Cześć Marcin,
Wizytówki to ważna rzecz. Przez wiele osób niedoceniana. Nie wiedzieć dlaczego.
Ostatnio jak byłem na szkoleniu z Google AdWords, to poznałem kilka osób. Tylko 1 z nich miała wizytówkę i to jakąś starą, niezbyt aktualną (!). Jak ci ludzie chcą nawiązywać kontakty biznesowe? Może chcą podawać numer telefonu czy adres strony WWW do zapamiętania...?
Trochę sobie jaja robię, ale podejście niektórych osób jest doprawdy niepojęte dla mnie. Ale cóż, niech robią jak chcą.
Wracając do Twojego zapytania.
Jeśli chodzi o wzory wizytówek, to trzeba w Necie poszperać. Choć te darmowe z reguły są nieco lipne. Mogę się mylić, może ktoś znalazł jakieś super szablony - niech daje linki i tyle.
Ja zawsze robię sobie sam wizytówki. Choć firmy, o których zamawiam ich wykonanie z reguły oferują wykonanie grafiki i układu wizytówki; często jest to wliczone w cenę usługi, więc warto skorzystać.
Zamieszczam poniżej, dla przykładu,
projekt mojej własnej wizytówki, którą całkiem niedawno sobie zrobiłem.

- wizytowka-krzywy.jpg (69.31 KiB) Obejrzany 926 razy
Oczywiście
każdy ma swój styl. Ja mam bardzo prosty, wręcz ascetyczny. Ktoś inny zapewne będzie wolał więcej kolorków, gradienty i inne cuda.
Ja
mogę polecić gościa z Krakowa, u którego właśnie zrobiłem sobie wizytówki firmowe ostatnio. Cenę ma bardzo dobrą:
40 PLN brutto za 100 wizytówek. Mówię o wizytówkach 2-stronnych.
Jednostronne kosztują 20 PLN za 100 sztuk.
To niejaki Sebastian Dura (
Allegro i
strona firmowa). Trochę smutas, ale robotę dobrze wykonuje

Ktoś powie: "
A nie lepiej np. za 50 PLN kupić 500 wizytówek? Przecież lepszy współczynnik cenowy, nie?". Zgadza się. Ale zastanowić się należy, czy potrzebujemy 500 czy tam 1000 wizytówek. Jeśli tak, to OK. Zaręczam jednak, że większość z nas nie potrzebuje takiej ilości. Sam kiedyś wyrobiłem właśnie 1000, bo cena niewiele się różniła od wyrobienia 100. Teraz leżą w szafie... średnio aktualne.
Jeśli zaś chodzi o zawartość wizytówki, to zależy oczywiście od tego, co to za wizytówka.
Jeśli mówimy o wizytówce "osobistej", to oczywiście musi być:
- imię i nazwisko, ewentualnie z tytułem naukowym,
- adres zamieszkania,
- telefon - najlepiej komórka, może też być stacjonarny,
- najlepiej chociaż 1 komunikator internetowy,
- adres mailowy i ewentualnie strona WWW.