Panowie, sprawa jest już rozwiązana, choć... tak do końca, to nie kumam działania skryptu naszego Forum (czyli phpBB3). Muszę z Grześkiem (webmasterem Forum) pogadać, żeby mi to wyjaśnił.
Krótko:
to moja wina
Tak naprawdę nie wiem, jak do tego doszło, ale tworząc jakiś czas temu nowe poddziały na Forum (w wcześniej działy główne), nie skopiowałem wszystkich uprawnień z działu "pierwotnego", czyli "forum ogólne". I rzeczywiście boty nie były zaznaczone. Co jednak dziwne, nie mam pojęcia w którym miejscu ten mechanizm działa (nie ma noindex, nie ma nic w .htaccess i robots.txt). Podgląd źródła strony wyglądał normalnie. Nie przyszło mi nigdy do głowy badać, jak Google widzi stronę główną Forum.
Rzeczywiście: roboty widziały na stronie głównej tylko "forum ogólne". Jeśli chodzi o strony działów i poddziałów Forum, to większość z nich nie była widoczna dla botów. Nawet na "forum ogólnym" nie wszystkie...
Czy zatem byłem ślepy? Nie do końca.
Otóż strony z wątkami były dostępne dla pająków. Efekt? Praktycznie zdecydowana większość zasobów Forum była zaindeksowana. Oczywiście dość często przeglądam statystyki Analytics. No i zawsze widziałem wejścia na wątki z różnych działów (ostatnio szalał wątek o podatku VAT na szkolenia w 2011 roku). Zatem wszystko wyglądało normalnie. Oczywiście skoro wątki były indeksowane - linki były także widoczne (np. w naszych stopkach).
Dlaczego Google mimo wszystko indeksowało wątki? Bo linki do nich prowadziły z różnych miejsc - nie tylko stron działów czy poddziałów.
Reasumując zatem, odblokowaliśmy dla botów wszystkie działy i podziały Forum (poza celowo ukrytymi, np. panel Moderatorów). Teraz wszystko będzie ok. Sprawdziłem: robot widzi wszystko na stronie głównej.
Co zatem traciliśmy do tej pory przez moje niedopatrzenie? Oczywiście głównymi minusami były:
- utrudnione indeksowanie Forum
- zdecydowanie zje.... przepływ PageRanku na Forum
Ten ostatni fakt jest najważniejszy. Teraz (oczywiście za jakiś czas) siła naszych linków znacznie wzrośnie. Dodając do tego seo-stopkę (nad którą prace trwają), będzie naprawdę dobrze pod kątem seo.
Przypominam, że mamy na Forum linki follow, czyli widzą je roboty i podążają za nimi.
Na koniec
pragnę serdecznie podziękować rokko. To Twój upór i dociekliwość sprawiły, że błąd został wykryty i poprawiony. Dzięki!
Mam dla Ciebie małą nagrodę za to (jeśli ją zechcesz). Wyślę do wszystkich Użytkowników Forum mailing o rozwiązaniu problemu i podam, kto pomógł go rozwiązać. Podam Twój dowolny adres www (dla promocji). Co Ty na to?
Dodam jeszcze, że byłoby bardzo fajnie, gdybyś zmienił nick, np. na imię 'nick' nazwisko. Wtedy będziesz bardziej wiarygodny. Ale to już od Ciebie zależy - nie ma żadnego przymusu.
Panowie: dzięki za tę dyskusję!