co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
łącza, odnośniki, linki - nazwy są różne, rola jedna: pozycjonowanie na wybrane frazy

maniek napisał(a):Otóż Google tępi to zjawisko. Dość dawno temu szły filtry masowo na dużą liczbę stron. Mnie też się dostało. Oficjalnie G zabrania, więc napiętnowanie jest bez względu na liczbę i zasięg systemów - z których defakto G nie ma przecież zysków (wręcz przeciwnie).

Miałem na myśli pozycjonowanie, a nie SWLe :)

Bartek Medoń - WebMaster, programista WWW. Popraw sobie humor oglądając najlepsze polskie kabarety
Awatar użytkownika
bartekmedon

S i w i l

Postprzez miloszgadz 20 Maj 2010, o 21:19

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Linki z SWL (rotacyjnych i defakto stałych) są przecież o wiele bardziej "ginące". Padanie katalogów/precli to oczywiście dość częsta sprawa, ale po to dodaje się do nowych. Osobiście nie robię tego ręcznie, nie byłbym w stanie tego ogarnąć :)

Linki z niektórych systemów są nic nie wartę i faktycznie giną, ale mowa a linkowaniu zaplecza i o mocnym linkowaniu. Nie wierze, ze Twój automat do katalogowania i preclowania da Ci 100tys linków i więcej (a dopiero w tedy można mówić o mocnym zapleczu). Trzeba mieć uniwersalne mocne zaplecze pod wielu klientów a tematyczne strony najwyżej tworzyć pod frazy bardzo trudne.

W zasadzie powiedziałem już chyba wszystko... SWL są dla mnie ble, bo IMHO nie służą do pozycjonowania. To dopalacze. Może dają radę przy zapleczu - dają kopa, przyspieszają indexację, ale uzależniają jak cholera. Linkowanie do katalogów i precli w 100% wystarcza i ma bardziej długotrwały efekt.

Kochan nałóg:)
Ustaw sobie w SWL na zaplecze 1k linków stałych i (tajemnica) a następnie zdobądź 1k z katalogów zobaczymy, które linki dłużej będą istnieć. Zakładamy, że nie dopalasz wpisów w katalogach SWL to według Ciebie fuj ble itp. - No i w końcu linkujesz zaplecze więc za długi łańcuch :)

Kolejna sprawa to zagrożenie ze strony G jeśli chodzi o używanie SWL. Jeśli kupujesz punkty, bądź pozyskujesz je z innych, łatwych i tanich źródeł to ok - samymi linkami na docelowe strony z SWL, jeśli grubo nie przesadzisz to nie zaszkodzisz, ale co ze stronami wyświetlającymi SWL? Takie moim zdaniem mogą doczekać się całusa od Google.

Mowa cały czas o zapleczu nie o linkowaniu SWLami strony docelowej.
Jest ryzyko jest zabawa to tylko strona zapleczowa dzisiaj ją stracisz (Praktycznie bardzo niski odsetek) jutro odzyskasz a w zanadrzu wiele innych.

Każdy ma swoją strategię, dzięki czemu cała zabawa jest ciekawa ;)

I to jest piękne w pozycjonowniu:)

Miałem na myśli pozycjonowanie, a nie SWLe :)

Ehhh :) i 4 strony do tyłu :)

miloszgadz

a

Postprzez maniek 20 Maj 2010, o 22:52

Linki z niektórych systemów są nic nie wartę i faktycznie giną, ale mowa a linkowaniu zaplecza i o mocnym linkowaniu. Nie wierze, ze Twój automat do katalogowania i preclowania da Ci 100tys linków i więcej (a dopiero w tedy można mówić o mocnym zapleczu).

Wszystko pięknie - tylko chyba zapomnieliśmy powiedzieć o jakiej ilości zaplecz rozmawiamy. Jeśli linkujesz do 10-20 to ok. Ale ile musiałbyś wywalić punktów na podlinkowanie 200 domen do poziomu o którym mówisz? Kolejna rzecz - 100k BL zaindexowanych w yahoo (bo chyba o takich mówimy?). Rozumiesz przez to 100k linków z różnych domen? Czy wliczasz w to podstrony? Sprawa następna - jakość owych linków. Wiem, jak zdobywa się punkty w systemach - poza statlinkiem można i robi to większość - stawia się śmieci (ew. mini stronki z bladym contentem pod e-weblinka). Najzwyklejszy spam podlinkowany innym spamem z SWL.

Katalogi - 100k linków z różnych domen nie złapię, bo nie ma tylu katalogów/precli. Bez problemu jednak kilka tysięcy w krótkim czasie osiągam. Spora część katalogów/precli jest naprawdę mocna, a linki dodane siedzą stabilnie. Całość można, jesli zaplecze jest warte zachodu podlinkować w seokatalogach (rzadko to robię).

Śmiem twierdzić, że wyżej opisana metoda jest o wiele skuteczniejsza,pewniejsza i o wiele tańsza niż linkowanie z SWL. Pamiętaj, że jak zmniejszysz ilość pkt. to moc zaplecza będzie spadać. Katalogi codziennie pojawiają się nowe, a dodawanie linków jest darmowe :)

Trzeba mieć uniwersalne mocne zaplecze pod wielu klientów a tematyczne strony najwyżej tworzyć pod frazy bardzo trudne.

Potwierdzone testami? Osobiście walę zapleczówki tematyczne, bez "mocnego zaplecza". Uważam jednak, że tematyka zaplecza nie odgrywa większego znaczenia jeśli chodzi o siłę pozycjonowania. Robię tak jednak, bo wielu klientów ma taki stereotyp (moim zdaniem) i łatwiej mi pchać linki.

Ustaw sobie w SWL na zaplecze 1k linków stałych i (tajemnica) a następnie zdobądź 1k z katalogów zobaczymy, które linki dłużej będą istnieć. Zakładamy, że nie dopalasz wpisów w katalogach SWL to według Ciebie fuj ble itp. - No i w końcu linkujesz zaplecze więc za długi łańcuch :)

Nie testowałem tego o czym mówisz. Nie mogę się do tego odnieść, bo (tajemnica) może mieć duży wpływ na to, o czym rozmawiamy. Pamiętaj jednak, że 1k to 1k, a automat do katalogowania działa nieprzerwanie w tle :)

Co do podlinkowania wpisów - tak, robiłem to. Stwierdziłem jednak, że gra nie warta świeczki, bo co wartościowe i tak zostanie zaindexowane.

Punkty pozyskujesz ze swoich śmieci/kupujesz?

maniek

SwL

Postprzez miloszgadz 21 Maj 2010, o 15:46

Wszystko pięknie - tylko chyba zapomnieliśmy powiedzieć o jakiej ilości zaplecz rozmawiamy. Jeśli linkujesz do 10-20 to ok. Ale ile musiałbyś wywalić punktów na podlinkowanie 200 domen do poziomu o którym mówisz?

50 domen do takiego poziomu da się bez problemu doprowadzić (na razie więcej mocnych nie potrzebuje) a jeśli była by potrzeba na większą ilość to też bym dała radę jednak zmieniłbym taktykę tzn. SWL plus dodatek:) ( ale jeśli nie ma potrzeby to zostaje przy SWL)

P.S 50 mocnych domen wielotematycznych i na potrzeby klienta zmienna liczba tematycznych.

Kolejna rzecz - 100k BL zaindexowanych w yahoo (bo chyba o takich mówimy?).

Tak w Yahoo

Rozumiesz przez to 100k linków z różnych domen? Czy wliczasz w to podstrony? Sprawa następna - jakość owych linków.

100k linków z różnych domen, ale nie ukrywam, że pewnie z niektórych domen idzie mnóstwo linków z podstron (nieuniknione).
Ale zadaj sobie pytanie ile linków z Twoimi wpisami jest na pierwszej stronie w katalogach? Hmm Myślę, co najmniej w danej kategorii lub podkategorii a w dodatku w tzw. szczegółach wpisu.
[/quote]

Wiem, jak zdobywa się punkty w systemach - poza statlinkiem można i robi to większość - stawia się śmieci (ew. mini stronki z bladym contentem pod e-weblinka). Najzwyklejszy spam podlinkowany innym spamem z SWL.

Śmieci :) hehe nie ! zdobywa się na stronach o wątpliwej jakości :)
A jeśli jedziesz automatem to wiesz również, że pomagasz budować te ŚMIECI:)

Katalogi - 100k linków z różnych domen nie złapię, bo nie ma tylu katalogów/precli. Bez problemu jednak kilka tysięcy w krótkim czasie osiągam. Spora część katalogów/precli jest naprawdę mocna, a linki dodane siedzą stabilnie. Całość można, jesli zaplecze jest warte zachodu podlinkować w seokatalogach (rzadko to robię).

Pewnie, że szkoda zachodu bo łatwiej jest gdy automat chodzi bez przerwy i uzupełnia straty (logiczne).

Śmiem twierdzić, że wyżej opisana metoda jest o wiele skuteczniejsza,pewniejsza

Śmiem twierdzić, że moja metoda mnie jeszcze nigdy nie zawiodła i daję super efekty.

i o wiele tańsza niż linkowanie z SWL. Pamiętaj, że jak zmniejszysz ilość pkt. to moc zaplecza będzie spadać. Katalogi codziennie pojawiają się nowe, a dodawanie linków jest darmowe

Mnie pkt również nic nie kosztują no jedynie statlink bo płace za art/precle, ale Ty do precli również potrzebujesz art.

Katalogi pojawiają się i znikają automat chodzi na bieżąco (wiadomo), ale pkt ustawione w SWLach również na bieżąco uzupełniają starty linków.

Potwierdzone testami?

Nie potrzeba testów. Do zaplecza wielotematycznego pasuje każdy link. UWAGA (Nie twierdzę, że link na temat lekarstw nie może być umieszczany na stronie o pozycjonowaniu )-zdarzają się upierdliwi klienci.

Osobiście walę zapleczówki tematyczne, bez "mocnego zaplecza". Uważam jednak, że tematyka zaplecza nie odgrywa większego znaczenia jeśli chodzi o siłę pozycjonowania. Robię tak jednak, bo wielu klientów ma taki stereotyp (moim zdaniem) i łatwiej mi pchać linki.

Skoro tak uważasz to czemu nie. Mi łatwej jest dać kilka linków zamiast kilkunastu.

Pamiętaj jednak, że 1k to 1k, a automat do katalogowania działa nieprzerwanie w tle

Tak ja pisałem wyżej SWL również na bieżąco uzupełnia straty.

Punkty pozyskujesz ze swoich śmieci/kupujesz?

Tak jak napisałem wyżej - Stawiam własne strony w wątpliwej jakości :)
i podobnie wyżej - katalogując/ preclując automatem pomagasz zdobywać pkt:)

Nie chce, żebyś myślał, że używam tylko SWL
Bo tak nie jest - Również kataloguje i precluje, ale to dla mnie za mało
Ale faktycznie z katalogów można wyciągnąć wiele linków.

Chyba zbyt edukujące są te nasze posty nie sądzisz ?Ja się muszę poskromić hehe

miloszgadz

a

Postprzez maniek 25 Maj 2010, o 17:54

Cóż, mógłbym każdy Twój argument w pewien sposób obalić. Taka zabawa się nie kończy, zwłaszcza, że wiedza z zakresu SEO nie jest do końca usystematyzowana i zgłębiona "formalnie" :)

No ja już sporo powiedziałem, mówiąc więcej byłby nierozsądny, dlatego na tym etapie podziękuję za merytoryczną dyskusyję.
:knajpa:

maniek

Poprzednia

Wróć do Linki