Rok założenia: 2008Kontakt
pisz śmiało - każdy temat dozwolony! (jedyne takie miejsce na tym forum
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Anonimowośc w sieci

Postprzez arthur
napisane: 6 Lis 2010, o 17:50

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam
Interesuje mnie jedna rzecz. Jeżeli wykupię hosting, wrzucę na serwer jakąś stronkę to czy istnieje możliwość iż ktoś będzie mógł sprawdzić kto wykupił usługę hostingową? Mówiąc potocznym językiem czy ktoś będzie w stanie mnie namierzyć, dojść po adresie IP czy tam czymkolwiek ? :)
Nie zebym planował cos podejrzanego, po prostu interesuje mnie to :)

Tak na marginesie, ostatnio nieświadomie ( tj. bez czytania regulaminu) założyłem konto na serwisie pobieraczek.pl. Okazało sie iż po 10 dniach autoamtycznie darmowa usługa zmienia sie w płatna, do tego z góry naliczają za cały rok. Dostałem wezwanie do zapłaty podporządkowane pod numer IP :) Praktyka złodziejska, moze ktos słyszał o tym.

Teraz zastanawiam sie czy można w sieci byc anonimowym?? Czytałem o programach do zmiany IP ( nawet zainstalowałem sobie Steganos, ale strasznie zamula)
Będe wdzięczny za jakieś wskazówki.
Pozdrawiam

arthur

Tor Browser

Postprzez bartekmedon
napisane: 7 Lis 2010, o 08:56

Jest taki program jak TOR Browser - jak coś nabroisz z jego użyciem to jesteś praktycznie nienamierzalny. Oczywiście nie w 100%, bo dojść do tego się da kto co i jak, ale byłoby to związane z międzynarodowymi działaniami o wielkich kosztach. Gorzej jak np. coś nabroisz za pomocą TORa i jest zasadne podejrzenie wobec tego, że to Ty - wtedy można sprawdzić czy np. za jego pomocą się łączyłeś itd. Chociaż do końca nie jestem pewien jak to wtedy wygląda. No i trzeba pamiętać, że w przypadku tego programu nie będzie on prawidłowo działał zawsze tam gdzie jest Java czy Flash, które mogą mieć fizyczny dostęp do Twojego komputera więc. TORa można ściągnąć razem z dostosowanym pod niego Firefoxem, ale tak jak wspominałeś takie programy zamulają ponieważ łączysz się z miejscem docelowym po ścieżce biegnącej po całym świecie (w uproszczeniu). Czyli zamiast w myśl zasad routingu łącząc się z Katowic do serwera w Warszawie "lecieć" po najkrótszej ścieżce, Twoje żądanie przechodzi przez dziesiątki (albo i więcej) innych krajów.

No i jeszcze jest coś takiego jak serwery proxy, ale one też zamulają.

A co do pobieraczka to temat rzeka znany od dawna :)

Awatar użytkownika
bartekmedon

Pobieraczek

Postprzez Paweł Landzberg
napisane: 7 Lis 2010, o 12:46

Z miesiąc temu moja koleżanka się nadziała też na pobieraczka. Korzystają z przepisów na krawędzi. W momencie rejestracji dokonałeś już zakupu, a wówczas według ustawy masz 10 dni na odstąpienie od umowy. Także wysoce nieetyczne zagranie z ich strony.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

naciągaczek.pl

Postprzez arthur
napisane: 14 Lis 2010, o 21:06

Paweł Landzberg napisał(a):Z miesiąc temu moja koleżanka się nadziała też na pobieraczka. Korzystają z przepisów na krawędzi. W momencie rejestracji dokonałeś już zakupu, a wówczas według ustawy masz 10 dni na odstąpienie od umowy. Także wysoce nieetyczne zagranie z ich strony.

Dlatego też oczywiście nie zamierzam im płacić ;) Nawet napisałem do nich że z niecierpliwością czekam na pozew :)

Bazują na osobach które po prostu sie przestraszą i wola zapłacić te niecałe 100 zł. Już przy pierwszej wizycie na ich stronie naruszają przepisy poprzez stosowanie reklamy wprowadzającej w błąd, co wyraźnie stwierdził UOKiK w jednej z decyzji. Jest to łamanie ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym.
Nie ma sensu sie rozwodzić na ich temat, po prostu banda naciągaczy. Jedyne co można zrobić po przeczytaniu ich maili to zgłosić do odpowiednich instytucji próbę wyłudzenia.

arthur

Tak lub nie

Postprzez Konsultant FM Group
napisane: 15 Lis 2010, o 16:25

arthur napisał(a):Jeżeli wykupię hosting, wrzucę na serwer jakąś stronkę to czy istnieje możliwość iż ktoś będzie mógł sprawdzić kto wykupił usługę hostingową?

Jeśli kupisz domenę i wyrazisz zgodę na udostępnienie Twoich
danych osobowych we who.is to tak.

Konsultant FM Group

Dzięki

Postprzez arthur
napisane: 15 Lis 2010, o 20:35