Rok założenia: 2008Kontakt
pisz śmiało - każdy temat dozwolony! (jedyne takie miejsce na tym forum
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Serwis, a działalność gospodarcza.

Postprzez Za$ada
napisane: 6 Wrz 2010, o 13:17

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam,
Mam do Was małe pytanko. ;).
Z kumplem chcemy zrobić stronkę/serwis gdzie za kliki w banery, wypełnianie ankiet, rejestrację użytkownicy dostawali by punkty, które potem by mogli zamienić na małe nagrody (pieniądze na PayPal, doładowanie telefonu, oraz jakieś mniejsze nagrody).
I tu tkwi moje pytanie czy taka stronkę/serwis musiałbym zarejestrować jako działalność gospodarczą?
(Wiem, że będziemy musieli się rozliczyć z reklam. :P) ;)

Wkleiłem ten temat tu, bo nie wiedziałem gdzie go podziać. :crazy:

Awatar użytkownika
Za$ada

Cześć,

Serwisu nie rejestrujesz jako działalność gospodarczą, lecz prowadzenie serwisu było by działalnością gospodarczą, którą musiałbyś zarejestrować. Prowadzenie serwisu w sposób zorganizowany (regulaminy, zasady przyznawania punktów i wynagrodzenia, odpłatne prezentowanie reklam) i ciągły (nie pamiętam jaki minimalny okres bierze się pod uwagę) - tym bardziej, jeśli było by realizowane w celu osiągania dochodów (zysków) kwalifikuje się jako działalność gospodarcza.

Nie była by to działalność gospodarcza chyba tylko wtedy, gdyby serwis był prowadzony przez stowarzyszenie, a cały dochód z jego działalności był przekazywany na cele statutowe.

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

Wróć do Luźne pogawędki