35 posty(ów)
• Strona 3 z 4 • 1, 2, 3, 4
Ciekawa dyskusja
Prawda jest taka, że pozycjonowanie właściwie powinno być zabronione wręcz karalne, bo to praktycznie oszustwo. Ale wiadomo biznes is biznes.
Bartek Medoń - WebMaster, programista WWW. Popraw sobie humor oglądając najlepsze polskie kabarety
-

bartekmedon - Posty: 718
Ciekawa dyskusjaPrawda jest taka, że pozycjonowanie właściwie powinno być zabronione wręcz karalne, bo to praktycznie oszustwo. Ale wiadomo biznes is biznes.
To zależy czy mówimy o white czy black seo
- maniek
Właściwie każde
Dlaczego ? Bo jest to sztuczne zdobywanie linków itd.... (to oczywiście takie wielkie uproszczenie), a więc oszukiwanie niejako Google, że nasza strona jest tak wspaniała, że tak wiele osób do niej linkuje.
To w takim mega skrócie, nie mniej nie ma co dyskutować, bo wiadomo że do niczego to nie prowadzi
To w takim mega skrócie, nie mniej nie ma co dyskutować, bo wiadomo że do niczego to nie prowadzi
Bartek Medoń - WebMaster, programista WWW. Popraw sobie humor oglądając najlepsze polskie kabarety
-

A co ze wskazówkami Google dla webmasterów? Przecież seo to nie tylko linki, masz tam wszystko jak na tacy rozpisane co wolno, a czego należy się wystrzegać.
- maniek
Wiem, wiem - tak jak wspominałem moja wypowiedź wyżej jest bardzo uproszczona. Wiadomo, że optymalizacja własnej strony, dbanie o treść itd... to nic złego wręcz naturalnego.
-

Maniek:
Tu nie chodzi o cierpliwość tylko o łatwą i przyjemną metodę linkowania zaplecza.
Dla mnie porządne zaplecze to również unikalna treść dla ludzi i wyszukiwarek itp., ale to zaplecze jest bardzo mocne dzięki właśnie SWL.
Bawiłbym się w to gdybym miał kilka stron do pozycjonowania. A tak to szkoda czasu i nerwów.
Za dużo ginie w tłumie. Wole stale kontrolować linki z mojego sposobu.
Bartek:
Moje strony więc mogę wstawiać na nim tyle linków ile chcę. Z prawem to nie ma nic wspólnego jedynie google może coś z tym zrobić a i tak nic nie zrobi do póki się nie przesadzi.
Nie ma co przesadzać z tym google bo niedługi ludzie zaczną go traktować jak sędziego i wyrocznie
Dawno się w to nie zagłębiałem ale wytyczne google chyba równie pozwalają na katalogowanie i stopki na forach.
PODSUMOWANIE
Przejrzyjcie sobie największe portale w Polsce i te tematyczne i te wielotematyczne.
Jakie one mają piękne linkowanie naturalne:)
To zabawa dla cierpliwych. Nie powiem - SWL testowałem, spamiary też, jednak do szerszego użycia się nie zdecydowałem.
Tu nie chodzi o cierpliwość tylko o łatwą i przyjemną metodę linkowania zaplecza.
Nie wiem co wiesz i co posiadasz w sieci, ale ja stawiam na jakość. Dobre zaplecze dla mnie to takie, które ma unikalny content (niekoniecznie w dużych ilościach) i które linkowane jest spokojnie i stale. Tylko wtedy mam pewność, że moich wysiłków nie zniweczy wujek G.
Dla mnie porządne zaplecze to również unikalna treść dla ludzi i wyszukiwarek itp., ale to zaplecze jest bardzo mocne dzięki właśnie SWL.
Nie doceniasz chyba katalogów/precli, którymi można zdziałać cuda
Bawiłbym się w to gdybym miał kilka stron do pozycjonowania. A tak to szkoda czasu i nerwów.
Bartek:
Ciekawa dyskusjaPrawda jest taka, że pozycjonowanie właściwie powinno być zabronione wręcz karalne, bo to praktycznie oszustwo. Ale wiadomo biznes is biznes.
Moje strony więc mogę wstawiać na nim tyle linków ile chcę. Z prawem to nie ma nic wspólnego jedynie google może coś z tym zrobić a i tak nic nie zrobi do póki się nie przesadzi.
oszukiwanie niejako Google
Nie ma co przesadzać z tym google bo niedługi ludzie zaczną go traktować jak sędziego i wyrocznie
Wiem, wiem - tak jak wspominałem moja wypowiedź wyżej jest bardzo uproszczona. Wiadomo, że optymalizacja własnej strony, dbanie o treść itd... to nic złego wręcz naturalnego.
Dawno się w to nie zagłębiałem ale wytyczne google chyba równie pozwalają na katalogowanie i stopki na forach.
PODSUMOWANIE
Przejrzyjcie sobie największe portale w Polsce i te tematyczne i te wielotematyczne.
Jakie one mają piękne linkowanie naturalne:)
[size=150]KONKURS - najlepsza nazwa dla cmsa[/size]
- miloszgadz
Miłosz ma absolutną rację, Google przecież doskonale wie, że istnieją firmy pozycjonujące itd. itd.... przecież nie zbanują tego zjawiska, bo to za duży biznes. Chodziło mi tylko o to, że idealna i czysta sytuacja byłaby taka gdyby strony po prostu istniały, autorzy by o nie dbali itd., promowali (ale bez sztucznego nabijania linków po preclach, katalogach itd.), a Google według swoich kryteriów tworzyło ranking. Gdyby linki, które otrzymujemy z innych stron faktycznie były z racji takiej, że ktoś nasz serwis docenił i postanowił zlinkować, a nie bo kupiłem link, dodałem katalog, artykuł itd itd.
Ale jak wspominałem to jest nierealne
Ale jak wspominałem to jest nierealne
-

Jak to ginie w tłumie? Przecież nikt nie dodaje do precli/katalogów żeby mieć z nich ruch, tylko żeby pozyskiwać linki. Jeśli pozycjonujesz samymi SWL (imho SWL służą do dopalenia, nie pozycjonowania) + pozyskanie (zakup) linków na serwisach, bez użycia precli i katalogów to ja nie mam pytań
Miłosz ma absolutną rację, Google przecież doskonale wie, że istnieją firmy pozycjonujące itd. itd.... przecież nie zbanują tego zjawiska, bo to za duży biznes.
Otóż Google tępi to zjawisko. Dość dawno temu szły filtry masowo na dużą liczbę stron. Mnie też się dostało. Oficjalnie G zabrania, więc napiętnowanie jest bez względu na liczbę i zasięg systemów - z których defakto G nie ma przecież zysków (wręcz przeciwnie).
- maniek
Jak to ginie w tłumie?
A tak ginie w tłumie, że znika;przestaje istnieć.
Dlatego nie kataloguje ręcznie zaplecza.
Co innego strony, które pozycjonuje, ale do tego mam swoje katalogi.
Trochę odpowiedzi wyrywasz z kontekstu ...
Przeczytaj wszystko i wymienimy opinie. Myślę, że obaj skorzystamy.
Pozdro
[size=150]KONKURS - najlepsza nazwa dla cmsa[/size]
- miloszgadz
Linki z SWL (rotacyjnych i defakto stałych) są przecież o wiele bardziej "ginące". Padanie katalogów/precli to oczywiście dość częsta sprawa, ale po to dodaje się do nowych. Osobiście nie robię tego ręcznie, nie byłbym w stanie tego ogarnąć 
W zasadzie powiedziałem już chyba wszystko... SWL są dla mnie ble, bo IMHO nie służą do pozycjonowania. To dopalacze. Może dają radę przy zapleczu - dają kopa, przyspieszają indexację, ale uzależniają jak cholera. Linkowanie do katalogów i precli w 100% wystarcza i ma bardziej długotrwały efekt.
Kolejna sprawa to zagrożenie ze strony G jeśli chodzi o używanie SWL. Jeśli kupujesz punkty, bądź pozyskujesz je z innych, łatwych i tanich źródeł to ok - samymi linkami na docelowe strony z SWL, jeśli grubo nie przesadzisz to nie zaszkodzisz, ale co ze stronami wyświetlającymi SWL? Takie moim zdaniem mogą doczekać się całusa od Google.
Każdy ma swoją strategię, dzięki czemu cała zabawa jest ciekawa
W zasadzie powiedziałem już chyba wszystko... SWL są dla mnie ble, bo IMHO nie służą do pozycjonowania. To dopalacze. Może dają radę przy zapleczu - dają kopa, przyspieszają indexację, ale uzależniają jak cholera. Linkowanie do katalogów i precli w 100% wystarcza i ma bardziej długotrwały efekt.
Kolejna sprawa to zagrożenie ze strony G jeśli chodzi o używanie SWL. Jeśli kupujesz punkty, bądź pozyskujesz je z innych, łatwych i tanich źródeł to ok - samymi linkami na docelowe strony z SWL, jeśli grubo nie przesadzisz to nie zaszkodzisz, ale co ze stronami wyświetlającymi SWL? Takie moim zdaniem mogą doczekać się całusa od Google.
Każdy ma swoją strategię, dzięki czemu cała zabawa jest ciekawa
- maniek
35 posty(ów)
• Strona 3 z 4 • 1, 2, 3, 4
-