Witam,
Nie wiem czy dobrze umieściłem swoje pytanie, ale w sumie najbardziej pasuje to chyba tutaj (w linkach) gdyż nie dotyczy to optymalizacji kodu ani samej konkretnej treści. Dobra, do rzeczy.
Na pewno każdy z was zauważył na portalach typu onet czy wp blok (ramkę, tabelkę, czasami linijkę) zamieszczaną głównie pod jakimś artykułem bądź wiadomością lub z boku zatytułowaną TAGI i tutaj po przecinku wymieniane są główne hasła z danego artykułu.
Tego typu TAGI są oczywiście tekstowymi linkami bądź do innych stron serwisu bądź innych wiadomości / artykułów. Na początku myślałem że jest to jakiś skrypt, który z tytułu, bądź treści wychwytuje najczęściej używane słowa i wiąże w meta tagi z <head>. Nic z tego !! jest to zwykły link tekstowy.
Pytanie zatem:
1.Czy tego rodzaju technika przyda się w małym serwisie?
2.Czy nie jest ona traktowana jako rodzaj spamu?
3.Do czego linkować? do treści wewnątrz witryny czy do zewnętrznych witryn?
W końcu jeśli google nie neguje tego to wspaniały sposób aby na końcu strony powtórzyć słowa kluczowe i jeszcze użyć np znacznika <h4> Oczywiście jest to "słabe" bo daleko (na końcu) w treści ale zawsze ....
Rozwijając temat czasami wspomniane TAGI ukazują się w bocznej ramce / tabeli serwisu i zawierają dodatkowo słowa "wokół tematu" napisane różną wielkością czcionki i w różnych kolorach / stylach. Wygląda to "nieciekawie" ale chętnie poznam waszą opinię / doświadczenia na ten drugi (jak i pierwszy) sposób.
Jakby ktoś nie wiedział o czym pisze odsyłam:
http://sport.wp.pl/kat,80634,title,Pols ... &_ticrsn=3
TAGI pod artykułem oraz w bloku po prawej stronie
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
Generalnie portale w Polsce sa fatalnie zrobione. Strona glowna gazety wyborczej - ponad 1000 bledow w kodzie (!!!). Onet - co druga strona sie rozsypuje, pierwszoroczniacy z informatyki pamietam dlubali kiedys niektore dzialy onetu... Dziwne, ze sie to kupy jakos trzyma. Z portalow pod wzgledem kodu nie ma co brac przykladu.
Do WordPressa sa takie wtyczki. Mozna tez recznie definiowac tagi, a podstrony z artykulami posiadajacymi te same tagi tworza sie automatycznie... Czesto tez tagiem jest po prostu link do strony z wprowadzonym slowem jako szukana fraza - latwy i sprytny zabieg
Wg mnie tak - minusem malego serwisu jest mala liczba podstron. Podstrony tagow zwiekszaja ta liczbe.
Strony tagow maja urywki artykulow, do ktorych linkuja. Jest to wiec duplicate content (powielona tresc), czego Google w teorii nie lubi. W praktyce jednak Google dobrze radzi sobie ze spisami artykulow, w tym na stronach tagow. Wiec w tym przypadku raczej nie jest to traktowane jak duplicate content, a przynajmniej nie ma za to jakichs kar widocznych golym okiem. Ja jednak nie stosuje tagow na moich stronach, bo kloci sie to z moim swiatopogladem
Wole kategorie.
W tagach linkujesz do indeksu artykulow, ktore maja wspolny dany tag wewnatrz Twojej witryny.
To ma swoj cel. Skrypt automatycznie powieksza i pogrubia/podkresla/koloryzuje bardziej popularne tagi, by latwiej je bylo znalezc internaucie.
2 posty(ów)
• Strona 1 z 1
-

zwierz - Posty: 48
- Miejscowość: Poznań
(...) na portalach typu onet czy wp (...)
Generalnie portale w Polsce sa fatalnie zrobione. Strona glowna gazety wyborczej - ponad 1000 bledow w kodzie (!!!). Onet - co druga strona sie rozsypuje, pierwszoroczniacy z informatyki pamietam dlubali kiedys niektore dzialy onetu... Dziwne, ze sie to kupy jakos trzyma. Z portalow pod wzgledem kodu nie ma co brac przykladu.
Na początku myślałem że jest to jakiś skrypt, który z tytułu, bądź treści wychwytuje najczęściej używane słowa
Do WordPressa sa takie wtyczki. Mozna tez recznie definiowac tagi, a podstrony z artykulami posiadajacymi te same tagi tworza sie automatycznie... Czesto tez tagiem jest po prostu link do strony z wprowadzonym slowem jako szukana fraza - latwy i sprytny zabieg
1.Czy tego rodzaju technika przyda się w małym serwisie?
Wg mnie tak - minusem malego serwisu jest mala liczba podstron. Podstrony tagow zwiekszaja ta liczbe.
2.Czy nie jest ona traktowana jako rodzaj spamu?
Strony tagow maja urywki artykulow, do ktorych linkuja. Jest to wiec duplicate content (powielona tresc), czego Google w teorii nie lubi. W praktyce jednak Google dobrze radzi sobie ze spisami artykulow, w tym na stronach tagow. Wiec w tym przypadku raczej nie jest to traktowane jak duplicate content, a przynajmniej nie ma za to jakichs kar widocznych golym okiem. Ja jednak nie stosuje tagow na moich stronach, bo kloci sie to z moim swiatopogladem
3.Do czego linkować? do treści wewnątrz witryny czy do zewnętrznych witryn?
W tagach linkujesz do indeksu artykulow, ktore maja wspolny dany tag wewnatrz Twojej witryny.
Rozwijając temat czasami wspomniane TAGI ukazują się w bocznej ramce / tabeli serwisu i zawierają dodatkowo słowa "wokół tematu" napisane różną wielkością czcionki i w różnych kolorach / stylach. Wygląda to "nieciekawie"
To ma swoj cel. Skrypt automatycznie powieksza i pogrubia/podkresla/koloryzuje bardziej popularne tagi, by latwiej je bylo znalezc internaucie.
Dopiero zaczynasz? Przeczytaj, co to jest domena i jak ją wybrać | Praktyczne porady na temat czyszczenia autostartu
-

Krzysztof Trynkiewicz - Posty: 461
2 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość