Rok założenia: 2008Kontakt
pisz śmiało - każdy temat dozwolony! (jedyne takie miejsce na tym forum
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam,

Mam kilka pytań, jak i liczę na kilka porad.
Mianowicie, chciałbym zacząć prowadzić sprzedaż internetową mojego programu komputerowego (tylko na Allegro). Jednak nie chciałbym tego robić 'na lewo' bo przypadkiem mogę wtopić ze skarbówką (jeśli sprzedaż się rozwinie). Dlatego chciałbym założyć działalność gospodarczą. Jestem studentem dziennym pierwszego roku.
I już tutaj pierwsze pytanie:
1. Czy jeśli jestem studentem dziennym mogę liczyć na jakieś niższe składki ZUSowskie albo coś w ten deseń?
Wiadomo, w googlach jest masa takich zagadnień. Ale każdy z nas chyba wie jak to wygląda - co temat to inny problem i tak na prawdę znaleźć odpowiedź na konkretnie mój przypadek jest niezmiernie trudno :tokoniec:
Po prostu zależy mi na tym żeby jak najbardziej ograniczyć wydatki miesięczne, a ten ZUS najbardziej mnie odrzuca przed założeniem DG... :wisze:
No, ale co dalej - założę DG i co wybrać jako rozliczanie podatkowe?
2. Jeśli będę miał same przychody, a wydatków praktycznie brak to co najlepiej brać?
Chyba najtrafniejszy w tym przypadku będzie ryczałt, prawda? I wtedy ile będę płacił miesięcznie podatku od zarobionej kwoty? Spotkałem się już z miliardem różnych procentów.
Szacuję mój dochód na coś w granicach magicznego kafla na miesiąc. Wszystko zależy jaki będzie popyt tak na prawdę. Bo jutro moge sprzedać 20 sztuk programu, a za dwa miesiące trzy sztuki... Więc ciężko mi podać jakąś konkretną sumkę do biznesplanu. Ale teoretycznie załóżmy, że będzie to jakieś 1400pln.
Prosiłbym też o podanie procentu jeśli kwota będzie poniżej tego tysiąca.

W sumie jest już późno i nic mi do głowy nie przychodzi, ale pewnie będę pisał jak sobie przypomnę o co to chciałem spytać :)

Awatar użytkownika
loony

Miejscowość: Leszno/Wroclove

;)

Postprzez Krzysztof Rdzeń
napisane: 4 Mar 2011, o 09:48

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Cześć Loony, przeraża mnie Twój avatar i emoty użyte w treści, nie przejmuj się tak bardzo tym zusem i skrabówką :slonko:

1. Najpierw sprawdź potencjał Twojego produktu i nie bój się, że za pierwsze zarobione 50zł będziesz miał na karku US.
Zawsze pierwsze wdrożenie programu możesz rozliczyć w formie umowy jako osoba fizyczna.
Firmę rejestruje się w 1 dzień, więc bez paniki. Zdaje się, że zus dla młodych przedsiębiorców to niecałe 400zł

2. Nie będziesz miał samych przychodów, bo w przypadku sprzedaży produktów autorskich, 50% kwoty to koszt uzyskania przychodu. W związku z tym od połowy sprzedaży zapłacisz te magiczne procenty, które można oszacować właśnie w zależności od formy rozliczenia.

Praktyczny Blog e-Biznesowy - Serdecznie Zapraszam
Sekrety Skutecznych Squeeze Page - Poznaj je Teraz!
Awatar użytkownika
Krzysztof Rdzeń

Miejscowość: Nowa Sól

:)

Postprzez loony
napisane: 4 Mar 2011, o 11:00

Krzysztof Rdzeń napisał(a):przeraża mnie Twój avatar i emoty użyte w treści

haha, ale się złożyło, to nawet celowe nie było :D

co do 2. - czyli rozumiem, że jeśli sprzedam ileś tam sztuk za, powiedzmy 500pln to rozliczam się tylko z 250pln, tak?
I wtedy płacę 19% czy ile?

Awatar użytkownika
loony

Postprzez Konsultant FM Group
napisane: 4 Mar 2011, o 17:20

loony napisał(a):jeśli sprzedam ileś tam sztuk za, powiedzmy 500pln

Przy takiej kwocie jak zapłacisz podatki i ZUS to nic Ci nie zostanie. Teraz możesz... :wisze:

;)

FM Group For Home - zobacz katalog FM Group For Home
Szukasz Sponsora w FM Group? Kliknij tutaj: Sponsor FM Group
Sprawdź plan marketingowy FM Group!
Konsultant FM Group

:>

Postprzez loony
napisane: 4 Mar 2011, o 22:36

Ale czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie przedstawić jak to będzie w moim przypadku?
Bo od wczoraj przeczytałem setki postów i stron z googli i tak na prawdę już nic nie wiem...

Bo nie wiem ile będę płacił do Zakładu Utylizacji Szmalu, ile podatku od przychodu, czy to jest z całego czy nie całego dochodu... już wszystko mi się totalnie poknociło.

Awatar użytkownika
loony

najlepiej zapytaj u źródła

Postprzez Sebastian Nowak
napisane: 4 Mar 2011, o 23:10

Napisz krótkie pismo do swojego urzędu skarbowego i swojego oddziału ZUS z pytaniem -przedstaw co i jak.
Oni wtedy też muszą odpowiedzieć Ci na piśmie. Będziesz miał interpretację i podkładkę, w razie jakby chciał się ktoś do czegoś przyczepić.

Może się np. okazać (i prawdopodobnie tak właśnie będzie), że nie musisz zakładać działalności (i płacić ZUSu), a wystarczy zgłaszać do urzędu raz w roku wielkość sprzedaży, żeby opłacić odpowiedni podatek.

Nie raz słyszałem już o przypadkach, że jeden urząd interpretują jakąś sprawę w inny sposób niż inny urząd.

Pozdrawiam
Seba
Awatar użytkownika
Sebastian Nowak

Działalność a koszty

Postprzez Daniel 'siewca' Nakoneczka
napisane: 7 Mar 2011, o 19:53

loony napisał(a):Czy jeśli jestem studentem dziennym mogę liczyć na jakieś niższe składki ZUSowskie albo coś w ten deseń?

Przez pierwsze dwa lata działalności będziesz płacił około 350zł / miesiąc. Ulg studenckich raczej nie ma (nie słyszałem o takich).

loony napisał(a):Po prostu zależy mi na tym żeby jak najbardziej ograniczyć wydatki miesięczne, a ten ZUS najbardziej mnie odrzuca przed założeniem DG...

No bo Zus to zło! :)

loony napisał(a):2. Jeśli będę miał same przychody, a wydatków praktycznie brak to co najlepiej brać?

Moim zdaniem podatek liniowy + księga przychodów i rozchodów, bez Vat. Jak chcesz ograniczać koszty to z taką konfiguracją sam uporasz się z księgowością. Tak jak kolega wspomniał 50% możesz wliczyć w koszty a podatek liczysz od połowy która zostanie. Należy pamiętać też że można zarobić ok. 3tys rocznie i nie płaci się od tego podatku (poczytaj o kwocie wolnej od podatku).

Podsumowując, nie martw się o podatek bo będziesz go płacił tylko wtedy gdy zarobisz, martw się o ZUS, tutaj wszystko zależy od twojego planu. Jak masz zamiar założyć firmę przygotuj wszystko potrzebne do sprzedaży Twojego produktu, tak abyś mógł od razu zacząć i zarabiać.

Tworzę serwisy internetowe i systemy CMS: tworzenie stron internetowych
Awatar użytkownika
Daniel 'siewca' Nakoneczka

:)

Postprzez loony
napisane: 7 Mar 2011, o 21:04

No tak, tyle, że jeśli nie będę miał żadnych wydatków? Nie zamierzam na firmę kupować laptopa ani samochodu, chcę tylko sprzedawać i ograniczyć biurokrację...

Jaki profil działalności wybrać jeśli będę sprzedawał licencję na oprogramowanie do którego mam prawo autorskie? Ryczałt będzie tu dobrym rozwiązaniem?

Awatar użytkownika
loony

...

Postprzez loony
napisane: 11 Mar 2011, o 23:36

Troszkę poczytałem, pogadałem z ludźmi różnymi.

Więc zakładam - "Działalność wydawnicza w zakresie pozostałego oprogramowania". Wybieram formę rozliczania jako ryczałt. Ktoś wie ile będę płacił procent podatku? Bo wyczytałem, że od 3 do 8,5 % ale żadnych konkretów.

Awatar użytkownika
loony

wpisz więcej

Postprzez Sebastian Nowak
napisane: 12 Mar 2011, o 10:10

1. Podając we wniosku te wszystkie kody PKD i EKD wpisz wszystkie możliwe, przyda się, a kosztów to nie zwiększa.
2. Ryczałt przy takiej działalności będzie 8,5% (3% dotyczy rolników itp).
3. Kiedyś było tak, że studenci płacili tylko ZUS chorobowy. Nie wiem czy coś się zmieniło.

Pozdrawiam
Seba
Awatar użytkownika
Sebastian Nowak

Wróć do Luźne pogawędki