Rok założenia: 2008Kontakt
pisz śmiało - każdy temat dozwolony! (jedyne takie miejsce na tym forum
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam Serdecznie wszystkich forumowiczów, wiem że nie jest tu się przedstawia ale nie wiem jakie zasady panują na tym forum co do zakładaniu kilku wątków na raz.

Mam parę pytań mam nadzieję że pomożecie

1.Jak wy zaczynaliście swój e-biznes od czego ? Bo ja myślałem nad tym aby
a)Założyć jednego kilka blogów (jednego na poważnie) inne oczywiście też tylko mniej ważnych
b)Napisać jaki e-kurs lub ebook
c)Jakieś usługi
d)... no i tu kończą się moje pomysły
Oczywiście wszystko ma na celu przynoszenie dochodu pasywnego.
2.Czy znacie jakieś dobre (tylko własnie darmowe bo jak na razie nie puszcają mnie pieniążki) szkolenia, kursy, ebooki dotyczące e-biznesu, biznesu, finansów, inwestowania, giełda, coś na temat CMS, reklamie w internecie,
3.Czy znacie jaki dobry hosting ? Jakby był jakiś darmowy .pl .com. .org czy coś podobnego
4.Znacie jakieś inne dobre serwisy z zleceniami dla freelancerów
5.Jakie polecacie programy, narzędzia, strony pomocne do rozpoczęcia/prowadzenia biznesu w internecie

Proszę o wyrozumiałość jeżeli kogoś obraziły lub zniesmaczyły moje pytania jestem nowicjuszem proszę o wyrozumiałość.

Pozdrawiam

JuniorBiznesu

Re: ebiznes

Postprzez Krzysztof P.
napisane: 1 Maj 2011, o 17:13

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

To ja mam 'lepsze' pytanie. Czym dla Ciebie jest e-biznes? ;)

Awatar użytkownika
Krzysztof P.

Po kolei

Postprzez Sebastian Nowak
napisane: 1 Maj 2011, o 21:07

JuniorBiznesu napisał(a):Mam parę pytań mam nadzieję że pomożecie

Po to jest to forum :)

1.Jak wy zaczynaliście swój e-biznes od czego ?

To chyba zbyt ogólne pytanie - pewnie każdy inaczej...
Ważny jest jednak jakiś plan, zdobywanie wiedzy i natychmiastowe wdrażanie tej wiedzy.

Bo ja myślałem nad tym aby
a)Założyć jednego kilka blogów (jednego na poważnie)

Rób tylko rzeczy "na poważnie". Jeśli masz w planach robić też coś na pół gwizdka, to odpuść i skup się na tych "poważnych" rzeczach.
b)Napisać jaki e-kurs lub ebook

Możesz, ale lepiej zrobić to, jak już się "wypromujesz". Chyba, że stworzysz kurs lub ebooka właśnie jako narzędzie promocji - np.do budowania listy
c)Jakieś usługi

Jeśli masz na myśli już jakieś konkretne, to dlaczego nie... :)

Oczywiście wszystko ma na celu przynoszenie dochodu pasywnego.

Hm..., czeka Cię duuuużo pracy i musisz uzbroić się w cierpliwość.

2.Czy znacie jakieś dobre (tylko własnie darmowe bo jak na razie nie puszcają mnie pieniążki) szkolenia, kursy, ebooki dotyczące e-biznesu, biznesu, finansów, inwestowania, giełda, coś na temat CMS, reklamie w internecie,

Rozpocznij od studiowania tego forum - patrz na stopki poszczególnych użytkowników - niektórzy polecają swoje produkty. Potem skorzystaj też z... Google'a :)

3.Czy znacie jaki dobry hosting ? Jakby był jakiś darmowy .pl .com. .org czy coś podobnego

Hosting - osobiście nie jestem zwolennikiem darmowych rozwiązań, więc może ktoś tu poleci coś ciekawego - koniecznie ze swoimi przemyśleniami na temat niezawodniści itp ;)

4.Znacie jakieś inne dobre serwisy z zleceniami dla freelancerów

http://www.Allegro.pl i http://www.zlecenia.przez.net

5.Jakie polecacie programy, narzędzia, strony pomocne do rozpoczęcia/prowadzenia biznesu w internecie

Zbyt ogólne. Za dużo tego.

Proszę o wyrozumiałość jeżeli kogoś obraziły lub zniesmaczyły moje pytania jestem nowicjuszem proszę o wyrozumiałość.

Hehe, co masz na myśli? Widzisz w prawy górnym rogu taki czerwony stempel? "Nie a głupich pytań". Poza tym: "Kto pyta, nie błądzi".

Powodzenia w ebiznesie.

Pozdrawiam
Seba
Awatar użytkownika
Sebastian Nowak

Hosting, wordpress

Postprzez Roman_Torkowski
napisane: 1 Maj 2011, o 22:28

Witaj,
nie mamy niestety pojęcia jaką masz wiedzę techniczną oraz co planujesz robić w Internecie, więc trudno jest podać jedną najlepszą odpowiedź (zresztą zwykle nie ma takich)

Jeżeli chodzi o hostingi to na trochę dłużej miałem okazję zetknąć się z 3 różnymi: Mserwis, Niebieski.net oraz home.pl.
(było też parę innych, na których wykonywałem jakieś zlecenia, ale nie będę się o nich wypowiadał z braku dłuższego kontaktu)

Mserwis - jest tam kilka rozwiązań, które obecnie działają mi na nerwy w dodatku w chwili, gdy się zagapiłem z opłatą za przedłużenie hostingu od razu moja strona została zablokowana (w dodatku dzień wcześniej wieczorem wysłałem mejling z linkiem do strony promocyjnej, więc mam do nich mega uraz).
Mam wrażenie, że mimo wszystko dość często zdarzało im się mieć gorszy transfer (długie ładowanie strony, czy nawet brak dostępności), podobno zmieniali serwery więc kto wie, może z tego wynikały problemy.
Dla początkujących są OK, hosting podstawowy 123zł. Panel administracyjny cpanel.

home.pl - problematyczna obsługa wordpressa, do niedawna (podobno zmienili) mieli też tragiczny interfejs.
hostingi duże i dość drogie (niebieski.net też jest w sumie dość drogi, choć nadrabia innymi cechami)

niebieski.net - polecam, choć moja opinia nie jest tutaj obiektywna. Współpracuję z właścicielem tego hostingu, więc jestem bardzo subiektywny. Nagrałem także kurs dotyczący obsługi tego konkretnego hostingu (http://terazhosting.pl), więc jeżeli jesteś totalnie zielony możesz skorzystać z kursu i kuponu by przez 6-miesięcy mieć hosting za 10gr.
Później niestety standardowa stawka tzn. 290zł netto (ok 350zł brutto) / rok.
W zasadzie wg mnie jest to najlepsze rozwiązanie na start, gdyż dostajesz dość duży hosting, przez 6-miesięcy kosztuje Cię jedynie 10gr, a po tym czasie bez problemu i tak możesz wszystko przenieść na inny hosting.
(takie przeniesienie powinno zająć Ci ok 1dzień i przy 1-2 blogach nie jest to niczym skomplikowanym)
Panel administracyjny (wg mnie świetny): webas

Piszesz, że chcesz uruchomić 2 blogi, więc jeżeli jesteś zielony polecam także mój darmowy kurs wordpressowy (także w oparciu o niebieski.net). http://wordpressekspert.pl

Podsumowując dla każdego kto zaczyna dopiero przygodę z ebiznesem polecam hosting niebieski.net za 10gr oraz 2 moje darmowe kursy, które wprowadzą Cię w podstawy techniczne.

Co do narzędzi polecam:
Filezillę - do przesyłania plików na FTP
Jako narzędzie do Tworzenia video polecam program Camtasia Studio 7 (płatny 30-dniowa wersja testowa)
Do nagrywania audio polecam audacity
Jako autoresponder freebot'a/implebota lub FUMPa (choć ten ostatni niestety już trochę kosztuje - podobno bardzo dobrze działa na hostingu kei.pl oraz właśnie w/w niebieski.net - mam też usługę związaną z FUMPem - zw. z instalacją na niebieskim).
Jako edytory HTML notepad++ oraz aptana studio 2.0 (oba darmowe)

Mam nadzieję, że choć odrobinę pomogłem.

Roman_Torkowski

Miejscowość: Poznań

wordpress

Postprzez Kamil Krzysztof Łapiński
napisane: 3 Maj 2011, o 15:44

Z pomocnych narzędzi do budowania własnego biznesu, najważniejszym jest na pewno wordpress... Bo to nie blog jest Twoim biznesem, on jedynie pomaga w jego rozwinięciu. Nawet, jeżeli jest to dochód pasywny.

Skoro więc tak czy siak się musisz skupić na blogu (chociaż na wordpressie nie tylko bloga można "postawić") to poszukaj wszystkiego, co Ci to ułatwi najbardziej, jak tylko się da.

Jednak pytasz o to wg mnie z niewłaściwej strony - powinieneś zacząć od zastanawiania się, co TY możesz dać (włożyć) do swojego biznesu, JAK chcesz go zbudować (jaki masz plan i co chcesz osiągnąć), KTO będzie odbiorcą tego, co zamierzasz robić oraz... ILE masz "na start" ;-)

Serwer... Tutaj w grę wchodzi jedynie serwer płatny, tak samo jak płatna domena z końcówką .pl. Wszystko inne odradzam. Koszt nie jest wielki a wygląda to wszystko jednak dużo bardziej profesjonalnie. Z tanich a dobrych polecam GłowaNET. Dobre parametry i niskie ceny (tak serwerów jak i odnowień domen). Szybka pomoc techniczna.

By więcej coś pomóc przydałoby się więcej informacji. Na razie mam wrażenie, że chcesz coś zrobić, ale nie bardzo wiesz co i bardziej liczysz na to, że Ciebie poprowadzimy za rękę niż odpowiemy na parę pytań ;-) Jeżeli tak jest - to nic złego. Tylko to zaznacz. Będziemy wtedy mogli się bardziej dopasować do Twoich potrzeb i na pewno to, co Ci doradzimy, też będzie inne.

Pozdrawiam:
Kamil K. Łapiński

Darmowy Kurs Podrywu - rozwiązanie Twojego problemu z kobietami!
Awatar użytkownika
Kamil Krzysztof Łapiński

Miejscowość: Białystok

e-biznes

Postprzez Madar7
napisane: 19 Maj 2011, o 16:12

W sumie to liczy się jedno: pomysł zaangażowanie. Na tej podstawie można już wiele zbudować i osiągnąć. Wiem też,że każdy kto początkowo nastawia się na duże zyski,może się łatwo przeliczyć,bo na to również trzeba poczekać. Wszystko wychodzi w praktyce.

Madar7

Wróć do Luźne pogawędki