Rok założenia: 2008Kontakt
łącza, odnośniki, linki - nazwy są różne, rola jedna: pozycjonowanie na wybrane frazy
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam wszystkich,
jak wiadomo są różne strategie zdobywania linków i promocji produktów/treści. Linki pozyskujemy zwykle poprzez dodawanie stron do katalogów czy też zamieszczanie artykułów w precelkach - takie formy są najpowszechniejsze.

Inną równie ciekawą metodą jest komentowanie na blogach wyposażonych w CommentLuv. Wypowiadając się na czyimś blogu zyskujemy link - często jest to link dofollow, dzięki temu budujemy pozycje swojej strony, promujemy treści i kreujemy swój wizerunek w Internecie.

W ostatnim czasie stworzyłem polską listę blogów CommentLuv, którą chciałbym dzisiaj zaprezentować => Lista blogów CommentLuv.

Jeśli ktoś z Was ma bloga z CommentLuv to niech się tym pochwali w tym temacie. Zapraszam również do dodawania swoich blogów do powyższej listy.

Życzę przyjemnego komentowania!

Pozdrawiam serdecznie, Mariusz

Awatar użytkownika
Mariusz 'rokko' Kołacz

Miejscowość: Myszków

lista commentluv

Postprzez JanCisek
napisane: 24 Mar 2012, o 19:43

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Mariusz dzięki za listę blogow z commentluv. Korzystam z niej czasami i jest to dosyć przyjemny sposób zdobywania linków. Podoba mi się to, że poznaje nowe blogi - niektóre są dla mnie wartościowe. Innym sposobem bym na nie nie trafił.
Mankamentem jest to, że na niektorych blogach ta wtyczka nie działa prawidłowo, ale to rzadko się zdarza.
Inna lista http://www.evive.pl/polskie-blogi-commentluv/
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
JanCisek

Miejscowość: Londyn

commenluv nowa siła

Postprzez Mariusz 'rokko' Kołacz
napisane: 26 Mar 2012, o 09:08

Witaj JanCisek,
prekursorką w listach była właśnie Justyna z evive.pl i w zasadzie zainspirowała mnie do utworzenia podobnej listy.
Niestety to prawda, zgłaszano mi że na kilku blogach wtyczka nie działa prawidłowo ale na ten moment nie będę usuwał tych blogów (jest ich kilka więc na 70 to nie jest dużo).

Analiza konkurencji z wykorzystaniem darmowych narzędzi nie musi być drogą przez mękę. Sprawdź NP Checker, który usprawni proces pobierania danych o konkurentach. Więcej przeczytaj w poradniku...
Awatar użytkownika
Mariusz 'rokko' Kołacz

Właśnie zacząłem używać

Postprzez JakubJakub
napisane: 28 Mar 2012, o 19:15

Wczoraj zacząłem pozycjonować bloga tą właśnie metodą, na tyle na ile umiałem zoptymalizowałem go technicznie i próbuje swoich sił właśnie tą metodą.
Jakie będą efekty? Zobaczymy, blog wcześniej nigdy nie był pozycjonowany, więc zobaczymy, czy jest to dobra metoda.

Awatar użytkownika
JakubJakub

Komenatrze

Postprzez ReTop
napisane: 28 Mar 2012, o 21:47

Komentarze w blogach to przeżytek z czasów średniowiecza. Obecnie pozostawienia nawet 10k komentarzy nie da dobrego efektu.
Biorąc pod uwagę, że 99% linków posiada atrybut nofollow to pozostały 1% i tak ma ograniczoną moc.

ReTop

Dlatego

Postprzez JakubJakub
napisane: 28 Mar 2012, o 23:54

Dlatego mam włączone quirk searchstatus w firefox i wiem na którym blogu są lini nofollow i tam nie komentuje. A blogi z CommentLuv najczęściej mają dofollow

Awatar użytkownika
JakubJakub

osobista opinia o commentluv

Postprzez JanCisek
napisane: 30 Mar 2012, o 06:28

ReTop nie uważam, że jest to niepotrzebny sposób na kompletowanie linków. Pisząc komentarze uzyskujesz dywersyfikacje źródeł linków, co staje się ważnym czynnikiem przy promocji serwisu. Rzeczywiście, nie ma tych linków oszałamiająco dużo, ale przecież nikt Ci nie poleca tylko samego komentowania.

JakubJakub, przy komentowaniu nie sprawdzam jaki rodzaj linków jest ustawiony na danym blogu. Bardziej interesuje mnie zgodność tematyczna wpisu z moim serwisem i jakość bloga, gdzie ewentualnie mam umieścić komentarz. Zauważ, że linki nofollow też są potrzebne przy pozycjonowaniu. Niejako przy okazji znalazłem parę blogów, które mnie zainteresowały i przypuszczam, że nie trafiłbym na nie przez wyszukiwarkę - nie były w top10.

Zauważyłem, że w wymienionych listach jest tylko część blogów z commentluv. Być może nie wszyscy wiedzą o tych listach lub specjalnie nie chcą, aby trafiało do nich zbyt dużo komentarzy.

Awatar użytkownika
JanCisek

Miejscowość: Londyn

comluv super sprawa

Postprzez Mariusz 'rokko' Kołacz
napisane: 30 Mar 2012, o 18:21

Jakie będą efekty?

Zależy o jakich efektach mówimy.
Na pewno wzrost liczby komentarzy ale równocześnie wzrost "śpamerów", dlatego wraz z ComLuv proponuję wprowadzić restrykcję do komentarzy.

Jeśli chodzi o skuteczność pozycjonowania tą metodą, powiem tak, jest o wiele większa niż spamowania spamiarkami. Dlaczego?
- zwykle link dofollow,
- wiele blogów z Commentluv jest zadbanych, moderowanych, nie akceptuje byle śmieci dlatego jakość linków na nich jest większa,
- możliwość promocji produktu czy usługi na blogach branżowych = większe szanse na dotarcie do potencjalnych osób zainteresowanych danym tematem (potencjalnych klientów) - czyli zyskujemy wartościowy ruch, który może przełożyć się na zwiększenie konwersji.

Wady:
- nagromadzenie linków dofollow powoduje zmniejszenie wartości odsyłaczy, choć to też zależy od ogólnej liczby linków na podstronie,
- zwykle mamy do czynienia z linkami bez targetowanego anchor tekstu, ale jak ktoś chce to i tak to obejdzie nawet w darmowej odmianie comluv.

Generalnie mogę Wam powiedzieć, że tam metoda jest skuteczna, pod kątem pozycjonowania z racji akumulacji linków mniej, natomiast z punktu widzenia konwersji jak najbardziej tak i na zachodzie już dawno doceniono comluv i powszechnie się go wykorzystuje jako jedną z form pozyskiwania klientów.

Jeśli ktoś będzie chciał mogę doradzić lub nawet od zera zbudować strategię promocji w oparciu o blogi CommentLuv, w szczególności sklepy internetowe których targeting jest międzynarodowy, wtedy można bardzoooo dużo zyskać nie wydając kolosalnych pieniędzy.

Być może nie wszyscy wiedzą o tych listach lub specjalnie nie chcą

Niestety masz rację. Kilka miesięcy temu miałem sytuację, gdzie napisałem w komentarzu na jednym z blogów, że wtyczka comluv nie działa. Komentarz nie został zaakceptowany, a ja w odpowiedzi dostałem informację na email abym się nie interesował, bo wtyczka ma być uszkodzona, aby nikt nie mógł dodać linków. Chore nieprawdaż? Cóż... tacy ludzie też są. Od tej pory już nie zwracam uwagi adminom, jak webmaster zechce to naprawi wtyczkę, a jak nie (bo celowo jest uszkodzona) to nic nie zrobi.

Analiza konkurencji z wykorzystaniem darmowych narzędzi nie musi być drogą przez mękę. Sprawdź NP Checker, który usprawni proces pobierania danych o konkurentach. Więcej przeczytaj w poradniku...
Awatar użytkownika
Mariusz 'rokko' Kołacz

KOM

Postprzez ReTop
napisane: 30 Mar 2012, o 20:27

Jeśli chodzi o skuteczność pozycjonowania tą metodą, powiem tak, jest o wiele większa niż spamowania spamiarkami. Dlaczego?

Spamowanie daje zwykle 100tys linków z blogów z czego około 1% to linki dofallow.

Z drugiej strony lini do/nofallow są tak osłabione od około roku, że nie opłaca się na pewno ich ręcznie zdobywać (mowa o pozycjonowaniu).

ReTop

Jakość nie ilość

Postprzez pomocnik12
napisane: 14 Kwi 2012, o 09:54

Lepiej zdobyć 100-200 linków z blogów do/nofollow z PR powyżej 4 niż 100 tys. linków z byle jakich zaspamowanych blogów. Stawiam na jakość a nie na ilość.

Dobre podanie nie jest złe!
pomocnik12

Następna

Wróć do Linki