Rok założenia: 2008Kontakt
jedna z najskuteczniejszych form e-marketingu, ale i trudna do osiągnięcia; przykłady, porady
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Nietypowa szeptanka

Postprzez Bartosz Adamiak
napisane: 11 Mar 2011, o 08:55

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Chciałem się pochwalić i jednocześnie prosić o opinie.

Mini-kampania reklamująca firmę zajmującą się paintballem. Składa się z dwóch części:
1. Regularne granie w Call Of Duty 4 :) nazwa playera jest adresem strony (wiem, że nikt tego nie kliknie, ale chodzi o zaciekawienie i utrwalenie)
2. Kanał YouTube http://www.youtube.com/user/4CODmaniac na którym są publikowane krótkie filmiki z rozgrywek. Staram się eksponować tabelę wyników, na której pojawia się nazwa gracza (czyli adres strony)
Oto przykład takiego filmiku:
http://www.youtube.com/watch?v=78KT8o1_zQE

Po jakimś czasie pojawiły się propozycje werbunku do klanów, ale już mi trochę szkoda czasu było :) W końcu to eksperymentalna kampania.

Awatar użytkownika
Bartosz Adamiak

Miejscowość: Wrocław

Postprzez Artur Smolicki
napisane: 11 Mar 2011, o 09:53

Jeżeli przyniesie Ci to chociaż jednego klienta to możesz być zadowolony. Filmik to reklama gry i nigdy bym się nie domyślił, że może być tam przemycona reklama jakiegoś sklepu.. Po drugie, reklama sklepu w CoDzie to niesamowite zawężenie grupy docelowej które nie ma szans powodzenia. Bo to nie jest regułą, że gracze CoDa grają też w Paintballa. Może być wręcz odwrotnie. Szeptanka jest skuteczna w momencie, gdy mimo wszystko przedstawia produkt, w ciekawy lecz jasny dla odbiorcy sposób. Nawet jeśli ktoś prześle sobie ten filmik, zainteresuje się grą, nie firmą paintballową, której dodatkowo w żaden sposób nie da się wykryć w Twojej "kampanii".

Awatar użytkownika
Artur Smolicki

Być może, ale...

napisane: 11 Mar 2011, o 11:08

Wydaje mi się, że jednak gracze zwracają uwagę na to, z kim grają. A nick postrzeleni.pl automatycznie sugeruje, że istnieje taka strona. Niestety nie da się zweryfikować poprzez GA czy ktokolwiek wszedł na stronę z tego powodu. Natomiast wzrosła odwiedzalność kanału YouTube postrzlenipl, który jest przez kanał 4codmaniac promowany, a tam znajdują się już filmiki stricte promujące paintball.

Awatar użytkownika
Bartosz Adamiak

Postprzez Artur Smolicki
napisane: 11 Mar 2011, o 11:16

Nie opisałeś tego w pierwszym poście, nadal jednak uważam, że nie jest to sposób który wygeneruje Ci ruch w interesie. Tymbardziej, że skupić powinieneś się na konkretnym terenie, bo chociażby na północy Polski mamy takie kluby, więc tutaj jest też małe ograniczenie terytorialne. Spytałem się często z nickami zawierającymi adresy stron grając w CSa, ale powiem szczerze, że były to strony klanów bądź serwerów, więc mało kto w nie wchodził. Plusem jest domena, która u Ciebie idealnie pasuje do tematyki. Jeżeli jednak wygeneruje Ci to sprzedaż, życzę powodzenia :)

Awatar użytkownika
Artur Smolicki

z

napisane: 11 Mar 2011, o 11:20

Dzięki :) Jak już pisałem, to eksperyment. Postrzeleni.pl to nie jest moja firma, ani też nie płacą mi za to. Po prostu bezinteresowna pomoc w zamian za możliwość prowadzenia testów.

http://www.shopout.pl - fotografia produktowa Wrocław, outsourcing dla e-commerce
Awatar użytkownika
Bartosz Adamiak

nietypowo, ale nie tędy droga ...

Postprzez Michał Woźniak
napisane: 8 Cze 2011, o 16:35

Sam również uważam, że z reklamą Paintball'a to nie w tę stronę. Tutaj na samym początku powinno się skupić a kampanii lokalnej i to raczej tradycyjnymi metodami jak: organizacja konkursów, wykorzystanie ku temu juwenalii, ewentualne kontakty ze światem biznesu - bardzo dobra okazja do przełamania się i otworzenia na inne osoby podczas wszelkich szkoleń.
A internet, jak najbardziej m.in poprzez popularne ostatnimi czasy zakupy grupowe.
Ale taka kampania "ogólnoPolska" ma małe szanse powodzenia. Podzielam zdanie Artura, każdy klient będzie bardzo dużym sukcesem

Michał Woźniak

fanatycy gry

Postprzez dagmaro
napisane: 26 Sie 2011, o 07:31

Zgadzam się z poprzednikiem. Na początek trzeba dotrzeć do realnych klientów, a nie tylko tych w sieci. To co zaproponowałeś jest strasznie "ograniczone". Za pomocą gry dotrzesz do strasznie małej grupy, powiedzmy "fanatyków", a nie do prostych, zwykłych ludzi, którzy nie mają pojęcia o tej grze (np.takich jak ja).

dagmaro

kolejna wada

Postprzez karol_333
napisane: 20 Wrz 2011, o 14:55

Kolejną wadą takiego pomysłu jest "nieklikalność" takiego adresu w liście graczy. Adres może zostać niezapamiętany. Myślę, że już by było reklamować się na forach na temat CoD.

Awatar użytkownika
karol_333

Wróć do Marketing Wirusowy / MW

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość