co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Płatne wyświetlanie reklam, czyli GPTR i autosurfy
 zajrzyj także na video - blog > celeber.pl:  Skracanie adresów URL z goo.gl, czyli z Google

Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku
łącza, odnośniki, linki - nazwy są różne, rola jedna: pozycjonowanie na wybrane frazy

Google a pozcjonowanie

Postprzez bartekmedon 15 Maj 2010, o 20:33

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Ciekawa dyskusja :) Prawda jest taka, że pozycjonowanie właściwie powinno być zabronione wręcz karalne, bo to praktycznie oszustwo. Ale wiadomo biznes is biznes.

Bartek Medoń - WebMaster, programista WWW. Popraw sobie humor oglądając najlepsze polskie kabarety
Awatar użytkownika
bartekmedon

sprawdzam siłę tytułów

Postprzez maniek 15 Maj 2010, o 20:50

Ciekawa dyskusja :) Prawda jest taka, że pozycjonowanie właściwie powinno być zabronione wręcz karalne, bo to praktycznie oszustwo. Ale wiadomo biznes is biznes.

To zależy czy mówimy o white czy black seo :)

maniek

Takie i takie

Postprzez bartekmedon 16 Maj 2010, o 09:12

Właściwie każde :) Dlaczego ? Bo jest to sztuczne zdobywanie linków itd.... (to oczywiście takie wielkie uproszczenie), a więc oszukiwanie niejako Google, że nasza strona jest tak wspaniała, że tak wiele osób do niej linkuje.

To w takim mega skrócie, nie mniej nie ma co dyskutować, bo wiadomo że do niczego to nie prowadzi :)

Bartek Medoń - WebMaster, programista WWW. Popraw sobie humor oglądając najlepsze polskie kabarety
Awatar użytkownika
bartekmedon

sprawdzam siłę tytułów

Postprzez maniek 16 Maj 2010, o 09:26

A co ze wskazówkami Google dla webmasterów? Przecież seo to nie tylko linki, masz tam wszystko jak na tacy rozpisane co wolno, a czego należy się wystrzegać.

maniek

SEO, SEM

Postprzez bartekmedon 16 Maj 2010, o 09:28

Wiem, wiem - tak jak wspominałem moja wypowiedź wyżej jest bardzo uproszczona. Wiadomo, że optymalizacja własnej strony, dbanie o treść itd... to nic złego wręcz naturalnego.

Awatar użytkownika
bartekmedon

System

Postprzez miloszgadz 16 Maj 2010, o 11:39

Maniek:
To zabawa dla cierpliwych. Nie powiem - SWL testowałem, spamiary też, jednak do szerszego użycia się nie zdecydowałem.

Tu nie chodzi o cierpliwość tylko o łatwą i przyjemną metodę linkowania zaplecza.

Nie wiem co wiesz i co posiadasz w sieci, ale ja stawiam na jakość. Dobre zaplecze dla mnie to takie, które ma unikalny content (niekoniecznie w dużych ilościach) i które linkowane jest spokojnie i stale. Tylko wtedy mam pewność, że moich wysiłków nie zniweczy wujek G.

Dla mnie porządne zaplecze to również unikalna treść dla ludzi i wyszukiwarek itp., ale to zaplecze jest bardzo mocne dzięki właśnie SWL.

Nie doceniasz chyba katalogów/precli, którymi można zdziałać cuda

Bawiłbym się w to gdybym miał kilka stron do pozycjonowania. A tak to szkoda czasu i nerwów.
Za dużo ginie w tłumie. Wole stale kontrolować linki z mojego sposobu.

Bartek:

Moje strony więc mogę wstawiać na nim tyle linków ile chcę. Z prawem to nie ma nic wspólnego jedynie google może coś z tym zrobić a i tak nic nie zrobi do póki się nie przesadzi.

oszukiwanie niejako Google

Nie ma co przesadzać z tym google bo niedługi ludzie zaczną go traktować jak sędziego i wyrocznie :)

Wiem, wiem - tak jak wspominałem moja wypowiedź wyżej jest bardzo uproszczona. Wiadomo, że optymalizacja własnej strony, dbanie o treść itd... to nic złego wręcz naturalnego.

Dawno się w to nie zagłębiałem ale wytyczne google chyba równie pozwalają na katalogowanie i stopki na forach.

PODSUMOWANIE
Przejrzyjcie sobie największe portale w Polsce i te tematyczne i te wielotematyczne.
Jakie one mają piękne linkowanie naturalne:)

miloszgadz

Tak właśnie jest

Postprzez bartekmedon 16 Maj 2010, o 12:49

Miłosz ma absolutną rację, Google przecież doskonale wie, że istnieją firmy pozycjonujące itd. itd.... przecież nie zbanują tego zjawiska, bo to za duży biznes. Chodziło mi tylko o to, że idealna i czysta sytuacja byłaby taka gdyby strony po prostu istniały, autorzy by o nie dbali itd., promowali (ale bez sztucznego nabijania linków po preclach, katalogach itd.), a Google według swoich kryteriów tworzyło ranking. Gdyby linki, które otrzymujemy z innych stron faktycznie były z racji takiej, że ktoś nasz serwis docenił i postanowił zlinkować, a nie bo kupiłem link, dodałem katalog, artykuł itd itd.

Ale jak wspominałem to jest nierealne ;)

Awatar użytkownika
bartekmedon

a

Postprzez maniek 19 Maj 2010, o 21:47

Bawiłbym się w to gdybym miał kilka stron do pozycjonowania. A tak to szkoda czasu i nerwów.
Za dużo ginie w tłumie. Wole stale kontrolować linki z mojego sposobu.

Jak to ginie w tłumie? Przecież nikt nie dodaje do precli/katalogów żeby mieć z nich ruch, tylko żeby pozyskiwać linki. Jeśli pozycjonujesz samymi SWL (imho SWL służą do dopalenia, nie pozycjonowania) + pozyskanie (zakup) linków na serwisach, bez użycia precli i katalogów to ja nie mam pytań :)

Miłosz ma absolutną rację, Google przecież doskonale wie, że istnieją firmy pozycjonujące itd. itd.... przecież nie zbanują tego zjawiska, bo to za duży biznes.

Otóż Google tępi to zjawisko. Dość dawno temu szły filtry masowo na dużą liczbę stron. Mnie też się dostało. Oficjalnie G zabrania, więc napiętnowanie jest bez względu na liczbę i zasięg systemów - z których defakto G nie ma przecież zysków (wręcz przeciwnie).

maniek

b

Postprzez miloszgadz 19 Maj 2010, o 22:50

Jak to ginie w tłumie?

A tak ginie w tłumie, że znika;przestaje istnieć.
Dlatego nie kataloguje ręcznie zaplecza.
Co innego strony, które pozycjonuje, ale do tego mam swoje katalogi.

Trochę odpowiedzi wyrywasz z kontekstu ...
Przeczytaj wszystko i wymienimy opinie. Myślę, że obaj skorzystamy.

Pozdro

miloszgadz

a

Postprzez maniek 20 Maj 2010, o 16:48

Linki z SWL (rotacyjnych i defakto stałych) są przecież o wiele bardziej "ginące". Padanie katalogów/precli to oczywiście dość częsta sprawa, ale po to dodaje się do nowych. Osobiście nie robię tego ręcznie, nie byłbym w stanie tego ogarnąć :)

W zasadzie powiedziałem już chyba wszystko... SWL są dla mnie ble, bo IMHO nie służą do pozycjonowania. To dopalacze. Może dają radę przy zapleczu - dają kopa, przyspieszają indexację, ale uzależniają jak cholera. Linkowanie do katalogów i precli w 100% wystarcza i ma bardziej długotrwały efekt.

Kolejna sprawa to zagrożenie ze strony G jeśli chodzi o używanie SWL. Jeśli kupujesz punkty, bądź pozyskujesz je z innych, łatwych i tanich źródeł to ok - samymi linkami na docelowe strony z SWL, jeśli grubo nie przesadzisz to nie zaszkodzisz, ale co ze stronami wyświetlającymi SWL? Takie moim zdaniem mogą doczekać się całusa od Google.

Każdy ma swoją strategię, dzięki czemu cała zabawa jest ciekawa ;)

maniek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Linki