownika
qbeczek

Qbeczku (fajnie to brzmi, hehe),
Po pierwsze, ten Twój formularz nie rzuca się w oczy. Wyróżnij go jakoś.
Po drugie, daj w okienku formularza wyraźne oznaczenie, że należy podać adres e-mail. Zastanów się także, czy nie warto prosić także o imię. Dzięki temu będziesz mógł personalizować maile (zwracać się po imieniu; zapewne system sklepowy tego nie potrafi).
Po trzecie, wbudowany w KQS system mailingowy powinien wystarczyć Ci do najbardziej podstawowego informowania o Twojej ofercie, promocjach, konkursach itp. Rozważ jednak bardzie zaawansowane podejście do tematu. Możesz zdecydować się na zewnętrzny system, np. ImpleBOTa. Lub jeszcze lepiej postawić na obecnie najbardziej rozbudowany system do e-mail marketingu. Po co? Dzięki temu ostatniemu systemowi będziesz mógł m.in. tworzyć scenariusze kolejek mailowych. Co to oznacza? Gość zapisuje się do Ciebie na listę i dostaje pierwszego maila. Jeśli:
- nic nie zrobi - dostaje za kilka dni maila ze ścieżki nr 1
- kliknie w link, ale nic nie kupi - na drugi dzień dostaje maila ze ścieżki nr 2 z pytaniem, co powstrzymało go od zakupu, w czym możesz mu pomóc itd.
- kliknie w link i kupi coś - dostaje maila ze ścieżki nr 3, z podziękowaniem za zakup, inną ofertą (cross selling).
To tylko przykład. Możliwości masz nieograniczone.
W przypadku sklepu internetowego takie podejście do tematu e-mail marketingu i obsługi klienta może nawet kilkukrotnie zwiększyć Twoje dochody.

Kurde, mój post zabrzmiał jak reklama, hehe. Co tu dużo pisać: polecony przeze mnie system po prostu nie ma konkurencji.

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

dziękuję za odpowiedź Pawle :)

mimo że prowadzę sklep od 1,5 roku to dopiero od niedawna zainteresowałem się email marketingiem
(zaintrygował mnie występ Piotra Majewskiego na ShopCampie)

możliwość tworzenia "scenariuszy" jest bardzo ciekawe - swoją drogą darmowy prestashop ma taki moduł w którym jest to wprowadzone w bardzo początkowej postaci ale bardzo mi się to podoba i chciałbym aby autor KQSa też to u siebie wprowadził
ale to tak na marginesie :D

Awatar użytkownika
qbeczek

chciałbym aby autor KQSa też to u siebie wprowadził ale to tak na marginesie

Z tym może być problem. Autor KQS ma straszną obsługę klienta i kontakt (może w Twoim przypadku jest inaczej, ale ja i co najmniej 3 osoby które znam nigdy nie dostały żadnej odpowiedzi od KQS). Samemu też nic nie zrobisz ponieważ zakodowali kod sklepu.

Tworzę serwisy internetowe i systemy CMS: tworzenie stron internetowych
Mój sklepik: Torebki damskie
Awatar użytkownika
Daniel 'siewca' Nakoneczka

Cross-sellingowy newsletter

Postprzez Janek 17 Maj 2010, o 11:34

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Ja jak raz kupowalem ebooka spotkalem sie z czyms takim:

Po zaplaceniu pokazala sie strona gdzie oferrowali mi zapis na newsletter i obiecywali ze wysla do mnie wiadomosc jesli zrobia "update" w swoim ebooku. Ty mozesz cos podobnego zastosowac. Kiedy klient juz zaplaci, zaproponuj mu zapis na newletter i ewentualnie jakis rabat. Mozesz tez dopisac ze taka okazja sie nie powtorzy. W takiej sytucji klient jest juz zaangazowany w zakupy, zaplacil juz i teraz moze sie zapisac na newsletter co go nie kosztuje, a nawet moze zyskac poprzez otrzymanie rabatu. To cos w stylu cross sellingu.

Janek

Witam,

doskonałym pomysłem jest krótki poradnik wideo.
Masz już spore doświadczenie, więc zastanów się: 10 najczęściej zadawanych pytań przez klientów. O co klienci pytają? Czego się obawiają? Jak możesz pomóc im uniknąć błędu...

A potem 10 pytań, które klient powinien zadać - i tutaj masz możliwość opowiedzenia o swoim produkcie, czym wyróżnia się od konkurencji etc. To patent Mike Koenigsa, ale działa świetnie.

No i najważniejsze krótkie filmy można znakomicie i łatwo pozycjonować. Google uwielbia filmy i często pcha je na 1. stronę w krótkim czasie.

Zrobiłem coś takiego dla znajomego. Naturalnie budżet czasowo-finansowy mieliśmy bardzo ograniczony, ale i tak wyszło to chyba nie najgorzej:
http://serwis-agd-swietochlowice.pl

Gdybyś potrzebował wsparcia w tym, to napisz do mnie.

Pozdrawiam

Michał Witkowski

http://MichalWitkowski.com
Strategie internetowego marketingu
Awatar użytkownika
Michał W.

Miejscowość: Górny Śląsk

Wróć do Newsletter / E-zin