Postanowiłem dać nieco od siebie, bo sporo nauczyłem się dzięki Wam, a że znalazłem dział pasujący do tego, na czym znam się najlepiej – może uda mi się komuś pomóc. Motywacja jest moim zdaniem drugim, poza wiedzą, najważniejszym elementem skutecznej pracy. Kilka słów na ten temat, by nasi e-biznesmeni nie tracili werwy do działania
Czym jest motywacja?
Wiadomo – chęć i siła do pracy. Dokładniej mówiąc, motywacja to stan emocjonalny, który „włącza” się w Tobie, gdy zostaną spełnione określone czynniki potrzebne do jego wywołania. Czynniki te nie są jednoznacznie określone, ponieważ zależą przede wszystkim od upodobań danej osoby (do czego i w jaki sposób lubi się motywować).
Kiedy powstaje?
Najlepiej będzie, jeśli sprawdzisz to sam. Na pewno masz co najmniej jedno zajęcie, do którego jesteś silnie zmotywowany. Przykładowo – spędzenie fajnego wieczoru ze znajomymi. Jest motywacja?
Ten stan, jak już pisałem, pojawia się gdy spełnisz określone kryteria jego wywoływania. Aby bardziej świadomie wchodzić w stan motywacji postaraj się uświadomić sobie, co Cię motywuje – czy jest to odpowiedniego rodzaju muzyka, czy może wizja sukcesu, który możesz osiągnąć pracując, czy cokolwiek innego. Dobrze jest wypisać sobie to na kartce. Gdy będziesz potrzebował motywacji, zwiększysz swoje szanse na wzbudzenie jej poprzez uruchomienie „przycisków”, które działają na Ciebie. Dla większego zrozumienia podam przykład:
Załóżmy, że odczuwasz ogromną motywację do spędzania czasu ze znajomymi. Sprawdź teraz, co Cię kręci, gdy myślisz o tym. Może jest to obraz w Twojej głowie, w którym widzisz siebie i znajomych bawiących się genialnie, z uśmiechami na twarzy, może słyszysz śmiech, może czujesz tą przyjemną atmosferę w powietrzu, zapach piwa, czy pizzy, a może dotyk i smak pocałunku nowej znajomej
Teraz pomyśl o pracy. Jeśli motywacja spada, to zobacz czym różnią się oba wyobrażenia. Z mojego doświadczenia wynika, że niechęć do pracy jest spowodowana jednym głównym elementem – korzyść jest odsunięta w czasie (np. w e-biznesie) i nie czujesz jej w tej chwili. W efekcie pojawia się nuda, zniechęcenie lub inny negatywny stan. Moim sposobem na to jest znalezienie chwili dla siebie i oddanie się wizualizacji. Co dokładnie robię? Wyobrażam sobie to, co ma dopiero nadejść – widzę mojego Nissana GTR, gdy stoi pod moim domem
Co jest ważne przy tworzeniu motywacji?
Przede wszystkim – Twoje wartości. Być może nie zajmujesz się rozwojem osobistym, dlatego też opiszę dokładniej, co mam na myśli. Oto przykłady sposobów motywowania się zależnie od wyznawanego systemu wartości. Załóżmy, że ważną wartością życiową dla Ciebie jest...
- Miłość/rodzina – wyobraź sobie, że za kilka, kilkanaście lat Twoja druga połówka rozmawia z Tobą i pokazuje Ci swoją miłość i dumę – jest dumna z tego, że udało Ci się osiągnąć sukcesy. Mówi Ci, jak to wspaniale mieć takiego partnera życiowego, że czuje się bezpieczna, bo zapewniłeś jej i dziecku godne i szczęśliwe życie, że jest Ci wdzięczna za całą opiekę, jaką ją obdarzasz. Wyobraź sobie dziecko lub dzieci, które siedzą Ci na kolanach i mówią „Kocham Cię” a Ty nie musisz odczuwać żadnego lęku, czy stresu z powodu niewystarczającej ilości pieniędzy, możesz zająć się wychowaniem i być wspaniałym rodzicem – bo dzięki swojej pracy zapewniłeś swojej rodzinie spokojne życie. Teraz pozostaje tylko kochać.
- Pieniądze – zobacz swoje wymarzone auto – jak wygląda? Jak się w nim siedzi? Lubisz jak kumple podchodzą i chwalą Twoje nowe cacko? Może wolisz zobaczyć swoją posiadłość albo poczuć jak to jest kupić ekskluzywne mieszkanie za gotówkę, ot tak?
- Pomaganie innym – jak byś się czuł, gdyby ludzie, którym pomogłeś, podchodzili do Ciebie i chcieli uścisnąć Ci rękę, podziękować za ogrom pracy, jaki włożyłeś w ulepszenie ich życia? Co byś poczuł, gdyby ktoś powiedział, że zmieniłeś jego życie na lepsze i bez Ciebie nie dałby sobie rady? To oczywiście nie jest prawda, bo możesz jedynie nauczyć kogoś, a życie musi zmienić sam – ludzie jednak zawsze myślą, że to Ty jesteś odpowiedzialny za ich zmianę.
To tylko przykłady – twórz takie wyobrażenia w oparciu o każdą ze swoich wartości. To daje OGROMNEGO kopa!
Jak i kiedy wzmacniać motywację?
Możesz to robić bez przerwy. Ja stosuję tego typu metody przed zaśnięciem. Trzeba uważać, bo odpowiednio wzmocnione obrazy w Twojej głowie wywołają takie stany, że nie uśniesz
- Jeśli ćwiczysz rano, włącz mocną muzykę i wkręć się w energię, którą wywołuje – myśl wtedy o pracy i jej efektach;
- Jadąc do pracy/szkoły rób to samo – po pewnym czasie Twój mózg zapamięta te emocje i będzie automatycznie włączał pozytywną energię, gdy wejdziesz do biura/szkoły;
- Pamiętaj o czasie na odpoczynek – mózg najlepiej uczy się i pracuje przez 90 minut, po czym warto zrobić kilkadziesiąt minut przerwy;
- Po powrocie z pracy/szkoły natychmiast się przebierz i zacznij robić coś, co nie ma NIC wspólnego z pracą – dajesz sobie wtedy czas na regenerację i chronisz się przed „wypaleniem”;
- Pamiętaj o kontaktach z ludźmi – nie możesz ciągle pracować i myśleć o pracy. Staraj się rozluźnić jak najbardziej możesz – nie mów o tym, co było w pracy, jeśli Cię nie zapytają lub jeśli nie masz wyraźnego powodu. Oddzielenie się od pracy potrafi niewyobrażalnie wzmocnić jej efekty;
- Przed zaśnięciem, jeśli masz taką możliwość, słuchaj spokojnej muzyki i wczuj się we wspaniały nastrój wyobrażając sobie swoją przyszłość, którą właśnie budujesz;
Mam nadzieję, że komuś pomogę – opisałem tutaj jedną z wielu technik motywacyjnych, bo działa na mnie najlepiej. Wizualizacja jest w stanie znacznie poprawić efekty Waszej i mojej pracy – używam jej bez przerwy i jestem zadowolony z efektów. Gorąco polecam także wzbudzanie siły do pracy za pomocą pobudzania systemu wartości – genialna sprawa, bo uderzasz dokładnie w najwrażliwsze punkty. Cóż więcej mogę powiedzieć – zapraszam do praktykowania opisanych przeze mnie sposobów i oczywiście do komentowania mojego malutkiego poradnika
Pozdrawiam i życzę sukcesów
Grzegorz Gajcy
Programowanie Rozwoju