Rok założenia: 2008Kontakt
łącza, odnośniki, linki - nazwy są różne, rola jedna: pozycjonowanie na wybrane frazy
Poinformuj znajomych o tym wątku
Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Moc "ukrytego" linka

Postprzez zwierz
napisane: 6 Gru 2011, o 10:45

• Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Witam wszystkich!
Nie wiem czy post pasuje tutaj (choć dotyczy linka) czy bardziej w dziale technicznej optymalizacji, najwyżej Wielcy Bracia przeniosą go gdzie trzeba...
Do rzeczy.
Powiedzmy że projektuje witryny internetowe (w sumie tak jest :P) i mówię klientowi:
Dam 5% upustu od ceny jeśli pozwoli mi Pan umieścić kilka linków w treści. Dodatkowo zapewniam Pana że taki link nie będzie widoczny dla odwiedzających i w jakikolwiek sposób nie zaszkodzi Pana ofercie i wizerunkowi oraz nie "rozproszy" uwagi odwiedzającego. I prezentuje przykład linka umieszczonego w treści jego strony który opisany css'em wygląda jak zwykły tekst dopiero po najechaniu "hover" podkreśla się.
Pytanie:
1. Czy ktoś miał doświadczenia jak G traktuje takie linki? W sumie jest jakby nie było ukrycie linka w tekście trochę na podobnej zasadzie jak tekst małą czcionką w kolorze zbliżonym do tła...
2. Czy moje zapewnienie klienta, że nie zaszkodzę takim linkiem przy ocenie strony przez G jest rzetelne i prawdziwe?
3. Pytanie uzasadniam obserwacją: Na podstronach serwisów typu Onet czy WP linki w artykułach (czasami to zwykły bezwartościowy precel typu bla bla bal) są "chamsko" podkreślone (czasami nawet 2x) i w odróżnieniu do całego tekstu najczęściej z atrybutem <strong> i kolorem typu "żarówa"
Jestem bardzo Ciekawy odpowiedzi, mam swoje teorie, ale chciałbym poznać Wasze zdanie!

Awatar użytkownika
zwierz

Miejscowość: Poznań

Ukryte linki

Postprzez Paweł Landzberg
napisane: 6 Gru 2011, o 11:15

Takie linki są tak samo dobre jak normalne. I nie powinny zaszkodzić. Sam korzystam z tej metody na niektórych z moich stron.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Invisible link

Postprzez Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka
napisane: 6 Gru 2011, o 12:19

LInk ukryty traktowany jest tak samo jak link "widzialny", tyle że wiemy o nim dopiero po najechaniu myszką na wyraz.
Jeśli Twój Klient zgodzi się, na coś takiego to nie musi się niczego obawiać w sensie od Google.
Często stosuje się metodę linka ukrytego na przykład na stronach z ofertą typu squeeze page, po to ażeby czytający mógł w pełni skupić się na ofercie i przypadkiem gdzieś "nie wyszedł" w środku strony. :D

Pozdrawiam
Krzywy-Senior
Telefony komórkowe dla Seniorów - technologia może być prosta
Awatar użytkownika
Piotr 'krzywy-senior' Krzyworączka

odpowiedzi

Postprzez Krzysztof Trynkiewicz
napisane: 6 Gru 2011, o 14:36

Czy ktoś miał doświadczenia jak G traktuje takie linki?

W Google pracuja specjalne teamy, ktore sie zajmuja takimi rzeczami. Czesto wiec ocena zalezy od widzimisie konkretnej osoby. A czy algorytm to wykrywa - tego nie wie nikt :)
Chociaz nie powinno to byc problemem dla Google (bo to normalne, ze nie kazdy link wyglada jak link - uroki stylowania), to ja bym nie ryzykowal, zwlaszcza ze stronami klientow i zwlaszcza informujac ich, ze to nie zaszkodzi ich stronie (bo moze). Pamietaj takze, ze polityka Google moze sie zawsze zmienic. Na wszelki wypadek lepiej unikac watpliwych metod pozycjonowania.

Onet i WP to wyjatki w kilku znaczeniach:
- maja zazwyczaj badziewny kod, na ktorym nie nalezy sie wzorowac
- to grube szyszki, wiec czesto wolno im wiecej, niz smiertelnikom

W biznesie internetowym bardzo ważne jest, by mieć najlepszy hosting, który zapewni stabilność strony WWW. Awarie serwera hostingowego mogą spowodować wyrzucenie Twojej witryny z Google, ponieważ (naturalnie) nie linkują oni do niedziałających stron. W codziennej pracy pomoże Ci natomiast najlepszy antywirus (oczywiście darmowy!) - polecam go zainstalować. Sam używam wiele lat i nigdy nie narzekałem na robaki, spyware i inne zagrożenia :)
Awatar użytkownika
Krzysztof Trynkiewicz

WP - ONET + moje przemyślenia

Postprzez zwierz
napisane: 6 Gru 2011, o 15:12

Dzięki za szybkie odpowiedzi...

Krzysztof Trynkiewicz napisał(a):W Google pracuja specjalne teamy, ktore sie zajmuja takimi rzeczami.

Trudno mi uwierzyć, że specjalne teamy mają czas nad śledzeniem poczynań mikro-robaczka "zwierza", ale co do zmiany algorytmu - tu się mogę zgodzić - dlatego podałem tego typu oznaczenie linku w css pod wątpliwość.

Krzysztof Trynkiewicz napisał(a):Onet i WP to wyjatki w kilku znaczeniach:
- maja zazwyczaj badziewny kod, na ktorym nie nalezy sie wzorowac
- to grube szyszki, wiec czesto wolno im wiecej, niz smiertelnikom

Ja to widzę inaczej, Tego typu linkowanie jest na podstronach wielkich portali. Google indeksuje te rzeczy codziennie (jak nie kilka razy na dobę) Taki artykuł "spada w przepaść portalu" po kilku dniach, w związku z czym pozycjonerzy zwracają Google uwagę na anchor pogrubieniem, podwójnym podkreśleniem i innym kolorem.

Obie techniki (maskowanie linka w css jak i nadmierna ekspozycja ) wydają mi się nienaturalne. A założeniem Googla (zapewne tak też ewoluje algorytm) jest naturalność (oczywiście wielkie uogólnienie).

Wg mnie naturalność powinna być w każdym aspekcie SEO:
- nie "przeginamy" z nasyceniem słów kluczy, nie przeginamy z dziennym przyrostem linków, dywersyfikujemy źródła.
- nie "rozwadniamy" tytułu strony (ograniczając do 70 znaków) nie piszemy "o niczym" tylko konkretnie i na temat ect.

Zapraszam do dyskusji

Muzyka na imprezie? To jeden z podstawowych czynników udanej zabawy! Zaproś GOŚCIE Cover Band a Twoja impreza na pewno nie będzie nudna!
Awatar użytkownika
zwierz

google

Postprzez Krzysztof Trynkiewicz
napisane: 6 Gru 2011, o 23:48

Trudno mi uwierzyć, że specjalne teamy mają czas nad śledzeniem poczynań mikro-robaczka "zwierza"

Te teamy to Internauci, ktorzy pracuja zdalnie. Sporo ich. Recznie przebieraja losowe strony i dane te sa porownywane z algorytmem Google. Nastepnie wprowadzane sa zmiany, majace na celu przyblizenie dzialania algorytmu do tych teamow. Sa tez teamy, ktore oceniaja strony zgloszone jako lamiace wytyczne dla webmasterow. W Twoim przypadku konkurencja Twoich klientow by ich mogla podkablowac i w ten prosty sposob by to trafilo pod ocene czlowieka pracujacego dla Google.

Twój sklep internetowy nie przynosi zysków? Prowadzenie sklepu internetowego opiera się na znajomości kilku skutecznych technik i partnerów biznesowych - poznaj szczegóły. W codziennej pracy przyda Ci się natomiast najlepszy program antywirusowy (artykuł wraz z opisem instalacji i konfiguracji).
Awatar użytkownika
Krzysztof Trynkiewicz

dobrze mówi

Postprzez it-spleen
napisane: 7 Gru 2011, o 14:36

Zgadzam się z panem Krzysztofem. Google posiada potężne zaplecze ludzi, którzy losowo oglądają strony w celu sprawdzenia ich poprawności. Co więcej, w niektórych przypadkach nawet sam możesz napisać do Google, że ta i ta strona łamie zasady tu, a tu i, że prosisz o sprawdzenie.

T. Jeziorski | iTSOLUTIONS by SPLEEN | Projektowanie stron WWW i e-Marketing | biuro@spleen.com.pl | +48 660-685-064
Awatar użytkownika
it-spleen

Miejscowość: Tarnowskie Góry

.

Postprzez Elias
napisane: 10 Gru 2011, o 10:32

Ręce mi opadły trochę jak czytam ten wątek...

Po pierwsze - robienie sobie zaplecza ze stron klientów jest nieetyczne, nawet jeśli się na to zgadzają.
Po drugie - jest taka kategoria przewinienia jak "hidden links" i jest to powód do bana - nie ma łatwiejszego sposobu na zaszkodzenie stronie niż łamanie zasad optymalizacji SEO. Ukryty link jest łamaniem wytycznych Google.
Po trzecie - jeśli link jest dofollow to osłabia trcohę klienta poprzez wyciek mocy PR alias link juice.

Widziałem już takie strony klientów ze stopką "pozycjonowanie" itp i jest to moim zdaniem mówiąc kolokwialnie "bieda".

Sprawdź swoją internetową konkurencję aplikacją market samurai
Awatar użytkownika
Elias

Źródła

Postprzez Paweł Landzberg
napisane: 10 Gru 2011, o 12:01

Kilka źródeł:
http://support.google.com/webmasters/bi ... swer=66353

http://www.mattcutts.com/blog/hidden-links/

Z tym, że ja aż tak nie maskuje linków jak w przykładzie na powyższej stronie. Choć od zawsze wydawała mi się ta technika nieco ryzykowna.

Awatar użytkownika
Paweł Landzberg

Miejscowość: Brzeźno Wielkie

Etyka i hidden links

Postprzez zwierz
napisane: 22 Gru 2011, o 10:00

Witam,
Widzę że rozgorzała dyskusja nt. "ukrytych linków"
Elias napisał(a):Ręce mi opadły trochę jak czytam ten wątek...
Po pierwsze - robienie sobie zaplecza ze stron klientów jest nieetyczne, nawet jeśli się na to zgadzają.

Dziękuję za opinię,
Nie do końca się z nią zgadzam, gdyż jeśli projektuje dany serwis i optymalizuje go a w stopce umieszczam do siebie link z odpowiednim anchorem typu: Projekt, wykonanie, optymalizacja Moja Firma - coż w tym nieetycznego ?

Przeczytałem także dokładnie artykuły z opisem "hidden links" i żaden z moich linków nie nosi znamion takiego linka.

Podsumowując - każda z wyrażonych tutaj opinii wnosi bardzo dużo i dziękuję za nie.

Pozdrawiam
zwierz

Muzyka na imprezie? To jeden z podstawowych czynników udanej zabawy! Zaproś GOŚCIE Cover Band a Twoja impreza na pewno nie będzie nudna!
Awatar użytkownika
zwierz

Następna

Wróć do Linki