Rok założenia: 2008Kontakt
pisz śmiało - każdy temat dozwolony! (jedyne takie miejsce na tym forum
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam,

W tym wątku - luzne-pogawedki/student-dzienny-zaklada-dg-licze-na-kilka-porad-t2587.html - opisałem moje problemy z działalnością gospodarczą, jednak żeby tam nie śmiecić zakładam nowy wątek.

Mianowicie, informatyk napisał mi program, umowa o dzieło z przeniesieniem praw autorskich i teraz chciałbym sprzedawać licencję. Co muszę zamieścić w samym programie (tekst EULA starczy?)? Jak to wygląda z vatem? Czy to jest 7% czy 22%? Jak w ogóle ten vat doliczyć?
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć łopatologicznie co muszę zrobić? Jestem totalnie zielony jeśli chodzi o kwestie vatów, działalności, licencji itd. bo zawsze piraciłem :D :D
Program jest skonstruowany tak, że osoba podaje mi swoją nazwę konta na pewnym portalu i do tej nazwy przypisany jest program, więc nikt inny nie da rady użyć programu (więc o łamanie licencji przez kupującego się nie martwię :P).

Awatar użytkownika
loony

Miejscowość: Leszno/Wroclove

Licencja

Postprzez Daniel 'siewca' Nakoneczka
napisane: 7 Mar 2011, o 20:03

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

loony napisał(a):Jak to wygląda z vatem? Czy to jest 7% czy 22%? Jak w ogóle ten vat doliczyć?

Zależy od rodzaju działalności. Możesz nie być na vacie i wtedy sprzedając program nie będziesz doliczał nic, ale i nie będziesz mógł wystawiać faktury vat tylko rachunki. Niektóre rodzaje działalności mają wymuszony vat, ale sprzedaż oprogramowania raczej nie ma. Ja mam to wpisane w działalność a nie jestem vatowcem.

Licencja powinna być tak sformułowana aby po wykryciu piracenia Twojego programu, z odwołaniem się do niej wygrać sprawę w sądzie :D Dużo zależy co to za program, jak będzie wykorzystywany. Nie polecam kopiowania licencji od innych, lepiej poczytać sobie inne licencje, wybrać z nich interesujące Cię rzeczy i napisać swoją.

loony napisał(a):bo zawsze piraciłem

Okaż skruchę i żałuj za swe grzechy :evil: :D

loony napisał(a):Program jest skonstruowany tak, że osoba podaje mi swoją nazwę konta na pewnym portalu i do tej nazwy przypisany jest program, więc nikt inny nie da rady użyć programu (więc o łamanie licencji przez kupującego się nie martwię

Nie bym był taki pewny. Jeśli kod programu nie jest szyfrowany to raczej ktoś go spiratuje. Szyfrowanie też nie jest 100% niezawodnym zabezpieczeniem.

Tworzę serwisy internetowe i systemy CMS: tworzenie stron internetowych
Awatar użytkownika
Daniel 'siewca' Nakoneczka

;)

Postprzez loony
napisane: 7 Mar 2011, o 21:02

Kod programu jest szyfrowany :) Jeśli nawet ktoś exeka rozbierze to i tak raczej nic z tym nie zrobi.

Ale wracając - jeśli wziąłbym rozliczenie jako ryczałt to wtedy co muszę mieć żeby księgować tranzakcje? Sprzedawać mam zamiar tylko na Allegro, czy wydruk sprzedaży z Allegro starczy żeby na tej podstawie ogarnąć podatek?

Jestem na prawdę totalnie zielony i w ogóle nie mam pojęcia jak to wszystko działa :glupek2:

Awatar użytkownika
loony

Kilka porad

Postprzez Daniel 'siewca' Nakoneczka
napisane: 8 Mar 2011, o 11:39

Co do ryczałtu Ci nie pomogę, ponieważ nawet nie rozważałem tej możliwości u siebie.

loony napisał(a):Sprzedawać mam zamiar tylko na Allegro, czy wydruk sprzedaży z Allegro starczy żeby na tej podstawie ogarnąć podatek?

Raczej nie. Będziesz musiał wystawiać rachunki dzięki którym większość Twoich klientów będzie mogła sobie wliczyć program w firmę. Na podstawie tych rachunków określasz przychód, później dochód no i obliczasz podatek.

Napisałeś w drugim Twoim temacie, że nie zamierzasz wliczać nic w koszta, nie chcesz dużo formalności. Kiedyś myślałem podobnie, a teraz wliczam wszystko co można chociażby papier do drukarki itp. żeby zmniejszyć podatek. Możesz przecież wliczać opłaty prowizji Allegro itp. Nie wiem też po co ograniczać się do Allegro, możesz mieć drugie źródło sprzedaży, np strona internetowa/sprzedażowa, gdzie będzie dużo lepiej opisany program. Wtedy koszt budowy strony, serwer, domena, wszystko wliczasz w koszty, nawet opakowania i rachunki za wysyłkę jeśli będziesz oferował wersję pudełkową.
Pomyśl przyszłościowo, to moja rada :)

Tworzę serwisy internetowe i systemy CMS: tworzenie stron internetowych
Awatar użytkownika
Daniel 'siewca' Nakoneczka

hm

Postprzez loony
napisane: 8 Mar 2011, o 18:44

To ja już nic nie rozumiem... na prawdę kompletnie się na tym nie znam i nie wiem w tym momencie już co mam wybrać, jak naliczać ten vat (bo chyba vatowcem mam zostać?).
Nie wiem, chyba się do jakiegoś prawnika przejdę.

Awatar użytkownika
loony

Być na stawce VAT czy nie?

Postprzez Alex
napisane: 18 Kwi 2011, o 12:04

Może zacznij najpierw od biura rachunkowego - prawnikowi na razie daj spokój - nie wywołuj wilka z lasu :D
Na stawkę VAT możesz przejść w każdej chwili (w jedną stronę) a z VAT-u już nie zrezygnujesz (w drugą stronę). Więc... jeśli masz do czynienia w większości klientami prywatnymi - to firma bez VAT-u a jeśli będziesz wystawiał fakturę vatowcom (szczególnie) - to lepiej być na stawce VAT - Twój klient może wtedy sobie odpisać VAT i chętniej zrobi u Ciebie zakupy na firmę. Zwykły klient i tak kupi towar.

Alex

Wróć do Luźne pogawędki