Cześć, jestem nowy na forum i od razu mam problem. Ostatnio wykonałem pewne zlecenie internetowe na kwotę 300zł. Zlecającym była pewna firma. Teraz, gdy przyszedł czas na przelanie pieniędzy. Ta firma potrzebuje moich wszystkich danych, plus do tego adres Urzędu Skarbowego. Trochę mnie z tym zaskoczyli. Po co im tak dokładne dane? Czy będę się musiał rozliczać z Urzędem Skarbowym?
Pozdrawiam
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
Te dane są potrzebne do sporządzenia rachunku do umowy o dzieło i zlecenia oraz do złożenia deklaracji do Urzędu Skarbowego.
Tak, będziesz musiał się rozliczyć z urzędem skarbowym w przyszłym roku. Najpóźniej do końca lutego otrzymasz PIT-11 na którym będą wyszczególnione odpowiednie kwoty.
Jeśli w całym roku podatkowym zarobisz mniej niż 3091 zł brutto, to dostaniesz z US zwrot całego podatku (18% od podstawy opodatkowania), który za Ciebie odprowadzą Zleceniodawcy.
Połowę z tych danych wymaga państwo na swoim formularzu, Zleceniodawca wie komu zlecił zadanie
4 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Daniel Korzycki napisał(a):Po co im tak dokładne dane? Czy będę się musiał rozliczać z Urzędem Skarbowym?
Te dane są potrzebne do sporządzenia rachunku do umowy o dzieło i zlecenia oraz do złożenia deklaracji do Urzędu Skarbowego.
Tak, będziesz musiał się rozliczyć z urzędem skarbowym w przyszłym roku. Najpóźniej do końca lutego otrzymasz PIT-11 na którym będą wyszczególnione odpowiednie kwoty.
Jeśli w całym roku podatkowym zarobisz mniej niż 3091 zł brutto, to dostaniesz z US zwrot całego podatku (18% od podstawy opodatkowania), który za Ciebie odprowadzą Zleceniodawcy.
Połowę z tych danych wymaga państwo na swoim formularzu, Zleceniodawca wie komu zlecił zadanie
-

Tomasz Fabiszak - Posty: 443
- Miejscowość: Poznań
A jeżeli nie doszło do podpisania umowy na zlecenie? To była dość szybka praca, która musiała zostać wykonana w ten sam dzień. A dostanę jakieś bardziej szczegółowe źródła, gdzie opisany jest temat tych podatków?
- Daniel Korzycki
Jest coś takiego jak umowa słowna, spotkałem się też z nazwą dżentelmeńska. Jak sama nazwa wskazuje jest to umowa bez umowy na papierze.
Jeżeli chodzi o podatki to wujek google na pewno pomoże, sam nie znam konkretnych stron. Mogę Ci jedynie powiedzieć, że sam rozliczam przychody z umowy zlecenie i nie jest to nic strasznego. Jak napisał Tomasz Fabiszak dostaniesz od zleceniodawcy pita na początku przyszłego roku na podstawie którego musisz złożyć deklaracje podajże do końca kwietnia/pierwsze dni maja (nie wiem zawsze składam w marcu;) )
Jeżeli chodzi o podatki to wujek google na pewno pomoże, sam nie znam konkretnych stron. Mogę Ci jedynie powiedzieć, że sam rozliczam przychody z umowy zlecenie i nie jest to nic strasznego. Jak napisał Tomasz Fabiszak dostaniesz od zleceniodawcy pita na początku przyszłego roku na podstawie którego musisz złożyć deklaracje podajże do końca kwietnia/pierwsze dni maja (nie wiem zawsze składam w marcu;) )
-

Igas - Posty: 32
- Miejscowość: Trójmiasto
4 posty(ów)
• Strona 1 z 1
-