No właśnie - długo się zbierałem z tym pytaniem, a że temat bardzo zbliżony to się rozwinę...
Najpierw odpowiedź wg mnie: Jak pozycjonować podstrony? Dokładnie tak samo jak stronę główną! Zresztą potwierdził to mój przedmówca. W Twojej wypowiedzi wspominasz o drugim etapie czyli o linkowaniu do podstron a zacząć musisz od optymalizacji - ale to chyba już wiesz
Teraz się rozwinę i poproszę o ocenę mojego "wywodu".
Zauważyłem że w GoogleWebmasterTools są zliczane najpopularniejsze słowa z całej witryny (oczywiście trzeba zrobić wszystko żeby tymi słowami były nasze frazy kluczowe) i dokładna ich ilość powtórzeń (wraz z odmianami) oraz odniesienie do podstron zawierających te słowa. Biorąc pod uwagę "podjeście" do zliczania w tym narzędziu wnioskuje, iż powtórzenia słów kluczowych zliczane globalnie w całej witrynie mają odzwierciedlenie w SERPach strony głównej. Czyli SEO dla podstron ma wpływ na pozycję strony głównej na frazy kluczowe zawarte na innych podstronach naszego serwisu.
Ale czy tak jest?
Idę dalej ... Uważam że dobra pozycja w SERPach strony głównej pomaga "wyciągać" podstrony w górę pomimo że są optymalizowane na inne frazy!
Co Wy na to?
Być może zależy to od wielu innych czynników i upraszczam sprawę, ale tak mi się wydaje.
Wracając do pytania założyciela wątku: Warto pracować nad optymalizacją całego serwisu gdyż podstrony są także powiązane tematycznie ze stroną główną i "ciągną" index w górę ...
Ciekawy jestem Waszej opinii bo mam jeszcze inne pytania, ale na dzisiaj wystarczy.