Rok założenia: 2008Kontakt
każdy w jakiś sposób musi się motywować; tu znajdziesz doskonałe rady - samemu również ich udzielaj
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Praca w domu - jak się motywować? - porady

Postprzez forami
napisane: 24 Sty 2012, o 10:51

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam, wiadomo, że lepiej szczególnie w e-biznesie pracować w domu bez dojazdu do pracy itp. Ale jednak brakuje mi motywacji do tego, by pracować chociażby 6h dziennie, a jestem pewien, że jakby ktoś pracował właśnie tyle chociażby przez miesiąc, to mógłby stworzyć jakieś zarabiające strony. Pracowałem w firmie (fizycznie) i pracowało się jeden, dwa, trzy miesiące itd. co też wymagało wysiłku, ale tu była groźba - nie pracujesz - wywalamy - nie masz za co żyć.

Praca w domu za bardzo rozleniwia, ale myślę, że warto przyłożyć się jak do prawdziwej. W e-biznesie można zacząć praktycznie z zerowym nakładem (np. programy partnerskie) ważne, aby coś systematycznie robić, bo przecież lepiej popracować np. rok intensywnie lub chociaż jak na etacie i później zbierać profity, tylko jak się do tego zmotywować?

Moje pomysły

- mieć/przerobić pokój na biuro
- dzień zaczynać od kawy/herbaty, pilnować sztywnych godzin posiłków
- stosować zasady BHP - wygodne krzesło, wietrzenie pomieszczenia, przerwy w pracy - bo nikt tego bez powodu nie wymyślił
- czasem przejść się i zobaczyć jak ludzie ciężko muszą pracować, a my tu w domu przed komputerkiem
- prowadzić dokumentację (co kupiłem, co sprzedałem, dane do logowania w PP)

Problemem dla mnie jest także oczekiwanie na rezultaty - trzeba czekać, ale zanim jest pierwszy zysk, to się zniechęcam, jak być cierpliwym w e-biznesie?

forami

Moje rady

Postprzez kuba_ziol
napisane: 24 Sty 2012, o 19:04

Przede wszystkim pracy w domu unikam jak ognia i jeśli tylko mogę to nawet wychodzę do kawiarni i pracuje tam. Kiedyś chyba w radio CNEB Piotr Majewski dość obszernie o tym mówił. Osobiście wydajna praca to dla mnie także planowanie swoich zadań. Czasem nie sposób trzymać się reguł czasowych, ale jeśli wiemy co robić a nie miotamy się bez sensu to jesteśmy o wiele bardziej produktywni.

Trendyman.pl- męska moda z każdej strony!
Awatar użytkownika
kuba_ziol

Miejscowość: Wrocław / Częstochowa

myślę,że

Postprzez paradox
napisane: 25 Sty 2012, o 17:56

przerobienie pokoju na buro to dobry pomysł :) Tylko niech,to nie będzie przerobiona sypialnia ;)
Przerwy obowiązkowe,a nawet jedna trochę dłuższa - bez tego można się "przegrzać" ;) Mój tata nawet w ciągu dnia , to i z mamą na zakupy pojedzie,żeby się oderwać od pracy :)
Tak,że wszystkie chwyty dozwolone,pod warunkiem,że nie zawali to wykonania pracy. Umiejetne rozłożenie czasu - to podstawa.

paradox

hmm

Postprzez it-spleen
napisane: 25 Sty 2012, o 19:48

Niestety dla mnie praca w kawiarni/restauracji itd. jest nieskuteczna. Wszystko mnie rozprasza, 'a to dokończę w domu', 'a jeszcze wejdę na onet itd.'. Faktycznie praca w domu ma sporo minusów, ale wszystko można dograć. Ja na przykład (szczerze!) wolę pracę w nocy. Robię sobie częste przerwy, czasem nawet gdzieś wychodzę. Wolę przez 3 godziny być na świeżym powietrzu i 15 minut efektywnie i 'mocno' się napracować potem niż przez 3h 'ślęczeć' i się męczyć przed monitorem. Ale jak widać każdy ma swój sposób na skuteczną pracę:)

Szukasz idealnego miejsca na rozwój swojego Maluszka? Zapraszamy do przedszkola Akademia Poziomkowa. Poziomkowa Akademia to niepubliczne przedszkole, które zagwarantuje Twojemu dziecku odpowiedni rozwój.
Awatar użytkownika
it-spleen

Miejscowość: Tarnowskie Góry

presja czasu

Postprzez Paweł Weiner
napisane: 25 Sty 2012, o 22:12

W poście it-spleen znalazłem dla siebie rozgrzeszenie :brawo: Mam wyrzuty sumienia jak robie zbyt dużo przerw i nie moge sie skupić na robocie.
Jeżeli musze coś zrobić, a mam na to za dużo czasu to nie moge sie na tym skupić i efektywnie pracować. W przypadku pracy dla siebie najlepszym katem jest czas. Skoro nie ma strasznego szefa, który mi nie da premii albo zwolni to czas pełni taka rolę. Jak mi się troche nazbiera to praca idzie mi o wiele szybciej i mam większą wenę i motywację. Szczerze mówiąc po takim speedzie jak wszystko uda mi sie dobrze zrobić i na czas to satysfakcja jest o wiele wieksza.

Awatar użytkownika
Paweł Weiner

Miejscowość: Gdańsk

:)

Postprzez it-spleen
napisane: 26 Sty 2012, o 10:35

:):) 'wybaczam Ci Twe grzeszki':):)
Za dużo czasu nie dobrze, za mało jeszcze gorzej. Ale fakt, faktem, im więcej mam w dany dzień do roboty tym szybciej to wykonuję:)

Nowoczesne meble kuchenne od firmy Simme to niespotykane dotąd połączenie nowoczesnego designu z wysokim poziomem funkcjonalnym. Nasze nowoczesne meble kuchenne to powód do dumy dla ich właścicieli. Nie zwlekaj - nowoczesne i w pełni funkcjonalne meble kuchenne tylko z Simme Design.
Awatar użytkownika
it-spleen

Więcej czasu mniejsza efektywność

Postprzez kedzior85
napisane: 29 Sty 2012, o 11:50

Jakiś czas temu pracowałem jeszcze na etacie, od stycznia tego roku jestem "free". Ale co zauważyłem? Strasznie ciężko jest mi zrobić cokolwiek jak mam tyle czasu. Kiedyś jak wracałem z pracy to od razu za coś się zabierałem, żeby tak nie siedzieć bezczynnie. Teraz myślę sobie co się będę śpieszył, przecież mam dużo wolnego. Najwyższa pora znaleźć jakiegoś kija na siebie:), bo inaczej czarno widzę swój sukces w ebiznesie... Chyba zastosuje cześć z waszych rad :)

Awatar użytkownika
kedzior85

Miejscowość: Łódź

poczytaj

Postprzez it-spleen
napisane: 30 Sty 2012, o 11:33

Poczytaj wypowiedzi każdego z nas i dopasuj je do siebie. Jak zauważysz, każdy w inny sposób sobie z tym radzi. To co na jednego działa, na drugiego już niekoniecznie (przykład kawiarni Kuby:)). Życzę powodzenia w kręceniu 'na siebie bata':):)

Nowoczesne meble kuchenne od firmy Simme to niespotykane dotąd połączenie nowoczesnego designu z wysokim poziomem funkcjonalnym. Nasze nowoczesne meble kuchenne to powód do dumy dla ich właścicieli. Nie zwlekaj - nowoczesne i w pełni funkcjonalne meble kuchenne tylko z Simme Design.
Awatar użytkownika
it-spleen

praca w domu przez net

Postprzez Krzysztof Trynkiewicz
napisane: 31 Sty 2012, o 02:02

Moje podejscie jest takie: jak mi sie czegos nie chce robic, to nie robie. A jak skutkiem tego bym nic nie pracowal w domu, to znaczy, ze praca w domu nie jest dla mnie, bo zupelnie mi sie nie chce jej wykonywac.
Jesli sie lubi swoja prace (np. domowa), to sie irytuje, jak sie jej dlugo nie robi - bo sie za nia teskni. A jak sie nie lubi, to raczej nie ma co sie na sile motywowac, tylko trzeba poszukac czegos, co sie choc troche lubi robic.

Produktywnosc indukuja we mnie podcasty: foolish adventure, business lifestyle, smart passive income...

Strona internetowa musi działać bez przerwy. Zapewni to najlepszy hosting - tani i niezawodny. Masz dość wolnego peceta? Przyspiesz komputer za darmo dzięki moim bezpiecznym poradom
Awatar użytkownika
Krzysztof Trynkiewicz

t

Postprzez pisii35
napisane: 1 Lut 2012, o 20:24

jeśli kończy mi się czas na wykonanie jakiegoś zadania to w jakiś niewytłumaczalny sposób moja wydajność wzrasta o 200 procent... ale jak mam za dużo czasu to i tak zostawiam to na ostatnią chwilę, zajmuje się mnóstwem innych pierdół.. chyba jednak mam problem z motywowaniem się :P

pisii35

Następna

Wróć do Motywacja