Rok założenia: 2008Kontakt
poznaj sukcesy w e-biznesie innych ludzi z forum i napisz o swoich sukcesach ebiznesowych
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Zadłużenie - pomoc w wyjściu z dołka

Postprzez pitersen2
napisane: 19 Paź 2008, o 18:08

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

WITAM wszystkich początkujący pitersen2 od roku mam ciucholand początki były w miarę lecz od kilku,miesięcy interes zupełnie nie idzie jestem zadłużony we wszystkim.Czy znajdzie się ktoś kto by mi,udzielił rady jak mam dalej postąpić,za wszystkie cenne rady z góry serdecznie DZIĘKUJE. :( przepraszam,ale nie wiem w jakim dziale mam pisać :(

pitersen2

Zmieniłem nazwę tematu

Kamil

pitersen2

Dział dobry. W końcu piszesz ogólnie o biznesie, Twoim biznesie.

Musisz jednak sprecyzować problem. I pamiętaj, że jest to forum e-biznesowe.
Oczywiście w klasycznym biznesie też możesz uzyskać wiele cennych porad.
Musisz jednak napisać bardzo konkretnie o co chodzi!
Na razie są tylko ogólniki.

Może spróbuj odpowiedzieć na takie pytania:

- gdzie masz ten sklep? jest to sklep tradycyjny czy e-sklep?
    - czy sprzedajesz w ogóle w Internecie? jeśli tak, to gdzie? może aukcje na przykład?
    - co sprzedajesz? jaki dokładnie asortyment? kto jest Twoją grupą docelową?
    - jak sprzedajesz? kto Ci to sprzedaje? masz pracowników? czy samemu?
    - w czym tkwi Twoim zdaniem problem? czy tylko mała sprzedaż? czy jeszcze coś? co to może być?
    - jak się promujesz obecnie? masz jakieś ulotki? reklama w prasie, Sieci?
    - jakie masz oczekiwania? co chcesz uzyskać? jaki jest Twój cel? do czego dążysz?
    - co Twoim zdaniem powinieneś w chwili obecnej zrobić? jak uratować biznes? jak wyjść z długów?

To są najważniejsze pytania na teraz, choć na pewno nie wszystkie.

Postaraj się napisać coś na każde z tych pytań. Opisz Twój biznes, a my postaramy się pomóc Ci ;)

Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Re: witam

Postprzez pitersen2
napisane: 19 Paź 2008, o 20:15

Moje imię PIOTR szukam jakiejś pomocnej,wskazówki co mam zrobić w dalszym moim,życiu.Od przeszło roku mam niby swój własny biznes,początki jak wszyscy wiemy ,bez własnych środków,POŻYCZKA na zakup wyposażenia sklepu i zakup towaru,wynajęcie lokalu,zaadaptowanie go i remont wszystko to zrobiłem we własnym zakresie.Otworzenie go i do dzieła,sklep ten to sprzedaż odzieży używanej inaczej;SEKENHAUS;początki były w miarę .otworzyłem drugi sklep i również go wyremontowałem sam wyposażenie i e.t.c. otwarcie i dalej do dzieła zatrudnienie sprzedawcy na cały etat wynagrodzenie, dochody obniżyły się przykre doświadczenie, przez cały rok jakoś szło wyjechałem do HOLANDII byłem tam przez 9 miesięcy ale musiałem wrócić wszystko zaczęło się walić zadłużenie w płatnościach czynszowych,zobowiązaniach totalna PLAJTA w dalszym ciągu pogłębiam się w to wszystko i nie wiem jak z tego wybrnąć prosił bym was wszystkich o wskazówki jak mam dalej postąpić.Za wszystkie cenne wskazówki z góry serdecznie DZIĘKUJĘ z poważaniem. Piotr :

pitersen2

* Prywatna wiadomość

pitersen2

Postprzez pitersen2
napisane: 19 Paź 2008, o 20:36

obecnie sam sprzedaję musiałem zwolnić pracownika ze względu aby zmniejszyć opłaty do minimum.Mój asortyment to ubrania dla młodych i starszych oraz dla dzieci z reklamy nie korzystam bo mnie na nią nie stać ,3 razy próbowałem sprzedać rzeczy na allegro ale brak jakiegokolwiek zainteresowania staram się na wszystkie sposoby aby coś sprzedać .Każdy mój nowy dzień to kolejna plajta nie wiem jak mam dalej postępować moje utargi dzienne to od 30 do50zł jak można za to wyżyć

pitersen2

Postprzez GreK
napisane: 23 Paź 2008, o 18:06

Mam takie wrażenie, że Twoje problemy przerosły możliwości ludzi zaglądających na to forum (w tym właściciela).
Co innego doradzać komuś jak otwierać interes a co innego radzić komuś, komu świat się wali.

Będę brutalnie szczery w tym co napiszę ale chyba nie chodzi Ci o to, żebym napisał jak będzie pięknie itd.

Sam też kiedyś miałem pomysł na second hand ale zacząłem zupełnie inaczej. Zacząłem od Allegro. Nie zainwestowałem niewiadomojakiej kasy. Aukcje szły słabo, więc na razie porzuciłem pomysł.

Jestem z regóły zachowawczy (czy to dobrze czy źle?). Gdybym miał wejść w kredyty tak jak Ty - zostawiłbym sobie jakiś backup plan jakby miało nie wypalić a na pewno sprawdziłbym wcześniej rynek.

Może Twój sklep jest w złym miejscu, może masz obok lepszą konkurencję, może wyprzedałeś na początku "fajne" ciuchy a został chłam? Sam powinieneś to wiedzieć. Jeśli nie ma perspektyw na poprawe może powinieneś przemyśleć plan odwrotu, czyli jak tutaj zamknąć interes i jak najmniej na tym stracić?

Awatar użytkownika
GreK

Postprzez Paweł Landzberg
napisane: 23 Paź 2008, o 20:40

Na Twoja obecna sytuacje niewiele moge poradzic.
Wiecej bym dal rad przed, zeby do tego nie doszlo.

Sproboj dokonac takiej analizy otoczenia:
:arrow: czynniki zewnetrzne
- okresl jakie szanse daje Ci rynek (np. niskie podatki) - musisz poszukac jakie korzysci daje Ci rynek
- okresl jakie zagrozenia plyna z rynku (np. wysoka konkurencja)
:arrow: czynniki wewnetrzne
- okresl swoje mocne strony (np. fachowa obsluga)
- okresl swoje slabe strony (np. brak mozliwosci placenia karta)

Przyklady wyjelem z palca, musisz sam przeanalizowac, jak to jest w Twoim przypadku i wyciagnac z tego wnioski.

To tyle co mi na razie przyszlo do glowy.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Zgadzam się z przedmówcami. Nie damy Ci kompleksowej rady "Jak w 5 minut zamienić plajtującą firmę w kwitnący biznes". Po prostu nikt tego nie zrobi. Może poza domokrążcami, którzy obiecują cuda :)

Musisz szczegółowo, krok po kroku przeanalizować swój biznes. Przemyśl raz jeszcze to, co napisaliśmy.
Możesz na forum pisać o poszczególnych zagadnieniach i będziemy Ci doradzać. Pisanie o wszystkim naraz ("plajtuję - pomóżcie!") jest bezcelowe. Wtedy nic nie pomożemy, bo nie da się!

Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Postprzez Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka
napisane: 11 Lis 2008, o 21:54

Witaj Pitersen2,
Spróbuję dać Ci kilka rad, aczkolwiek Chociaż jak wiemy Twoja sytuacja nie jest zbyt ciekawa.
Sporo już wcześniej sygnalizowali moi poprzednicy. Ja postaram sie to zebrać do kupy i może coś jeszcze dołozyć od siebie.
Musisz wiedzieć, że do każdego biznesu niezbędny jest tzw. biznesplan. Nawet malutki biznesplanik. Zeby się dowiedzieć / przekonać czy to, co chcesz robić po prostu się opłaci.
To powinno sie oczywiście robić przed rozpoczęciem działalności, no ale jak już jest, co jest, to zobaczmy co da sie zrobić.
A więc do rzeczy:

1. Lokalizacja - bardzo ważna sprawa, gdzie masz Twój sklep; jeżeli to będzie gdzieś na bogatym osiedlu, gdzie widać lepsze ubranie ludzi - nie masz żadnych szans. Mam nadzieje, iż w miarę dobrze oszacowałeś punkt w którym wynająłeś i wyremontowałeś lokal, to znaczy jest to zwykłe osiedle, jakich wiele, gdzie ludzie jak wszędzie potrzebują używanych ciuchów. Konkurencja jest wszędzie - czyli w tym wypadku inne ciucholandy - i można z tym żyć. Ty po prostu musisz być równy , bądź lepszy od konkurencji.

2.Czynsz – bardzo ważna , zasadnicza sprawa. Właśnie to, ile płacisz za wynajem lokali. Jest, jak mniemam w Twoim przypadku – największe obciążenie. Jeżeli przykładowo Twój zysk osiągnięty miesięcznie wynosi powiedzmy 3000 PLN ( tak strzelam, dla przykładu), a wynajem lokali kosztuje Cię 1800 PLN miesięcznie, to gdzie reszta? Może Żydowi, który wynajmuje Ci lokale wydaje się, że w dzisiejszych czasach może z wynajmu wyciągnąć góy złota, i doi Cię bez reszty? Może lokalizacja nie jest, aż tak atrakcyjna zeby żądać tyle ile on chce. Ja tak, tylko dywaguję podając Ci tematy do zastanowienia. Może warto renegocjować umowę najmu? To Ci wolno. Szczerze wątpię, żeby ustawiła się kolejka do wynajmu. Spróbuj tutaj poszukać jakichś oszczędności !

3.Skala biznesu – jedna z naczelnych zasad biznesu brzmi: BIZNES MACIERZYSTY MUSI MIEĆ UGRUNTOWANĄ POZYCJĘ, AŻEBY MÓGŁ POWSTAĆ BIZNES KOLEJNY.Niewykluczone, ze jedną z przyczyn gorszego stanu Twojego biznesu było to, iż za szybko chciałeś otworzyć kolejny ciuchland. Nie miałeś jeszcze wystarczającej podbudowy finansowej, ażeby działalność rozszerzyć, ale pomyślałeś sobie skoro jeden sklep przynosi dochód, to dwa będą dawać drugie tyle. Jak się okazuje niekoniecznie. Moja sugestia: może lepiej byłoby się skoncentrować na jednym ośrodku, przynajmniej do czasu osiągnięcia progu rentowności ( sytuacja finasowa firmy kiedy zyski są równe bądź większe od poniesionych kosztów). Dopier kiedy staniesz z powrotem na nogi, możesz pomyśleć o czymś jeszcze. To jest częsty błąd młodych bznesów, ze zbyt szybko chcą osiagnąć sukces, nie patrząc co za tym wszystkim idzie.

4.Zatrudnienie – bez wątpienia w tym momencie nie stać Cię na pracownika! Sam musisz być sobie sprzedawcą, dostawcą i czym tam jeszcze. W Twojej obecnej sytuacji koszty zatrudnienia człowieka zdecydowanie przerastają możliwości finansowe.. Żeby wyjść z kłopotów koszty musisz ograniczyć do minimum. Jedyne co radzę zlecić komuś to księgowosć. Za 100 PLN firma księgowa rozliczy Ci miesiąc i masz z tym święty spokój.

5.Cena – musisz uważnie zanalizować, czy ceny które stosujesz są konkurencyjne. Kolejną zasada biznesowa brzmi: PROWADŹ CIĄGŁY MONITORING POCZYNAŃ KONKURENCJI. Właśnie. To musisz robić bezwzględnie. Przynajmniej raz na tydzień przejść się po ciuchlandach sąsiadujących i zobaczyć jakie ceny stosują. Po ile mają spodnie, po ile sweterki, a po ile kurtki dla dzieci. Jeżeli tego nie będziesz robił, długo nie pociągniesz. Konkurencja bowiem nie śpi. Uwierz mi. Często bywa u Ciebie i ogląda Twoje ceny.A później obniża swoje o złotówkę, dwa złote. Musisz na bieżąco wiedzieć co ile możesz podnieść lub musisz obniżyć. Bez tego ani rusz.

6.Asortyment – czy wiesz, jacy ludzie głównie zamieszkują Twoją okolicę. Ci, którrzy mogliby do Ciebie zawitać? Czy jest to osiedle raczej ludzi starszych? Czy może jest to nowe osiedle, dopero co postawione, gdzie wprowadzają się rodziny z małymi dziećmi?
GRUPA DOCELOWA. To kolejne hasło w biznesie. Ty musisz mieć w swoim second handzie, ciuchy dostosowane ściśle pod Twoją okolicę. Dla Ciebie liczy się Klient i jego oczekiwania, a nie np. to co Tobie wydaje się dobre, czy ładne. Na osiedlu ludzi starszych za cholerę nie sprzedasz ubranek dla dzieci, No chyba że jakiś dziadek kupi wnuczkowi na prezent śpiochy, czy coś tam. I odwrotnie na ośiedlu „ na dorobku” że się tak wyrażę nie upchniesz zbyt wiele pięknych prochowców dla kobiet w podeszłym wieku.
Przeanalizuj problem: czy masz to, o co ludzie najczęściej pytają?
Druga sprawa. Tak samo jak w przypadku cen, tutaj również musisz znać lokalny rynek second handów. Chodzić po nich i patrzyć, co mają, czego nie mają. Co mają , czego Ty nie masz u siebie, a powinieneś? Moja żonka była niedawno w second handzie na naszym osiedlu i potem mówi do mnie: „Patrz jakie super dżinsiki kupiłam dla małej, w tym ciuch landzie na Beskidzkiej, tylko 11 PLN, a są prawie jak nowe. A w tym na Kaliskiej, byłam już ze trzy razy i nie było żadnych spodni fajnych dla dzieci”.
Musisz mieć to ,co ludzie chcą, to co ma konkurencja i jeszcze więcej.

7.Rekalma- jest dźwignią handlu. Mówisz, że Cię na nią nie stać. A ja Ci mówię, ze stać Cię. Ty nie potrzebujesz drogiej reklamy o dużym zasięgu. Ty potrzebujesz reklamy lokalnej. A taką mogą być przede wszystkim ulotki.Wydrukuj najpierw kilkaset ulotek – projekt szaty graficznej możesz opracować sam. Koszt tego w studiu reklamy będzie niewielki. I rozprowadź po okolicy np. w sobotę wieczorem po zamknięciu biznesu. Zrób to sam w ramch rekreacji. Jak będziesz chciał to komuś zlecić, musisz się liczyć z kosztem pewnie około 100PLN.
Drugi sposób – gazetka osiedlowa. Zorientuj się czy jest coś takiego w Twojej okolicy / dzielnicy. To bardzo tani , bo lokalny środek reklamowy ( gazetki takie są bezpłatne).
Ja sam szczerze mówiąc, często korzystam z takich ulotek, które przynoszą mi pod drzwi czy do skrzynki. Przede wszystkim dlatego, że mam te usługi blisko. Nie muszę jeździć przez pół miasta Krakowa do mechanika samochodowego, dentysty, do pizzerii ...do ciuchlandu. Bo mam to na miejscu.
Możesz kombinować również z reklamą na samochodzie, bo zakladam że takowy utrzymujesz. Skutezcznośc taka sobie, koszty prawie żadne.

A więc reasumując, co proponuję w Twojej sytuacji:

rezygnacja z drugiego lokalu – koncentracja tylko na jednym sklepie
próba renegocjacji kosztów umowy najmu lokalu
samozatrudnienie
ciągła obserwacja cen i oferty lokalnej konkurencji
rekalma lokalna: ulotki, gazetka osiedlowa, reklama na samochodzie

Jeżeli zastosujesz się do tych rad, napisz kiedyś czy coś przyniosło spodziewane efekty.
Będę ciekawy, i pewnie nie tylko ja na tym forum jak Ci się dalej wiedzie.

Pozdrawiam
krzywy -senior

Awatar użytkownika
Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka

Postprzez GreK
napisane: 12 Lis 2008, o 08:07

krzywy-senior napisał(a):Witaj Pitersen2,
1. Lokalizacja - bardzo ważna sprawa, gdzie masz Twój sklep; jeżeli to będzie gdzieś na bogatym osiedlu, gdzie widać lepsze ubranie ludzi - nie masz żadnych szans. Mam nadzieje, iż w miarę dobrze oszacowałeś punkt w którym wynająłeś i wyremontowałeś lokal, to znaczy jest to zwykłe osiedle, jakich wiele, gdzie ludzie jak wszędzie potrzebują używanych ciuchów. Konkurencja jest wszędzie - czyli w tym wypadku inne ciucholandy - i można z tym żyć. Ty po prostu musisz być równy , bądź lepszy od konkurencji.

Tutaj nie byłbym taki pewny. Ludzie bogaci też chodzą po secondhandach.

Ciekawy jestem jak Pitersen2 wybrnął ze swej sytuacji. Jeśli jeszcze to czyta, może się odezwie?

Awatar użytkownika
GreK

Postprzez kleszek59
napisane: 19 Mar 2009, o 22:01

Drogi kolego,
Sprawa jest poważna i wymaga radykalnych posunięć.
Po pierwsze musisz zrobić wszystko by ograniczyć rozmiar długów. Ja byłem w podobnej sytuacji w innym biznesie. Wierz mi jeżeli osiagasz dzisiaj kilkakrotnie mniejsze przychody niż masz kosztów to biznes nie da sie uratować! Jak najszybciej musisz go zlikwidować. Zrób to tak:
Na widocznym miejscu, np na witrynach napisz: Z powodu likwidacji wielka wyprzedaż! ( Możesz użyć szarego papieru, który kupisz na poczcie - wielkie arkusze). Zrób 3-4 dni wyprzedaży -kazdego nastęonego dnia ma być taniej.
Np. 1dzień - obniżka 30 %,
2 dzień -40 %,
3 dzień 50%,
4 dzień 70%.
Musi to być bardzo widoczne. Napisz węglem na tym szarym papierze. Zadnych ozdobników, fajerwerków, prosto , czytelnie i tanio.
musi to wywołać u ludzi chęć skorzystania z superokazji. Oczywiście bedą walczyć ze sobą czy kupić 1 dnia wybraną rzecz, czy później, ale nie ma gwarancji, że wybrana rzecz "poczeka". U mnie zadziałało to bardzo dobrze - odzyskałem dużo środków (gotówki).
Po drugie musisz się szybko ułożyć z właścicielem lokalu by móc szybko opuścić go.
Koło mnie w oststnich 2 latach było kilka secondhandów, wszystkie zbankrutowały, nie jest to dobry czas dla nich, więc nie łudź się.
Z tego co Ci zostanie wybierz najlepsze rzeczy i naucz się sprzedawać na Allegro, przyłóż się, to ważne, to masz szansę odzyskać kolejną kasę. Zrób szablon, by to ładnie wyglądało, zrób dobre zdjęcia i daj dobry tytuł - to on jest najważniejszy, by znalazło jak najwięcej ludzi Twoją ofertę.
Pozdrawiam Leszek

kleszek59

Następna

Wróć do Mój Sukces

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości