co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
dział poświęcony logom i logotypom: jak i po co je tworzyć, przykłady, inspiracje, porady

Taki jakiś pustawy ten poddział, więc może jakiś krótki chociaż pościk se walnę :P

Zrobiłem kiedyś taki dość prosty tutorial wideo, jak zrobić logo w Photoshopie w 10 minut.
Zapraszam tutaj:
http://ebiznesy.pl/zrzuty-wideo-czyli-s ... hopie.html

Generalnie zasada jest teoretycznie prosta:

1. Logo powinno się robić w programie do grafiki wektorowej (typu CorelDRAW), aby można je było dowolnie skalować (np. na plakat)
    2. W programie do obróbki rastrowej (typu Adobe Photoshop) zrobić ewentualnie efekty, bajerki etc.

Natomiast jeśli tworzymy coś stricte na potrzeby WWW, wtedy można pobawić się tylko w Photoshopie, Gimpie czy innym gadzie. W razie potrzeby, trzeba będzie z tego wektorki porobić i tyle.

Powodzenia w tworzeniu własnych grafik!

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Generalnie również używam do tego celu Photoshopa. Jeśli się umie to można chyba wszystko w nim zrobić. No właśnie "jeśli się umie" :P Gdybym umiał wykorzystywać chociaż 10% tego programu to by było dobrze :D

W przypadku loga,napisu można się trochę pobawić w opcje mieszania (blending options) - w stosunkowo krótkim czasie eksperymentowania można osiągnąć ciekawe efekty :)

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Fajne wideo :) Właśnie dzisiaj testowałem PS CS4 :)

Do "produkcji" logo można użyć również stronkę którą już gdzieś podałem - http://cooltext.com/
Przy okazji polecam miesięcznik .PSD Photoshop - http://www.psdmag.org/

Awatar użytkownika
Marcin Godlewski

Dużo różni się PS CS4 od CS3?? Jakieś bajerki ma?? Łatwiejsza obsługa?

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Jest kilka ciekawych dodatków - typu 3d. Odnoszę wrażenie że szybciej się urochamia, zmienił się wygląd delikatnie. W końcu są zakładki ze zdjęciami jak w FF i zdjęcia są od razu na maxa uruchomione. Jak na chwilę obecną mi się podoba :)

Awatar użytkownika
Marcin Godlewski

Właśnie szykuję się do zakupu pakietu Adobe. Jeden z dwóch wchodzi w grę:
Adobe Creative Suite 3 Design Premium
lub
Adobe Creative Suite 3 Web Premium

Wersja CS 4 jest sporo droższa. Wspomniane przez Marcina detale raczej nie rekompensują zwiększonego wydatku - przynajmniej w moim przypadku.

Poza tym, jak już piszę w tym temacie, kupuję wersję ENG. Dlaczego? Bo "od zawsze" używałem produktów Adobe / Macromedia w wersji angielskiej i po polsku zapewne byłoby mi nawet trudniej... Podejrzewam, że niektóre opcje zostały koślawie potłumaczone. Często tak bywa....

Do 10 kwietnia coraz bliżej. Poznaj osobiście Forumowiczów!
Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Właśnie zrobiłem swoje pierwsze logo w GIMPie :)

Mam w związku z tym pytanie.
Wcześniej w miejscu logo miałem nazwę serwisu w h1 która była klikalna (odnośnik do strony głównej).
Teraz logo w postaci graficznej wstawiłem do arkusza CSS (żeby za każdym razem nie zmieniać wszystkich podstron, a mam wszystko w xhtml/css) i nie wiem jak zrobić, aby to logo było też odnośnikiem.

Jest na to jakiś patent?

Zobacz, jak mogę Ci pomóc:
Marcin Kijak Business Education - darmowe kursy internetowe (szybka nauka i czytanie, rozwój osobisty, eMarketing)

Business Support Group - nowa era zarabiania w internecie - wykorzystaj potęgę e-marketingu!
Awatar użytkownika
Marcin_Kijak

Marcin_Kijak napisał(a):Właśnie zrobiłem swoje pierwsze logo w GIMPie :)

Mam w związku z tym pytanie.
Wcześniej w miejscu logo miałem nazwę serwisu w h1 która była klikalna (odnośnik do strony głównej).
Teraz logo w postaci graficznej wstawiłem do arkusza CSS (żeby za każdym razem nie zmieniać wszystkich podstron, a mam wszystko w xhtml/css) i nie wiem jak zrobić, aby to logo było też odnośnikiem.

Jest na to jakiś patent?

Jeśli wstawiłeś logo jako tło za pomocą CSS, to możesz zrobić na nim obszar z odsyłaczem za pomocą HTML-a. Poczytaj to http://www.kurshtml.boo.pl/html/odsylac ... lacze.html

Tworzę serwisy internetowe i systemy CMS: tworzenie stron internetowych
Mój sklepik: Torebki damskie
Awatar użytkownika
Daniel 'siewca' Nakoneczka

Marcinie,

Daniel podał jeden ze sposobów, a ja podam inny, który pozwoli widzieć Google nadal zawartość Twojego H1.
Technika ta nosi nazwę FIR (ang. Farhner Image Replacement - metoda Farhnera zastępowania tekstów obrazkami). Nazwami się nie przejmuj podaję je tylko dla porządku, gdyby ktoś chciał więcej na ten temat poszukać w Sieci.

Zakładam, że chodzi o Twoją stronę http://projektSukces.pl:

W pliku CSS do selektora #header h1 dodaj atrybuty:
Kod: Zaznacz wszystko
text-indent:-1000em;

W pliku CSS do selektora #header .headMiddle dodaj atrybuty:
overflow:hidden;

Pierwsza zmiana powoduje, że nagłówek h1 będzie mieć pierwszy wiersz wysunięty w lewo o 1000 szerokości litery 'm'. Jest to dość daleko, lecz przy dzisiejszych monitorach panoramicznych nigdy nie wiadomo, więc.. Na wszelki wypadek druga zmiana, która powoduje, że div.headMiddle będzie miał przesłoniętą całą zawartość, która wychodzi poza jego wymiary (w naszym przypadku nagłówek h1).

Efekt ten można osiągnąć również inaczej - pozycjonowaniem względnie bezwzględnym:

W pliku CSS do selektora #header h1 dodaj atrybuty:
position:absolute;
left:-1000em;

W pliku CSS do selektora #header .headMiddle dodaj atrybuty:
overflow:hidden;
position:relative;

Proponuję jeszcze, abyś poprawił swoje logo - umieścił je na tle gradientu, który masz w nagłówku, żeby się tak nie odcinało na stronie. Możesz również zapisać je w pliku PNG z przezroczystym tłem, ale w tym przypadku użytkownicy IE6 będą widzieć je tak, jak teraz jest. Chyba, że zastosujesz PNGfixa..

Awatar użytkownika
Tomasz Fabiszak

Miejscowość: Poznań

OK, dzięki wielkie!

Wiesz, i tak jestem z siebie dumny że coś takiego zrobiłem bo z grafiką nie mam nic wspólnego i do tej pory używałem tylko Painta :) Nawet teraz napis zrobiłem w GIMPie a ludzika dodałem w Paincie.

A mam ok 10 stron które czekają na swoje loga (w tym wypadku chodziło faktycznie o ProjektSukces) :)

W sumie można wszystkiego się nauczyć, tylko to kwestia czasu - a to mam najbardziej ograniczone...
Można też zlecić - i do tego się w przyszłości przymierzam - żeby coraz więcej drobnych prac oddać innym a samemu zająć się tylko treściami itp.

Pomyślę jak z tym gradientem, bo mam to zrobione w pliku graficznym - cienki pasek pionowy który jest ustawiony jako x-repeat. Czyli jakoś wkleić pod tekst... Faktycznie - też mi trochę przeszkadza to, że nadmiernie oddziela się od reszty.

Logo - będzie ewoluowało, na razie chcę aby coś było. Zresztą cały serwis w przyszłości zrobię bardziej miły dla oka, bo na razie wybrałem to co użyteczne dla mnie (rozmieszczenie, rozmiary itp), oraz skupiałem się nad zawartością.

Zobacz, jak mogę Ci pomóc:
Marcin Kijak Business Education - darmowe kursy internetowe (szybka nauka i czytanie, rozwój osobisty, eMarketing)

Business Support Group - nowa era zarabiania w internecie - wykorzystaj potęgę e-marketingu!
Awatar użytkownika
Marcin_Kijak

Następna

Wróć do Logo