Witam,
W trakcie pracy nad promocją, jakieś 3 lata temu (nawet nie myślałem wtedy o pozycjonowaniu jako takim) dodałem moją witrynę do serwisu, który oprócz zwykłego katalogu firm z mojej branży skupia także społeczność przez forum, cotygodniowe artykuły (ciekawe zresztą) rozsyłane za pomocą newslettera. Wszystko prowadzone bardzo profesjonalnie, ciekawe artykuły ect. Dzisiaj lekko się zdumiałem, gdyż oprócz informacji o nowych artykułach otrzymałem propozycję typowego SWL'a (oczywiście za darmo, ubraną w dodatkowy bonus - za SWL'a wyższa pozycja w katalogu) W sumie nie byłoby w tym nic złego (w sumie serwis z dużą oglądalnością, w mojej tematyce, PR=5) gdyby nie to że SWL jest odradzany przez znawców branży.
Podziękowałem za możliwości, i zaproponowałem układ innego typu (oczywiście nie wiem czy się zgodzą) żeby skorzystali z tekstów z mojego bloga, a ja ich polecę na moim bloogu.
Moje pytanie jest następujące:
Czy lepiej
Nie zadawać zbędnych pytań i propozycji tylko dać się podlinkować na zasadzie [SERWIS(moja wizytówka) <==LINK==>> MojaStrona] - (dzięki temu otrzymam bonus w postaci wyższej pozycji w ich katalogu i ich Link w moim dziale POLECAM) ?
Czy lepiej jeśli się zgodzą
[SERWIS (MójArtykuł) ==LINK==> MojaStrona==LINK==>MójBloog==LINK==>SerwisOgólnie]
dodatkowo nadal mam link [Serwis(MojaWizytówka) ==LINK==> MojaStrona] ?
Pytanie poboczne:
Czy może lepiej wzajemnie podlinkować Blooga z serwisem?
Nie pytam tutaj o korzyści z punktu widzenia odwiedzin użytkowników (bo to nie podlega dyskusji), tylko ze względu na efekt w pozycjonownaniu (dla Google)?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Rok założenia: 2008Kontakt
co nowego na blogu Krzywego ebiznesy.pl: Adresy URL na blogu: jak przygotować optymalną strukturę
4 posty(ów)
• Strona 1 z 1
-

zwierz - Posty: 48
- Miejscowość: Poznań
SWL jest odradzany przy nowych domenach. Kilkuletnie domeny mogą być bez problemu linkowane.
-

vanda - Posty: 210
Sam swl nie jest zły, tylko trzeba bo używać z głową. Zresztą wszystko zależy o jakim typie mówimy. Stały czy rotacyjny. Mało kiedy dostaje się kuku za stałego SWL rozsądnie wdrażanego. Rotacyjne SWL można śmiało używać do podlinkowania wpisów w preclach i katalogach.
Co do wzajemnego podlinkowania bloga z serwisem to jest słaba opcja.
Co do wzajemnego podlinkowania bloga z serwisem to jest słaba opcja.
-

krystian piątek - Posty: 605
- Miejscowość: Kielce
Dziękuje za podpowiedzi, Zdecyduje się na bezpośredni link z pierwotnej propozycji.
-

zwierz - Posty: 48
- Miejscowość: Poznań
4 posty(ów)
• Strona 1 z 1
-