Rok założenia: 2008Kontakt
łącza, odnośniki, linki - nazwy są różne, rola jedna: pozycjonowanie na wybrane frazy
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Problemy z google

Postprzez Paweł Landzberg
napisane: 23 Sty 2011, o 18:21

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

rokko napisał(a):Mam nadzieję że moderatorzy tego nie usuną i mnie nie zbanują że ośmieliłem się podważyć ich autorytet. Nie miałem zamiaru kwestionować Waszych wypowiedzi ale zwyczajnie się nie mogę z nimi zgodzić.

No to teraz masz bana permanentnego :P A tak na poważnie to zwracam honor. Nie miałem zielonego pojęcia, że są takie problemy z forum. Poszperałem trochę, zainstalowałem sobie jakiś dodatek seo do liska. I faktycznie w cache Google jest tylko pierwszy dział forum. Nie wiem czemu, bo dostęp w panelu dla botów jest ustawiony. Trzeba się temu przyjrzeć i to zmienić. Dzięki, że napisałeś w czym rzecz. Być może w wyniku modyfikacji forum coś się posypało nieco. Postaramy się zbadać sprawę i naprawić problem.

Linki są indeksowane, ale w obecnej sytuacji ciężej o indeksację stron.

Odnośnie mapy strony to fakt - nie ma jej. Jest na dole forum link do mapy strony sitemapindex.xml, ale nic nie ma pod tym linkiem (nie wiem też czemu taka nazwa mapy strony). Obecnie są robione prace nad forum, w tym też będzie nowa mapa strony dla google.

//Edit
Przyczyna znaleziona. Strona główna jest widoczna w całości dla botów.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Postprzez Mariusz 'rokko' Kołacz
napisane: 24 Sty 2011, o 01:11

Cieszę się bardzo że mogłem pomóc ;)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Mariusz 'rokko' Kołacz

Miejscowość: Myszków

zaginione linki

Postprzez swirus71
napisane: 24 Sty 2011, o 03:37

Rokko - ciekawe stronki w stopce - już mam je w bookmarku :D

Karol - masz czas na sprawdzanie każdego linku?? Sądzisz, że ja sprawdzam indeksację linków?
... ale... co ja wiem o pozycjonowaniu??
Wrzuć projekty w spamiarkę, stwórz kilka mikrostronek zapleczowych, też wrzuć je w spamiarkę... a potem nalej sobie spokojnie :beer: i czekaj na wyniki. Jak Ci się będzie nudzić to zrób kilka następnych stronek zapleczowych... i w spamiarkę... a jak nadal będziesz miał czas to zrób po kilka stronek zapleczowych do istniejących stronek zapleczowych... i co dalej?? Też w spamiarkę :grin:
Wzmocnij efekt paroma wpisami w mocnych katalogach (które dopalisz potem znienawidzonymi tu SWL-ami)...

Prawda jest taka (choć pewnie zaraz ktoś tu zaprotestuje), że wszyscy jesteśmy SPAMERAMI :crazy:

Zgodnie z wytycznymi góógla:
1. Create GREAT Content
2. Wait fo natural links to Your GREAT Content... wait until You :pogrzeb:

Dorwałem ostatnio piękne narzędzie... ale nazwy nie wymienię bo mnie tu jeszcze White Hat Nazi's zbanują za BHS... :grin:

Awatar użytkownika
swirus71

wkurwiają mnie te unikalne tematy...

Postprzez lapti
napisane: 24 Sty 2011, o 09:54

Paweł Landzberg napisał(a):Przyczyna znaleziona. Strona główna jest widoczna w całości dla botów.

Możesz zdradzić co było przyczyną?

Pozdrawiam
R. ;)

Awatar użytkownika
lapti

potencjalna przyczyna...

Postprzez swirus71
napisane: 24 Sty 2011, o 10:15

niech zgadnę... - wpis "noindex", "nofollow" lub "disallow" w którymś miejscu (link, .htaccess, sekcja meta)??

Awatar użytkownika
swirus71

Mówiąc krótko: niezłe jaja

Postprzez Paweł 'krzywy' Krzyworączka
napisane: 25 Sty 2011, o 10:41

Panowie, sprawa jest już rozwiązana, choć... tak do końca, to nie kumam działania skryptu naszego Forum (czyli phpBB3). Muszę z Grześkiem (webmasterem Forum) pogadać, żeby mi to wyjaśnił.
Krótko: to moja wina :tokoniec:

Tak naprawdę nie wiem, jak do tego doszło, ale tworząc jakiś czas temu nowe poddziały na Forum (w wcześniej działy główne), nie skopiowałem wszystkich uprawnień z działu "pierwotnego", czyli "forum ogólne". I rzeczywiście boty nie były zaznaczone. Co jednak dziwne, nie mam pojęcia w którym miejscu ten mechanizm działa (nie ma noindex, nie ma nic w .htaccess i robots.txt). Podgląd źródła strony wyglądał normalnie. Nie przyszło mi nigdy do głowy badać, jak Google widzi stronę główną Forum.
Rzeczywiście: roboty widziały na stronie głównej tylko "forum ogólne". Jeśli chodzi o strony działów i poddziałów Forum, to większość z nich nie była widoczna dla botów. Nawet na "forum ogólnym" nie wszystkie...
Czy zatem byłem ślepy? Nie do końca.
Otóż strony z wątkami były dostępne dla pająków. Efekt? Praktycznie zdecydowana większość zasobów Forum była zaindeksowana. Oczywiście dość często przeglądam statystyki Analytics. No i zawsze widziałem wejścia na wątki z różnych działów (ostatnio szalał wątek o podatku VAT na szkolenia w 2011 roku). Zatem wszystko wyglądało normalnie. Oczywiście skoro wątki były indeksowane - linki były także widoczne (np. w naszych stopkach).
Dlaczego Google mimo wszystko indeksowało wątki? Bo linki do nich prowadziły z różnych miejsc - nie tylko stron działów czy poddziałów.

Reasumując zatem, odblokowaliśmy dla botów wszystkie działy i podziały Forum (poza celowo ukrytymi, np. panel Moderatorów). Teraz wszystko będzie ok. Sprawdziłem: robot widzi wszystko na stronie głównej.
Co zatem traciliśmy do tej pory przez moje niedopatrzenie? Oczywiście głównymi minusami były:
- utrudnione indeksowanie Forum
- zdecydowanie zje.... przepływ PageRanku na Forum
Ten ostatni fakt jest najważniejszy. Teraz (oczywiście za jakiś czas) siła naszych linków znacznie wzrośnie. Dodając do tego seo-stopkę (nad którą prace trwają), będzie naprawdę dobrze pod kątem seo.
Przypominam, że mamy na Forum linki follow, czyli widzą je roboty i podążają za nimi.

Na koniec pragnę serdecznie podziękować rokko. To Twój upór i dociekliwość sprawiły, że błąd został wykryty i poprawiony. Dzięki!
Mam dla Ciebie małą nagrodę za to (jeśli ją zechcesz). Wyślę do wszystkich Użytkowników Forum mailing o rozwiązaniu problemu i podam, kto pomógł go rozwiązać. Podam Twój dowolny adres www (dla promocji). Co Ty na to?
Dodam jeszcze, że byłoby bardzo fajnie, gdybyś zmienił nick, np. na imię 'nick' nazwisko. Wtedy będziesz bardziej wiarygodny. Ale to już od Ciebie zależy - nie ma żadnego przymusu.

Panowie: dzięki za tę dyskusję!

Awatar użytkownika
Paweł 'krzywy' Krzyworączka
Administrator

Miejscowość: Kraków

Postprzez Mariusz 'rokko' Kołacz
napisane: 25 Sty 2011, o 13:55

Na koniec pragnę serdecznie podziękować rokko. To Twój upór i dociekliwość sprawiły, że błąd został wykryty i poprawiony. Dzięki!

Cieszę się razem z Tobą, że mogłem przyczynić się do rozwiązania problemu ;)

Mam dla Ciebie małą nagrodę za to (jeśli ją zechcesz)

Dziękuję za nagrodę.

Co Ty na to?

Chętnie skorzystam ;)

Podam Twój dowolny adres www (dla promocji)

W tej chwili głównie promuje swojego nowego bloga, więc jeżeli jest możliwość prosiłbym o umieszczenie adresu http://techformator.pl

Dodam jeszcze, że byłoby bardzo fajnie, gdybyś zmienił nick, np. na imię 'nick' nazwisko

Wielu ludzi wie kim jestem i jak się nazywam, na większości for występuje jako rokko, lecz muszę przyznać Tobie rację. Format imię 'nick' nazwisko jest bardziej profesjonalny i chyba zmienię nazwę. Dziękuję za radę.

Wg zaproponowanego schematu:
Kod: Zaznacz wszystko
Mariusz 'rokko' Kołacz

Pozdrawiam serdecznie

Awatar użytkownika
Mariusz 'rokko' Kołacz

Miejscowość: Myszków

Odpowiedzi

Postprzez PabloM
napisane: 5 Kwi 2011, o 09:38

Google nie indeksuje byle czego(mowie ogolnie), dlatego te twoje backlinki powinny posiadac unikalna tresc, google indeksuje tresc ktora jest dla niego wartosciowa. Mi nie ideksowalo np filmikow z YT, to do opisu dodalem wiecej tresci, w kwesti minut byl zaindeksowany, bez pingowania. Zostawiajac juz tresc, czasami trzeba dopomoc backlinkom, czyli linkowac backlinki, mozesz uzyc np. backlink energizer czy http://www.indexbear.com/, jest mnostwo sposobow, mozesz np z linkow stworzyc rss z linkow nie zindeksowanych, i promowac te link w Bookmarks i innych.

Jesli link nie jest zaindeksowany, pod wzgledem seo te linki sa dla nas bezwartosciowe, wiec moim zdaniem powinno sie sprawdzac czy backlinki sa indeksowane, przynajmniej te dla nas najbardziej wartosciowe.

Ja robie tak:

1. Staram sie aby backlinki posiadaly unikalna tresc
2. Po jakims czasie, nawet miesiacu, sprawdzam ktore sa zaindeksowane a ktore nie
3. Te co nie sa, je backlinkuje, i wtedy mam wiekszosc linkow zaindeksowanych.

Btw. nie pingujcie backlinkow :)

Pozdrawiam :)

PabloM

Poprzednia

Wróć do Linki