Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
12 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
- KarolP
Ja nawet nie wiedziałem, że coś takiego istnieje. A w jaki sposób działają te drukarnie? Wiesz może?
-

Paweł Landzberg - Posty: 2428
- Miejscowość: Brzeźno Wielkie
Może chodzi tutaj o zamawianie druku przez internet, jeśli tak to ja korzystam z tego rozwiązania. Nie muszę gnać do drukarni, wysyłam projekt emailem, składam zamówienie i czekam na paczkę
Warto oczywiście poczytać wcześniej opinie innych klientów odnośnie jakości druku.
-

Daniel 'siewca' Nakoneczka - Posty: 839
Przez internet jest znacznie sprawniej, na chwilę obecną jest mnóstwo takich firm, spróbuj np. w www.caffeprint.eu
- zossztof
A to jakaś nowość jest?
Generalnie dość dużo drukujemy. Ulotki, foldery, katalogi, plakaty wielkoformatowe i z doświadczenia wiem że czasem warto się przejechać do drukarni. Szczególnie jeśli zlecamy druk na duży nakład. Po co potem się stresować?
A jeśli drukujemy coś na wczoraj i trzeba cisnąć drukarnie to nie zawsze telefonicznie czy mailowo wychodzi.
W zwiazku z tym mam dwa spostrzeżenia.
1) Do zwykłej drukarni dokumenty (pliki) też można wysłać przez internet i odebrać kurierem czy pocztą.
2) Wydaje mi się że lepiej drukować na miejscu. Większa kontrola nad jakością wydruku. Czasem zdarza się że trzeba do drukarni podjechać i ocenić efekty pracy panów drukarzy
Osobiście nie korzystałem nigdy z "drukarni internetowej" bo dokładnie to samo mam w tradycyjnej i zawsze negocjujemy ceny
Wysyłam mailem (raczej ftp) i odbieram kurierem (taksą).
Generalnie dość dużo drukujemy. Ulotki, foldery, katalogi, plakaty wielkoformatowe i z doświadczenia wiem że czasem warto się przejechać do drukarni. Szczególnie jeśli zlecamy druk na duży nakład. Po co potem się stresować?
A jeśli drukujemy coś na wczoraj i trzeba cisnąć drukarnie to nie zawsze telefonicznie czy mailowo wychodzi.
W zwiazku z tym mam dwa spostrzeżenia.
1) Do zwykłej drukarni dokumenty (pliki) też można wysłać przez internet i odebrać kurierem czy pocztą.
2) Wydaje mi się że lepiej drukować na miejscu. Większa kontrola nad jakością wydruku. Czasem zdarza się że trzeba do drukarni podjechać i ocenić efekty pracy panów drukarzy
Osobiście nie korzystałem nigdy z "drukarni internetowej" bo dokładnie to samo mam w tradycyjnej i zawsze negocjujemy ceny
Wysyłam mailem (raczej ftp) i odbieram kurierem (taksą).
-

greeneed - Posty: 139
- Miejscowość: Strzelin - Wrocław
Dobrze, że poruszyliście temat drukarni, bo właśnie potrzebuję
wydrukować kilkaset wizytówek
Myślę, że na początek 500 sztuk wystarczy. Będą to wizytówki
jednostronne, full color. Projekt dostarczę do drukarni własny.
Decydującymi kryteriami zakupu w moim przypadku
będą: niska cena druku i tania przesyłka. Oczywiście jakość
wydruku i czas realizacji zamówienia nie powinna odbiegać
zbytnio od standardów
Znacie może jakąś drukarnie w Krakowie, gdzie można negocjować
ceny? Nie musiałbym też płacić za przesyłkę

wydrukować kilkaset wizytówek
Myślę, że na początek 500 sztuk wystarczy. Będą to wizytówki
jednostronne, full color. Projekt dostarczę do drukarni własny.
Decydującymi kryteriami zakupu w moim przypadku
będą: niska cena druku i tania przesyłka. Oczywiście jakość
wydruku i czas realizacji zamówienia nie powinna odbiegać
zbytnio od standardów
Znacie może jakąś drukarnie w Krakowie, gdzie można negocjować
ceny? Nie musiałbym też płacić za przesyłkę

- Konsultant FM Group
Wszystko zależy od tego, co chcecie drukować, jaki nakład, jaki papier itd. Jeśli ma to być dobra jakość, to zapomnijcie o drukarniach "internetowych", oferujących zazwyczaj usługi druku cyfrowego na de facto drukarkach, nie prawdziwych maszynach drukujących.
Zasada odnośnie druku wizytówek jest taka:
- jeśli chcesz mieć tanią wizytówkę, wybierz druk cyfrowy,
- jeśli chcesz mieć profesjonalną wizytówkę, wybierz druk offsetowy,
- jeśli chcesz mieć luksusową wizytówkę, wybierz sitodruk.
Jeśli chodzi o ulotki:
- wybierz wariant najbardziej dopowiadający (cena/jakość).
Zalety druku cyfrowego:
- krótki czas wykonania usługi,
- korzystna cena,
- prosty cały proces wykonania usługi (od momentu złożenia zamówienia do realizacji).
Wady druku cyfrowego:
- zdecydowanie niższa jakość:
a) mniejsze możliwości wyboru podłoża do zadruku (w szczególności gramatury i faktury),
b) mniejsze możliwości wyboru rodzaju zadruku (rodzaj i kolory farb).
Zalety druku offsetowego i sitodruku:
- nieporównywalnie wyższa jakość,
- szerokie możliwości wyboru
a) podłoża - dowolne podłoże o grubości nawet 1 cm (!), w tym również tworzywa sztuczne czy blacha,
b) farby - kolory niestandardowe (pantony),
c) inne efekty - farby wypukłe, wydruki trójwymiarowe, lakierowanie, lakierowanie wybiórcze, lakierowanie drip off lub twin (w zależności od nomenklatury producenta - łączenie lakieru połyskowego i matu na jednym wydruku).
Wady druku offsetowego i sitodruku:
- dłuższy czas wykonania usługi (ale tu dużo zależy od konkretnej drukarni - jeśli ma system ctp, czas realizacji jest podobny do druku cyfrowego),
- wyższa cena,
- bardziej skomplikowany proces wykonania usługi (technologia),
- konieczność (najczęściej osobistej) akceptacji wydruków - dostajesz tzw. proofa do akceptacji.
Zasada odnośnie druku wizytówek jest taka:
- jeśli chcesz mieć tanią wizytówkę, wybierz druk cyfrowy,
- jeśli chcesz mieć profesjonalną wizytówkę, wybierz druk offsetowy,
- jeśli chcesz mieć luksusową wizytówkę, wybierz sitodruk.
Jeśli chodzi o ulotki:
- wybierz wariant najbardziej dopowiadający (cena/jakość).
Zalety druku cyfrowego:
- krótki czas wykonania usługi,
- korzystna cena,
- prosty cały proces wykonania usługi (od momentu złożenia zamówienia do realizacji).
Wady druku cyfrowego:
- zdecydowanie niższa jakość:
a) mniejsze możliwości wyboru podłoża do zadruku (w szczególności gramatury i faktury),
b) mniejsze możliwości wyboru rodzaju zadruku (rodzaj i kolory farb).
Zalety druku offsetowego i sitodruku:
- nieporównywalnie wyższa jakość,
- szerokie możliwości wyboru
a) podłoża - dowolne podłoże o grubości nawet 1 cm (!), w tym również tworzywa sztuczne czy blacha,
b) farby - kolory niestandardowe (pantony),
c) inne efekty - farby wypukłe, wydruki trójwymiarowe, lakierowanie, lakierowanie wybiórcze, lakierowanie drip off lub twin (w zależności od nomenklatury producenta - łączenie lakieru połyskowego i matu na jednym wydruku).
Wady druku offsetowego i sitodruku:
- dłuższy czas wykonania usługi (ale tu dużo zależy od konkretnej drukarni - jeśli ma system ctp, czas realizacji jest podobny do druku cyfrowego),
- wyższa cena,
- bardziej skomplikowany proces wykonania usługi (technologia),
- konieczność (najczęściej osobistej) akceptacji wydruków - dostajesz tzw. proofa do akceptacji.
-

Grzegorz 'gregorbu' Bujanowski - Posty: 59
- Miejscowość: Warszawa
Widzę, że kolega jest całkiem nieźle zorientowany z zagadnieniach druku.
Tak sie składa , że ja na co dzień pracuję w drukarni . hehe, E-biznes jeszcze niestety - póki co- po godzinach. Ale to się niebawem zmieni.
Jeśli chodzi o druki niskonakładowe, to zdecydowanie - najlepsze rozwiązanie to druk cyfrowy. Po prostu wychodzi, z tego co ja wiem najtaniej. Jakość też powinna być niezła.
Druk offsetowy - niestety nie jest dla małych zamówień. Wątpię, ze ktoś wydrukuje nawet 1000 wizytówek w offsecie. No chyba, że z arkusza, ale też wątpię.
Jest kilka drukarnii cyfrowych w Krakowie - przy pierwszym zleceniu, ja bym podjechał i przyjrzał się jakości - odebrał osobiście zamówienie. Niestety czasami potrafią coś schrzanić.
Tak sie składa , że ja na co dzień pracuję w drukarni . hehe, E-biznes jeszcze niestety - póki co- po godzinach. Ale to się niebawem zmieni.
Jeśli chodzi o druki niskonakładowe, to zdecydowanie - najlepsze rozwiązanie to druk cyfrowy. Po prostu wychodzi, z tego co ja wiem najtaniej. Jakość też powinna być niezła.
Druk offsetowy - niestety nie jest dla małych zamówień. Wątpię, ze ktoś wydrukuje nawet 1000 wizytówek w offsecie. No chyba, że z arkusza, ale też wątpię.
Jest kilka drukarnii cyfrowych w Krakowie - przy pierwszym zleceniu, ja bym podjechał i przyjrzał się jakości - odebrał osobiście zamówienie. Niestety czasami potrafią coś schrzanić.

-

Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka - Posty: 329
Co nieco.Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka napisał(a):Widzę, że kolega jest całkiem nieźle zorientowany z zagadnieniach druku.
No to całkiem jak ja. Tyle, że ja pracuję po drugiej stronie, tj. dostawców maszyn, urządzeń i materiałów eksploatacyjnych.Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka napisał(a):Tak sie składa , że ja na co dzień pracuję w drukarni . hehe, E-biznes jeszcze niestety - póki co- po godzinach. Ale to się niebawem zmieni.
Drukują, drukują. Teraz coraz większa ilość drukarni nastawia się właśnie na krótkie zlecenia. Warunek jest jeden: zautomatyzowany proces. CtP to absolutne minimum - inaczej nie byłoby szans na wygenerowanie jakiegokolwiek zysku. A tak wrzucają na jedną płytę parę zleceń o jednakowej kolorystyce, projekt idzie bezpośrednio do naświetlarki i maszyny drukującej, nie ma potrzeby ręcznego ustawiania profili farbowych itd. itp.[/quote]Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka napisał(a):Druk offsetowy - niestety nie jest dla małych zamówień. Wątpię, ze ktoś wydrukuje nawet 1000 wizytówek w offsecie. No chyba, że z arkusza, ale też wątpię.
-

Grzegorz 'gregorbu' Bujanowski - Posty: 59
- Miejscowość: Warszawa
My drukujemy w abcgraf.pl - już ładnych parę lat ale ostrzegam, niestety to taki hipermarket, jadą mocno na cenach, zbierają hurtowo zamówienia przez cały tydzień, drukują po zebraniu. ceny świetne ale z jakością czasami jest bardzo źle. jak macie do druku coś mniej ważnego (ulotki) to mozna, ale jak priorytetem jest bezwzględna jakość i 0% szans na wpadkę to nie polecam.
-

wybuchowy - Posty: 36
- Miejscowość: Katowice
12 posty(ów)
• Strona 1 z 2 • 1, 2
-