Witam
Mam pewien problem z internetem i chciałbym spytać czy jest moze jakiś program który bada przez stały okres czasu( np. tydzień) prędkość łącza i pokazuje wyniki. Wiem że jest masa stronek które pokazują aktualna pędkość.
Problem polega na tym ze dostawca uważa ze mam umowne 1,5 mega bo u niego niby wszystko jest ok, natomiast ja za każdym razem gdy mierze nie mam więcej niz 0,6 mega, czasami skoczy sporadycznie do 1 mega. Zresztą bez mierzeni widzę jak długo otwierają sie stronki czy bufforuja fimiki na youtube np.
Niestety nie mieszkam w centrum dużego miasta i mam ograniczone mozliwosci w kwestii wyboru dostawcy dlatego będe wdzięczny za pomoc, ewentualne rady jak to rozwiązać
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
Ja też nie mieszkam w centrum miasta i mam podobny
problem do Twojego.
Napisz, z którego usługodawcy korzystasz? To internet kablowy,
czy bezprzewodowy?
Masz zasięg w telefonie komórkowym?
Ja szukam rozwiązania w technologii WiFi. Wiem już, że można
łączyć się dzięki niej za darmo w centrum miasta. Chciałbym
jeszcze połączyć się w domu. Kto z tego korzysta, z jakiego sprzętu
i usługodawcy? Może być problem z zasięgiem w przypadku dużej
odległości od centrum miasta?
Ja też na zadupiu mieszkam. Router mam w budynku obok. Także żadnych kabli nie mam w domu.. Wszystko przez WiFi.
A powiedz może z jaką prędkością ściągasz pliki z netu?
To znaczy u sąsiada?
Która firma udostępnia Ci internet?
Kabli nie masz w domu, ale linię telefoniczną od TP masz?
Może to być dobre rozwiązanie jeśli masz linię telefoniczną od TP.
Mi chodziło z jaką prędkością ściągasz fizycznie jakieś pliki. Ściągnij jakiś plik większy jakiejkolwiek strony np. z instalki.pl i zobacz fizycznie z jaką prędkością pobiera.
No mam mam
Internet jest na łączach TP w chacie obok
A tam router i nadajnik. Także jak by nie patrzeć to sąsiad też mógłby korzystać z tego netu
Gdyby znał hasło 
15 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Nie znam żadnego takiego programu, ale podzielę się czymś co może mieć związek. Mam neta bezprzewodowego. W starym lapku mam dokupioną kartę bezprzewodowa i nie wykorzystuje ona pełnej przepustowości - prędkość jest 3-4 razy mniejsza niż powinna. W nowym lapku mam już zupełnie inną bajkę - internet śmiga jak należy.
-

Paweł Landzberg - Posty: 2428
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
arthur napisał(a):Niestety nie mieszkam w centrum dużego miasta i mam ograniczone mozliwosci w kwestii wyboru dostawcy dlatego będe wdzięczny za pomoc, ewentualne rady jak to rozwiązać
Ja też nie mieszkam w centrum miasta i mam podobny
problem do Twojego.
Napisz, z którego usługodawcy korzystasz? To internet kablowy,
czy bezprzewodowy?
Masz zasięg w telefonie komórkowym?
Ja szukam rozwiązania w technologii WiFi. Wiem już, że można
łączyć się dzięki niej za darmo w centrum miasta. Chciałbym
jeszcze połączyć się w domu. Kto z tego korzysta, z jakiego sprzętu
i usługodawcy? Może być problem z zasięgiem w przypadku dużej
odległości od centrum miasta?
- Konsultant FM Group
arthur napisał(a):Masz bezprzewodowy w sensie mobilny ?
Ja mam router który rozdziela sygnał na kompa stacjonarnego podłączanego na kablu i lapka bezprzewodowego. W każdym razie obojętnie czy dział jeden komp czy dwa łacze jest strasznie słabe.
Ja też na zadupiu mieszkam. Router mam w budynku obok. Także żadnych kabli nie mam w domu.. Wszystko przez WiFi.
A powiedz może z jaką prędkością ściągasz pliki z netu?
-

Paweł Landzberg napisał(a):Router mam w budynku obok.
To znaczy u sąsiada?
Która firma udostępnia Ci internet?
- Konsultant FM Group
Nie, to jest mój stary dom - obecnie warsztat i biuro (w biurze jest router a nadajnik gdzieś tam na dachu). Internet udostępnia mi Netia.
-

Internet mam od lokalnego dostawcy.
Prędkość jest różna, dziwnie skacze, z reguły pomiędzy 300 a 600 kilo. upload około 100- 200. Przynajmniej tyle pokazują różne stronki. Powinno być 1,5 mega. Nawet jeżeli używane są dwa kompy, ale na żadnym nic jest ściągane transfer nie powinien być aż tak mały??
Router mam w domu. Internet na sygnale radiowym , może dlatego jest taki lipny:)
W biurze gdzie pracuje mamy 2 mega na 4 lapki, internet kablowy na łączach TPSA z orange i śmiga jak trzeba. Mierząc na tych samych stronkach w domu pokazuje 300-600, a biurze 1,5- 2,2 mega.
Dzwoniłem ostatnio do neti, ponieważ mogę założyć w domu od nich kablowy internet, z tym że na tym łączu mogę mieć ponoć max 1 mega, choć jeszcze dokładnie sprawdzą.
Teraz się zastanawiam czy nawet to by nie było lepsze.
Prędkość jest różna, dziwnie skacze, z reguły pomiędzy 300 a 600 kilo. upload około 100- 200. Przynajmniej tyle pokazują różne stronki. Powinno być 1,5 mega. Nawet jeżeli używane są dwa kompy, ale na żadnym nic jest ściągane transfer nie powinien być aż tak mały??
Router mam w domu. Internet na sygnale radiowym , może dlatego jest taki lipny:)
W biurze gdzie pracuje mamy 2 mega na 4 lapki, internet kablowy na łączach TPSA z orange i śmiga jak trzeba. Mierząc na tych samych stronkach w domu pokazuje 300-600, a biurze 1,5- 2,2 mega.
Dzwoniłem ostatnio do neti, ponieważ mogę założyć w domu od nich kablowy internet, z tym że na tym łączu mogę mieć ponoć max 1 mega, choć jeszcze dokładnie sprawdzą.
Teraz się zastanawiam czy nawet to by nie było lepsze.
- arthur
Paweł Landzberg napisał(a):Także żadnych kabli nie mam w domu..
Kabli nie masz w domu, ale linię telefoniczną od TP masz?
arthur napisał(a):Teraz się zastanawiam czy nawet to by nie było lepsze.
Może to być dobre rozwiązanie jeśli masz linię telefoniczną od TP.
- Konsultant FM Group
arthur napisał(a):Prędkość jest różna, dziwnie skacze, z reguły pomiędzy 300 a 600 kilo. upload około 100- 200. Przynajmniej tyle pokazują różne stronki. Powinno być 1,5 mega.
Mi chodziło z jaką prędkością ściągasz fizycznie jakieś pliki. Ściągnij jakiś plik większy jakiejkolwiek strony np. z instalki.pl i zobacz fizycznie z jaką prędkością pobiera.
Condictor napisał(a):Kabli nie masz w domu, ale linię telefoniczną od TP masz?
No mam mam
-

15 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość