Rok założenia: 2008Kontakt
każdy w jakiś sposób musi się motywować; tu znajdziesz doskonałe rady - samemu również ich udzielaj
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

ciekawy pomysl na motywację

Postprzez tmig
napisane: 16 Cze 2011, o 10:25

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam :)

Motywacja jak większość rzeczy zależna jest od wielu czynników. Dlatego też trudno oczekiwać aby był jeden uniwersalny sposób dla wszystkich.
Mnie osobiście podoba się pomysł zasłyszany chyba od Piotra Majewskiego.
Wiadomo że motywacja często stymuluje się często systemem kar i nagród.

Dla osób dla których planowanie i priorytety są problemem.

Umawiamy się z zaufaną osobą w miarę obiektywną wobec nas że, przez miesiąc będziemy planowali sobie 5 najważniejszych ułożone priorytetowo spraw do wykonania ( oczywiście robimy to bezwzględnie codziennie)
Poprzedniego dnia przemyślamy, zapisujemy te 5 spraw do wykonania ( koniecznie w odpowiedniej hierachi.
Kontaktujemy się z odpowiednią osobom osobiście, telefonicznie lub mailowo i przekazujemy tą listę wraz ze zobowiązaniem jej wykonania.
Jeśli chodź jeden punkt nie wykonamy według planu to płacimy bezwzględnie tej osobie dobrowolną karę np. ( 10 zł)
Oczywiście wymiar kary musi być odpowiednio motywujący dla nas ale nie może nas zdestabilizować materialnie ( czyli suma musi być realna i nie możemy cofać raz danego słowa)
Jeśli wykonamy plan to z kolei nagradzamy się odpowiednio za to. Oczywiście nagroda powinna być z zgodzie z naszym celami i priorytetami.
Osoba zrzucająca wagę nie może wyznaczać sobie jako nagrodę np. lody czy ciastek itd.
Jasne że możemy naszego "przyjaciela - strażnika" okłamywać lecz zakładam oczywiście że, jesteśmy dorośli i zależy nam na odpowiednich postępach.
Zanim zaplanujemy to metodę i ja wdrożmy to upewnijmy się co do naszych planów czy możemy ją na 100% wykonywać przez zakładany czas. Czy nie mamy w międzyczasie spraw niekontrolowanych przez nas np. wyjazdu na wakacje czy pobyt w szpitalu.
Metoda ma też tą zaletę że jest duża szansa na zbudowanie odpowiednich nawyków.
Na zbudowanie trwałego nawyku według badań naukowych wystarcza od 21 do 30 dni.

Awatar użytkownika
tmig

Miejscowość: Częstochowa

Dzięki Tomku za pomysł na motywowanie się.
Dla mnie ta metoda jest ciężka do zastosowania. Oczywiście bazuje ona na tym, że "odpowiadamy" nie tylko przed samym sobą za to, co robimy. I to ma nas zmotywować.
Żyjemy w niesłychanie zabieganym świecie. Oczywiście wszystko musimy planować - i to na papierze najlepiej. Samo zapisanie zadania pomaga go zrealizować i urealnia ten proces. Jeśli ktoś jest konsekwentny, to powinien sam się motywować w ten sposób.

Na niektórych takie metody, jak podałeś, świetnie działają.
Moja znajoma kilka lat temu zaczęła chodzić do dietetyczki. Miała nadwagę (raczej już otyłość) i szukała różnych rozwiązań. Oczywiście diet-cud nie ma, więc co chwilę wracała do wagi, a nawet przybierała. Dietetyczka miała być lekarstwem.
Trafiła na fajną babkę. Spotykały się chyba raz w tygodniu. I zaraz po wejściu do gabinetu, dietetyczka kazała mojej znajomej stawać na wadze. Tak ją to stresowało, że dosłownie bała się oszukiwać, bo jak przychodziła na spotkanie i waga była większa od tej sprzed tygodnia, to dostawała od razu opieprz. Poważnie. Tak się tym stresowała, że pewnie też dodatkowo od stresu chudła ;-)
Efekt? Gdy chodziła do tej kobiety i płaciła za wizyty, schudła chyba 10 kilo. A gdy stwierdziła, że po co ma płacić, że już sobie sama poradzi - waga wróciła do "normy" - czyli dalej jest otyła. I męczy się jak diabli.
Zatem niektórym osobom potrzebny jest bat nad głową. Zapewne zależy to od naszej osobowości.

Ta metoda ma tę wadę, że jeśli faktycznie się nie wyrabiamy z realizacją celów, to się dołujemy. Bo wtedy nie tylko w naszych oczach nie dajemy rady - widzi to także nasz przyjaciel, znajomy, lekarz itp. Dla niektórych będzie to motywacją, a dla innych - olbrzymim stresem.

Zobacz, czym jest prawdziwa, czysta motywacja. Bez motywacji nic się nie wydarzy. Musisz się motywować.
Czy Ty też popełniasz często błędy językowe? Poznaj zatem najczęstsze błędy i nauczyć się na pamięć poprawnej pisowni.
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

MOTYWACJA RÓŻNE SPOSOBY

Postprzez tmig
napisane: 3 Kwi 2012, o 16:39

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witaj Paweł :)

Dzięki za Twoje przemyślenia w odpowiedzi na mój post. Czy ktoś próbował tą metodę ? Ja sam jeszcze nie ale jestem coraz bliższy decyzji o podjęciu takiego wyzwania. Myślę, że to metoda dobra dla osób które do pewnego stopnia już umieją dotrzymywać słowa danego sobie ale mają nie najlepsze nawyki.
Poza tym motywacja finansowa mocna działa na wiele osób i to zarówno pod względem kar czy nagród. Tak naprawdę warto próbować rożne metody motywacyjne by znaleźć tą działającą dla siebie.
Myślę, że czym trudniejsze zadanie ( sprawa względna co to jest) tym ważniejsza jest motywacja. Ja pracuję teraz mocno nad nawykami i dla mnie osobiście wydaje się mi to najlepszym sposobem skutecznych działań. Na razie pracuję nad drobnymi łatwymi nawykami ale być może jak przyjdzie praca nad trudniejszymi podeprę się tą metodą.

Tomek
Awatar użytkownika
tmig

Miejscowość: Częstochowa

Wróć do Motywacja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość