Rok założenia: 2008Kontakt
pisz śmiało - każdy temat dozwolony! (jedyne takie miejsce na tym forum
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Czy wypada??? - Wasze doświadczenia

Postprzez Mateusz A.
napisane: 3 Sty 2011, o 18:08

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Dwa pytania...
Jak oceniacie pomysł prezentacji oferty drogą telefoniczną, skierowaną do firm MOGĄCYCH być zainteresowanymi naszą ofertą?
Czy taka forma promocji nie jest zbyt nachalna i czy na starcie nie odpycha potencjalnych klientów (jej odbiorców)?

Może macie jakieś doświadczenie w tym temacie, będę wdzięczny za każdą wypowiedź.

Dziękuję :)

Mateusz A.

Miejscowość: Wrocław

re:

Postprzez D14bl0
napisane: 3 Sty 2011, o 18:37

Bedac czlonkiem organizacji studenckiej musielismy droga telefoniczna pozyskiwac firmy do wspolpracy i musze powiedziec ze bylo dosyc ciezko... Najczesciej sekretarka ktora odbierala telefon bez zastanowienia probowala zakonczyc rozmowe, zgdyz myslala ze chcemy jej cos wcisnac niezaleznie od jakosci produktu. Dlatego dzwoniac do firmy od razu probuj sie polaczyc z odpowiednia konkretna osoba (przedstaw sie i popros o rozmowe z "osoba odpowiedzialna za.... "). Gorzej jezeli takiej osoby w firmie nie ma :/ wtedy trzeba kombinowac. W ramach cwiczen na poczatku lepiej zadzwonic do mniej znaczacych firm i pocwiczyc, pozniej jest znacznie latwiej rozmawiac, bo wiemy o co Nas beda pytac i jak bedzie przebiegac rozmowa. Moze powiesz jakies konkrety, to znaczy w jakiej brazny pracujesz to bedzie troche latwiej.

Awatar użytkownika
D14bl0

Miejscowość: Wroclaw

Produkt

Postprzez Mateusz A.
napisane: 3 Sty 2011, o 20:52

W wielkim skrócie będzie to platforma dająca możliwość zarządzania stroną firmową połączona z usługą hostingową.

Mateusz A.

re:

Postprzez D14bl0
napisane: 3 Sty 2011, o 21:22

Jak zadzwonisz do kogos i tak powiesz to raczej malo sprzedaz. Musisz pokazac korzysci, Czemu ktos mialby zmienic dostawce uslug. Pokaz korzysci, daj przyklad czemu Twoja firma jest wyjatkowa. A moze ja bede Twoim pierwszym klientem... bo wlasnie tworze strone internetowa (tylko firmy nie mam narazie). Cos malo przekonania w tej Twojej ofercie :) Tak naprawde najwazniejsza jest wlasnie oferta, a nie droga ktora ja przekazesz. Jezeli zaoferujesz cos wyjatkowego, unikalnego i bedziesz umial o tym opowiedziec, to nie bedzie problemu zeby cos sprzedac. Sorry jezeli za bardzo odbieglem od tematu ... ale musisz byc bardziej szczegolowy, takie jest moje zdanie.

Awatar użytkownika
D14bl0

Hehe

Postprzez Mateusz A.
napisane: 3 Sty 2011, o 21:57

D14bl0 napisał(a):Jak zadzwonisz do kogos i tak powiesz to raczej malo sprzedaz. Musisz pokazac korzysci, Czemu ktos mialby zmienic dostawce uslug. Pokaz korzysci, daj przyklad czemu Twoja firma jest wyjatkowa. A moze ja bede Twoim pierwszym klientem... bo wlasnie tworze strone internetowa (tylko firmy nie mam narazie). Cos malo przekonania w tej Twojej ofercie :) Tak naprawde najwazniejsza jest wlasnie oferta, a nie droga ktora ja przekazesz. Jezeli zaoferujesz cos wyjatkowego, unikalnego i bedziesz umial o tym opowiedziec, to nie bedzie problemu zeby cos sprzedac. Sorry jezeli za bardzo odbieglem od tematu ... ale musisz byc bardziej szczegolowy, takie jest moje zdanie.

Muszę ci właśnie powiedzieć że troszeczkę się rozpisałem na temat mojej oferty, jednakże nie chciałem aby ten temat wyglądał jak reklama i uznałem że niema sensu się bardziej rozpisywać :)

Wkrótce na forum zamieszczę więcej informacji na temat tego produktu ;)

Mateusz A.

re:

Postprzez D14bl0
napisane: 3 Sty 2011, o 22:10

No chyba ze tak ;) w takim razie zwracam honor :oops:

Awatar użytkownika
D14bl0

Mateuszu,

Wypada dzwonić z ofertą. Warto jednak, aby kilka dni wcześniej wysłać maila i/lub zadzwonić i zapytać się z kim możesz rozmawiać w firmie w sprawie Twojej oferty.

Weź pod uwagę, że to jest w zasadzie telemarketing. Czy Ty lubisz kiedy dzwonią do Ciebie z banku ze wspaniałymi propozycjami kredytu? Albo na prezentację super, hiper garnków? Kiedy w ogóle nie myślisz o tym, że potrzebujesz tylko zajmujesz się innymi sprawami.

Wyobraź sobie, że dzwonisz - odbiera żona, sekretarka, recepcjonista, ochroniarz w portierni, albo ktoś z handlowców. Takie osoby raczej mają w nosie Twoją ofertę i wyślą Ciebie na drzewo. A jak zapytasz czy mogę rozmawiać z osobą decyzyjną, to im się czerwona lampa zapala i blokują dostęp.

Musisz dotrzeć do szefa (jeśli mała firma lub szef się zna) albo do osoby odpowiedzialnej za IT ew. za serwis WWW (jeśli jest taka osoba, to najczęściej w IT a nie marketingu).

Nawet jak już będziesz rozmawiać z odpowiednią osobą, to może to być nieodpowiedni moment - przerywasz ważną pracę, zebranie, rozmowę handlową, ktoś akurat ma zły humor - też wyśle Ciebie na drzewo (czasami nawet nieuprzejmie).

Na początku jest to frustrujące - musisz uzbroić się w cierpliwość i zdać sobie sprawę, że wiele (bardzo wiele) razy usłyszysz NIE.

Dlatego lepiej jest kontaktować się z osobami, które chociaż wstępnie są zainteresowane i szukają rozwiązania problemu ze stroną WWW.

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

Ważny jest chytry początek ;-)

Postprzez Kamil Krzysztof Łapiński
napisane: 6 Kwi 2011, o 22:37

Temat już ciut starej daty, ale może jednak się moja wypowiedź na coś jeszcze przyda.

W wypadku dzwonienia do kogoś z ofertą, lub dzwonienia do kogoś w ogóle... Znacie to na pewno z własnego doświadczenia - kiedy ktoś dzwoni to przeważnie jest święcie przekonany o tym, że skoro sam ma czas rozmawiać, to mają go także wszyscy dookoła... Jest jeszcze sprawa, już wspomnianego, uprzedzenia do telemarketerów.

Jest na to dosyć proste, ciut chytre rozwiązanie :-)

Na samym początku rozmowy, już po połączeniu z osobą odpowiedzialną za daną kwestię, czy z szefem, przedstawiamy się (imię, nazwisko, firma) i pytamy "czy może mi pan poświęcić 2 minuty?". Bingo! Nie ważne, czy ta rozmowa faktycznie potrwa minut 5, 10, czy 30. Gość (lub kobieta) jest nastawiony już zupełnie inaczej, bo ma poczucie, że to potrwa tylko chwilę. Jeżeli jednak odpowie, że nie ma tego czasu (bo faktycznie może nie mieć) - wtedy od razu można się umówić na jakiś dogodny dla tej osoby termin.

Prawda, że to proste? ;-)

Uwaga tylko, by nie pytać w stylu "czy ma pan czas?" - jaka jest w takim wypadku automatyczna odpowiedź? "Nie". Lepiej więc zapytać, czy ktoś ma 2 minuty ;-)

Pozdrawiam!
Kamil Łapiński

Awatar użytkownika
Kamil Krzysztof Łapiński

Miejscowość: Białystok

Co do początku ...

Postprzez Maciej Skrzypczak
napisane: 12 Kwi 2011, o 14:57

Nawiążę do wypowiedzi mojego poprzednika - z tym początkiem nie zawsze jest tak różowo. Aktualnie pracuję jako przedstawiciel handlowy i klientów pozyskuję głównie w ten sposób - dzwoniąc do nich i umawiając się na spotkanie. Uwierz mi, że wypróbowałem już większość znanych mi sposobów i NIE MA tu uniwersalnego środka.

Każdy klient jest inny, każdy reaguje inaczej i każdy ma inne postrzeganie świata :P
Dzwoniąc do klienta musimy już na samym początku sprowokować go do zainteresowania, co jest niezwykle trudne i jak napisałem wcześniej - uniwersalne sposoby na to nie istnieją. Każda branża jest inna, każda ma innych klientów a więc ich zachowania będą różne.

Chociaż nie powiem, rzadko stosuje metodę "czy może mi pan poświęcić 2 minuty?". Może w moim przypadku to pomoże ... kto wie ? :)

Sprawdź Opisy Programów Partnerskich i wybierz który najbardziej Ci odpowiada ...
Awatar użytkownika
Maciej Skrzypczak

Miejscowość: Żagań

Wróć do Luźne pogawędki