co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
każdy w jakiś sposób musi się motywować; tu znajdziesz doskonałe rady - samemu również ich udzielaj

Re: Łatwo, czy trudno się motywować?

Postprzez MateuszKowalski 8 Sty 2010, o 01:23

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Elżbieta Kalinowska napisał(a):Mateusz - świetny filmik :lol: - to Ty, tam wygłaszasz owo zajebiście ważne pytanie?

To z filmu "Chłopaki nie płaczą". :D

MateuszKowalski

ach, i wyszło na jaw, że jestem do tyłu z filmem polskim :lol:
ładna scenka, a już podziwiałam samorodny talent aktorski

A tak wracając do motywacji to jeszcze można na to tak spojrzeć - są czynności które lubimy wykonywać i są efekty jakie lubimy uzyskiwać i jedno od drugiego nie jest zależne.
Tzn. lubiane czynności mogą prowadzić do lubianych efektów, ale nie muszą. Pożądane efekty mogą dawać czynności, których nie lubimy, a te czynności które lubimy nie koniecznie dają dobre efekty.

Ktoś podążający za radą z filmu może sobie powiedzieć, że to co lubi najbardziej robić, to palenie trawy "i po prostu zacząć to robić". Jednakże po roku tej aktywności może okazać się, że nie jest zbyt zachwycony miejscem, w którym się znalazł.

Masz problem?
Dowiedz się jak ruszyć z miejsca i znaleźć wyjście
Awatar użytkownika
Elżbieta Kalinowska

Miejscowość: Warszawa

Elżbieta Kalinowska napisał(a):Tzn. lubiane czynności mogą prowadzić do lubianych efektów, ale nie muszą. Pożądane efekty mogą dawać czynności, których nie lubimy, a te czynności które lubimy nie koniecznie dają dobre efekty.

:wisze:
Ela mnie zna, więc się nie obrazi, hehe. Uwielbiam tego typu sformułowania. Zresztą też takie czasem smażę, hehe.

To, że trzeba robić to, co się lubi, to oczywista oczywistość. Powtarzanie tego brzmi jak masło maślane. A niech ktoś adminowi powie, że się myli! To zbanuję!!! :crazy: :crazy: :crazy:

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Za to że gdy zachorowałem na kręgosłup i domyślając się że normalnej dotychczasowej pracy już nie będę raczej mógł wykonywać, zabrałem się za budowanie biznesu w Internecie, oberwało mi się solidnie. Po siedmiu latach wspólnego pożycia partnerka pokazała mi drzwi. Wylądowałem najpierw w aucie (dwie noce), od dwóch dni wynajmuję pokój. Czy ja potrzebuję motywacji? Nie mam najmniejszego zamiaru wracać do durnej baby, która już raz przeżyła likwidację firmy w której pracowała 23-lata, a teraz wracając z pracy drży czy za tydzień będzie jeszcze tam pracować. Jak z takimi ludźmi rozmawiać? Tylko pytania gdzie te tysiące zarobione po miesiącu e-biznesu. Ja robie swoje a moją motywacją jest obecnie cel czyli własne cztery kąty. :wall:
Jestem koziorożcem więc w końcu dopnę swego.
Coopernik
http://nasz-ebiznes.coopernik.pl/

Coopernik

Coopernik napisał(a):...Tylko pytania gdzie te tysiące zarobione po miesiącu e-biznesu...

Nikt nie powiedział, że e-biznes to sposób na szybkie i łatwe pieniądze. A jeśli gdzieś tak słyszałeś/czytałeś to wprowadzano Cię w błąd. E-biznes to ciężka praca, potrzebująca czasu, cierpliwości i wytrwałości. Na początku nigdy nie jest kolorowo. Ale z odpowiednim zapałem, dążąc do celu da się osiągnąć oczekiwane rezultaty.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Ja o tym wiem doskonale, dlatego się nie poddałem. Wiem że trzeba sporo czasu i pracy, stale to powtarzam na moim blogu i w Artelis, nowicjuszom. Tak obseruję statystyki czego ludzie u mnie szukają i to jest, ale oni kolejnego kroku albo nie mają odwagi zrobić albo są za leniwi. A to co mi się przydażyło w życiu osobistym, to samo mogło się stać gdybym dalej zajmował się instalatorstwem sanitarnym i usługami remontowymi. Chciała baba zmienić partnera to każdy powód jest dobry świadczy to wyłącznie o tym do czego ja byłem jej potrzebny- do przynoszenia szybko i dużo kasy. Nie przejmuję się tym z nie takich opresji wychodziłem i teraz też :) się nie dam.

Coopernik

No i taka postawa jest jak najbardziej wskazana. Nie ma się co przejmować ludźmi, którzy nie rozumieją i nie chcą zrozumieć potencjału Internetu. Myślę, że rozstanie z partnerką da Ci tylko korzyści i nie będzie Ci przynajmniej bruździć.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Tej kobicie, oczywiście, która wystawiła Ci walizki za drzwi.
Ciekawy jestem jaka bedzie miała minę, jak juz faktycznie zaczniesz zarabiac na ebiznesie powazne pieniądze ( w co nie wątpię). :cupgold:
Ale Ciebie, to juz wtedy będzie guzik obchodzić. Ehh, ci ludzie małej wiary... Wszystko chcą na już. Tylko że praca na etacie nie da im nic przez całe życie. Więc o co chodzi, czemu sie tak niecierpliwią? :glupek2:

Jest sposób, żeby zwiększyć odwiedziny Twojej strony internetowej!

Wybierz najlepszą domenę!
Awatar użytkownika
Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka

Re: Łatwo, czy trudno się motywować?

Postprzez PabloM 16 Kwi 2010, o 15:34

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Niecierpliwią się bo są przyzwyczajenia do Odpier... swojego i pobrania wypłaty. Nie rozumieją ze czasami trzeba długo pracować za darmo, aby potem można było zarabiać robiąc dużo mniej :]

Widze wątek główny zeszedł trochę na inny tor, ja i tak podam moje sposoby na motywowanie się :) Znaczy nie moje, może jeden, oczywiście nie podam wszystkich tych najbardziej znanych, tylko takie mniej znane:

1. 16/04/2010 - to jedyny takie dzień od miliardow lat, ten dzień już się nie powtórzy, jest on unikalny. Teraz nachodzi pytanie jak wykorzystam tej jedyny dzień w moim życiu, on już się nie powtórzy, czy wykorzystam ten dzień konstruktywnie będąc dumny z siebie czy go zmarnuje wiedząc ze go nie będę mógł powtórzyć? Proponuje sobie taka mała rozmowę robić codziennie po wstaniu z łózka:)

2. Czytałem dużo o motywacji, a to najbardziej na mnie działa, najdziwniejsze jest to ze chyba ja ja wymyśliłem:P
Najlepiej wyobrazić sobie zegarek, ja wyobrażam sobie cyfrowy, kiedy robię coś niekonstruktywnego, wyobrażam sobie jak ten czas szybko leci, a ten czas oznacza oddalanie mnie od tego co dążę w czasie, od moich marzeń, czyli jeśli robię coś dekonstruktywnego, wyobrażam sobie jak leci czas w zegarku, i to co chce TAK BARDZO osiagnac oddala się ode mnie, kiedy robię coś niekonstruktywnego!
Co zrobić aby zatrzymać zegar? Robić to co cie przybliża do twoich celów/marzeń. Na mnie to działa, jak widzę ze nie robię nic, tracąc czas oddala się to wszystko ode mnie, podświadomie nie lubimy tracić, wiec bez myślenia przynajmniej ja biorę się do roboty aby tylko zatrzymać te tracenie czasu i oddalanie się marzeń! Po prostu, trzeba zdać sobie sprawę z tego ze:

Masz jakiś wielki cel o którym marzysz, aby tam dojść musisz zrobić serie konkretnych o obowiązkowych rzeczy . Wiec powiedzmy, ze masz to zaplanowane ze osiągniesz za 6 miesięcy, jeśli nie robisz czegoś z planem (przecież tez nie chodzi aby pracować 24/h) z tym co ustaliłeś, ta końcowa data za 6 miesięcy, to o czym marzysz oddala się - to chyba logiczne. I właśnie sekret tkwi aby sobie uświadomić, ze "teraz" nic nie robiąc oddala się ten cel w czasie ode mnie! I ważne aby to tez sobie wyobrazić jakoś, np w formie zegarka, lub oddalaniu się tego celu i nabrać nawyku wizualizowania tego zegarka kiedy nic nie robisz, i tez kiedy robisz (oczywiście na początku, nie cały czas) wtedy jak coś robisz tez sobie zdaj sprawę się przybliżasz do celu, ze zegarek stoi albo nawet się cofa! Albo obraz celu się przybliża do ciebie. To bardzo motywuje i cieszy ze przybliżasz się do sukcesu. Musze jeszcze dopracować to, ale jak na razie to dla mnie bomba motywacyjna jest:P

3. Nie płacić podatków i czekać aż cie panowie w czarnych płaszczach z walizkami cie zmotywują:D

Pozdrawiam! Jak nie rozumiecie dokładnie sposobu nr. 2 to piszcie, zdaje sobie sprawę z tego ze pisze niezrozumiale, bo czasami sam siebie nie rozumiem -.-

PabloM

PabloM napisał(a): Jak nie rozumiecie dokładnie sposobu nr. 2 to piszcie, zdaje sobie sprawę z tego ze pisze niezrozumiale, bo czasami sam siebie nie rozumiem -.-

Hehehe, może trochę tak piszesz, ale bez przesady - da się zrozumieć ;)

Masz rację, wizualizacja czyni cuda. Wszyscy trenerzy NLP uczą takich i podobnych technik.
PabloMie, jeśli masz szerszą wiedzę na takie tematy, załóż, proszę, wątek / wątki na forum i pisz. Z miłą chęcią poczytamy i włączymy się do dysputy. A temat jest ważki jak cholera.
Proponowane przez Ciebie podejście w pewnym stopniu / sensie pozwala zlikwidować lub przynajmniej zmniejszyć stres spowodowany natłokiem zajęć, niewyrabianiem się ze wszystkim - po prostu z tzw. brakiem czasu. A na brak czasu narzeka dziś praktycznie każdy. Szczególnie Ci, którzy do czegoś dążą.

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

PoprzedniaNastępna

Wróć do Motywacja